Държавата да може да уволнява годните за пенсия, предлагат леви депутати

Държавата да може да уволнява годните за пенсия, предлагат леви депутати

© Анелия НиколоваРаботещите в публичния сектор да могат да бъдат пенсионирани принудително, предвижда промяна в Кодекса на труда, която предлагат депутати от БСП. 


В проекта, внесен в деловодството на Народното събрание, е добавена нова възможност за работодателите от държавните дружества и институциите на бюджетна издръжка да се освобождават от служителите, придобили право на пенсия. Сега в закона има 12 различни основания, на които работодателят да се позове, за да прекрати трудовото правоотношение. Между тях са липса на качества, промяна на изискванията към длъжността или невъзможност на работника да я изпълнява. 


Според вносителите от левицата техният проект е част от мерките за борба с младежката безработица. 
Те цитират статистически данни, според които 64% от безработните в страната са на възраст до 35 години. В същото време продължават да работят 147 хил. души, които вече имат право на пенсия. От тях близо 35 хил. са на държавна работа като 14 хил. са работещи пенсионери. 
Инициаторите на промяната се аргументират и с факта, че сред учителите едва 9% са на възраст под 35 години, докато надхвърлилите 55 г. са над 30%. За българското образование е жизнено важно е да постъпват повече млади хора, тъй като те имат нужната енергия, свежи идеи и съвременна подготовка, се посочва в мотивите. 


Допълнителни средства необходими за прилагането на предложените промени могат да бъдат осигурени по консолидирания бюджет на Дьржавното обществено осигуряване, смятат те.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 594 гласа

  1. Да, за да се спести от помощи за безработните. (5.22%)
  2. Да, за да отварят път на младите. (47.98%)
  3. Да, но само ако се увеличат пенсиите. (8.25%)
  4. Не, това е дискриминация (23.06%)
  5. Не, политиката на ЕС е за удължаване на трудовия живот. (12.79%)
  6. Друго. (1.18%)
  7. Не мога да преценя. (1.52%)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK