МВР не провеждало акция, мерките срещу битовата престъпност били планирани още есента (видео)

МВР не провеждало акция, мерките срещу битовата престъпност били планирани още есента (видео)

© Анелия НиколоваНе знам кой определи, че това, което правим в момента срещу битовата престъпност, е акция, защото мерките са планирани още през есента. Има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни, обясни в сутрешния блок на БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.


Проблемът бил обсъден с общините далеч преди да се внесе вота на недоверие към кабинета заради сектор "Сигурност", поясни още Лазаров в отговор на въпрос дали започващата днес акция не е отговор на това.


По думите на главния секретар част от мерките срещу битовата престъпност са въведени доста назад във времето, а само един елемент от тях е извеждане на структури на жандармерията в най-рисковите зони - Видин, Монтана, Враца, София област. Те ще бъдат там докато е необходимо и заработи целият комплекс от мерки, за да се решат проблемите, обясни Лазаров.
Фотогалерия: Показна акция на МВР >


На въпрос дали полицията ще бъде изтеглена от пространството около Народното събрание, той обяви, че пък вече го питали защо махали полицията от центъра на София като с нея там било по-спокойно.


Намалява броят на командированите по границата с Турция полицаи и те се насочват към решаване на проблеми във вътрешността на страната, съобщи още Лазаров. Той обаче уточни, че имиграционният натиск не е намалял, а само така изглеждало привидно.


"Стараем се" - така Лазаров отговори на въпроса каква оценка поставя на работата на МВР.


Екипите на дирекция "Специализирани полицейски сили" ще посетят първо малките населени места, където има голяма битова престъпност, като Ихтиман, Самоков, община Вълчидръм, Бяла Слатина и много други. Това каза пред журналисти главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция "Специализирани полицейски сили", цитиран от агенция "Фокус". Медиите бяха поканени да отразят провеждащите се от днес действия на полицията срещу битовата престъпност.


Главен инспектор Григоров обясни, че предварително са изработени планове с областните дирекции на МВР. Дирекция "Специализирани полицейски сили" започват днес специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области: София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна. Ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата, извършена от екипите. По думите му, операцията ще се извърша 24-часово, като екипите ще се сменят на всеки 12 часа. В областите, които са заявили, че има по-голям проблем, наблюдението ще е по-строго, подчерта той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK