Класическата гимназия се връща в старата си сграда в кв. "Модерно предградие"

Класическата гимназия се връща в старата си сграда в кв. "Модерно предградие"

© Юлия ЛазароваОт 17 февруари със заповед на министъра на културата д-р Петър Стоянович Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) се връща в старата си, вече ремонтираната сграда, в квартал "Модерно предградие" на ул. "Баба" №16, съобщиха от министерството на културата.


На 16 септември 2013 година Класическата гимназия беше настанена временно в сградата на бившето 13-о СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" до Женския пазар в София. Старата сграда беше санирана и обновена с 2 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие", а новата беше почистена в последния момент, включително с помощта на децата. Тогава имаше опасност гимназията да не започне учебна година при две сгради на нейно разположение.


Решението трябваше да е само временно, но много родители и ръководството харесаха по-централното място. Властите заговориха и за търсене на още пари за ремонт на сградата до Женския пазар. "Най-елитното българско класическо хуманитарно училище трябва да остане в София, близо до Софийския университет и да има своите, от една страна - представителност, от друга - доволство у тези, които трябва да се обучават", заяви в интервю през ноември миналата година министър Стоянович. Той каза още, че поне до края на учебната година гимназията остава в сградата до Женския пазар.
По-късно обаче се чуха много негативни мнения от страна на учители, родители и гимназисти. "Напоследък зачестиха неприятните инциденти с ученици в района на Женския пазар, едно момче беше заплашено с нож, други всеки ден получават предложения от криминални лица", коментира пред "Дневник" Лиляна Петрова, родител на деветокласник.


По думите й родителите най-сетне са спокойни за децата си, които ще бъдат изведени от опасната сграда и криминогенния район на Женския пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK