Съюзът на съдиите: Висшият съдебен съвет да предпази съда от натиск

Съюзът на съдиите: Висшият съдебен съвет да предпази съда от натиск

© Анелия НиколоваБез да коментираме предмета на конкретното дело и неговия ход, като съсловна организация на съдиите искаме да припомним, че съдът е длъжен да приложи закона такъв, какъвто е приет от Народното събрание, и не може да се подчинява на какъвто и да било натиск."


Това заявява Съюзът на съдиите в България /ССБ/ в отворено писмо и напомня на Висшия съдебен съвет /ВСС/, че трябва да изрази становище в защита на независимостта на правосъдието,  по повод разразилите се в Пловдив протести в петък, прераснали в хулиганство, докато съдът разглеждаше на втора инстанция спора между Главното Мюфтийство и Община Карлово за собствеността на Куршум джамия.

Три важни акцента се открояват в отвореното писмо на ССБ.


- То поднася ценен за читателите исторически преглед на приложимото законодателство, като се почне от обявяването на Независимостта, скрепено с Цариградския българо-турски протокол от 1909 г., мине се през Ангорската спогодба между Царство България и Република Турция от 1925 г., после през национализацията на имотите на вероизповеданията след 1945 г., стигне се до реституционния закон през 1997 и накрая до разпоредбата в Закона за вероизповеданията от 2002 г. Разпоредба, която предвижда възстановяване на собственост дори когато е изтекла придобивната давност.


Съсловната организация на съдиите недоумява, че когато са приемани цитираните закони, обществена реакция не е имало.  "Протести, ескалиращи дори до хулиганство, стават факт едва когато съдът започва да ги прилага", отбелязва ССБ. 


- Всеки съдебен казус е различен, подлежат на установяване множество факти. С това ССБ просвещава читателите, че генералното действие на споменатите закони не предопределя решенията на съдилищата, в които се разглеждат претенциите на Мюсюлманското вероизповедание. Подлежат на установяване множество факти, различни и специфични за всеки казус. Приложение имат и други закони, приемани от 1909 г.  до 2002 г. "Абсолютно недопустимо е върху съда да се упражнява натиск по съображения, различни от тези, които се съдържат в законите и събраните доказателства по делото", се казва в отвореното писмо.


- Крайно наложително е и  Висшият съдебен съвет най-после да излезе с категорично принципно становище в защита на независимостта на съда - това е третият и най-важен важен акцент в отвореното писмо на ССБ.
Съдийският съюз напомня, че ВСС е създаден именно да не допуска външно влияние върху правосъдието. И предупреждава, че категорично становище на ВСС е особено необходимо в предстоящата предизборна кампания. "ВСС е длъжен да не допуска решенията на съда да бъдат използвани за политически или икономически цели и още по-малко – за създаване на етническо напрежение между българските граждани", заявява Съюзът на съдиите в България.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  АНКЕТА

  Според вас българският съд прилага ли законите?

  ДА +

  НЕ -

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Дами и господа от съда, историческият контекст между онова време и днешното време са от значение. Законите (те са писани от КОГО!...) не траят вечно, моралът също...

 3. 3 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Рейтингът на правораздавателната система е дълбоко под Марианската падина и няма шанс да излезе от там. Съдиите да не се правят на ощипани госпожици, в едно общество докарано до прага на гражданска война няма да има невинни и ако мислят че няма да пострадат те, семействата им и имотите им, жестоко се лъжат !

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  АНКЕТА

  Според вас, вярно ли е следното твърдение?

  Законодателната, изпълнителната и съдебната власти в България, са изцяло в ръцете на задкулисието.

  ДА +

  НЕ -

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#1] от "Beyond":
  НЕ !!!
  Анонимни юристи не могат да бъдат справедливи .

  Вижте :
  Семиотичен анализ на Темида
  http://vladimiryosifov.blogspot.com/2012/11/blog-post_28.html

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 830 Весело

  И един шоколад завива мърмот в станиол!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Браво! Все така да следват законите. До пълното закриване на страната.

 8. 8 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много коректна и адекватна реакция. За съжаление ВСС е политически конформист и няма да направи нищо достойно. По-страшното е, че процесът на турцизация си тече вече 25 години и продажните политици въобще не ги интересува. Вакъфските имоти, спиране изучаването на история в последните класове в училище, и т.н., и т.н.. Никой ли не вижда какво се случва?!

 9. 9 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Не нападайте съда, той само прилага законите"

  Да , но не към всички !

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Не нападайте съда, той само прилага законите"

  Прилага законите субективно, а точно това не иска и народа, и Темида.

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  "Съюзът на съдиите: Не нападайте съда, той само прилага законите"

  Хайде , де и как ги прилага - по право или по целесъобразност? Ако беше по право, отдавна да сме в Шенген и реални членове на ЕС. Но понеже законите у нас се прилагат по целесъобразност, затова гледаме ЕС по телевизора!!! Всички знаем, че най-нереформираната система у нас е съдебната, но това е в интерес на всички управляващи!

 12. 12 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Прави са, че никой не протестира, когато се приемат закони. Или протестираме една шепа пред парламента, докато другите седят по къщята и се оригат на кисели краставици. После, именно тия вторите, на три бири тръгват да мятат камъни, после пак ги няма никакви с месеци.

 13. 13 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Чисто логически и теоретично са напълно прави, НО
  откъде излязоха и какви са: Владимира Янева, Ченалова, Гугушева, Марковска, нуждаещите се съдии с имоти и хотели по морето и още, и още... примерите са стотици!
  Изчистете първо мършата, защото имиджа си губи цялата гилдия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Темида ловко намества "превръзката",
  Дано и през нея "провиди", че законите ни се сплитат
  върху очевидно паянтова, Политическа конструкция...

 15. 15 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До номер 13:

  Точно Сэюзът на съдиите е реагирал на всички сроменати във вашия пост случаи с писма до ВСС, до министъра на правосъдието, до Правната комисия. Само ССБ реагираше и реагира!!! Всеки път от 2009 до днес!!! Затова трябваше да бъде смачкан чрез унищожението /уволнението/ на председателката му през 2012, когато Цветанов си мислеше че ще е вечен. Впрочем той е вечен - протежетата му, заели капиите в съдебната власт по негова воля, днес решават и правят реформата като любимци на новия главен прокурор, който .... съди Цветанов!

 16. 16 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond": а преди това ще е добре гласуващите с - да вземат да понаучат приложимото право че иначе според тях и Земята е още плоска, а Галилео е част от "задкулисието"

  и най-умният си е малко прост....
 17. 17 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#15] от "petiav":

  Искате да кажете, че решенията на КС по отношение на Певески, както и за бюлетините в деня за размисъл, мюфтийството и сега Дюнигейт все Цветановите капии са на ход. хайде, холан.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#17:"evkalipt"]все Цветановите капии [/quote]

  Не точно негови, но много са назначени от него по стария тертип - "ти на мен, аз на теб". А който не е с актуална власт - не участва в играта, или участва от другата страна на бариерата (както ЦвЦв сам избра и назначи собствения си преследвач) .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Дайте да не разсъждаваме ей така "По приницп!"

  В случая са напълно прави. Това, че Божидар Димитров е излязъл по телевизията и е казал, че имотите не трябва да се връщат, няма никаква стойност, ако твърдението не е подкрепено със съответни текстове в законите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Когато в ПРС се гледаше делото "ВАНКО 1", една тълпа тинейджъри се беше събрала пред същата съдебната палата в Пловдив и скандираше до скъсване благозвучното: "Ван-ко-едно-е-но-мер-едно" . Да, обаче не тълпата тинейджъри му спести много години затвор, а "Поправката Ванко 1" в НК, гласувана от НС (свързва се с Т. Дончева).

  Подобни случаи са видимото проявление на един абсолютно фундаментален принцип - този на разделение на властите (формулиран от Монтескьо през 18 век и стоящ в основата на всяка демокрация). Няма как да бъде направен компромис с този принцип - работата на съда е да приложи закона, ТАКЪВ КАКЪВТО Е. Ако това не се случи, няма по-голямо зло. А ако законът е лош, адресатът на протеста трябва да е друг.

 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да бе простия милиционер цецо е виновен за състоянието на съдебната система а тия съдии с по 20 години стаж само и следели чинно законите...

 22. 22 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това изявление, на фона на багерите върху дюните в Несебър, звучи меко казно смешно.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 23. 23 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Съсловната организация на съдиите недоумява, че когато са приемани цитираните закони, обществена реакция не е имало. "Протести, ескалиращи дори до хулиганство, стават факт едва когато съдът започва да ги прилага", отбелязва ССБ.

  Съдиите що се правят на луди??? При приемането на законите хората няма как да реагират, те от закони и от право не разбират. Реагират като видят какво се отсъжда от съдиите, защото това е видимо и тогава се вижда резултата от закона. А като се добавии недовеието в съда, за което едва ли са виновни хората, мааалко имайте срама.

  Няма шики-мики.
 24. 24 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Абсолютно са прави от Съюза на съдиите и посочват каква е законодателната рамка, КОЯТО НЕ Е ПРИЕТА ОТ СЪДА -ТОЙ САМО Я ПРИЛАГА.
  Пълен абсурд е съдът да бъде обвиняван че спазва и прилага законите. Точно това му е работата.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 25. 25 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Рядко ти слагам минуси, но този път нямаше как ...

  Моралът не е порок!
 26. 26 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дали ССБ знае, че у нас Темида мисли с ... мида.. си. Относно "недоумяването" им - никой не си е представял, че до такава степен ще изнаглеят новите алчни, безскруполни ислямисти, кръговете и не малко държави зад тях.

 27. 27 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#20] от "inn":

  Момент. Прилагането на закона, при положение, че гласуването е 5 към 6, винаги за силите свързани с миналото - да си спомним КС с решенията са за ДПС дали е етническа партия, както и последните решения за Пеевски, какво е? Или за това което стан в деня за размисъл?

  Да припомняме ли Ченалова, която оправда убиеца, който по-късно се ската, да припомняме ли, че съдията може да приложи закона, а двамата съдебни заседатели да бъдат купени...Да припомняме ли колко пъти решенията ачик ачик са купени, независимо че закона според и най-несведущия казва друго....Хайде, холан.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK