Пеевски: Цветанов настояваше пред Цацаров кои назначения да направи

Пеевски: Цветанов настояваше пред Цацаров кои назначения да направи

© Юлия ЛазароваДокато е бил вътрешен министър Цветан Цветанов, поискал "ултимативно" от главния прокурор Сотир Цацаров да назначи "протежето" си Ася Петрова за заместник главен прокурор. Това обяви депутатът от ДПС Делян Пеевски пред сайта ПИК. Това по думите му се случило в негово присъствие в кабинета на Цветанов.


Бившият вътрешен министър и главния прокурор не са коментирали до момента изявлението. Те не отговарят на мобилните си телефони в момента.


Пеевски говори за срещата, за която Цветанов обяви през миналата година в пленарната зала, че Пеевски пристигнал в кабинета му заедно с главния прокурор Сотир Цацаров. Тази среща и кой с кого къде дошъл след това беше коментирана и от самия Цацаров, който пък заяви, че той заварил Пеевски в кабинета на вътрешния министър.

Сега Пеевски е решил да разкаже за нея, защото искал да сложи точка на "лъжите на Цветанов". Не става ясно дали е имало и други такива срещи между тримата, но пък
Пеевски потвърждава, че често се е виждал с Цветанов и е изпълнявал негови молби


Интервюто му се появи часове след като тази сутрин Цветанов пред Би Ти Ви обяви за пореден път, че Пеевски управлява и контролира прокуратурата. Бившият вътрешен министър дори намекна да се провери какви срещи е имало в хотел "Берлин" (смята се, че Пеевски живее там - бел. ред.) около избора на главния прокурор.


Днес Пеевски разказва, че на срещата Цветанов настоявал пред Цацаров още "в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник  главен прокурор" с мотива, че отдавна го познавал и него харесвал.


На Цацаров не му станало приятно, твърди Пеевски, а Цветанов продължил с молбите


- да се прикрие разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова, която работи по делото "Октопод". Депутатът от ДПС останал с впечатление, че Цветанов много държал тази съдийка да продължи да работи по делото и че имали някаква уговорка.


Цацаров обаче обявил, че това не може да стане, а Цветанов се изнервил.


В този момент  Пеевски решил да си тръгне, защото разговорът станал много "неприятен". По думите му той искал още от самото начало да си тръгне, когато станало известно, че в кабинета пристига Цацаров, но Цветанов бил настоял да остане.


Пеевски обяснява още, че Цветанов го е подслушвал


а също бил проследяван, а "тези факти" споделял, за да е ясно на обществото "какъв е този човек". Според него той ползвал властта си, за да упражнява натиск от името на държавата върху определени хора. 


В интервюто Пеевски казва още, че по молба на Цветанов е упражнил медиен чадър над престъпни босове (повече за медийната подкрепа от Пеевски - четете тук).


Препубликуваме разговора от "Пик" едно към едно:


Пеевски: Цветанов настояваше пред Цацаров кои назначения да направи

© Юлия Лазарова


- Г-н Пеевски, Цветанов твърди, че вие командвате прокуратурата и припомня срещата с главния прокурор Сотир Цацаров, на която сте присъствали и вие? Как ще коментирате?


- Лъжите на Цветан Цветанов вече минаха всички граници. Време е на това да се сложи точка и затова най-после ще разкажа за тази прословута среща в неговия кабинет от началото на миналата година. Още повече че лъжите на Цветанов вече нямат отношение само към мен, а и засягат сериозни институции. Затова съм длъжен да реагирам.


Наистина аз бях там, в кабинета на господин Цветанов във  вътрешното министерство, по негова покана. В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана. После съм щял да тръгна.


Главният прокурор влезе в кабинета и г-н Цветанов ребром започна разговора с него в мое присъствие, без никакви притеснения. 


- Добре, за какво толкова беше този разговор?


- Цветанов разискваше две теми. Първо - поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор. И по-скоро поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС...


И втората тема - Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва.


- Как реагира главният прокурор, това е безпрецедентен натиск!


- Видях, че на главния прокурор никак не му стана приятно. Но Цветанов продължи с нова молба: искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова...


- Това е съдийката по делото "Октопод", нали?


- Да, именно. Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах "довиждане", защото срещата ставаше откровено неприятна.


- Казахте, че сте се виждали често с Цветанов през времето? По какъв повод, искал ли е нещо от вас?


- Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му - ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки.


- За кои босове стана дума?


- Ами например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил.


- И какво, вие съгласихте ли се, осъществихте ли такъв медиен чадър?


- Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие.


- Преди дни от легия "Антимафия" обявиха, че Цветанов е имал план за вашето подслушване и дори за ликвидацията ви. Имате ли такива данни?


- Убеден съм, че ме е подслушвал, а на няколко пъти съм засичал нерегламентирано проследяване. Вижте, длъжен съм да споделя тези факти, за да е ясно на обществото какъв е този човек - Цветан Цветанов, какви замисли е имал и как и за какви цели е използвал поста си на вътрешен министър. Ползвал е властта си, за да осъществява натиск от името на държавата върху определени хора. Включително и върху мен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK