Клисарова ще преразгледа намерението гимназия да се завършва и в 10-и клас

Анелия Клисарова

© Юлия Лазарова

Анелия КлисароваПросветният министър Анелия Клисарова не разбира идеята гимназията да бъде на два етапа - до 10-и и до 12-и клас. По този начин тя даде сигнал, че започнатите реформи от министъра на образованието в тройната коалиция Даниел Вълчев и продължени частично от кабинета на ГЕРБ, може и да бъдат изцяло зачеркнати в подготвяния от екипа на Клисарова чисто нов закон за училищното и предучилищното образование. Нови проекти на закони имаха и предишни министри, но парламентът така и не ги е приемал.


В плана "Вълчев", както е известна Националната програма за развитието на образованието (2006 - 2015), приет през 2006 г., е заложено разделението на гимназията на два етапа. Идеята е до 10-и клас да бъдат усвоени основни знания, наречени общообразователен минимум. Завършилите ще получават документ за първа степен на професионална квалификация.


След това те ще могат или да се влеят в пазара на труда, или да продължат образованието си до 12-и клас, в който ще се профилират и ще се подготвят за кандидатстване в университет. Ще получават документ за втора или трета квалификация.
"Не разбирам възприетата философия", възкликна днес Клисарова на пресконференция след конференция за европейските пари за наука и иновация до 2020 г. Тя добави, че ще има по-твърда позиция едва след като направи сондаж на общественото мнение по темата. Идеята на Вълчев, възприета и от предходния кабинет, би трябвало да залегне и в нов закон. Ако Клисарова промени курса на развитие, това означава, че парламентът ще трябва да промени и националната програма в сектора.


Просветният министър не даде повече подробности по темата и беше оттеглена от екипа си при опит на журналистите да я попитат, защото бързала за следващо събитие.


Клисарова коментира и спора за новите учебни планове, които пък би трябвало да се преработват паралелно и с новия закон. В момента министерството публикува на сайта си проекти на програми, изготвени от ГЕРБ, във връзка с техния вариант на закон. На практика това означава, че вероятността да бъдат приети клони към нула, при положение че сегашната власт пише свой вариант на закон и съответни нови учебни планове.


"Предметът история остава в 11-и и 12-и клас, както и българската география, българският език", каза министърът, попитана да коментира готвения за довечера протест против идеята за нов учебен план по история. "Ако не ги бях публикувала, щяхте да ме питате защо. Когато ги пуснах, станах много прозрачна", каза още Клисарова и добави, че плановете са изготвени по европейски проект за 1 млн. лева от експерти, академици, учители, университетски преподаватели и др. "Те са част от законопроекта на ГЕРБ, който не беше приет", повтори тя.


По повод публикации, че 4-годишните ще полагат матури, министърът заяви, че става дума за т.нар. скрининг тестове, които не се организират от детските градини. С тях се проверява развитието на децата, но не са задължителни, не са вход за първи клас и не е правилно да се наричат матури. "Дори не разбирам защо някои елитни училища си позволяват да изпитват деца за вход в първи клас. Излишен стрес е", каза още Клисарова. Уточни, че скрининг тестовете са част от подготвяната стратегия за учене през целия живот.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Гневно

  И тая ще се оттече в канала без никакви положителни промени в образованието ни....

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абе направо давайте средно образование още в 3ти клас....Така сичкото циганин ша се води интелектуалец и добре образован ром....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И да помисли,преразглеждайки, ,,постъпилото предложение,, гимназия да се завършва съвсем завършително след първия срок на 8 клас...
  Тъй де,на кой му трябва образование...
  Прост народ-чиста работа.
  /и много,ама много слаба държава/

  Homo ludens sum
 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Както се е почнало матури за 4 годишните ми направо да ги признаваме за влизане с тях във вузовете.Тука за едно средно ще правим проблем Аматьори!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Хайде пак ще си играем на "тука има - тука няма". Пропиляхме толкова време, осакатихме няколко поколения и пак дълбаем дъното!

  Sic transit..
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Гневно

  Заплатаджиите ни чиновници от МОН, познаващи училището от ученическите си години, ще философстват, ще раздуват лакърдии, но нищо положително няма да направят във все по затъващото ни образование....Причината - НЕКАДЪРНОСТ и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!....Чуждите инвеститори ни заобикалят вече, защото нямаме образована и добре подготвена работна ръка....

 7. 7 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#2:"ARRI"]Абе направо давайте средно образование още в 3ти клас....Така сичкото циганин ша се води интелектуалец и добре образован ром.... [/quote]
  Па при нас доста циган има дори висше от американския.

 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1027 Весело

  Поглед в БъдЕщЕто!!
  Дипломна работа
  "колко кебапчета и колко знаменца са отнесли хората"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"Nacho Libre"]Прост народ-чиста работа.
  /и много,ама много слаба държава/ [/quote]
  Та това е основата на дясната линия, малко държава, много честен частник и суверенитета в Брюксел.

 10. 10 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Правилно е постъпила като е оставила часовете по история, но нищо не се казва за информатиката, аз държа децата ми да изучават този предмет, защото без английски език и владеене на компютър много трудно можеш да се реализираш на пазара на труда.

 11. 11 Профил на Nikolay Spasov
  Nikolay Spasov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Е какво лошо да може да завършиш гимназия в 10 клас?
  Ако не искаш да ходиш в университет, за какъв дявол да киризиш още 2 години. Майстор или друга професия се става с бачкане, не със 100 години в техникума. Отиваш, работиш си - изкарваш си пари за тебе, плащаш данъци и държавата доволна. Това нашето никъде го няма да кибичиш задължително до 12 клас, ама нали сме най-учени.
  Както и да е.

 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Средното образование се скапва със скорост, която обществото не може да понесе. В света има няколко модела, но ние твърдо си стоим на макаренковския - учене на излишно много неща, без да се развива творчеството. На социализма не бе необходимо творчество, а послушание. На олигарсите също. Министърката, която има някои правилни сващания за висшето образование, в средното показва хаотичност. Не че някой ще и позволи да направи промени и във висшето.

  Миша
 13. 13 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Струва ми се, че Клисарова пак не се е дозирала като хората.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#9:"BASCO"]малко държава[/quote]

  Малко държава в икономиката, бе мозък....

 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  "Предметът история остава в 11-и и 12-и клас, както и българската география, българският език"

  С други думи, изкуствено се осигурява хорариум. Едно време имахме 11 класа като последния се състоеше от избираеми предмети - с други думи с общообразователните предмети приключвахме в 10 клас. Сега общообразователните предмети ще продължат да се учат още 2 години.

  Ако толкова е зорът да се осигурява хорариум, най-добре е да направят средното образование до 60 годишна възраст и след това автоматично да се минава в пенсия. Така хем ще има повечко хорариум, хем ще решат и проблема с безработицата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Пак се работи "на парче". И не само в образовнието, обща характеристика на всяко правителство е да отмени абсолютно всичко, прието от предшествениците и да започне "на чисто". И след 4 години пак отначало.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#11:"finchybg"]Е какво лошо да може да завършиш гимназия в 10 клас? Ако не искаш да ходиш в университет, за какъв дявол да киризиш още 2 години. [/quote]Как защо - осигурява се бройка и хорариум за училищата. Бори се безработицата - хем учениците, които няма да следват още цели 2 години не отиват на пазара на труда, хем се отваря работа за повече учители. Екстра работа - само, че на гърба на данъкоплатците.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Едни големи "специалисти" мислили, мислили и измислили стратегия за средното образование. Сега едни още по-големи "специалисти" казват, че тази стратегия нищо не струва. Догодина едни съвем големи "специалисти" ще кажат,че .....Каква е приликата: и големите "специалисти", и още по-големите "специалисти" и съвсем "големите" специалисти взимат истински пари (без кавички) без да носят НИКАКВА отговорност и то за работа, за която други чиновници получават редовна заплата.
  Да си призная отчаян съм и не виждам края ни в средното ни във висшето образование на тези "стратегии", "програми за развитие" и какво ли още не.

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#6] от "dobrich":

  Чуждите инвеститори ни заобикалят, защото имаме крадлива и корумпирана власт, която за да пусне инвестиция иска подкуп в размер на цялата инвестиция.
  Ако се създадат условия, образованата и компетентна работна ръка може да се завърне от Германия, Англия, Франция и Испания.
  Само че думата "може" не значи, че ще го направи.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#10:"anni_geo"]Правилно е постъпила като е оставила часовете по история[/quote]Едно време с общо-образователните предмети приключвахем в 10-ти клас и качеството на образованието беше по-високо от сегашното. Сега просто ще продължат да пеят същите песни още две години защото така се създават места за учители, а и се намалява на книга младежката безработица. Преливане от пусто в празно без да се дават никакви нови знания.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#4:"mititu"]Както се е почнало матури за 4 годишните ми направо да ги признаваме за влизане с тях във вузовете.[/quote]
  Не става дума за "матури", а за диагностични тестове. Тези скриининг тестовете сами по себе си са нещо позитивно - защото дават представа за интелектуалното развитие на детето. Така проблеми могат да бъдат идентифицирани по-рано. Но проблемите на образователната ни система са другаде - лошо качество на образователния продукт, остарели знания (напр. информатиката се преподава на по-ниско ниво отколкото на Запад) и ред други проблеми.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Тази нарочно се докарва като първолак, щото търси някакво съжаление и с него - снисхождение.....
  Е няма да мине номерът!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#2:"ARRI"]Абе направо давайте средно образование още в 3ти клас....Така сичкото циганин ша се води интелектуалец и добре образован ром.... [/quote]


  И ще има право да се явява на шофьорски курсове.........

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Не може хората на по 19 да завърпват гимназия и н апо 24-25 да завършват университет!
  В Русия на 16 завършваш гимназия и на 20-21 вече бачкаш!
  Какво е това размотаване??
  Ще учиш ли, ще бачкаш ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  12-тият клас е масово бойкотиран от учениците. Това става със съучастието на учителите, които от една страна си пазят хорариума, от друга са наясно, че този клас е напълно кух и в човешки план пускат учениците да вършат нещо по-полезно, отколкото да си губят времето в лапане на мухи.

  Още когато другата кукундрела Корнелия Нинова (от социалната комисия, забележете) си отвори устата да отменя предучилищната, ми стана ясно, че ще последват и други простотии. Защото нещата опират до цялстна визия за образованието на нацията, а просветеното и квалифицирано население е заплаха за електоралната база на марксистките партии. БСП не е социалистическа партия като тази в Естония, Нова Зеландия, Швеция или СПД на Герхард Шрьодер. БСП са най-обикновени балкански измекяри, на които последната грижа е да оставят нещо добро след себе си

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=fmr2dXAJ0h0
  Ще учиш ли, ще бачкаш ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кипи безсмислен труд ....

  Stupid people make me sick
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Комунетата насочват с пълна сила образованието така, че да бълва масово среднисти - бачкатори. Това е доста устойчив процес във времето, по-постоянен и отношението им към Белене. За съжаление, не е медийно интересен, не знам защо, при все, че е доста по-рисков от самото Белене.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#24:"Веселин Дечев"]В Русия на 16 завършваш гимназия и на 20-21 вече бачкаш! [/quote]

  Едно добро нещо може да се изкопира от Русия и те точно него посмъртно няма да го вземат. За всичко друго - или го вземаме директно, или "може да се коментира".

  Русначетата на 16 са изучили напълно същия учебен материал, каквото нашите на 19. Руските сборниците със задачи за кандидатстудентски изпит се ползват и от нашите кандидатстуденти. Само където едните са на 16, другите на 19

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Тази "експертка" да се научи първо да говори правилен български език. Срам е, че министър на образованието е лекар. Представям си , колко е компетентна в ......краденето

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#30:"daam"]министър на образованието е лекар[/quote]

  Не е лекар....Административен директор беше на Медицинска академия Варна.

 32. 32 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Николов":

  Тези и какво ще се изразява скрининга на 4 годишните дали се напикават могат ли да говорят правилно или дали знаят да четат и пишат,предполагам че при теб не са ти правили такова нещо и не са те занимавали с глупости но си се развил интелектуално и си се изградил като личност.Какво ще ми кажат детото ви е слабо по български език но е силно примерно в математиката и аз видиш ли ще се юрна да го уча и отделям цялото време в това да наваксва а не да му развия таланта.
  Колкото до работата всяко лице над 15 години има право да работи със съгласие на родителите му.Ще работи или ще учи ми то не им се прави нищо на младежите.
  Колкото до учителския хорариум няма да се притеснявате след 10 години няма да останат учители щото няма да иска никой да работи тая супер "платена"и супер "безотговорна"работа!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 33. 33 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Това е задължително да стане. Хубаво че най-накрая някой се сети. По конституция образованието е задължително до 16 г. Ако някой иска да се откаже след това, не можеш да го спреш. По-добре измени системата така, че на 16 да получи валиден документ. Сега ще получи диплома за основно от 8-и клас и две загубени години след това.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#32:"mititu"]Колкото до работата всяко лице над 15 години има право да работи със съгласие на родителите му.Ще работи или ще учи ми то не им се прави нищо на младежите. [/quote]
  Който не му се работи да си стои вкъщи. МОН в случая им организира забавачница. Трошат се парите на данъкоплатците за да се отчита дейност и да се намали на книга безработицата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#32:"mititu"]Колкото до учителския хорариум няма да се притеснявате след 10 години няма да останат учители щото няма да иска никой да работи тая супер "платена"и супер "безотговорна"работа![/quote]Аз съм за увеличение на учителските заплати. Но то трябва да бъде съпроводено с оптимизация - да отпаднат кухите класове и паралелки, материалът да бъде с по-голяма практическа насоченост.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  [quote#20:"Николай Николов"]Едно време с общо-образователните предмети приключвахем в 10-ти клас и качеството на образованието беше по-високо от сегашното. [/quote]

  Преди 1989 имаше УПК в последната година, имаше ученически бригади всяко лято по1 месец, имаше военно 45 дена. Имаше репетиции за манифестации по 1-2 седмици. Нямаше интернет. Само книги и дебели речници. Сега комунистическите простотии, които похабяваха сумарно над 1 година, са отпаднали. Цялото знание ти е като на длан в интернет. В резултат: гимназиалният курс става от 11 на 12 класа....Егати простотията...

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 37. 37 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 419 Любопитно

  "След това те ще могат или да се влеят в пазара на труда, или да продължат образованието си до 12-и клас, в който ще се профилират и ще се подготвят за кандидатстване в университет."

  Ако за нашите университети е необходимо да се подготвят 2 години .... леле мале ... тогава останалите 10 са пропилени.

 38. 38 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази е поредната щура и налудничева идея на управляващата партия. Дано не я осъществят.

 39. 39 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#38:"karla80"]Тази е поредната щура и налудничева идея на управляващата партия. Дано не я осъществят.
  [/quote]
  Какво е налудничавото?

 40. 40 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Николов":
  Забавачницата е пълна нали вече до 7 клас ще са задължително по цял ден в училище ще ги занимават,ще си пишат домашните и куп други простотии.
  Колкото до материала това е много трудно и почти непостижимо поради това че трябва да се пренапишат всички учебници по всичко и то чрез много сериозно проучване на самата материя за която нямаме умствен капацитет в България.Сам казваш за информатиката това е най-светлия пример за изтичане на мозъци които могат да изградят учебен план !

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 41. 41 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Да разгледаме следния случай:
  Някой не му се учи и завършва на 16 год.
  След това му идва акъла и иска да следва в университет,да ама няма тези 2 години.Какво правим тогава?

 42. 42 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 426 Весело

  Бяхме тръгнали към немския* модел, но се усеща как бавно почваме да обръщаме... (*казвам немски, защото идеята ми прилича на германския модел за средно образование. Не съм запознат дали е същия в Русия). Аргументът? "Не разбирам възприетата философия." Да не беше съгласна добре, ама тя като не разбира къв го чини министър? Пак добре, че си признава, че някои и това не правят...

  Относно история, българската география, българският език трябва да са 100% свободно избираеми. От формална гледна точка (завършил съм средно 2008) и трите предмета през 11-12 клас преразглеждат материя от по-долни класове.

  Българският език ако до 8-9 клас не е усвоен е изключително трудно на някой да му се набие в канчето, особено чрез наизустяване на граматическите правила (които по спомен се изучават още 2-3 клас). Ако е за правопис - четенето му е майката.

  По географията и историята 11 и 12 клас имах "лесни учители" и тогава не съм научил почти нищо ново, материята си се припокриваше от части с тази от предходни години. Но като ми е интересно - сядам и си чета в свободното време.

  А за задължителни часове по финансово образование кога ще си говорим? За часове по трудово законодателство?

  Винаги има "но"
 43. 43 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  На всички управляващи/в БГ/ им е нужна работна ръка/колкото по-необразована ,толкова по-добре/, а не образовани граждани. Образованите граждани по-трудно се ограбват и манипулират. Нещо което в България се върши с небивал успех в последните 24 години.

 44. 44 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не виждам какво не разбира министърката. В Германия (Бавария) най-добрите започват гимназия в 5 клас. Останалите посещават училище, което ги подготвя за работници като строители, дърводелци, водопроводчици. Най-добрите от тях могат да отидат в т.н. реални училища, където могат да получат зрелостни свидетелства, които им позволяват да изучат по-интелигентни занаяти, като банкови служители например. Гимназистите след 10 клас получават същото зрелостно свидетелство с което могат да учат по-интелигентни занаяти. Тези , които завършат 12 клас и издържат матурата имат право да следват.
  Баварските ученици са най-добри в Германия, което потвърждават всички международни изследвания (напр. ПИЗА).
  Така че министърката не иска да разбере, че децата имат различни способности и наклонности, които изискват гъвкава образователна система а не социалистическите ЕСПУ.

 45. 45 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Клисарова ще преразгледа намерението гимназия да се завършва и в 10-и клас..

  На.. Клисарова , от " преразглеждане "
  не и остана време , да свърши нещо полезно ..
  - Права е жената , ..не бива да си дава .. зор
  - За такава заплата , толкова !!!

  urkobozambo
 46. 46 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#41:"dimitarcho"]завършва на 16 год.
  След това му идва акъла и иска да[/quote]
  Завършва като частен ученик.

 47. 47 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "МОН обмисля да въведе детски "зрелостни изпити" преди първи клас | 18.02.2014 |
  Министерството на образованието обмисля да въведе тестове за децата, които тръгват на училище, с каквито в момента се "пресяват" кандидат-първокласниците само за най-масовите училища в страната. Това съобщи министър Анелия Клисарова в сряда.
  По думите й, не става въпрос за матури или изпити, а за скрининг- тестове, каквито се правят и в други страни от Европа и по света. Те се извършват най-често от психолози, а не от учители, и целят да установят дали детето е достатъчно "зряло" да тръгне на училище, обясни Клисарова, позовавайки се на "проучване в Сингапур".
  "Когато зряло дете отиде в първи клас, успехите му са по-големи, в противен случай то изостава от съучениците, а не бива да се предизвиква такава конкуренция сред децата."
  Клисарова обаче увери, че "детски матури" няма да има преди приема за първи клас, след като обществените нагласи са против въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните."
  Да се тръгва на училище на 3 години, да се завършва на 14, и оттам на работа!
  Оруел ряпа да яде.
  Няма нормален родител, който да се съгласи детето му да участва в подобен експеримент.
  Да се тръгва на училище на 3 години, да се завършва на 14, и оттам на работа!

 48. 48 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#44] от "bawarec":
  Винаги съм казвал внимателно с аналогиите:
  1.Да се сравнява България с Германия или Бавария е абсурд!
  2.България няма индустриалната структура на Германия.
  3.Немската матура Abitur е една от най трудните в света,дори самите германци е трудна.

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#48] от "dimitarcho":

  Англия вариант ли е за теб? Ако германското е нагорно, ето една система, работеща добре в половината свят. Абитуриенти на 16, бакалаври на 19, магистър на 21.

  На 60 г. в пенсия с 39 г. пенсионни вноски, достатъчни за минимум 3 круизни пътувания годишно с бабичката под ръката.


  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 50. 50 Профил на own
  own
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... министър [...] не разбира идеята [...] По този начин тя даде сигнал, че започнатите реформи от [...] и продължени частично от [...] може и да бъдат изцяло зачеркнати...

  ----
  В общи линии горния цитат доста добре обяснява защо за 25 години България е до под кривата круша с реформите... Всеки следващ в управлението не разбира предходния и прави нещо, което уж разбира и така след няколко правителства правещи "реформи" пак нямаме разултати.

  След като зачеркант промените явно ги определят като неправилни. Тогава какво ще правят с децата, на които долу-горе цялото средно образование е минало с тези 'промени'?!

  "Извинете не разбирахме какво правим последните години, а за жалост експериментирахме с основното и средното ви образование..."

 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#42:"l.d"]Относно история, българската география, българският език трябва да са 100% свободно избираеми. От формална гледна точка (завършил съм средно 2008) и трите предмета през 11-12 клас преразглеждат материя от по-долни класове. [/quote]Аз завърших през 90-те и с географията приключихме в 9-ти или 10-клас. Не ми е известно територията на България да се е увеличила съществено та да е нужно повече време за да се изучи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#42:"l.d"]Относно история, българската география, българският език трябва да са 100% свободно избираеми. От формална гледна точка (завършил съм средно 2008) и трите предмета през 11-12 клас преразглеждат материя от по-долни класове. [/quote]Спомням си, че последната година (10-ти клас) учихме икономическа география - в кое село какъв шивашки цех имало. Към това време половината бяха закрити, ама ние си ги учихме. Какъв е смисъла от наизустяване на информация, която я има в "Жълти Страници" и която само след няколко години няма да е актуална? По същата логика може и Телефонния Указател да започнат да преподават. Ще има хорариум, учениците ще излязат с повече знания. Идиотизъм.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  “Тя добави, че ще има по-твърда позиция едва след като направи сондаж на общественото мнение по темата.”

  На каква дълбочина ще сондира?
  Къде смята, че ще излезе газът?!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK