Тъмната сянка на "златните" палми

Тъмната сянка на "златните" палми

© Ивелина СтаневаВ началото на февруари кметът на Варна Иван Портних обяви, че е прекратил договора на общината с компанията "Ерика ко" за поддръжката на доставените преди шест години 85 финикови палми. С тях предшественикът му Кирил Йорданов беше решил "да върне облика на града от началото на миналия век". Идеята се оказа една от най-скъпите и безсмислени прищевки на бившия варненски кмет.


Това беше потвърдено и след като на 11 ноември м.г. пресцентърът на общинската администрация във Варна публикува справка, според която от май 2008 г. до юни 2013 г. за поддръжката на палмите са били изхарчени 1.3 млн. лв. Още 124 хил. лв. са парите, които общинската администрация е дължала на "Ерика ко" за периода от юни до средата на ноември 2013. "Така годишно сумата, нужна за растенията, е близо 1,4 млн. лв., или средно по около 3000 лв. на палма", гласеше официалното съобщение по този повод, поместено на сайта на община Варна.


Безотговорното прахосничество
След прекратяването на договора с "Ерика ко" грижата за палмите е поета от общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване", съобщиха от администрацията на Портних. "Прословутите палми, за които се плащаха солидни средства, в момента се съхраняват в същото помещение срещу 6200 лв. за целия зимен период", обяви кметът на Варна по време на една от последните си пресконференции. Тази сума, макар и твърде неточна, според проверка на "Дневник" прави видима една от технологиите на безотговорното прахосничество в бившата общинска администрация на Варна.


Според Стоян Аргиров, управител на общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване", което пое грижите за палмите от средата на декември м.г., както и досега те ще зимуват в хале, собственост на дружеството "Западен логистичен парк" срещу месечен наем от 1560 лв. с ДДС.


"Сумата от 6200 лв. е равна само на наема за помещението за периода от 16 декември до 16 април, обясни Аргиров. Тя е част от общите разходи за изнасяне и прибиране, поливане и торене на 85-те растения, като за една година – до следващия 16 декември, парите ще са малко над 20 хил. лв. с ДДС."


Така според представената от Аргиров справка излиза, че обслужването на палмите, извършвано от общинската структура, ще струва... 13 пъти по-малко на година, отколкото е плащала администрацията на Йорданов.


Тогава къде е отивала разликата? "Вие да не би да сте наивник?", отговаря на въпроса ми с въпрос Даниела Василева, управител на "Ерика ко".


Частична победа на разума


Нейната историята за това как по улиците на Варна през лятото на 2009 г. са се появили станалите пословични 85 финикови палми е любопитна, но и поучителна. Тя повдига завесата пред механизмите, по които бившият кмет на града е вземал и изпълнявал решенията си дори тогава, когато е ставало дума за буквално пилеене на публични средства.


Договорът с "Ерика ко" е подписан след проведен конкурс за възлагане на обществена поръчка. Подписа си под него на 12 ноември 2008 г. заедно с Кирил Йорданов е поставил и главният счетоводител на общината Юлия Йорданова–Качкова. Тази позиция тя запази и в екипа на Иван Портних.


Според текста на договора "Ерика ко" поема ангажимента "да достави чрез наем за ползване, целогодишно да поддържа и експонира на открито" 65 бр. палми, както и само "да поддържа и експонира" други 85 палми в продължение на десет години (от 2008 г. до 2018 г.). Стойността на тези услуги за общо 150 палми според подписания договор е трябвало да бъде до 4.4 млн. лв. без ДДС.


Скоро след подписването на документа обаче здравият разум постига частична победа. Поради липса на достатъчно средства броят на палмите е намален на 85, а сумата по договора според казаното тогава от самия Йорданов - "редуцирана".


Веднага след обявеното намерение за корекция по условията на договора за изпълнение на обществената поръчка с "Ерика ко" от Агенцията за обществени поръчки изпращат становище, че всяка промяна ще бъде в нарушение на закона.


Йорданов не спазва действащите разпоредби и не предоставя на агенцията сключения договор с "Ерика ко" в предвидения седемдневен срок. На въпросите за възраженията на Агенцията за обществени поръчки той отговаря така: "Има обществена поръчка, има спечелил кандидат, има палми и те са прибрани на топло." А на медиите е предоставено копие от неподписан предварителен договор с "Ерика ко".


Днес става ясно, че обемът на обществената поръчка и сключения за изпълнението й договор не са били изпълнени от администрацията на Кирил Йорданов, а от "Ерика ко" не са възразили и не са потърсили обезщетение за това.


Впечатления от Монако


"От първия момент, в който разбрах за идеята да бъдат купени палми, тя не ми допадна, твърди Даниела Василева, управител на дружеството, което ги е доставило и поддържало. Смятах, че с тези пари могат да се купят и засадят широколистни дървета. Поддръжката на палми в нашите условия беше твърде непрактична заради необходимостта да бъдат прибирани през зимата, отоплявани, транспортирани... На фона на разбитата инфраструктура във Варна палмите стоят като на свинче звънче."


Според управителя на "Ерика ко", когато през 2008 г. попитала Кирил Йорданов защо точно палми, той отговорил, че се е подготвил за подобни въпроси и разполага с резултати от обществено допитване, според което "90% от гражданите на Варна искат палми".


"Последвалите преговори с Йорданов и подготовката на самата сделка бяха водени от бившия ми съдружник. Когато той напусна, аз открих цифри, за които дотогава не подозирах. Разчетите са били направени така, че да бъде построено хале за зимуване на палмите. Може би такава е била първоначалната идея и заради това цените за доставка и поддръжка на палмите не изглеждаха високи. Когато аз поех ангажимента за реализацията на договора, реших да мина на вариант "наем".


"Наполовина" или "по договорка"


Представа за това до каква степен са били раздути разходите за поддръжката на палмите според договора, подписан от Кирил Йорданов, дава и друг епизод от разказа на Василева.


"Имах два разговора с Иван Портних, казва тя. Първият беше месец преди 11 ноември, когато получих предизвестието за прекратяването на договора си с община Варна. Вторият - седмица преди това. Портних ме извика и попита: "Какво ще правим сега с тези палми?" Отговорих му, че така или иначе те вече са факт и трябва да бъде договорена сума, която би отговаряла на възможностите на общината в този момента. Вие ще предложите нещо, аз ще предложа нещо напред-назад и така ще стигнем до решение, казах му. Той обаче беше решил, че трябва да се скараме. Отговорът му беше:" Така не става! Ние с вас явно няма да се разберем!"


Последният опит на "Ерика ко" да договори нова цена за поддръжка на палмите е писмо, което компанията изпраща до Иван Портних на 26 ноември м.г. Предложението, което то съдържа, е договорната цена за целогодишна поддръжка на финиковите палми по договора от 2008 г. да бъде редуцирана на 110 хил. лв. без ДДС. На практика това означава намаление с почти 50%.


"Портних обаче беше решил, че трябва да се скараме. А при това положение разбирателство е невъзможно", казва Даниела Василева.


Това не е краят


Според управителя на "Ерика ко" решението за прекратяване на договора за доставка и обслужване на палмите, поръчани от Кирил Йорданов, е "популистко и незаконно".


"Договорът не предвижда неустойки при преждевременно прекратяване, казва тя. Но това важи само ако аз съм обявена в несъстоятелност или ако системно не съм изпълнявам задълженията си. В същото време Иван Портних публично съобщи, че прекратява договора, защото цената му се струва прекалено висока. Само че такава възможност този договор не предвижда. При това положение с проблема трябва да се занимават моите юристи."


В края на април палмите отново ще заемат позиции по улиците и площадите на Варна. И ще напомнят не за "началото на миналия век", а за петнадесетте години, през които градът беше управляван от бившия си кмет Кирил Йорданов.


Латинското название на палмите, които той му завеща, е Phoenix Canariensis (Канарски феникс). Скоро след като умре, дървото "възкръсва" в множество нови издънки. Затова в ботаниката видът е смятан за агресивен – разпространява се бавно, напредва незабелязано и става видим едва когато вече е завзел територията си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 610 Гневно

  Няма ли съд за този човек?

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Чудя се, защо пък градската управа на Варна не е била решила да "разнообрази" гледката из града с петдесетина боабаба...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Ето така, с лека ръка, се прахосват парите от нашите данъци... И в този случай е разконспирирано! А колко неща остават скрити-покрити от нас, хората?!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Варненци, кажете вярно ли е това, че едно време имало палми по улиците? И е "традиция"?

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ако не ги искат,аз бих си взела една.

 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Много ми е мъчно за моят роден град. Не стига, че ТИМ го задушават, превръщайки го в държава в дъжавата, а ми по всякакви местни институции тече необявена олимпиада по корупционни парктики.
  Резултатът е логичен.

 7. 7 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#3] от "paf":


  [quote#3:"paf"]Ето така, с лека ръка, се прахосват парите от нашите данъци... И в този случай е разконспирирано! [/quote]

  Като е разконспирирано, какъв е резултатът? От това, което проетох най много община Варна да бъде съдена и осъдена, а Кирил Йорданов няма да бъде подведен под съдебна отговорност.

  Всичко това е ПР акции, колко сегашният е добър, а предишният мръсник. Докато подобни типове като Кирил Йорданов не бъдат осъдени на по десет години строг тъмничен затвор за корупция, а 1 милион лева определено се квалифицира като корупция в особено големи размери, всичко е прах в очите на хората, а керванът си върви...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В Созопол палмите не се прибират през зимата. Явно вече са се адаптирали, защото само ги завиват в найлони. Не знам дали са от същия вид обаче - созополските са по 2-3 метра.

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  наскоро си взех апартамент във Варна ,наложи ми се по този повод да обикалям и да търся подходящ улица по улица ,защото брокерските къщи там са едни мародери ,които само натоварват цените на жилищата с поне 30-40% над реалното -това до тук беше лирика.Та по повод на Варна ,бях шокиран от разбитите улици ,от наличието на цели централни квартали ,които са дупка до дупка ,няма тротоари ,в новите лозови квартали хубави луксозни къщи и блокове и никакви улици до тях ,никакви кофи за буклук ,никаква организация ,освен тази на варненските крадци и мутри ,които винаги знаят откъде какво да откраднат ,учудващо ,страшно богати хора със страшно луксозни обекти и макадам разбит до неузнаваемост до там -това е варна

 10. 10 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Понеже са оправили всички дупки във Варна та до разходи за палми стигнаха. На това му се казва безотговорност, Кирил Йорданов е можел да подпише договор за всичко ако има за него.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 11. 11 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Полуузаконени беззакония подлежащи на отговорност от подписалите договора.

 12. 12 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "гарата":

  Ти прочете ли за какво става въпрос или си написа дежурната глупост и се изниза?
  Хубавото е, че вече с циркът, наречен 300 лева на месец за палма се приключва, колкото и от някои медии да се опитват да ни убедят, че няма да им видим края. Още миналата година кмета излезе с изявление за палмите, но по това време Спасов беше зает с други неща, та затова е малко недоразбрал и с няколко месечно закъснение си написа теориите.

 13. 13 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ай ШиститУ, най сетне се отървахме от безсмислените палми!

  bezsmyrten
 14. 14 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Не зная защо, но позицията на фирмата ми звучи тенденциозно представена. Света вода ненапита сякаш.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Чудя се, защо пък градската управа на Варна не е била решила да "разнообрази" гледката из града с петдесетина боабаба.."

  -Имаш основание да питаш,но когато за пръв път посетих Варна като дете,около 50-те,ми направиха незабравимо впечатление палмите,които тогава видях наживо за първи и последен път.

 16. 16 Профил на kepler3b
  kepler3b
  Рейтинг: 217 Неутрално

  То улици няма, плочките те "плюят"....иначе палми за милиони.

 17. 17 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да си бяхте боднали трахикарпуси , те издържат на студ .
  В Бургас всички палми са засадени , и освен устойчивият Трахикарпус спокойно си расте и Вашингтония . Във Варна на този зимен климат Вашингтония малко трудно , ноо не и съвсем невъзможно.
  При всички случай , завиването на палми за зимата си е по евтино от разнасяне тук-там.

 18. 18 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Киро и пасмината му са едни от най-големите крадци, стояли на ръководни позиции във Варна и областта, повече от 15 години!
  Ако журналистите се заемат с разнищване на всички договори на варненската община, на всички ни свят ще ни се завие... и не само!

 19. 19 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":

  Така е защото кмета е мнооого кадърен

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 20. 20 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Една от многото причини Варна да стигне до дъното е кметуването на този комплексар и пълен неудачник К.Йорданов.
  Прикривайки , обаче , много умело неспособността да ръководи истински града , той нанесе почти непоправими вреди на този прекрасен в миналото град.Тази идиотщина с палмите е само капка в морето в сравнение с останалите вреди , които той нанесе на града, но тук не е мястото да ги изброявам всичките.Надявам се само , че ще има съдебна развръзка поне в този случай !

 21. 21 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Управителката на фирмата е цвете.Нито е договаряла цени,нито е избирала вида растения... Само е изпълнявала,прибирала и разпределяла.А когато новия кмет е отказал рушвет или 50% отстъпка решава,че има пълното право да продължава да смуче и заплашва със съд.Г-н. Спасов!?!

 22. 22 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не мога само да си обясня как варненци го избираха четири мандата подред тоя мошеник?!

 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#22:"koydae"]Не мога само да си обясня как варненци го избираха четири мандата подред тоя мошеник?! [/quote]
  А можеш ли да обясниш, как такива "странни" хора като Бойко Борисов, Слави Бинев, Сидеров попадат в НС, а такива нужни за страната хора като Иван Костов, Александър Божков, Веселин Методиев останаха вън?
  И друго, защо марионетката на един от най-мразените хора, (Доган), е един от най-силните в страната (Д. Пеевски)?

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#9:"tur671"]никакви кофи за буклук ,никаква организация ,освен тази на варненските крадци и мутри ,които винаги знаят откъде какво да откраднат ,учудващо ,страшно богати хора със страшно луксозни обекти и макадам разбит до неузнаваемост до там -това е варна [/quote]
  Забрави да добавиш ТИМ.
  Защото когато се появи някой кандидат за кмет, ма-а-а-л-ко по различен, ГО СМАЗВАТ!
  Искаш пример ли? Ще ти го дам-Калина Павлова.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Vessita
  Vessita
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":
  Да, ето така е изглеждал града преди около 40 години https://www.facebook.com/photo.php?fbid=403719143057237&set=a.297198563709296.63571.100002574640244&type=1&theater
  Но освен палми имаше много, ама много цветя, които дори аз си спомням

  Няма невъзможни неща!
 27. 27 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#23:"shumkar"]А можеш ли да обясниш, как такива "странни" хора като Бойко Борисов, Слави Бинев, Сидеров попадат в НС, а такива нужни за страната хора като Иван Костов, Александър Божков, Веселин Методиев останаха вън? [/quote]
  И аз мислех, че Костов е точният човек, а за ненавреме напусналия ни Александър Божков и Веселин Методиев мнението ми и до днес е положително. Но Костов изигра доста подла роля! Разбра се с червените и ги спаси от гнева на хората, както направи на 14. !2. 90. Желю, като призова хората, събрани около Народноро събрание да се разотидат. Какво направи Костов за обикновените хора?! Обещаваше да накаже крадците, съсипали банките и окрали спестяванията на хората! Продаде Нефтохима на Лукойл, на Атия фактически се разпореждат руснаци - там законите на България не се зачитат! Сигурно още не са монтирани прословутите измервателни уреди и не се знае какво става там! Илия Минев беше оставен да умре като куче!!! Пенсиите на партийните секретари останаха непокътнати - продължиха да получават "тавана"! Костов се оказа част от сценария на червените кръвопийци!

 28. 28 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "toffeetwr":

  Доколкото знам авторът не харесва настоящият кмет. Така че това не е ПР акция Това е реалността - новият кмет спести няколко стотин хиляди на общината с тъпите палми!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 29. 29 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#24] от "shumkar":

  ахахахаха, това е най-нелепия пример, който съм чувала. Женският образ на Бареков или може би на Жорж Ганчев. На тази не й трябва някой да я смазва, тя си е смазана по природа. Духовната й нищета, алчността и връзките с украинската мафия са известни на варненци. Играеше го природозащитник по едно време, но всички, които някога са се занимавали с екологични прояви във Варна я разбраха колко струва и я отлъчиха. Като няма да помага, поне да не пречи.

 30. 30 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#29:"karla80"] алчността и връзките с украинската мафия са известни на варненци. [/quote]
  Аз съм варненец, и за тези връзки не съм чувал (не че е задължително всичко да стигне до мен). Но билборда с жиголото Галин, и клипа с компромата с Калина не бе качен в интернет от "украинци". Със сигурност. Защото надали Калина е засегнала интересите на "украинската" мафия със стопирането на застрояването на Морската градина и Алея І. По-вероятно са били на една друга родна групировка с руски парички.

 31. 31 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аууу моля ви, да се спряга Калинка за кмет, или за каквото и да е сериозно нещо, свързано с управлението на града е просто смехотворно. Това проскубано момиче, с палячовски стил и външен вид...пълен абсурд!! За едно я признавам-има големи амбиции и самочувствие, но така е когато аршина ти е твърде ограничен и не осъзнаваш къде точно се намираш спрямо останалите. Варненци...нека не падаме толкова низко!!

 32. 32 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#29:"karla80"]Духовната й нищета, алчността [/quote]
  Когато говориш за грандиозна алчност, вероятно имаш някаква база за сравнение?
  Във всеки случай трудно можеш да я обвиниш в злоупотреби било то в обществени поръчки, било то заради некачествени италиански плочки на площада закупени чак от Италия, или за дупките по улиците и светофарите на всеки 150м.

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#31:"Olga"]Варненци...нека не падаме толкова низко!! [/quote]
  Аз съм варненец, срамувам се, че и К. Йорданов е кореняк варненец, второ или трето поколение. Но със сигурност критериите ми са по-различни от твоите, и на К. Йорданов - т.е. съм против превръщането на северната част на морската градина в ж.к., и строителството на големи хотели долу до морето (Алея І).

 34. 34 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "shumkar":

  Е, реално тя си е участвала в клипа и е изневерила на мъжа си, докато са били заедно. Украинските й връзки с мафията са осъществени посредством друг неин любовник, който финансира политическата й кариера. Пари на вятъра, дето се вика пръсна човека.

 35. 35 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  То от стария кмет какво друго да очакваме. Най-ми хареса, че "90% от варненци искали палми". Мен не са ме питали, не знам откъде са си извадили данните... Абе жалка история, какво си говорим.

 36. 36 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#33] от "shumkar":

  Лошото и с Калина, и с много други "общественици" като нея е, че единственото, което правят, е да плетат интриги, понякога с доста истерична нотка. Хората не и гласуваха доверие, защото вместо да спекулира къде какво щяло да става, можеше да си изготви една стабилна и завършена платформа на политик, а не да разчита само на слухове и евтина пропаганда.

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#34:"karla80"]Украинските й връзки с мафията са осъществени посредством друг неин любовник[/quote]
  Доколкото разбирам, омразата ти към Калина е, че е "имала" украински, а не руски любовници?
  Трудно ще ме убедиш, че заради някакъв си украинец са качили на билборд оня жиголо Галин, и че в тази история не са замесени желаещите да застрояват градината и хотели долу по морето.

 38. 38 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От палмите на Киро, та до неуспехите и неудачите на онази неуспяла "архитектка"... Аз съм доволен, че не я избраха, за мен беше поредният кандидат с много обещания и гол популизъм, но без капка покритие. Такива сме виждали достатъчно, дошли отнякъде на бял кон да ни оправят за 800 дни. Не, мерси. Киро се разкара, което е плюс. Иначе Новото кметче върши това-онова, има желание, макар да има още какво да се иска. Евала, че изкара далаверата с палмите наяве.
  Златни палми направо, да се хване за главата човек. Да бяха пробвали със фикуси, по-лесно се гледат.

 39. 39 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":
  Не бих казал.
  http://varnasummer.com/featured/3835-snimki-otu-stara-varna.html
  http://retrobulgaria.com/varna/

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 40. 40 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 863 Любопитно

  До коментар [#26] от "Vessita":
  Къде точно виждате/помните палми? Надявам се нямате пред вид двете декоративни саксии, които се мъдрят конфузно пред входа на Морската градина?
  За да спази тази традиция ли Киро е поръчал 150 истински палми? Че великодушно, забележете, ги намалили на 85?
  Във времето от когато е снимката, която споделяте, за подобно разхищение на народна пара, щеше да е качен на задната седалка на черна волга и незабелязано да е изчезнал от лицето на земята.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 41. 41 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ееееее,браво.ТИМА джийските тролове са на мястото си.Само докато се спомене нещо за тях и плюнките не закъсняват.Как иначе, те са си са света вода ненапита,нали?

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#38:"tic_tac"]Иначе Новото кметче върши това-онова[/quote]
  Добре казано, това - онова. То и онова просяче, дето си върти главата и очите би свършило това-онова. Интересно , а какво вършат заместниците му, още 19 зам. кмета, с ранг на директори. Сигурно и те това-онова...
  Иначе "всички" са доволни и щастливи, че "някоя си странична" не е попаднала във високата къща, че да не би случайно леко да се размирише.....
  Не че от целофана не излиза страшната миризма на един от най-уредените градове в страната само преди 20 години, сега тотално разбит и опустошен!

 43. 44 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#37] от "shumkar":

  Нямам намерение да те убеждавам, казвам ти какви са фактите. А Калина я недолюбвам не заради личния й живот, а заради подменените позиции и загърбването на каузи точно с Морската. Тя се появява само преди избори и след края им, се покрива. Това си е чист популизъм, граничещ с лека простотия. Сякаш не се усеща, че хората, които се борят всеки ден за парка няма да го забележат.

 44. 45 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":
  Е да те пита човек, ако е толкова зле, какво правиш във Варна? И аз живея на същото място, обаче улицата ми си е наред! Истината е, че Варна има проблемите на всеки голям град. Не повече и не по малко. Дано да се решават поетапно глобалните недоразумения в морската столица...засега кметските работи тръгнаха добре, пък да видим...Днес поне всеки има право да избира къде да живее. Не е като едно време със гражданството...

 45. 46 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#44] от "karla80":

  Съжалявам, не се познаваме, не искам и да се заяждам, опазил ме господ. По някой път реагирам малко по-остро, защото ми е писнало от някои малко по-различни да се иска да са съвършени, кристално чисти, а в същото време ни обграждат някакви криминални типове, отявлени бандити и прасета.
  Но задай си и въпроса - защо инакомислещите нямаме лидери?
  Отговорът ми е, че задкулисието ги смазва, имам информация за някои по-дребни, пребити от бой на улицата.
  Желая ти хубав ден!

 46. 47 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#46] от "shumkar":

  Аз имам друг отговор на този въпрос и той е, че нормалните и искрените борци за идеали не си избират лидери, а всички са равнопоставени. Изкарването на лидер, изкарването "на пазара", финансовия интерес... това са все неща, които опорочават чистите идеи и каузи. Примерите са много...

 47. 48 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 426 Весело

  Когато в един град ни правят на МАЙМУНИ какво да ни поръчат?

 48. 49 Профил на marakopanara
  marakopanara
  Рейтинг: 374 Весело

  Tiq palmi sa golqm maitap. Widqh gi predi 5 godini kato bqh waw Varna i umrqh ot smqh. W tiq saksii, prilichat na selski mushkata, kato tiq deto wisqt po balkonite. Ostawete chastnicite da si slagat palmi kadeto mogat, zashto waobshte darjawata se zanimawa s takiwa gluposti!?!?

  Kwartalite na grada prilichat na woenna zona, a inache 2 palmi pred whoda na morskata gradina. Towa e smqh w zalata.

  Sledwashtiqt proekt moje da e s portokalowi drawcheta, toku wij sme zamqzali na ispaniq!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK