Пеевски: Цветанов е лъжец, имали сме 40 срещи в МВР (обновена)

Пеевски: Цветанов е лъжец, имали сме 40 срещи в МВР (обновена)

© ДневникПубличната разправия между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски премина в нова фаза, след като Пеевски официално обяви, че двамата са разговаряли повече от 40 пъти в сградата на МВР, и обвини зам.-председателя на ГЕРБ в лъжа. 


Репликата е част от течащите трети ден през медиите обяснения за срещата между Цветанов, Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, състояла се през март 2013 г. Според версията на бившия вътрешен министър депутатът от ДПС отишъл в кабинета му заедно с главния прокурор. От своя страна Пеевски твърди, че е отишъл в кабинета на Цветанов сам, а Цацаров се появил по-късно и бил поканен от Цветанов, който поискал от него определени назначения в прокуратурата. Цветанов нарече  Пеевски лице на мафията и задкулисието в България. В отговор Пеевски го обвини, че е искал и получил чадър в медиите на депутата над престъпни босове, които финансирали кампанията на ГЕРБ. 


Поредната порция обвинения на Пеевски от днес обаче не засегна главния прокурор, върху когото и Цветанов, и Пеевски в предните дни хвърлиха съмнения в злоупотреби и поддаване на политически натиск. 
Никога не е имало нужда някой да ме води при Цветанов


"Многократно съм се срещал с Цветан Цветанов в неговия кабинет в МВР и на други места и никога не е било необходимо някои да ме води или представя", заявява Делян Пеевски в писмо, разпространено днес чрез агенция "Фокус". В него депутатът уточнява, че е поискал справка от регистъра на вътрешното министерство за срещите между двамата, които са се състояли във ведомството. 


"От справката е видно, че броят на регистрираните посещения, които съм правил в централната страда на МВР, на ул. "Шести септември" №29, за периода 2009 – 2013 г. (когато Цветан Цветанов бе министър), е общо 40, т.е. много повече от твърденията на Цветанов за не повече от седем проведени срещи между нас", подчертава Делян Пеевски. Той допълва, че не е в негов стил да коментира обсъжданите на разговорите теми. Справката обаче "доказва един вече безспорен за мен факт, а именно, че Цветан Цветанов е лъжец", пише депутатът и неуспял шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". 


Пеевски отново повтаря своята версия за срещата с Цветанов и Цацаров в МВР: "Бях в кабинета на Цветанов и по време на коментираната среща преди идването на главния прокурор и в този смисъл не съм бил доведен от него." 


"Искам да подчертая също, че аз съм се срещал и с други политически фигури от ГЕРБ, но не коментирам тези срещи, защото не съм бил предизвикан да го направя. Коментирам единствено срещите си с Цветан Цветанов именно защото бях провокиран от Цветанов, но не защото съм засегнат лично, а защото Цветан Цветанов с лъжливите си изявления се опитва да дискредитира трети лица, което считам за недопустимо", пише Делян Пеевски.


На журналистите не казват, а на Пеевски казват


В кулоарите на парламента бившия вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че няма такава справка за срещи между него и Делян Пеевски.


"Това е документ, който може би е предоставен, за да обслужи Делян Пеевски, защото знаете, че когато имаше искане от журналисти за достъп до обществена информация, такъв беше отказан", напомни Цветанов, намеквайки за искането на вестник "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация да получи данни колко пъти е имало срещи между двамата в сградата на ведомството. То остана без отговор от настоящия министър Цветлин Йовчев с аргумента, че така щели да бъдат нарушени личните данни на Пеевски. Съдът отмени на първа инстанция отказа на Йовчев, но той обжалва. 


Попитан колко пъти, по негови спомени, се е срещал с Пеевски Цветанов отговори: "Това, което съм казал публично". На уточняващ въпрос за срещите им извън МВР Цветанов заяви, че са се виждали само в МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK