Заради номерацията на бюлетините ГЕРБ обвини управляващите, че готвят изборни манипулации (видео)

Заради номерацията на бюлетините ГЕРБ обвини управляващите, че готвят изборни манипулации (видео)

© Георги КожухаровПарламентът одобри гласуването с интегрална бюлетина и предложението на управляващите бюлетините да бъдат номерирани. След едночасов спор днес депутатите, които обсъждат на второ четене в пленарната зала новия Изборен кодекс, внесен от БСП, решиха бюлетините да се отпечатват от печатницата на Българската народна банка (БНБ) по реда, по който се печатат ценни книжа, да са събрани в кочани по сто и да имат полиграфическа защита.


На кочаните и на бюлетините ще остава един и същ номер, като идеята е членовете на секционната комисия да го сравняват и отстраняват от бюлетината, преди избирателят да я пусне в урната. Така от комисията би трябвало да знаят дали избирателят не е внесъл бюлетина отвън.


Депутатите от ГЕРБ гласуваха срещу текстовете, предложени от управляващите, и ги обвиниха, че се стремят към служебна победа на изборите, като дават възможност за контролиране на вота. Посочиха два проблема – че в кодекса няма гаранции за прозрачността на бюлетините и че номерирането ще позволи да се наруши тайната на вота. И предложиха да се въведе изискване хартията да е от точно определен вид – с плътност 120 г/кв.м. "Прозрачните бюлетини са бич за изборния процес", подчерта зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева. С поредни номера ще ги броите като овце, включи се и Евгени Стоев (ГЕРБ).

"Изборният комикс от относително забавно четиво лека полека се превръща в древногръцка трагедия по Софокъл. Това е първият текст, по който управляващите започват да връщат всички практики за контролиран вот и купуване на гласове", настоя и Красимир Ципов.


Претенцията ви за екзистенц-минимум плътност на хартията по никакъв начин няма да гарантира прозрачността, възрази бившият издател на списанията "Егоист" и "Плейбой", а сега депутат от левицата Мартин Захариев. Подкрепи го председателят на временната комисия, изработила проекта на нов изборен кодекс, Мая Манолова (БСП), която припомни, че в предишния закон имало такова определение и въпреки това имало прозрачни бюлетините. Затова гаранции щяла да даде новата Централна избирателна комисия.


Включи се и Станислав Иванов (ГЕРБ), който на местните и президентски избори през 2011 г. беше заснет да разнася чувал с бюлетини от секционната до общинската комисия. Тогава Иванов се оправда, че помагал на бременна жена. Днес той заяви, че изискването бюлетините да се печатат така, както и ценните книжа, осигурява достатъчна защита. "Защо ви е тази номерация", попита той.


При 120 г/кв.м стават тежки чувалите и не ви съветвам, вметна Петър Кънев (БСП) и не пропусна да отбележи, че за евроизборите БНБ ще се справи с печатането, но за парламентарния и президентския вот не. Кънев е собственик на "Демакс" - една от трите печатници, които могат да печатат ценни книжа. Според новия кодекс БНБ може да ползва и услугите на други фирми, а на заседанията на временната парламентарна комисия експерти от печатницата на банката заявиха, че и досега са работили в консорциум с "Демакс" и "Дунав прес – Русе".Депутатите приеха и изискванията към машините за експерименталното машинно гласуване, резултатите от което няма да се зачитат преди местния вот през 2015 г. Системата трябва да гарантира тайната на вота и свободното изразяване на волята на избирателите, да има лесен за управление софтуер, да не изисква специални умения за гласуването, да позволява наблюдение на изборния процес, одит и проверка от упълномощени органи.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не го разбирам това с поредните номера. Как ще помогне? Има ли някой запознат във форума да обясни?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "На кочаните и на бюлетините ще остава един и същи номер, като идеята е членовете на секционната комисия да го сравняват и отстраняват, преди избирателят да пусне бюлетината в урната." Тоест защо да го правят това нещо???

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Ми предполагам, че се опасяват от бюлетини с еднакви номера, а не поредни......Ако се открият 1000-2000 или повече бюлетини с еднакви номера, значи костинбродската печатница е била задействана....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#1:"dogwoman"]Не го разбирам това с поредните номера. Как ще помогне? Има ли някой запознат във форума да обясни? [/quote]Много просто.

  Когато вие вземете бюлетина с номер, аз като член на избирателната комисия просто го запомням (записвам), и после когато се отвори урната ВИЖДАМ в бюлетината със запомнения номер за КОГО сте гласували вие.

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#4:"BlueWater"]Когато вие вземете бюлетина с номер, аз като член на избирателната комисия просто го запомням (записвам), и после когато се отвори урната ВИЖДАМ в бюлетината със запомнения номер за КОГО сте гласували вие. [/quote]Така мога да разбера за кого са гласували всички които ме интересуват и да ПРОДАМ тази ИНФОРМАЦИЯ на когото си искам!

  ОСТАВКА наглеци!

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]Ми предполагам, че се опасяват от бюлетини с еднакви номера, а не поредни.[/quote] Смятам, че системата с двата печата си е предостатъчна гаранция. Не виждам това да допринася... по-скоро на някаква шашмалогия ми прилича.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#1:"dogwoman"]Не го разбирам това с поредните номера. Как ще помогне? Има ли някой запознат във форума да обясни?[/quote]Идеята на номерацията е да предотврати скрито ВНАСЯНЕ на БЮЛЕТИНИ отвън, на които предварително е отбелязано за кого се гласува.

 8. 8 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така купувачите ще са сигурни,че парите им не са отишли на вятъра.Гениално!

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#6:"dogwoman"]Смятам, че системата с двата печата си е предостатъчна гаранция.[/quote]Права сте, но само ако всички избирателни комисии ВИНАГИ нараняват печатите и то по уникален начин. Това не означава, че съм привърженик на номерацията на бюлетините.

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  "На кочаните и на бюлетините ще остава един и същ номер, като идеята е членовете на секционната комисия да го сравняват и отстраняват, преди избирателят да пусне бюлетината в урната."

  Няма гаранция дали ВИНАГИ ще бъдат отстранявани номерата от бюлетината и кочана преди избирателя да гласува. Ако това не се направи, тайната на вота е опорочена.

 11. 11 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  за да не става верига - да се изнесе първата бюлетиа - да се попълни отвън и да се внесе после вътре. И така 100+пъти - цялото село.

  Сега няма как да попълниш друг лист освен този, който са ти дали!!! Като цяло не е лошо. Сигурно има и минуси.

 12. 12 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Весело

  Писах и на ГЕРБ и всички опозоционни партии и НПО-та за чл.209.ал2.Братя, има, все още, в държавата институции,които са си на място.Подадох жалба Nr:539/2014 до омбудсмана по повод чл.209 ал.2 от "Новия" избирателен кодекс.Снощи получих официален отговор,подписан от него, в който ме уверява,че като се приеме избирателния кодекс и влезе в сила, той ще бъде най-внимателно проверен за нарушаване на права и свободи на гражданите и ще предприеме действия.Радвам се ,че ГЕРБ са обърнали внимание.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 13. 13 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 431 Неутрално

  За да се гарантира тайната - и двата номера (кочан+бюлетина) след пускане в урната трябва да са смлени и в коша!!!

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":
  Аз съм "За".
  След като бюлетината е символ и инструмент на свободното волеизлияние, от което произтича цялата власт, то тя се явява и документ.
  А не някакво фърчащо лиСче ...

  Някакво си билетче за раздрънкан автобус е с номер, а бюлетината да не бива? Вай, вай, вай!
  Да не говорим за отчетност при печатането, разпространението и предоставянето.

  А това как да се крие номера, коя лелка или чичо от комисията колко може да помни многозначни числа ... да не говорим, че при доказаната умствена недоразвитост на мат'ряла се съмнявам, че може да запомнят и собствения си номер "броячите" ...
  Останалото е вече чиста технология и подробност, която е второстепенна.
  Например - да си късаш и вземаш номера като един вид "квитанция" при пускането на бюлетината.
  Пък и нали има застъпници от противоборстващите лагери, та да поне да се минимизират спекулациите, ако тръгнат да ти надничат и вторачват отблизо ...
  А ако са номерирани под контрол - то няма да има възможност партиите да си "осигуряват количества", които да разпространяват предварително. Спира се и "индийската нишка". Все основните практики за контрол на избора, а не толкова масовата подмяна в урната или надничането кой каква бюлетина е пуснал ...

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#3:"ARRI"].....Ако се открият 1000-2000 или повече бюлетини с еднакви номера, значи костинбродската печатница е била задействана....[/quote]Браво ТРОЛетарий!
  Вие също следвате инструкцията за подчертаване на опорните точки с многоточие в началото и края им.

  Моля, намекнете ми пред коя агенция да ви похваля, или ако желаете на кой член на Европейския Парламент, по ваш избор.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#12:"д-р Петроff"]Подадох жалба Nr:539/2014 до омбудсмана по повод чл.209 ал.2 от "Новия" избирателен кодекс.Снощи получих официален отговор,подписан от него,[/quote] Браво на омбудсмана! Хубаво е човек да чува и нещо добро от време на време.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  [quote#4:"BlueWater"]Когато вие вземете бюлетина с номер, аз като член на избирателната комисия просто го запомням (записвам), и после когато се отвори урната ВИЖДАМ в бюлетината със запомнения номер за КОГО сте гласували вие[/quote]
  Ти трябва да си смениш ник-а. На Кулибин, например

  И колко номера ще запомниш? Особено ония патки и дебилчета, които го бичат "застъпници"?
  И кой ще те остави да си "записваш"? Да не си сам в стаята?
  А ако задругата е такава, че да си "записват" безпроблемно - то няма нужда да се брои и гласува бе, драги! Те са се "разбрали" предварително! К'во тук значи нек'ва си б'летина!

 18. 18 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ще се знае,че от кочан с номер 123, 20 души са гласували за,еди кой си и така той ще следи дали платените са гласували.Тайната на вота се свежда до 100 човека.Много гнусен опит предлагат да се въведе.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "BlueWater":

  Нали ме знаеш, че съм си швейцарофил и фен на пряката демокрация...За кви тролове спамиш другарко, не моем те разберем......Аре у лево ма....


  Аххххххх как герберонския мат'рял го боли от костинбродската афера, че чак не е истина......Ако не ви беха фанали бюлетините, още щеше да щавите народеца.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#17] от "xm...":
  Като не помниш,пиши в тефтерче....После ще четем и такива тефтерчета....

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  [quote#18:"д-р Петроff"]Ще се знае,че от кочан с номер 123, 20 души са гласували за,еди кой си и така той ще следи дали платените са гласували.Тайната на вота се свежда до 100 човека.Много гнусен опит предлагат да се въведе. [/quote]
  Абсолютно същото важи и за е-гласуването.
  Както и за машинното.

  А в едно село със 120 избирателя при всякакъв вариант, включително старият, каква би била разликата? Нулева!

 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И нема кво да го мислят толкова...Референдум за електронно гласуване.....ей тва е истината...В кой век живеем, че ще се занимаваме с хартишки.....броене на хартишки....чували с хартишки и бременни жени разнасящи хартишки......Добре, че поне има ''кавалери'' от гроб, дето помагат на бременните жени да носят чувалите.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "dogwoman":
  Чесно казано се изненадах и ми се издигна в очите.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 24. 24 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Страх лозе пази. ГЕРБ се опасяват сегашните управляващи да не направят манипулации като тях както ГЕРБ постъпиха при президентските избори, както и при последното гласуване.

 25. 25 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Наглите комунисти и терористи си направиха да ги избират с "ценни книжа".

  Колко ще струват вече едни тъпи избори???????

  Та тя БНБ не може да печата парите в оборот, те и бюлетини ще и дават. Дневник, не ни занимавайте с догадките на лъжльовци, като Манолова (колко жалби за прозрачни бюлетини е подала?).

  Май, май ще е стане един голям и чистилищен сеир ако се позволи гласуване с обикновен лист хартия.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Със сигурност някой гаден номер ще спретнат. След като БСП и мафията сътвориха историята от деня за размисъл , всичко може да се очаква от тях. Въобще не им вярвам на тези га..ве

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  [quote#19:"ARRI"]Аххххххх как герберонския мат'рял го боли от костинбродската афера, че чак не е истина......[/quote]
  И аз съм на това мнение. Та си пискат по инерция, още не могат да спрат, па и отклоняват темата ...

  А същността - кой го боли!

  Номерът е от десетилетия и се корени точно в "запасяването" и раздаването предварително на бюлетини!
  Преди, като имаше цветни, какво? Да не би Айшето да си ги е печатало у мазето, та се строяваха пред секциите с готова бюлетина в ръка?
  Ами "индийската нишка"? Която е възможна точно заради това, че бюлетината е фърчащо листче.
  Номерацията би спряла точно тези "технологии".

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Ами и двете страни са се вманячили на темата фалшификация. Върху парите има серийни номера за да не се правят фалшиви пари.

  Принципът е същия. Ако има 2 бюлетини с еднакви номера значи едната е фалшива.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Чрез номерацията ще се знае вота на всеки! КС ще я отмени, защото, въпреки че са комунисти, манипулацията е повече от очевадна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#4] от "BlueWater":


  [quote#4:"BlueWater"]Когато вие вземете бюлетина с номер, аз като член на избирателната комисия просто го запомням (записвам), и после когато се отвори урната ВИЖДАМ в бюлетината със запомнения номер за КОГО сте гласували вие.[/quote]

  Феноменално - такива дивотии може да се пръкнат само в глава на комуняга!
  Да повторя за по-сигурно - дивотии!

  Бе що само хайдутлуци са ви в акъла, дори там, където са невъзможни?!

  pump it!
 31. 31 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater":
  И ако това не е гарантиран от Закона контролиран вот, здраве му кажи! Тайната на вота отива "на кино от 6 до 5"... За да могат на другия ден АхмедДогановите онбашии и бившите парторзи на БКП/БСП по квартали да търсят сметка на тези, които не са гласували по "правилния начин". И още нещо - по-важно!!! Същите онбашии и парторзи ще минат предварително с предупреждение - "Ама после да не кажете, че не ви предупредихме!...
  Истината е в такъв Избирателен Кодекс, който е утвърден на всеобщ референдум и може да бъде променен само с квалифицирано парламентарно мнозинство!!! А това сега е пародията на Маяма...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#27] от "xm...":

  Еми нали точно това съм казал в пост №3, ама кой да се сети за кво пиша....Явно само от опорни точки отбира герберския мат'рял...он не мое да мисли.....А с номерациите на бюлетините ще пострада и дпс-арския матрял....Номера с индианската нишка, която си описал важи с пълна сила за тяхните ''фенове'' ..... те и циганите така ''гласуват'' де.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "pump it!":
  Помпа, дяволиите са ваш патент - на червените орки. Измислиците за чували и фалшиви бюлетини няма да ви помогнат! Истината е в референдум за Избирателен Кодекс! В съответствие с идеите на президента! А това, което сега правите, е пушилка! Ама останаха ли будали да ви вярват?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 34. 34 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#17:"xm..."]И колко номера ще запомниш?[/quote]Като човек, който обича и харесва математиката, ще ви обясня кратко и ясно.

  Тъй като номерата на бюлетините са поредни, то просто запомням САМО ЕДИН цял номер и след това ОТКРИТО БЕЗ да се крия ще си записвам само РАЗЛИКИТЕ между номерата които ме интересуват.
  Ако още не ви е ясно, моля питайте.

 35. 35 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Това се прави заради индианската нишка. И има смисъл.
  Освен това номерът може да е поставен така, че да се види само той, а не и за кого си гласувал.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  [quote#34:"BlueWater"]Тъй като номерата на бюлетините са поредни, то просто запомням САМО ЕДИН цял номер и след това ОТКРИТО БЕЗ да се крия ще си записвам само РАЗЛИКИТЕ между номерата които ме интересуват.[/quote]
  Ъхъм.
  Като познатата технология ... ББ>ЦЦ>да се удари!
  РП >да се изчака!
  Може да добавиш и "след баба Пена" ...
  И всички наоколо ви се разват или разсейват!

  Боже, Боже, ма туй гербавите сте уникуми!
  Без да се криете при това, както най ... ъъъ ... умно ... заяваваш ...

 37. 37 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":
  Прав си само донякъде, защото бюлетините не са пари! Уникалността на бюлетината е важна, но не бива да нарушава тайната на вота! Това, което остава в урната не бива да има следа, която може да компрометира гласоподавателя! Защо например бюлетината(билета) не е съставен от две части и само тази, която е без електронен бар-код да остава в урната? Защо все още ръчно ще се записват номерата - нима сме във века на газените лампи? Как може една банка да инсталира мрежа от банкомати из цялата страна, а една държава не може да организира машинно регистриране на избирателите? Кого заблуждават червените орки?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Толкова му е и акълът на синьоводния, един процес не може да разпише или да си го представи. Дори не си задава въпроса - какво правим с тая информация нататък?
  Но е абсолютен факт, че купуването на гласове се улеснява драстично така.


  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Ще помогне много, ето и примера:
  Асан идва пред изборната секция и се отбелязва като дошъл в списъка на продавача на гласове. Това до тук съществува и до днес. След това гласува, запомня си номера на бюлетината и го казва на излизане, докато си прибира паричките. Организаторът го записва срещу името му в списъка.

  Как става сравняването:
  В предишния парламент се гласува пълните протоколи да бъдат копирани. Така всеки представител ще си има протокол, който ще може да си занесе в къщи, копира, снима или каквото иска, след което могат да бъдат правени сравнения. Те ще се налагат в редки случаи - ако в дадена секция някой е платил за 1000 гласа, а е получил само 500 например. Но основната дейност ще е превантивна - Асан вече знае, че могат да го проследят поименно и не би си позволил своеволия.

  И тъй като ромите и досега не си позволяват своеволия и гласуват както им е казано, това означава, че тази редакция се подготвя и за купуване на български гласове. Което пък ще се навърже чудесно със задължителното гласуване.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 556 Неутрално

  И тук кипи безсмислен труд ...

  Stupid people make me sick
 40. 40 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#39:"Хакуна Матата !"]И тук кипи безсмислен труд ...[/quote]Каза ТРОЛа и се зачуди, кой може да се хаби да пише коментари, без да му плащат за това.

 41. 41 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#39:"Хакуна Матата !"]И тук кипи безсмислен труд ...[/quote]Каза ТРОЛЪТ и се зачуди, кой се хаби да пише коментари без да му плащат за това.

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони!":
  Е, в това е и въпроса, де!
  Какво правим с информацията!

  А аз бих започнал и по-отдалеч - защо, доколко и дали е нужна.

  Партийните изборджии така са се изпедепцали, че ако няма изнендващи трусове могат секция по секция да ти кажат с голяма достоверност още седмица преди вота какви резултати могат да се получат. Оттук следва и ествтствената точка втора от технологията - че се "работи", т.е. купува директно или се спазарява с контролиращ вота, само разликата, която ще накланя везната. Която е доста малка.
  Оттук следва и какво трябва да се пресича. И то е точно тази "контролирана разлика", при това в основата и, в източника.
  А чопленето до абсолют на тайната на вота не е в това русло!
  Има сравнителни графики например по страни къде и как са струпванията и пиковите стойности на броя гласували. От тези графики ясно се вижда, че колкото един вот е по-контролиран - толкова е изместен пикът на наплива за гласуване в последните часове, дори до последния час. Тогава "се хвтрлят на везната" платените. Колкото потрябват.
  И тогава най-честата практика за "организация"са баш "индийската нишка" и "готовите бюлетини". Които биха се пресекли с номерацията.
  Корпоративният вот няма как да го резнеш, за съжаление. Там контролните механизми са съвсем други и действат извън бюлетини, изборни секции и подобни.
  Останалото е алабалистика и чоплене в пъпа ...

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  Как точно ще го резнеш с номерацията? Напротив, заменя се един начин на контрол с по-ефективен. Без номерация влизат с попълнена бюлетина и излизат с новата, а сега излизат само с номерче.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Гневно

  ГЕРБ да не се обясняват в медиите , а да пратят официално питане в ЕК и ЕП!
  Щото то си е очевадно , че червените (...) им кроят шапка с тоя "кодекс"!!!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 45. 45 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 687 Любопитно

  [quote#28:"tribiri"]Ако има 2 бюлетини с еднакви номера значи едната е фалшива[/quote]

  Коя???

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тони!":
  Но не могат да дадат това номерче на следващия, та да гласува с него.

  А и пак повтарям, че абсолютът по дефиниция е непостижим!

  Трябва да се гони в корена купуването и най-вече да се пресича "подкарването към урната когато потрябват" на гласове.
  В осуетяването на гладкото протичане на технологията виждам донякъде вариант с номерирането. Но то не изчерпва и решава проблема.
  А че щели "да знаят" - те и сега знаят. Контролът, демек ключът, не е там! Те не се и крият, които си продават гласа, а който иска да си го крие - крие си го и сега. Или не може да си го скрие, като например в малките села ...
  И понеже не могат, (или не искат), да озаптят напазаруваните - трябва да им се утежни работата. Няма как, поне за мимикрия трябва да се въведе нещо. И въвеждат номерирането, поне от кумова срама.
  Па ако се намерят и застъпници като хората, та да скачат на място - пей сърце!
  Бъдете реалисти, плз!

 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#38:"Тони!"]Ще помогне много, ето и примера: [/quote] Ако някой си мисли, че ще успее да измисли избирателна система, при която да няма НИКАКВА ВЪЗМОЖНОСТ за контролиран вот, той е абсолютен мечтател. Да се ограничи максимално със всички възможни средства (без вотът да се усложни до безобразие) - това би било хубаво. Но според мен единственото лекарство е масово гласуване, при което "купеният" вот става толкова разводнен, че да съжалят, дето са се харчили за него. Аз така мисля. И не мога да разбера защо за целия тоя напън от три-четири различни неща в новия ИК изобщо се наложи цялостно нов документ да се приема??? Не можаха ли да въведат, каквото искат, като поправки, какво толкова революционно сториха? Само правят истерии, ето това правят.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#46:"xm..."]Трябва да се гони в корена купуването и най-вече да се пресича "подкарването към урната когато потрябват" на гласове. [/quote] Как се "гони в корена"?? Коренът му е мизерията и безпросветността! Ние като преборим тоя "корен", въобще няма да гласуваме на избори или пък ще си гласуваме за кеф - щом всички сме просветени и богати, какво толкова ми пука дали пък най-просветеният е в управлението, или леко по-малко просветеният...

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Някой отговорни, нетолкова отговорни и безотговорни фактори, така и не вдянаха досега, че избори са били купувани, купуват се и ще бъдат купувани. Пазаруването става преди самите избори! Всичко друго са формални правила.

 50. 50 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#49:"Мърмор"] избори са били купувани, купуват се и ще бъдат купувани.[/quote]и така до изваждане на следствие и прокуратура от съдебната система.

  ОСТАВКА и НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 51. 51 Профил на Караниев_Добруджа
  Караниев_Добруджа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На кочаните и на бюлетините ще остава един и същ номер, като идеята е членовете на секционната комисия да го сравняват и отстраняват, преди избирателят да пусне бюлетината в урната.

  Ne razbiram.Biuletinite sa zad perdeto,a buletinata e na kochana,no kato vzeme6 biuletinata bi trqbvalo ko4ana da ostane zad perdeto za sledva6tite glasopodavateli.kak togava komisiqta 6te sravnqva nomerata?6te otiva zad perdeto da vidi nomera na ko4ana li?

 52. 52 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#51:"Караниев_Добруджа"]Ne razbiram.Biuletinite sa zad perdeto[/quote]Не разбирате, защото не сте ходили на избори скоро. Бюлетините отдавна НЕ стоят в "тъмната" стаичка.

  Гласувайте вместо да ходите за гъби.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#47] от "dogwoman":

  Е в случая, въпросният някой просто улеснява контролирания вот. То това му е и целта, а не честни избори.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Всеки закон, който се прави по нездрава идея, черпена от възможни престъпни начини за заобикалянето му, е ЛОШ и вреден още преди създаването си.
  Законът трябва да следва морала, а не аморалността. С изчанченото си мислене, г-жа Манолова (че всички по презумпция са склонни да нарушават правилата, да мамят, крадат, убиват и прочие), не би могла да напише добър и демократичен закон ПО ПРЕЗУМПЦИЯ. Недоучен юрист и пламенна социалистка... съчетанието е убийствено, нали?
  По въпроса с номерацията - глупост, която оскъпява печата. Ако ще и крилати ангелчета холограми да сложат на бюлетините, това няма да спре покупко-продажбата на гласове, което е специалитет на Д(п)С във феодализираните им райони и цигански гета из цялата страна. Те имат действаща мафиотска структура, която се подготвя за нарушаване на закона, паралелно с процеса на писането му под "мъдрото" ръководно сътрудничество на др. Маяма и др.Доган. Кой може да си представи, че този кодекс ще е демократичен, ако самата г-жа Истина Манолова заявява, че партия с 1,5 млн. избиратели никога повече няма да управлява?! Каквито и референдуми да правим (защото ТЕ пак ще правЯТ този, за който тече подписката!), те ВЕЧЕ са решили всичко вместо нас и в наша вреда. Затова... да си наведем главите пак и да им кажем: "Благодарим за всичко, мили хора! Благодарим и за това, че изобщо ни давате право да гласуваме!"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 55. 55 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Гневно

  Член 209.ал2 гласи: При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след попълване на бюлетината и преди пускането й в избирателната кутия
  Никакво късане на номер няма.Кочана е номериран и всяка бюлетина има номер.За мен това е лишаване от право на таен вот. Ще им кажат по селата "Внимавайте в катиниката,защото бюлетините са с номера" и като видят номера на бюлетината,ще са готови да гласуват за който им каже кмета,пък Мая Манолова да им обяснява на хората колко е таен вота и колко е прелестен Нейния кодекс.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 56. 56 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#55:"д-р Петроff"]Ще им кажат по селата "Внимавайте в катиниката,защото бюлетините са с номера" и като видят номера на бюлетината,ще са готови да гласуват за който им каже кмета[/quote]
  Да, така ще им кажат, но според мен, от кумова срама ще се наложи номерата на бюлетините да са на отрязък, който ще трябва да се скъса преди пускането на бюлетината. След това, комисията ще се отчита по брой на получените бюлетини, скъсаните отрязъци, които трябва да отговарят само по брой на тези, пуснати в урната.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 57. 57 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#53:"Тони!"]Е в случая, въпросният някой просто улеснява контролирания вот.[/quote] Аз пък отказвам да му ръкопляскам на тоя "някой". Да го финансирам също отказвам, ама не ме питат...

  Доброто е заразно
 58. 58 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#41:"BlueWater"]И тук кипи безсмислен труд ...- цитат на коментар #39 от “Хакуна Матата !”
  Каза ТРОЛЪТ и се зачуди, кой се хаби да пише коментари без да му плащат за това. [/quote]

  Ти направо ме разконспирира

  Stupid people make me sick
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK