Депутатите оставиха контрола върху медийните пакети на ЦИК

Депутатите оставиха контрола върху медийните пакети на ЦИК

© Анелия НиколоваДържавата ще отделя по 40 хиляди лева за платени медийни изяви на партиите, които излъчват кандидати за парламентарни, президентски и европейски избори и не получават партийна субсидия. Днес депутатите приеха на второ четене предложението на БСП за т. нар. медийни пакети в новия Изборен кодекс, които трябва да гарантират равнопоставено медийно отразяване на изборните кандидати. За да се възползват от средствата при парламентарен вот, партиите трябва да регистрират кандидати във всички изборни райони.


Инициативните комитети също ще получават по 40 хил. лв. за президентски избори, а за европейски и парламентарни – по 5 хил. лв.


В ресорната парламентарна комисия предложението беше отхвърлено, след като от "Атака" и ДПС възразиха, че така се харчат излишни средства, а ГЕРБ отказа да подкрепи идеята парите да се превеждат директно на медиите, за да се контролира изразходването им.
В окончателния вариант, който всички парламентарни групи подкрепиха днес без спорове, редът, по който се предоставят и изразходват парите, ще се определя от ЦИК след съгласуване с министъра на финансите.


Заради спор дали да се разреши кампанията да се води с преводач на език, различен от българския, заседанието на парламента за втори ден приключи по-рано от предвиденото. В четвъртък два часа преди края нямаше кворум, а днес депутатите отложиха гласуването на текстовете за езика на кампанията за петък. ГЕРБ и "Атака" твърдо заявиха, че няма да отстъпят, а депутатите от БСП не се изказаха по предложението и няколко пъти предложиха прекратяване на разискванията.


След едночасови спорове ДПС поиска почивка, а след нея – и прекратяване на заседанието, за да се гласува при пълна зала.


По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че въпросът за кампанията на чужд език може да стигне до Страсбург. В доклада си за изборния закон Венецианската комисия критикува проекта, че за пореден път  се отнема възможността на малцинствата за активно участие в обществените дела.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK