Няма основание за мониторинг по проблема с бежанците според шефа на Агенцията за бежанците

Председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

© Анелия Николова

Председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.Не би било основателно поставяне на България под нов механизъм за наблюдение заради проблема с бежанците. С тези думи председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев коментира пред БНР предупреждението на еврокомисаря по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом, че България може да е първият случай на активиране на кризисния механизъм от регламента "Дъблин-2", който регулира какви права имат търсещите убежище чужденци на територията на първата страна от Евросъюза, в която са пристигнали.


"И да бъдем поставени под наблюдение, тези, които ни поставят, ще се убедят, че няма никакви основания ние да бъдем поставени под такова. Това, че България е най-малката държава в Европейския съюз и така да се каже - най-уязвимата, не означава, че просто трябва по някакъв начин да бъде използвана за друг тип цели", заяви Чирпанлиев.


Евродепутатът Ивайло Калфин обаче смята, че има опасност механизмът да бъде приложен спрямо България и ще трябва да се положат всички усилия той да се избегне. "Това означава оценка, че ние не се справяме с границите си. Разбира се, забравяме за Шенген, забравяме за това, че работят българските институции както трябва и минават на управление от Европейската комисия с чести доклади", коментира Калфин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK