Заради скандал за агитацията на майчин език и липсата на кворум депутатите се разпуснаха (допълнена и видео)

Заради скандал за агитацията на майчин език и липсата на кворум депутатите се разпуснаха (допълнена и видео)

© Юлия ЛазароваСкандал в парламента, предизвикан от отхвърлянето на възможността за предизборна агитация и на майчин език и породил поименна проверка, установила липсата на кворум, прекрати заседанието на парламента само 50 минути след началото му.


С 36 гласа "за", 116 "против" и 61 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на ДПС в предизборната кампания да може да се агитира на език, различен от българския, като за това се осигури превод. От ГЕРБ 83 депутати бяха против, зам.-председателят на групата Цецка Цачева е гласувала с "въздържал се", но пред журналисти обясни, че това е грешка на системата и винаги е гласувала против това предложение. В левицата 3 са били "за", сред които и председателят на Народно събрание Михаил Миков, който не вижда проблем в искането на ДПС, но емоциите са надделели. 11 социалисти бяха "против", а 60 "въздържал се". "За" гласуваха 32 депутати от ДПС и един независим (отцепник от ГЕРБ), а 22 представители на "Атака" бяха против.


Това породи острата реакция на лидера на ДПС Лютви Местан, който обяви, че с това действие парламентът казва на държави, в които има българско малцинство, че може да не зачитат правата на малцинството. Гласувах против, защото този текст е не просто дискриминационен, той не просто, че не защитава българския език, а откровено го застрашава, заяви Местан.
Попита, ако на евроизборите листата на ДПС се води от Греъм Уотсън (лидер на Алианса на либералите и демократите - АЛДЕ) на какъв език ще води кампанията си. И подчерта, че иска стенографите да отразят репликата от редиците на "уж европейската партия ГЕРБ, които казаха, че ако Греъм Уотсъм иска да участва в кампанията в България, да научи български, т.е. ако не знае български, няма да участва". "Къде има такова ограничение в Европа? Срам и позор за парламента на европейска България", посочи Местан.


Венецианската комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отдавна препоръчват на българските власти да разрешат предизборна пропаганда на майчин език, за да се гарантира правото на малцинствата да участват в политическия живот.


След Местан депутатът Хюсеин Хафъзов, който е бивш говорител на Главното мюфтийство, излезе на трибуната и заяви, че мечтата му е била да живее в свободна и демократична България. "И един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията", обърна се той към колегите си, гласували против предложението.


"Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната", заяви той. През това време се чуваха силни освирквания в пленарна зала и "Атака" и ГЕРБ напуснаха демонстративно.Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов го попита дали има предвид външния министър на Турция Ахмед Давутоглу, свързан с доктрината на неоосманизма, към която България не може да има съпричастност не само по исторически, но и по актуални причини. Следващата седмица в българския парламент по наша покана ще гостува председателят на комисията по външна политика на Турция и нека в дискусията по Изборния кодекс не прекрачваме граници, които не трябва да ни разделят, а да ни обединяват, допълни той.Хафъзов му отговори, че през историческите моменти в страната е имало български граждани, които са се борили за своите права и е изразил готовност да следва техния път, имайки предвид български граждани, които са дали "дан за свободата". "Изредих името на Осман Калъч, който е лежал 16 години в български затвор. Ахмед Давутоглу е български гражданин, роден в България, роден в България от село Иглика, област Шумен, също е лежал в българските затвори. Има написана книга за това какво е преживял в българските затвори. Нури Адалъ е също български гражданин, който 23-24 години имено поради тези причини, че е бил подлаган на рестрикции и ограничаване, е лежал в българските затвори. Споменх и Ахмед Доган, борейки се за прават и свободите, които ние днес отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския външен министър", каза Хафъзов и уточни, че първият път е сгрешил с родното място на Ахмед Давутоглу.


В кулоарите на парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че Осман Калъч е бил съден за шпионаж, а Ахмед Давутоглу никога не е бил репресиран.  Ако Хюсени Хафъзов смята да следва техния път е добре прокуратурата да се заеме с него и да му поиска имунитета, заяви Сидеров. Той напомни тезата на "Атака", че ДПС е антиконституционна партия, за което са наричани ксенофоби. "Сега виждам, че ГЕРБ започват да повтарят нашата теза, само че преди това те гласуваха против връщането на български имена", посочи Сидеров.


Малко по-късно заместник-председателят на "Атака" Десислав Чуколов поиска поименна проверка и обяви, че "Атака" излизат. Проверката установи, че в залата са 111 депутата. Председателят на Народното събрание Михаил Миков прекрати заседанието и обяви, че ако не бъдат свикани извънредни заседания, следващото ще бъде в сряда.


В момента парламентарната група на левицата заседава.Бойко Борисов: ДПС са ядосани на социалистите
Аз турски не разбирам, за съжаление, и не можах да разбера много какво говорят. Но винаги сме имали много ясна политика по тази тема, коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Всеки човек, колкото повече езици знае, толкова по-добре, каза той и определи изказването на Хафъзов като провокация. Попитан дали ДПС ще продължава да оказва натиск върху управляващите за Изборния кодекс, Борисов отговори, че БСП са се разсипали като партия. "Виждате, как уплашено гледат, виждате г-н Миков как слушаше какво му говорят пред него на трибуната и сега г-н Стоилов, се опитва да излезе от ситуацията, в която беше поставена БСП, но това ще стане трудно. Единственият изход за страната са предсрочни избори", каза той. На въпрос, дали управляващата коалиция е застрашена, Борисов посочи, че коалицията е много здрава, от гледна точка на интереси и не вярва подобно нещо да ги разклати. "ДПС в момента са ядосани на социалистите. Нали знаете, когато се целуват хората, има и момента, когато се ядосват един на друг", каза още Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK