Спорът в Класическата гимназия продължава със заплаха към министър

Снимки от сградата на бившето 13 ОУ, където временно са настанени учениците от Класическата гимназия. Снимките бяха изпратени до "Дневник" от Людмил Йорданов - баща на един от гимназистите в НГДЕК.

© Людмил Йорданов

Снимки от сградата на бившето 13 ОУ, където временно са настанени учениците от Класическата гимназия. Снимките бяха изпратени до "Дневник" от Людмил Йорданов - баща на един от гимназистите в НГДЕК.Представители на родителското настоятелство на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) обявиха днес пред медиите, че ще сезират прокуратурата за виновно бездействие на Министерството на културата покрай ремонта на сградата на гимназията в квартал "Модерно предградие" в София. По думите им той е изпълнен некачествено, като след края му вече има нови течове, падаща мазилка от тавана и необезопасени кабели.


Председателят на настоятелството Ирина Абаджиева-Репуц обясни допълнително, че въпреки техния сигнал за наличие на опасни азбестови плочи в конструкцията, от Министерството на културата не проверили и не ги отстранили. Тя добави, че в понеделник, когато учениците трябва да се върнат в ремонтирата сграда, както гласи заповедта на министъра на културата, техните деца ще бойкотират и няма да отидат на училище. Следобяд пред сградата на ул. "Баба" №16 се проведе и протест, воден от и.д. директора на гимназията Мариела Папазова срещу връщането на учениците там.


Според неофициална информация Папазова, противно на нареждането на министър Петър Стоянович, е издала заповед, според която на 17 февруари учебните занятия ще се проведат отново в сградата на 13 ОУ, а не в "Модерно предградие". Още от сутринта учениците са били инструктирани така, научи "Дневник", въпреки че на сайта на министерството в рамките на седмицата повторно беше публикувано разпореждането на министъра в понеделник да се учи в ремонтираната сграда.
Спорът в Класическата гимназия продължава със заплаха към министър

© Людмил Йорданов


От Mинистерство на културата заявиха, цитирани от сайта Actualno.com, че азбест в сградата на НГДЕК няма и сигнали от родители не са получавани в нито една отговорна институция. Експерти обясняват, че става въпрос за етернитови плочи, които често се използват в масовото строителство, включително в много училища и обществените сгради и в тях няма наличие на азбест.


Междувременно родители, които настояват децата им да се върнат в ремонтираната сграда, разпространиха до медиите снимки, от които личи лошото състояние на тази до Женския пазар в столицата, в която са временно настанени в момента. 


Спорът в Класическата гимназия продължава със заплаха към министър

© Людмил Йорданов


Людмил Йорданов, родител на един от 500 гимназисти в НГДЕК, написа до "Дневник" след публикуването на статията "Родители срещу родители: И двете сгради на НГДЕК са опасни": "С изключение на пет-шест родители от т.нар. "Училищно настоятелство" трудно ще намерите родител, който да одобрява оставането на децата в сградата на бившето 13-то. Искам да ви обърна внимание върху факта, че и.д. директорът е подписал акт 16 за приемане на сградата в края на ноември 2013 и отговорността за стопанисването й е изцяло нейна. Строителят по договор се е задължил да отстрани всички нередности, но сигнал за такива така и не е постъпил от страна на директора".


Йорданов е и сред родителите, които вчера разпространиха копие от Техническия паспорт на сградата на ул. "Кирил и Методий", в което експерти установяват, че сградата не спазва изискванията за безопасност заради липсата на ремонт, откакто е построена.


Българският хелзинкски комитет се разграничи от спора за сградта на НГДЕК като свали от сайта си съобщението за подписката на над 100 интелектуалци, подкрепящи оставането на гимназията в центъра. Пред Actualno Юлияна Методиева от БХК обясни, че подписката е създадена лично от нея по родителски сигнал. Тя призна, че когато е събирала подписите на български учени, университетски преподаватели, писатели, актьори и режисьори, не е ставало въпрос за състоянието на сградите, а единствено за локацията и повтори позицията си, че последните 20 години в периферията  на столицата са се отразили деградиращо на гимназията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK