Горещ телефон у нас ще замести жалбите към Брюксел за работата на фонда за наука

Анелия Клисарова

© Юлия Лазарова

Анелия КлисароваМинистерството на образованието и науката ще създаде горещ телефон за оплаквания от работата на фонд "Научни изследвания". Така учените вече ще се жалват у нас, а не пред европейските институции, аргументира идеята просветният министър Анелия Клисарова, която днес участва на конференция за парите за наука и иновации в новия програмен период за европрограмите.


Преди една година във фонда избухна скандал заради част от избраните за финансиране научни проекти. След протести тогавашният министър Сергей Игнатов подаде оставка. След идването си на власт Клисарова започна промени.


Тазгодишната сесия за кандидатстване за финансиране започва на 15 април тази година. "В оценяването на проектите ще бъдат включени и международни рецензенти", каза още министър Клисарова. До 1 септември пък ще бъде изграден регистър на фонда, в който ще се отразяват данните за одобрените за финансиране проекти. Те ще бъдат публикувани на сайта на институцията.
От изказването на Клисарова се разбра, че няма да настъпват промени в начина на управление на фонда, каквито намерения имаше през миналите месеци. Сред тях бяха той да се слее с фонд "Иновации" и двете звена да станат държавна агенция. В момента фондът за наука се ръководи от просветното ведомство, а за иновации - от Министерството на икономиката и енергетиката. Идеята така и не беше реализирана.


На днешната конференция, организирана от министерството на образованието и Европейската комисия, бяха обсъдени бъдещите предизвикателства пред науката за периода до 2020 г. България вече е приключила преговорите за отделна програма за наука и иновации, но все още не е известен нейният обем. Общият бюджет на Европа е 78.6 млрд. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK