Овладяването на престъпността минава през работа с ромите, смята Дончева

Овладяването на престъпността минава през работа с ромите, смята Дончева

© Красимир ЮскеселиевТрябва да се започне работа с ромите, защото проблемът с битовата престъпност минава през този проблем, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".


"Какво да правим с циганите? Не може този въпрос да звучи по най-профански начин от националистическите партии. Трябва да се започне работа там", посочва тя.


Според нея трябва да има работна група към премиера с участието на хора, които могат да посочат къде какви роми живеят, какви са специфичните им проблеми, за да се работи с тях адекватно. Не може подходът да е еднакъв към тези, които живеят в прилични къщи и децата ходят на училище и към тези, които са в коптори, обясни Дончева.
"Нещата сега за разлика от ситуацията при социализма, са много остри като етнически сблъсък. Не става дума да облечем някой ром с костюм от 10 хил. евро.", коментира тя.


Според нея това е ангажимент на повече от едно ведомство.


В същото време по повод започналата акция на МВР срещу битовата престъпност, Дончева посочи, че няма никаква плановост в работата на ведомството и трябва по-цялостен подход.


"Много е рано да се мери каквото и да било, всичко е виртуално", така Дончева коментира изнесените вчера данни на агенция "Медиана" за това кои партии колко процента биха взели на предстоящите избори. Според информацията проектът на Георги Първанов АБВ би получил 1.9 на сто.


Според Дончева агенцията е дала много на АБВ, защото такъв процент на този етап, когато нито съществува юридически, нито е известно как ще се конфигурира за изборите, означава перспектива.


социолозите също са свързани с битката в БСП, смята Дончева и подчерта, че никой по света не работи като българските социолози, които говорят за проценти, вместо да покрият по-високи изисквания и да представят анализи.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Така е, Дончева, сигурна бях, че рано или късно ще откриеш топлата вода.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Какво да правим с циганите" е тоя въпрос не се ли задава вече 20 години, но не прави впечатление нещо да се е променило. това да се отчете.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на tagged18
  tagged18
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-накрая да чуя нещо умно от нейната поразяваща уста.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Работа за татко ром,
  училище за чавето,
  затвор за заплодилия малолетна ромка...

 5. 5 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И това е казано в същото интервю, но "несъзнателно" не е публикувано":
  "По време на социалистическия период казвахме: "Тия хора ( циганите ) трябва да имат работа, доходи, да имат и прилично образование". Само че тогава имаше работа и си казвахме:"Има и за мен, да има и за тях." Сега българите казват: "За мен няма пари, пък защо за него да има" и "за мен няма работа, пък защо за него и да има"...

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 6. 6 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Докато решим проблемите на ромите ,българите кротко ще изчезнат.

 7. 7 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Досега, една единствена система за справяне с престъпността е показала резултати. Тази на Рудолф Джулияни, в Ню Йорк: мачкане до дупка, всеки божи ден.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слушах я сутринта. Звучеше доста смислено, и то не само по тази тема. Според мен за циганския въпрос е напълно права. Имам лични наблюдения за това как някои цигани работят, свъртат къща и си гледат децата, а други само се чудят откъде какво да откраднат. Вторите са "калайджии", не зная дали важи за цялата страна или само "нашите" са се случили проклети.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Няма значение ром, албанец, българин и т.н. Справянето с престъпността е, като знаеш че няма безнаказаност. По-добре малки присъди, но бързо правосъдие, отколкото НК с големи наказания, но никога влезли в сила.

 10. 10 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#4:"Доби ВЕЛКОВ"]Работа за татко ром,
  училище за чавето,
  затвор за заплодилия малолетна ромка...[/quote]
  Ама бива ли така нетолерантно да се изказвате?
  Направо расистки-никакво уважение към особеностите на етноса и специфичните му културни различия.
  Ей ся ша ва обадА на БХК-то, веднагически

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 11. 11 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Лесно е да се каже госпожо Дончева, но комай няма много примери на успешна работа с тях, не само в България

 12. 12 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Циганин отива в бюрото по труда:
  - Добър ден, искам веднага да започна работа.
  - Много добре, господине. За вас имаме вакантен пост на Изпълнителен директор в мултинационална компания. Вашата годишна заплата ще бъде 200 000 евро. Ще имате собствена лимузина с личен шофьор, бодигард и две секретарки.
  - Ама вие сигурно се шегувате!
  - Ами да - казали от бюрото по труда - ама нали пък вие започнахте пръв.

 13. 13 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Дневник" моля ви се, намерете друга снимка на госпожата. Не съм й фен, но на тази прилича на крастава жаба, не е кавалерско.

  'Let light surround you' Dream Theater
 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А иначе г-жа другарката Дончева да не се прави на паднала от небето, защото много добре знае кой ги поддържа циганите да тънат в циганията си като верен електорат, пазаруван не на кило, а на тон. "Бившата" й партия БСП и другарчето й в "мръсните танци" ДПС.

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#12:"matera"]Циганин отива в бюрото по труда: [/quote]
  Между другото, през 90-те ми се наложи да си търся работа в Бюрото по труда. Там видях цигани, които поставяха условия да работят като шофьори, без да имат завършен 8. клас и право на книжка. Бяха бая нагли. После се научиха да си купуват и дипломи, и книжки.

  'Let light surround you' Dream Theater
 16. 16 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 922 Неутрално

  За да се реши въпросът с ромите,трябва да се реши въпросът с гласуването.Или да се въведе образователен таван,или купуването на гласове да стане невъзможно.Докато ромите се използват от различните партии,за да спечелят избори,никой няма да има интерес да решава проблемите с тях.

 17. 17 Профил на it
  it
  Рейтинг: 472 Неутрално

  При социализма имаше два опита за "работа" с ромите. Първият беше бой по кратуните - даде временен резултат (имам предвид Пловдив някъде 80-те години). Вторият беше "да вземем да ги цивилизоваме". В смисъл - да ги извадим от копторите, да ги вкараме в общински жилища, женското население да мете улиците, а мъжкото - в КЕЧ-а (строителни войски за по-младите). Дали е имало резултат - сами си отговорете.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Предложение:

  На семейството на всеки осъден, включително и условно ром да му се спират помощите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#17:"it"]В смисъл - да ги извадим от копторите, да ги вкараме в общински жилища, женското население да мете улиците, а мъжкото - в КЕЧ-а (строителни войски за по-младите). Дали е имало резултат - сами си отговорете.[/quote]

  Отговорихме си още тогава. Изкъртваха паркетите и си кладяха огньове в стаите, както и вкарваха конете си по апартаментите. В "Люлин" колят агнета в междублоковите пространства и т.н, и т.н

  'Let light surround you' Dream Theater
 20. 20 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#11] от "Снежанко":

  Има , виждал съм го с очите си.Даже мисля че преди го писах като коментар тук....Преди няколко години пътувах за Молдова с колата , в един и половина през нощта минах през Въслуй , Източна Румъния.Циганите чистеха улиците САМ-САМИЧКИ , БЕЗ НАДЗИРАТЕЛ.Спрях , отидох наблизо до тях за да се убедя окончателно.Защото знам че в моя град не могат да ги накарат и в един и половина на обяд да работят.Не ме и погледнаха даже , явно работата беше по-важна за тях в този момент. Така че въпросът опира или до мотивация , или до принуда.Че ние българите сме некадърни да го направим е друг въпрос.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 21. 21 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Добро утро.
  това включва отпадане на детски и на помощи за тези които не са на училище и родителите на работят, защото просията и краденето е по-лесно

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1309 Гневно

  Категорично съм против, да се наливат още пари за циганите с цел справяне с проблема!!!! Нужни са НЕЗАБАВНИ действия!!!!! Чакаме....

 23. 23 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#4:"Доби ВЕЛКОВ"]Работа за татко ром,
  училище за чавето,
  затвор за заплодилия малолетна ромка... [/quote]


  Абсолютно съгласна. Време е да спрем с малоумното оправдание "традиция" при положение, че циганските "традиции" ни се отразяват яко на джобовете. Ако ще е традицията им над закона - да им се спрат всякакви видове помощи и да се оправят на принципа на Дарвин. Ако ще им се помага финансово - то дгд традициите. Що за малоумие да ти се опрости престъпление, щото си беден или си от малцинство?

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Колкото и да работим с ромите, докато те самите не започнат да учат и да работят няма да овладеем битовата престъпност.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#20] от "kasko":
  Съгласен. Изключително некадърни политици и партии - организирани за грабеж само.

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#24:"majorman"]самите не започнат да учат и да работят[/quote]

  На трудолюбивите цигани се гледа с презрение, такива е циганското традиционно мислене. Почитат се хитреците, лъжещи и ползващи се от труда на даскане /робите, в смисъл не циганите които работят/....

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1309 Гневно

  [quote#21:"Eisbär"] отпадане на детски [/quote]

  Спират ги за за по 1 месец, после пак им дават детски. Дори да не ходят на училище, даскалите ги прикриват. За да не си загубят работата....Порочен, омагьосан кръг, който политиците нямат воля да разчупят....

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#26] от "dobrich": А според мен се гледа със завист. Ама злобна. Това от лични наблюдения.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Oвладчването на престъпността минава през работа със съда.

 30. 30 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#27] от "dobrich":

  а е нужно да се случи. Не познавам някой, който да получава детски. Само тези...

 31. 31 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не мога да повярвам, че наистина правят политика в Дневник ...

 32. 32 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#27] от "dobrich":

  Да видиш, че никой няма да въведе свободен пазар на електроенергията, както обещават. Защото при конкуренция дружествата ще почнат да спират тока на циганите, а те са основни избиратели ...

 33. 33 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  В нашия технологичен 21-ви век работните места за неграмотници стават и ще стават все по-малко. Не се сърдете на това, че светът става все по-удобно и по-приятно место за живеене за образованите народи.
  За неграмотници няма место!
  Има един класически пример на посещение на известен американски икономист (забравих му името! ) в страна от Латинска Америка (забравих коя! ) И там му показват как "хиляди, маса народ" ринат с кирки и лопати за прокарването на канал (иби тунел! ). Икономистът пита защо не използват техника за целта. А латиносите му обясняват, че по такъв начин те решават и въпроса с безработицата...А икономистът се замисля и казва: - Защо тогава вместо лопати не им дадете супени лъжици за гребане на изкопаната земя!, тогава ще могат по-голям брой безработни да се възползват от социалната ви политика.
  Така стоят нещата и с "нашите" цигани. Ще трябва да им измислим азбука, ще трябва да им създадем училища и да ходим на училище вместо тях, да им напишем романи и поезия, които да четем вместо тях, да им построим къщи и да ги обзаведем, да ходим на три дни да им чистим с прахосмукачки къщите, ще трябва да се къпем вместо тях...само възпроизводството и създаването на техните бъдни поколения ще трябва да оставим на тях самите...защото това е единствената тяхна културна особеност, която им доставя радост и удовлетворение...
  На добър час, събратя цигани!

  The best way out is always through Robert Frost
 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Браво , някой комунисти почват да загряват за причината

 35. 35 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Проблема с циганите има само едно решение - ИЗСЕЛВАНЕ!

  Другото е само дрън-дрън-дрън.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1092 Разстроено

  Според мене минава и през прочистване на полицията. Там има бая народ които трогателно подпомагат бандитите

 37. 37 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не разбрах в какво ще се състоя тази: "Работа с циганите..." Тази сутрин Цветелин Кънчев по БТВ пак се представяше като единственния който разбира от циганските проблеми и трябва да останат в неговата компетенция. Явно Дончева има идея пак да се заделя нещо от бюджета,щото това 4 млр. лева годишно ,които потъват в циганските гърла са малко. Основните проблеми на погубените цивилизации са били варварите отвън и отвътре. Когато не могат да се справят с тях загиват. Такава е и перспективата ни... Дончева, измисляйте начини да развъждате социални ИНВАЛИДИ...

 38. 38 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Татяна Дончева отново показа на БСП кой е неформалния лидер...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 39. 39 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#33] от "Realistka":

  "Ще трябва да им измислим азбука..." Няма нужда да им измисляме,те сами ще си я откраднат... Нали вече си имат "Ромска " нова година, имат си "техни" новогодишни "традиции" , като сурвакане,баница с късмети,искане на прошка... Колко му е след извесно време да кажат ,че и Кирилицата е тяхна... Наскоро един циганин ме убеждаваше,че ТЕ са донесли хигиената по нашите земи с коритата от върба в които сме се къпали,че те са донесли и културата в храненето като ни правели дървени лъжици...

 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#39] от "gorid":
  [quote#39:"gorid"]"Ще трябва да им измислим азбука..." Няма нужда да им измисляме,те сами ще си я откраднат... Нали вече си имат "Ромска " нова година, имат си "техни" новогодишни "традиции" , като сурвакане,баница с късмети,искане на прошка..[/quote]
  Така е!
  Друг е въпросът, че нашето търпение е най-голевият недастатък в характера на българина...
  Нахалството на циганите е продукт на това наше търпение...

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#40] от "Realistka":

  Учудващото е ,че независимо от другите ни различия по въпроси като този имаме еднакви разбирания, а в национален мащаб не може да се изготви единна концепция за справянето с циганския проблем. Не е ли време да спрем например плащането на данъци докато не се сринат незаконните гета,докато не се образуват досъдебни производства срещу всички цигани ,които са извършили документна измама за да получават детски , обезщетения като самотни майки,енергийни ваучери, докато не бъдат уволнени всички цигани назначени без конкурс на държавна служба,докато не бъдат заведени досъдебни производства за педофилия... Може ли да се изброи всичко ???...

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  За да се интегрират ромите, трябва вота им да не е от значение за политическите сили. Тогава ще изчезне полит-чадъра над техните традиции и ще се приобщят. За справка вижте ромите във Финландия. Електронно гласуване, и гласуване по пощата е част от решението на проблема. Да и никакво мажоритарно, щото при тях отново ще е "най-евтино" и пак ще ги държът бедни и гладни, че "да не качват цената". И при тютюнджиите е така.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  За ограничаване на помощите ... и много българи и други плачат за подобна мярка. В далаверите с ТЕЛК (примерно), има тарикати от всички цветове.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2442 Весело

  “Не може подходът да е еднакъв към тези, които живеят в прилични къщи и децата ходят на училище и към тези, които са в коптори, обясни Дончева.”

  Цар ти Киро живееше в много прилична къща и най-вероятно синът му е ходил на училище...

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#33:"Realistka"]В нашия технологичен 21-ви век работните места за неграмотници стават и ще стават все по-малко.[/quote]
  Грешка, точно технологиите могат да помогнат. Въпроса е "Кой има изгода от настоящото положение?" Бедните и гладните нямат полза, както и тези дето ги хранят с данъците си, та останаха две шепи хора, дето... имат мотив, средство и възможност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  На ромите, трябва да им се намери работа. Повечето крадат от глад. Защо не проверят това.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2063 Весело

  До коментар [#44] от "2.5":А една от книгите в спалнята на Цар Киро беше Българо-английски речник!

 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2442 Весело

  До коментар [#47] от "patsis":

  За да може да общува пълноценно с шифьора си?

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  [quote#46:"hope"]На ромите, трябва да им се намери работа. Повечето крадат от глад.[/quote]
  Абе те през соца не работеха а си уреждаха печата в паспортите, ти работа ще им търсиш... А гладният краде хляб, храна някакава, а не покъщнината на хората, кабелите и капаците от уличните шахти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10281 Неутрално

  ромите крадат не само от глад , а защото това им е в кръвта . или както тате казваше - циганин и на снимка да го видиш бий го .

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  Откри топлата вода Дончева..... каксе "овладява" престъпността показа Тато в 1957-58... за нула време въведе ред, който трая докато додоха седесарите на влест, таман 34 години....
  Така че паразровете архивите и действайте, каквото и да говори Татянката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Слушах я и за пореден път тя беше права! И, пак ще нацъкате минуси и ще започнете да ми обяснявате коя е и каква е тя! По-добре коментирайте казаното от нея. Тя сложи пръст в раната, направи диагноза и предложи лечение! Кой друг го направи? Кой ще се захване реално да лекува тази рана? Защото, от там тръгва и се храни огромната битова престъпност!

  goblenka
 53. 53 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледам коментарийте по телевизийте,чета форумите и невъзприемам гледните им точки с изключение на някои.Работа за неграмотни хара почти няма"отива циганин или от друг етност да търси работа-Какво умееш,пита го фирмаджията-да мета и да крада,да само,че на мен ми трябва работник на програмен струг-хък!Така че Танче някога се създадоха Д.З.С.за циганите и малоимотни хора,които бяха изоставени от мързел и тарикатлъци плюс мизерно заплащане.Как може да се разреши проблема,като се почне спирането на помощите за мързел и педофилията водеща до невръстно и неподсигурено майчинство.Платено майчинство само за майки с5г.осигурителен стаж до една година,след това седмична ясла с медико-санитарно осигуряване,без детски надбавки.Само за година нещата,ще потръгнат.Грешката до сега настаняване в изоставени училища,общежития,казарми и предприятия.Затваряне на пунктовете за скраб,за 10г.!


  т

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK