Въпреки критиките на Венецианската комисия, Изборният кодекс едва ли ще включва активна регистрация

Въпреки критиките на Венецианската комисия, Изборният кодекс едва ли ще включва активна регистрация

© Юлия ЛазароваВъпреки препоръките на Венецианската комисия за повишаване на точността на избирателните списъци и подобряване на процедурите за коригирането им, разпоредбите в новия Изборен кодекс, които включват изготвянето на регистър на избирателите с възможност за активна регистрация, най-вероятно ще отпаднат.


Нововъведенията нямали подкрепа от партиите и неправителствените организации


Пред журналисти в парламента днес Мая Манолова (БСП), която ръководи временната парламентарна комисия за създаване на новия кодекс, посочи, че текстовете не срещали достатъчно подкрепа от различните парламентарни групи. За учудване на Манолова те били критикувани и от неправителствени организации с опит в изборното наблюдение.
Самата аз съм убедена, че само така могат да бъдат изчистени избирателните списъци, увери Манолова.


В доклада на Венецианската комисия, с който "Дневник" разполага, се посочва, че "броят на регистрираните избиратели изглежда висок в сравнение с населението". Припомня се, че населението по данни на НСИ включва хората, налични на територията на страната, и напусналите за по-малко от година, докато избирателните списъци се изготвят на базата на всички български граждани с избирателни права, включително онези в чужбина.


Затова още през 2011 г. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) са отправили три препоръки -  повишаване на общественото доверие към верността на списъците; повишаване на точността им и подобряване на процедурата за коригиране на списъците, особено в деня на изборите, с подобрени процедури за използване на допълнителни списъци.


Проектът на нов кодекс остава относително непроменен в тази посока и така препоръките остават неизпълнени, пише в доклада на Венецианската комисия.


За да реши проблема със списъците, проектът на БСП, който в момента се обсъжда на второ четене във временната парламентарна комисия, включва изготвяне на регистър на избирателите на базата на списък на гласувалите на първите избори след приемането му. След това регистърът може да се допълва.


На днешното заседание на комисията депутати от ГЕРБ изразиха притеснения, че текстовете не са достатъчно прецизни по отношение на регистрацията на българите в чужбина.


Критики към забранителните списъци и към забраната за агитация на чужд език


Основните критики на Венецианската комисия по отношение на списъците са срещу забраната хора, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода", да гласуват. То обаче е заложено в конституцията и така без промяна в основния закон не може да се преодолее. От комисията възразяват и срещу наличието на забранителни списъци, в които влизат не само затворниците, но и онези избиратели, които не отговарят на изискването за уседналост на местни и евроизбори. Така, ако искат да се съобразят със становището, вносителите на новия изборен закон от БСП ще трябва да се откажат от нормата за уседналост. Заради неразбирателството между БСП и ДПС по темата приемането на член 3 от проекта на нов кодекс, който включва принципите на закона, е под въпрос.


Забележки има и за забраната за агитация на език, различен от българския – също въпрос, по който позициите на левицата и ДПС се различават.


Друга критика към новия кодекс също засяга промени в конституцията – изискването да се разшири кръгът от лица, които могат да оспорват изборните резултати. Според основния закон оспорването е пред Конституционния съд, който може да бъде сезиран само от поне една пета от депутатите, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.


От Венецианската комисия приветстват опитите да се осигури политически баланс в ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) – според законопроекта парламентът не може да избере председател, заместник-председатели и секретар, предложени от една партия. Критикуват обаче липсата на гаранции за такъв баланс при членовете на ЦИК. Междувременно днес временната парламентарна комисия одобри единодушно разпоредба, с която представители на една партия не могат да имат мнозинство в ЦИК.


В доклада се одобрява създаването на специална парламентарна комисия ad hoc за общественото обсъждане на проекта за нов кодекс и се отчита, че той представлява стабилна основа за провеждането на демократични избори. Преди да бъде внесен, законопроектът беше обсъждан 7 месеца с представители на граждански организации.


Политически инат спъвал преференцията на парламентарни избори


На въпрос дали партиите в крайна сметка ще се разберат за въвеждането на преференция за парламентарен вот – правото избирателите да посочват конкретен кандидат в партийните листи, Манолова днес посочи, че част от текстовете в кодекса все още не били приети заради ината на опозицията. "Много се надявам, че всички групи и народни представители ще проявят достатъчно отговорност, за да не блокират изборните правила и преференцията", заяви тя.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на raitchev_alex
  raitchev_alex
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Майчето ми проглуши ушите в предния парламент, че Фидосова била скрила в ръкава си 2-3 милиона българи в списъците, които да изкара на изборите .. Е, ГЕРБ не взеха 4 милиона гласа, но пък Манолова реши да си ги запази за себе си тея списъци за следващите избори

 2. 2 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Трябва активна регистрация по настоящ адрес с фактура за платени комунални услуги от преди 6 месеца.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 3. 3 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Весело

  Като си мие ММ ръцете с НПО-тата, наред с партиите, ногу ми е интересно кои НПОта има предвид?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 4. 4 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Егаси и финта[quote#0:"статията"]За да реши проблема със списъците, проектът на БСП, който в момента се обсъжда на второ четене във временната парламентарна комисия, включва изготвяне на регистър на избирателите на базата на резултатите от първите избори след приемането му. След това регистърът може да се допълва.
  [/quote]
  Демек всички мъртви души, които БКП/ДпС успеят да вкарат в тези избори-остават в избирателните списъци и в бъдещето Ама ако някой не е гласувал на тези избори, ще му изкарат душата да влезне в бъдещите избирателни списъци

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 5. 5 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "mi6kro":

  ... трЕбе активна регистрациА, кат' 'секи решил да гласува иде у избирателната си секциА и заяви с подпис, че шА гласува... и тъй- за 'секи избор.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Слушателите нямат никакъв шанс да проследят казаното от Майчето от "картечарските откоси" бълвани от тази част на човешкото тяло служещо И за хранене ,съчетани с леки почивки за "охлаждане" на картеч......- прощавайте, на говорния такъв.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  [quote#2:"mi6kro"]Трябва активна регистрация по настоящ адрес с фактура за платени комунални услуги от преди 6 месеца. [/quote]
  И да се възложи на Изи'пей и Фаст'пей да съставят тези избирателни списъци, ако някой плащащ някоя услуга чрез тях пожелае да бъде включен в тези списъци. Софтуера едва ли ще е сложен/скъпоструващ, работата-едно написване на 3те имена и ЕГНто+ 2 клика за да влезе в списъка.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  След като, никой няма интерес да се знае реалният брой правоимащи гласоподаватели в страната, ми е безкрайно чудно, кой пък знае колко е тяхната бройка в Турция или която и да е друга държава по света...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  """ Нововъведенията нямали подкрепа от партиите и неправителствените организации ""
  =====================

  Е как ще има подкрепа на партиите ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Проблемът е, че често сметките се водят на един титуляр, а обитателят е друг. У дома например тока и намси кво се водят на майка ми, тя живее в чужбина, плащаме си обаче редовно и пр. Мъжът ми се води на друг адрес, на който сметките са на името на неговите родители и пр. Т.е. не можеш да обвържеш със сметка, въпреки че има резон предвид сещате се кои.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#3] от "doneva_a":


  [quote#3:"doneva_a"]ногу ми е интересно кои НПОта има предвид?[/quote]
  ========================

  Лая Костинбродска си е направила лична подборка !
  Само тези НПО-та които й изнасят !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Именно.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#7:"Мойше! Толкоз!!!"]Трябва активна регистрация по настоящ адрес с фактура за платени комунални услуги от преди 6 месеца. - цитат на коментар #2 от “mi6kro”

  И да се възложи на Изи'пей и Фаст'пей да съставят тези избирателни списъци, ако някой плащащ някоя услуга чрез тях пожелае да бъде включен в тези списъци. Софтуера едва ли ще е сложен/скъпоструващ, работата-едно написване на 3те имена и ЕГНто+ 2 клика за да влезе в списъка. [/quote]
  ... липсва настроение "весело"... Интересно к'во ша представи тате, кат съм откупил от него и брата къщата... на негово име нЕма такси и данАци... или щерката, дет' е без работа седми месец след заврЪшване...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вместо сметка може някакъв вид предварителна регистрация. Който не се е регистрирал лично - гОри. Да, все едно да гласуваш два пъти, откъм разкарване, откъм разходи ще е малко по-скъпо, ама така по-трудно се организира сичкото електорат у Факултето.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#10:"doneva_a"]Проблемът е, че често сметките се водят на един титуляр, а обитателят е друг. [/quote]
  ... проблемА е, че сА мисли на ниво "клиент на мобилен оператор". КомшиАта притежава идеални части от три имота в три отделни населени места, ама къщата у която живее е на жена му и 'сички сметки са на нейно име...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#10] от "doneva_a":

  Идеята е да има съставяне на изборни списъци чрез организации които се посещават от РЕАЛНИ хора, плащащи за комунални услуги, без да им се губи времето да ходят до ЦИК. За другите сметки си права, но ГСМа си го плащат всички живеещи в България, нали? И при едно посещение човек може да регистрира всички членове на семейството, като си покаже И личната карта.

  ЦИК и ГРАО само ще проверяват роднинската връзка между инициралия регистрацията и регистрираните от него, и дали са още живи. Така кметът на някое турско селце няма да може да регистрира всички умряли през последната година старци. Нито някой "купувач" на гласове да регистрира цял катун

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За гсм добре. За ЦИК и ГРАО ядец - докато се обвържат системите у нас, нема да има смисъл от избори...

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  И Червената принцеса е учудена? Връх на нахалството!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#14:"doneva_a"]Вместо сметка може някакъв вид предварителна регистрация. Който не се е регистрирал лично - гОри. Да, все едно да гласуваш два пъти, откъм разкарване, откъм разходи ще е малко по-скъпо, ама така по-трудно се организира сичкото електорат у Факултето. [/quote]
  ... точ' т'ва написах у пост-5... на който му пука кой шА е на влаС и по два пъти за всеки избор трЕбе да е у секциАта.Парадоксално е, да не река ментално, да си от тиА дет' не гласуват и са за гъби и да сакаш задължително гласуване.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#13] от "dzwer":
  До коментар [#15] от "dzwer":

  Прочети коментар № 16 до края. Идеята е от една страна да има активна регистрация на реално съществуващи хора, от друга страна да им се спести разкарването/загуба на време да ходят до някаква канцелария да се регистрират лично.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Любопитно

  [quote#17:"doneva_a"]За ЦИК и ГРАО ядец - докато се обвържат системите у нас, нема да има смисъл от избори... [/quote]
  Искаш да кажеш че ЦИК и ГРАО не са свързани?!?

  До коментар [#17] от "doneva_a":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#16:"Мойше! Толкоз!!!"]За другите сметки си права, но ГСМа си го плащат всички живеещи в България, нали?[/quote]
  ... стига де... имам номер, дет' е в група на фирма... името ми го нЕма никАде кат клиент на тоА оператор. Несериозно е т'ва... За т'ва му викат "активна регистрация"... проявя'аш активноС, 'дигаш си д-то и у секциАта два'есе дена преди изборите... подписваш сА, че имаш мерак за гласуване и... в деня на избора- пак. Тъй- за 'секи избор. Ако тА мрЪзи или не ти пука- тихо и на площада, тихо и у нета.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#21:"Мойше! Толкоз!!!"]Искаш да кажеш че ЦИК и ГРАО не са свързани[/quote]

  Според мен не са свързани активно. Едното предоставя по някакъв начин данни на другото, комуникират по някакъв начин, но мисля, че е "пасивен" - извинете, може и да бъркам и да се изразявам ужасно лаишки и неточно. Поправете ме.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#22] от "dzwer":

  Твоето ми напомня един лаф от време оно ('га и телефоните в България бяха кът): Най добрият телефон е трамвая

  Виж, може би при теб вече е навик/втора природа за всяко нещо да посещаваш ЛИЧНО Н.В. чиновника в Неговото учреждение, да стоиш на опашка (добре че чат пат има номератори и тук) и после да комуникираш с него/нея, наведен, през няк'во прозорче. И за това приемаш като естествено активната регистрация както я описваш.

  Има куп други начини за комуникация между граждани и учреждения, понякога за по ефикасно-чрез посредници Въпрос на...местоположение

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#24:"Мойше! Толкоз!!!"]Виж, може би при теб вече е навик/втора природа за всяко нещо да посещаваш ЛИЧНО Н.В. чиновника в Неговото учреждение, да стоиш на опашка (добре че чат пат има номератори и тук) и после да комуникираш с него/нея, наведен, през няк'во прозорче. И за това приемаш като естествено активната регистрация както я описваш.[/quote]
  ... ... нит' ми е навик, нит' у природата т'ва. За мен е съзнание. Както подходиш към нЯщо, тъй и шА го напра'иш... Не мо'е налЕво и деЕсно да викаш, че сакаш промЕна, нови 'ора, нова политика... и да си пасивен, когИ опре за гласуване. И само мрънкЯне по вАпроса да има...ако наистина ти пука за теб и децата ти- д-то подмишка и у секциАта. Ако не мо'еш или по-лошо... на сакаш да отдЕлиш ден-два за да избереш кой да управлява... не чЕкай оправия( да не река, че е лицемерие).

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Весело

  [quote#25:"dzwer"]Не мо'е налЕво и деЕсно да викаш, че сакаш промЕна, нови 'ора, нова политика... и да си пасивен, [/quote]
  Пасивен не съм бил от 68 (1968), когато "изчезнах"

  Става въпрос за нещо друго: Как да се оформят тези избирателни списъци с минимум разкарване. Моят подход е различен от твоя, може би защото дълго време сме живяли в различни държави. Лесно ми е "да мисля извън кутията", защото това съм правил в последните 40++ г.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  А бе какво я слушате! Хората не са прости. Искат основно регистрация за вота и гласуване по интернета от (само) чужбина. Регистрацията е важна, защото по нея се определят районите. И изчезват фантомите, дето изкривяват вота. Задължително гласуване е неуместно, както и мажоритарния вот (може би!!).

 28. 28 Профил на starbulgarin
  starbulgarin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Намирам се в момента в Република Южна Африка. Тук ще има избори през април и до 10 февруари беше срока за заявяване, че искаш да гласуваш в Общината. Така се съставят тук изборните списъци. Носиш само лична карта по постоянен адрес, никакви разписки, че си си платил тока.
  И забележете този изборен кодекс в ЮАР действа от години, макар, че 80% от населението са "черни", без да ги обиждам, но всички, които са политически ориентирани, всички които разбират значението на един изборен процес отиват и се регистрират. С дъщеря ми посетихме районната община, имаше няколко гишета и тя се регистрира за една минута.
  Така, че смятам тази практика да се приложи и при нас и списъците да се изчистят от "мъртвите" души. Заявката може да се извършва и по Емейл, след регистрация с ЕГН и други изисквания, които могат да се поставят срещу фалшификации. Много се надявам г-жа Манолова, или активни членове от нейната комисия да се запознаят с тези правила в ЮАР и да ги вкарат в изборния кодекс. Само при наличие на реални списъци можем да говорим и за реални изборни резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK