Светият синод ще заседава в пълен състав

Светият синод ще заседава в пълен състав

© Красимир ЮскеселиевСветият синод в пълен състав се събира днес за редовните си заседания до 20 февруари. Те се провеждат по решение на синода от предишните му заседания през януари.


Дневният ред, който се изпраща преди всяко заседание до членовете на синода заедно с поканата за заседанието, този път вероятно ще включва въпроси на църковната дисциплина като довършване на църковното съдопроизводство срещу епископ Павел Левкийски, изслушване на доклада на комисията, определена от Св. синод да разследва деянията на уличени в неморално поведение монаси от Троянския манастир, започване на разследване по скандалните видеоматериали, свързвани с игумена на Бачковския манастир, съобщи dveri.bg.


Наблюдатели на църковните дела допускат да бъде назначен и викарий на патриарха в качеството му на Софийски митрополит, защото близо два месеца епархията е без викарий.


Остава висящ и въпросът за избор на митрополит в Русенска епархия, която е овакантена от почти една година, но патриархът досега не е дал ясен знак кога ще отстъпи бившата си епархия, за да се проведат в нея избори, както изисква уставът на БПЦ. Ще бъде обсъдено и как да се отбележи първата година от интронизацията на патриарх Неофит - на 24 февруари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK