Задължителното и електронното гласуване окончателно отпаднаха от новия Изборен кодекс

Задължителното и електронното гласуване окончателно отпаднаха от новия Изборен кодекс

© Красимир ЮскеселиевИзбори 2022

Предложенията на ГЕРБ за въвеждане на задължителен вот и възможност българите в чужбина да гласуват електронно окончателно бяха отхвърлени от проекта на нов Изборен кодекс. Днес на второ четене в пленарната зала управляващите не подкрепиха двата текста, а въпреки заявките на "Атака", че подкрепят задължителния вот, само четирима души се включиха в гласуването, като се въздържаха.


От ГЕРБ вкараха двете предложения във временната парламентарна комисия, която обсъжда проекта на изборен закон, между първо и второ четене малко след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще поиска парламентът да организира референдум по три теми – мажоритарен избор на част от депутатите, задължително гласуване и дистанционно електронно гласуване. Идеите на опозицията бяха отхвърлени още в комисията.


И БКП не харесвала задължителното гласуване, защото ще промени политическата система
Днес от ГЕРБ настояваха, че задължителният вот ще повиши избирателната и гражданската активност. От ДПС и БСП им отговориха, че предложението противоречи на конституцията, където изрично било записано кога правото може да бъде и задължение. От "Атака" подчертаха, че нормата би помогнала за преодоляването на етническия вот, но не пропуснаха да отбележат, че идеите на ГЕРБ съвпадали с тези на президента, който според тях бил "разделител на нацията".


Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че не е учуден от критиките на БСП. "И през 1919 г. БКП – тесни социалисти са били против предложението на Александър Стамболийски за задължително гласуване", отбеляза той. Тогава причината била, че комунистите не искат радикална промяна в политическата система. "Не знам защо не са я искали", подметна Кирилов.


Лидерът на ДПС Лютви Местан възрази, че задължителният вот няма да излекува политическата система, а ще я изкриви необратимо. А за критиките на "Атака" отбеляза, че не вижда нищо демократично избирателите на партията на Волен Сидеров при балотаж на местен вот да трябва да избират между кандидат на ДПС и кандидат на "Евророма".


Трябва да се отхвърли това предложение. Европейска България не може да върви по пътя на Коста Рика, Ливан, Хондурас, Либия и други, заяви Местан, като изреди страни, в които гласуването е задължително.


С електронното гласуване от ГЕРБ искали да манипулират вота, след като вратата за повторен случай "Костинброд" е затворена


В дебатите за електронното гласуване управляващите настояваха, че то не защитава тайната на вота. Само една европейска държава е въвела електронното гласуване – Естония, припомни Мая Манолова (БСП) и посочи, че в Естония държавата е осигурила безплатни електронни подписи на всички и е подменила личните документи.


"Във всички други европейски държави експериментът е завършил с ясния резултат, че софтуерът не гарантира защитата на избирателите. Не мога да допусна, че президентът или вносителите не знаят това. И целта е ясна – след като затворихме вратата за нов "Костинброд", ГЕРБ измисля нов начин за манипулация на вота", продължи Манолова, като припомни за скандала с откритите в Костинброд надпечатани бюлетини.


"Има ли български гражданин, който да разбере нещо толкова елементарно – защо има тъмни стаички? За да се гарантира, че избирателят гласува сам. Ако го отделим, не можем да гарантираме, че избирателят не може да бъде контролиран, когато упражнява правото си на глас", настоя тя и добави, че няма гаранции и дали работодателите не притискат служителите си да гласуват.


Вие сте един доносник и от случая "Костинброд" нищо не излезе, контрира Десислава Атанасова (ГЕРБ). И уточни, че от ГЕРБ предлагат електронния вот само за избори в чужбина, а в Канада едва ли проблемът са контролираният и корпоративният вот.


Чувам колегите от ГЕРБ справедливо да отправят апел към мнозинството да позволи на гражданите в чужбина да гласуват, включи се и Йордан Цонев (ДПС). "Дадохте ли го преди малко? Не, не го дадохте", върна се той към дебата за принципа за уседналост. "Не го дадохте и с вашия кодекс, станал известен с името "Фидосова". Когато го приемахме, ви казах, че българите в чужбина са най-големият чуждестранен инвеститор в България в последните 5 години. Казах ви, че нямате право да им отнемате правата да гласуват с така наречената уседналост, защото са български граждани, които внасят данъци и плащат пари", обърна се Цонев към ГЕРБ.


Щом няма електронно гласуване, да въведем район "Чужбина"


Заради отхвърлянето на електронното гласуване зад граница от ГЕРБ днес изненадващо предложиха създаването на нов избирателен район за българите в чужбина. Идеята беше отхвърлена.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK