След 8-месечно обсъждане на изборния кодекс Манолова се притесни от президентско вето в последния момент

Мая Манолова

© Георги Кожухаров

Мая МаноловаОсем месеца след началото на дискусиите за нов изборен кодекс наближаващите евроизбори накараха зам.-председателя на парламента и основен организатор на изработването на новия закон Мая Манолова (БСП) да се разбърза и дори да помисли за резервни варианти в последния момент преди изборите.


Във вторник на заседанието на временната комисия, която обсъжда новия закон, Манолова изрази публично опасения за "нарастваща опасност от президентско вето" и дори предложи поправки в текстове, приети миналата седмица, които да гарантират успешното въвеждане на промени в изборната администрация преди евровота, в случай че вето все пак няма.


Манолова предложи процедурата по изслушване на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се приема с решение на парламентарната комисия по правни въпроси, а не на парламента, като така срокът по изслушването значително ще се скъси. Тя посочи, че ако все пак вето няма, текстовете могат да бъдат преработени.
Същевременно според източници на "Медиапул" в левицата вече се обмислят промени в сега действащия Изборен кодекс, изготвен при управлението на ГЕРБ, а експерти дори вече работят по конкретни текстове.


След всекидневни 6-7-часови заседания на комисията през последната седмица във вторник Манолова обяви, че проектът на БСП за нов изборен закон ще влезе в програмата на парламента за тази седмица и в сряда той е първа точка в дневния ред на депутатите. Спешното вкарване на проекта в пленарната зала обаче не мина без проблеми в последния момент. Заради пререкания с ГЕРБ и с опозиционния партньор на БСП – ДПС, комисията заседава два пъти във вторник – веднъж сутринта и веднъж следобед, а сутрешното заседание беше прекъснато от скандал, след който повечето от депутатите напуснаха дискусиите.


Непреодолими противоречия


Някои от най-спорните моменти в кодекса засега остават нерешени, след като депутатите от ДПС във временната парламентарна комисия не се отказаха от предложенията си, свързани с отпадането на принципа на уседналост и с ограниченията за преференцията при парламентарен вот – възможността избирателят да посочва конкретен кандидат от партийна листа, който може да оглави листата, ако събере достатъчно гласове.


Проектът на левицата предвижда прагът да бъде 7 на сто от гласовете за листата за всички видове избори. ГЕРБ предлага да бъде свален на 5%, а от ДПС настояват, ако повече от половината избиратели не са посочили кандидат, техните гласове да се зачитат като предпочитание за водача на листата или преференцията въобще да отпадне.


Въпросът с преференцията остана нерешен, а проблемът с уседналостта отложи приемането на основните принципи на новия кодекс за пленарната зала. Депутати от БСП твърдят, че не е изключено партията все пак да склони на предложението прагът за преференция да бъде намален на 5 на сто, но само за изборите за евродепутати.


Опит за помирение...


Във вторник Манолова подложи на повторно гласуване други предложения на ДПС, които на предишни заседания бяха отхвърлени. Като повод Манолова използва обсъждането на препоръките на Венецианската комисия по проекта, което обаче не е окончателно. В него се критикува съставянето на избирателните списъци и наличието на т. нар. забранителни списъци. В тях влизат затворниците, на които е забранено да гласуват по конституция, но и онези избиратели, които не отговарят на условията за уседналост – при избори за европарламент имат настоящ адрес извън страна - членка на Европейския съюз, или при местни избори имат настоящ адрес извън България 6 месеца преди вота.


По предложение на Мустафа Карадайъ (ДПС) във вторник депутатите приеха възможността заповедта на кмета за образуване на избирателни секции да се обжалва не пред областния управител, както беше записано в първоначалния вариант, а пред районната или общинската избирателна комисия.


След споровете по друго предложение на ДПС, което в крайна сметка беше прието след повторното гласуване, депутати от ГЕРБ напуснаха заседанието. Отново по настояване на Карадайъ кметовете и кметските наместници ще могат след справка в общината да заличават избиратели от забранителните списъци в изборния ден. Досега удостоверението се издаваше от общината.


Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че Венецианската комисия критикува заличаването от избирателните списъци в изборния ден въобще, а предложението на Карадайъ дори го улеснява. "Не мога да си позволя да стане като в 2011 г., десетки хиляди да попаднат в забранителните списъци и да са лишени от право на глас", възрази Манолова.


Последва размяна на реплики между управляващи и опозиция, ГЕРБ обвини Манолова, че не се грижи за реда в залата. А след като Карадайъ реагира остро няколко пъти и стана ясно, че ДПС няма да отстъпи и има подкрепата на левицата, Кирилов демонстративно напусна заседанието след близо час спорове по точката. ГЕРБ и "Атака" не се включиха в гласуването и предложението на ДПС беше прието, а минути по-късно залата напуснаха и останалите депутати от ГЕРБ.


... Напразно


Последва спор между управляващите партии за промени в методиката за изчисляване на изборните резултати, предложени от ДПС. Мустафа Карадайъ настояваше, че методиката трябва да е достатъчно проста, за да бъде разбираема от всички, а Татяна Буруджиева (БСП) възрази, че е по-важно да бъде справедлива и че математиката не е проста наука. Споровете между Буруджиева и ДПС продължиха и при обсъждането на санкциите за липса на отчет при предизборните кампании.


Веднъж захванали се с препоръките на Венецианската комисия, депутатите от ДПС припомниха предложенията на комисията за отпадане на конституционни текстове, свързани с ограничението да се избират граждани с двойно гражданство, и предложиха "да се има предвид, когато се разглеждат промени в конституцията". Това вбеси Манолова, която неколкократно изрази опасения, че работата по проекта се бави. Буруджиева и Янко Янков (ДПС) пък се скараха по друго предложение на ДПС, което също влиза в препоръките на комисията – да отпадне забраната за агитация на език, различен от българския. Буруджиева потърси подкрепа от Манолова, която в опит да спре споровете влезе в пререкания и с нея и напусна залата. С аргумента "липса на кворум" депутатите си дадоха 15 минути почивка.


След паузата заседанието продължи кратко с обсъждане на машинното гласуване, което окончателно ще бъде въведено експериментално в до 200, а не в до 100 секции, както предвиждаше първоначалният проект.


Дискусиите завършиха без ГЕРБ и след проблеми с кворума


В 16 часа последва второ, извънредно заседание на комисията, с цел работата по проекта да приключи същия ден. Заедно с него обаче в пленарната зала при съмнителен кворум се обсъждаше Законът за ограничение на изменението на климата, а от ГЕРБ поискаха поименна проверка. В комисията за изборния кодекс депутатите от четирите партии притичваха до пленарната зала, за да регистрират присъствие. Депутатите от ГЕРБ напуснаха заседанието на комисията и неофициално споделиха, че според тях то е незаконно.


Манолова се поколеба дали да не отложи заседанието, тъй като присъстваха по един-двама депутати от останалите три партии, но след като някои от регистриралите се се върнаха, довърши работата по проекта. С разочарование отбеляза, че повечето от спорните въпроси са оставени за решаване в пленарната зала.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  След 8 месеца пози, имитации на активност и диалог с "гражданското общество" и пунтове, сега Маяма Нолова ще се прави на притеснена от президентското вето, с надежда да си пробута избирателния кодекс и при евентуално вето да пищи как президента спъва напредъка, връща кодекса на Фидосова и други такива опорни точки. Наглотията на Маяма няма граници.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  ади да го видим това чудо.. дето всеки го пише

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  вижда се една кокошка

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Освен това според препоръките на Венецианската комисия не бива да има промени в изборното законодателство в годината на изборите. Във в. Сега има обширна статия как кодекса на Манолова ще доведе до редица осъдителни присъди в Страсбург. Всичко беше истерии и пози колко са лоши ГЕРБ и как печелели изборите служебно. С идеята от една страна да се квърли кал по ГЕРБ и от друга да е намери оправдание за постоянните загуби на БСП във външни фактори. Опорни точки и плюнки по бесепарски, както винаги.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Мая общата от кюстендилско, се притеснила.. аууууу... и ко ша праим сега..
  Нищо, че е най-лесно.. ще помълчим, ще предъвчем познатите притеснения и общи приказки, а нещата с електронното гласуване, с изборните машинации от Турция, с купените до 100% гласове в Делиормана и кърджалийско, ще ги сметем под черджето..

 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Добре, че е Президента, един адекватен политик на чялата боза в обществото остана.. че без него - сега можеше вече и да не сме в ЕС..

 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1314 Весело

  Напънала се планината и родила мишка...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Весело

  Въх... притеснителна ще дойде Майчето... Чак жал да ти стане..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#3:"kaiser"]вижда се една кокошка [/quote]

  Аз не разбрах от всички фитки и кокошки в снимката коя точно е Манолова, но като цяло всяка една би могла да е авторка на новия изборен кодекс, така че няма голямо значение.

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Въртят струват и пак старат манджа бъркат. Истината е че по тия въпроси трябва да се произнесат гражданите, а не партиите. Партиите винаги ще теглят чергата към себе си и към това което урежда най-добре сегашните членове на комисията и сегашните депутати. Ще ни държат в разкрачено положение на псевдореформи докато се сринем.

  Тук си трябва революционен подход и изборни правила които ще държат политиците нащрек, няма да им позволяват да се приспиват и линеят по банките. Народът трябва да има последната дума с референдум. Естествено тия маскари ще смотат референдума за след изборите за да не вдигат активността на изборите и за да падне тя на референдума който ще саботират.

  Що за наглост да заявят че повишената активност щяла да навреди на малките партии и да укрепи големите. И това го дават като аргумент против референдума маймуните му с маймуни. Освен това не ви щем ИЗМИСЛЕНАТА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА СИСТЕМА! Вече видяхме че не работи. Това си е живо замазване на проблема.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 11. 11 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Референдума на президента е решението, ембаргото е необходимо, 7% праг би елиминирал най-много Атака, иначе би бил същият парламент

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално
 13. 13 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Всичко е ясно. Ако Мазолова не приеме кодекса на Карадайъ, кабинетът пада. Звучи познато, нали? Този път няма да пуснат кокъла, защото се издържат от незаконна власт, спечелена с машинации и ибзорни измами.
  Айде да видим Ътакъ дали ще имат смелостта да вдигнат глас в парламента, или само ще бранят "законно избраната" власт от "уличния натиск" и дрънкат за "колониалното робство".

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#10] от "emil":
  Два въпроса ме мъчат:

  Партиите не са ли съставени също от граждани, или пък от извънземни?

  Какво му е на сегашния ИК изобщо, че трябва да се сменя?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#13] от "deutschwagen":
  Евала ти. Мустафа Карадайъ, 1970, с. Борино, майка - Айше. Баща му умира в ПТП, расте у дома, при ПРОЦЕСА приема името Карамфил. Типично селско парче с претенции за "... абе вие знаете ли кой сам аз, ве???"
  2 дъщери /вж фейса/, 200 любовници /вж дургия фейс - адам и ева/, той е аслана, дето се фърли на доган убиеца, без последния нема живот.
  той управлява гласовете на мъртвите - щото около 200 000 такива на всеки вот ги избират - и това всичките наши го знаят, ама не се обаждат

 16. 16 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #15, те всички от ДПС са селски парчета, младостта им е преминала с кенеф на двора. Ако принципа на уседналост и другите текстове, срещу които се бори ДПС, залегнат като конституционни текстове, никога няма да могат да бъдат променяни. Толкова е просто! Ако всичко се определя само в Избирателния закон, той може да се променя в зависимост от желанията на ДПС или други подобни. Но не и ако е текст в Конституцията. За това се нуждаем от масивни конституционни промени. Те могат да се осъществят и без ВНС. Просто трябва да се формира конституционно мнозинство от 160 човека в следващия парламент.

 17. 17 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Референдумът ще ги изкара от унеса. ще се борят и против него но не могат да го спрат.

 18. 18 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 752 Неутрално

  до №16 и №17 - колеги, сложих ви плюс, повече от това не мога. Но не съм съгласен с мнението ви. Моето мнение е, че със систематични /т.е. традиционни способи, напр. избори, референдуми и т.н./ едва ли ще стане. Разбира се, длъжни сме да опитаме, но едва ли ще стане. Първо, те яко са ни сложили чатала на врата, второ, така е и по другите страни, та м/ународното положение работи в тяхна полза.
  Май си трябва радикализъм

 19. 19 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#16] от "kirsner":за първи път мислиш правилно .може би защото това са първите ти мисли за деня.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 20. 20 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#19] от "скруч":
  Още по-весело. Все още сме 20 коментара и вече само 300 мнения и визии накъде да го караме. И само 3 000 интрижки кой с кого и е скаран и кой кого не обича вече. Щото има ново мече. Лошо нема, така е демократично и много симпатично. Само че виж форума на "Сега". Там Гей с пръст в дупките да ги докосне, те ще възхвалят правата линия на партията. За ДПС да не говорим. Е те за това последните ни управляват, а ние коментираме. С което съвсем не искам да кажа, че ако Радан ме докосне, ще се примиря. Важи и за кривоустата. Ох, за Надежда не мога да си изкривя устата

 21. 21 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  тази страна е обречена

 22. 22 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#21:"tur671"]тази страна е обречена[/quote]
  Светът е голям и БСП дебне отвсякъде.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#21:"tur671"]тази страна е обречена [/quote]
  Не че не е вярно. Ама коя не е?

 24. 24 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 829 Весело

  Всеки ден публикувате снимка на Мая Манолова. Недейте така бе! Разбивате сърцата на милиони български мъже.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 25. 25 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 503 Неутрално

  И Майчето лъсна обувките на ага доган...ха честито и на столетницата и на нас! Ама един ден нещата ще се обърнат Майче...да не вземеш турско гражданство тогава...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Направо да вземат да се откажат. В пленарна зала пък какво мазало ще стане - накрая и те няма да знаят какво са приели изобщо!!!

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Брилянтно попадение на фотографа!

  BohrMottelson
 28. 28 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Монтанката поне кодекс написа. А Костинбродката според старите социалистически традиции имитираше работа: тя ни лъга, че прави кодекс, а кой ли вярваше?

 29. 29 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Браво на Майчето! Много енергия хвърли за този нов кодекс, ама всички партии дърпат чергата. Да видим, колко от предложенията на гражданите, ще оцелеят в тази битка.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Следователно за изборите през май, кодексът ще има вид, който е удобен за БСП във всички случаи. Президентът кучета го яли - неговите предложения ще бъдат подминати, вето едва ли ще свърши работа. Вече започнаха с медийното промиване на мозъци и размиване на темата.

 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  Много се мотаят с едни избори и то за европарламент!!! Да не са първите провеждани в България??

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Георги Кожухаров изкърти с това попадение! Аплодисменти!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 33. 33 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Напънала се планината и родила ... в случая Мая подобие на нещо си. То, бяха клетви, обещания и накрая типично по комунистически

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 602 Неутрално
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Случайно попаднах на директното предаване на заседанието. Тая Манолова се държи като дерибей! Вживява се в ролята на наместник на Путин.

  chavo64
 37. 37 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 533 Весело

  Я как в СЕГА са видЕли проблема http://www.segabg.com/pic/11380/685870-l.jpg
  И личния прочит на Комарницки
  http://www.segabg.com/pic/11380/685823-l.jpg

 38. 38 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Като нищо президентът ще наложи вето и това ще е просто поредната му безпрецедентна постъпка, с която ще провали нормалното протичане на изборите и осигуряването на честен вот,дано съм лош пророк.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#38:"anni_geo"]с която ще провали нормалното протичане на изборите и осигуряването на честен вот,[/quote] ???? Ти да си видял(а) какъвто и да било нов ИК, камо ли пък такъв, дето гарантира "честен вот"?

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "boby1945":

  ами търсят печатница в която да подхвърлят едни бюлетини и да пратят Цацатурата на Амбразурата...

  www.soundcloud.com/x2805
 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#31:"boby1945"]Да не са първите провеждани в България??[/quote] Човек остава с подобно впечатление, да. Очаквам следващото брилянтно откритие да е колелото, следвано от топлата вода.

  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  След 8-месечно обсъждане на изборния кодекс Манолова се притесни от президентско вето в последния момент"

  -Да няма притеснения-ветото е сигурно,но пак ще се преодолее.

 43. 43 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#7:"Георги"]Напънала се планината и родила мишка.[/quote]
  Напънала се Маяма и родила Костинбродска Афера.

  zenrus.ru
 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони!":


  [quote#14:"Тони!"]Какво му е на сегашния ИК изобщо, че трябва да се сменя? [/quote]Ами нали ГЕРБ/Фидосова го били направили,че да печелят "служебно" винаги!Така твърдеше миналата година Манолова,пък вие и пригласяхте.Помниш ли-канехте австрийци да броят паралелно!Иначе големия ми страх е,че ще отпадне правилото за уседналост и ще върнат изборния туризъм.И ще почнат пак тумби да обикалят с автобуси и временни удостоверения.А ДПС ще си докара 100 000 гласа

 45. 45 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Поздравления за снимката!

  4itatel
 46. 46 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#29:"АБПФК"]Да видим, колко от предложенията на гражданите, ще оцелеят в тази битка. [/quote]
  Нито едно.
  На гражданите им е отредено единствено правото да отидат или не до урните. Друго право нямат. Даже не им дават да разместят марионетките на Станишев и ония дето са зад и над него, както и тия които са зад и над Бойко, Лютви, Волен и другите "лидери".
  А като се замислиш и става ясно, че дали си отишъл до урните или не е все тая-в парламента влизат марионетките и с гласа си човек може да смени само имената на няколко от марионетките При 240 марионетки- имената на 5-10 от тях. Струва ли си усилието.

 47. 47 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Вижте сега, с тия ниски преференции много се усложняват нещата. Сега в повечето партии водачите на листи а) правят дарения на централата и б) финансират кампаниите си по места. Ако гласуващите оставят водача извън парламента, как ще си оправят хората сметките после?
  Много рискови ще станат инвестициите.
  Имайте сърце и за техните проблеми!

  Никола Йорданов
 48. 48 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  [quote#14:"Тони!"]Какво му е на сегашния ИК изобщо, че трябва да се сменя? [/quote]
  Щом поправките не са многобройни и важни, не трябва да се прави нов закон. Това е разпоредба от Закона за нормативните актове. Да не говорим, че Манолова е участвала при изготвянето на стария (даже в уики е отбелязано доброто й сътрудничество с Фидосова).

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 49. 49 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 547 Неутрално

  С този нов, изборен кодекс, по всичко личи, че кюстендилската изопачавра - Мая, е забъркала едни турски яхнии, които ще пълнят, единствено и само, коремите на читаците от ДПС!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 50. 50 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Някой доста се е постарал да изкара Мая про http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%8F_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0

  че, чак благодарение на нея ГЕРБ печелят изборите през 2009. Смех! Нито дума за Галеви и т.н. Типичен руски чугун.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#44] от "yanne":

  Това правило май си пропуснал кой го въведе...
  Иначе, аз знам защо ни е нов ИК, чудя се на вас защо ви е, та сте толкова активни по темата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Аз мисля, че в една нормална държава ако работиш нещо осем месеца и то е боклук и ти сам се откажеш от него, значи трябва да си подадеш оставката.

 53. 53 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#42] от "dedo pepo":

  "Да няма притеснения-ветото е сигурно,но пак ще се преодолее. "

  Ако четете внимателно, проблемът изобщо не е ветото на президента, а очевидно свадбарският, аматьорски и най-вече партизански начин, по който е подходено към един фундаментален закон.

 54. 54 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Онези с палатките пред НС трябва да са много наивни, за да си мислят, че няма да бъдат използвани за задържане на властта от това правителство.

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Освен да се усмихвам, друго не се сещам...
  А при положение, че няма съществени промени, Плевнелиев да наложи вето, ще се усмихвам още повече...

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#29] от "АБПФК":


  [quote#29:"АБПФК"]Да видим, колко от предложенията на гражданите, ще оцелеят в тази битка. [/quote]Какви граждани?!Гледал ли си какви индивиди бяха там?!

 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#52] от "maddrum":

  Е, да, ама в нормална държава, и не със случайно попаднали в политиката хора.

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално
  До коментар [#51] от "Тони!":Правилото за уседналост го въведе ГЕРБ.Или забрави тумбите,които обикаляха селата преди 2009-та?!Сега не случайно това е основния проблем за ДПС.

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#48] от "дъждовита":


  [quote#48:"дъждовита"] Да не говорим, че Манолова е участвала при изготвянето на стария (даже в уики е отбелязано доброто й сътрудничество с Фидосова). [/quote]на Манолова се дължи онзи проблем с принтерите,дето бяха напълно ненужни,но бяха похарчени грешни пари за тях.

 60. 60 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 481 Неутрално
 61. 61 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#42] от "dedo pepo":

  Ама глупавия проект на жената ум в сътрудничеството на Гергова, Петното и други знайни и незнайни дилъри и туроператори няма да мине в КС и Европа... Така че, Мая да ходи да бере кюстендилски домати, нали за тях ревше през лятото...

  www.soundcloud.com/x2805
 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#61] от "x2805":

  Ти разбра ли, че не се различава много от Фидосовия?
  А къв КС те гони, не знам. Кое е противоконституционно?
  Европа па що намеси?
  Боже, боже, повечето гласоподаватели са още по-неграмотни...

 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#40] от "x2805":
  Няма какво да търсят на Бат Бам печатницата в Костинброд още си работи......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 544 Неутрално

  И С НОВ И СЪС СТАР ,КАКТО ДО СЕГА НЯМА ДА ИЗБИРАТЕ .
  ТОВА НЕ Е ИЗНЕНАДА .
  КОИ СТЕ ВИЕ ЧЕ ДА ИЗБИРАТЕ ,????????????????
  НЕ ИЗБОРА ВИ А ПОДПИСА ВИ НИ ТРЯБВА .!!!!!!!!!!!
  БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СЕГА Е МОМЕНТА .
  НИКОЯ ДА НЕ СТИГНЕ НУЖНИТЕ ПРОЦЕНТИ .
  ТОВА Е ОРЪЖИЕТО НА ОБЕЗОРЪЖЕНИТЕ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  САМО ТОВА МОЖЕ ДА ОТВОРИ ОЧИТЕ И НА ЕВРОПА.

  БЕЗ ДЕПУТАТИ В ЕВРОПА .
  ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ НЯМАМЕ.!!!!!!!!!!

  ОЧАКВАМ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА БЪДА СПРЯН .!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 65. 65 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 466 Неутрално

  само крякане и куткудякане от гжа Манолова и нищо съществено

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 66. 66 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#65] от "naonit":

  не така,Майчето заслужава адмирации,защото тя написа Сексуален наръчник по време на избори/вместо опорните точки на Партията/за масово и стриктно прилагане ,особено в селските и крайградските зони .В този наръчник има специално отделено място и препоръки към застаряващия електорат на БСП ,както и ромския етнос.този шедьовър е нещо като КАМАСУТРА за българските политически партии.
  Да ни е ЧЕСТИТО !

 67. 67 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ще има вето, то е неизбежно при това положение

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 68. 68 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#56:"yanne"]Какви граждани?!Гледал ли си какви индивиди бяха там?! [/quote]
  Предложенията бяха и от граждански организации, както и предложения в сайта на НС на граждани.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 69. 69 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Разстроено

  До коментар [#61] от "x2805":

  Няма как да се угоди на тия,които не искат да мислят.

 70. 70 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "dedo pepo":

  Еми да не може да им се угоди - а те не стига че не мислят, а и цял изборен кодекс искат да вкарат в употреба дето не е дообмислен и ще бъде обороен веднага - 8 месеца говориха празни думи и чакаха разни дилъри и туроператори да го създадат - то не бе Петното, не бе Гергова - сигурно и Биг ША е писал там...

  www.soundcloud.com/x2805
 71. 71 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#55] от "Доби ВЕЛКОВ":

  като е толкова сходен какво се притеснява жената ум тогава...

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK