Шествия, протестни акции и чествания блокират София в Деня на Левски

В Деня на Левски от сутринта се струпва опашка от хора, които поднасят цветя

© Георги Кожухаров

В Деня на Левски от сутринта се струпва опашка от хора, които поднасят цветяАкции на ВМРО, митинг на "Атака", събитие на преподаватели от Софийския университет, антиправителствен протест #DANSwithme и официална церемония за почитането на паметта на Васил Левски ще се проведат в сряда, когато се навършват 141 години от смъртта на Апостола. Предвидени са събития и в страната.


Миналият петък протест на националисти в Пловдив приключи със счупени стъкла на Джумая джамия. Причината е искането на Главното мюфтийство да върне собствеността върху храма. Същият ден в парламента пък се разрази скандал по предложението на ДПС да може да се агитира и на майчин език. Миналата събота се проведе Луковмарш, въпреки че първо не получи разрешение, а след това беше забранен. Президентът, депутатите и премиерът призоваха за етническа търпимост.


Официалната церемония започва в 17 ч. в храм "Света София" ще бъде отслужена Архиерейска панихида. В 18 ч., пред Паметника на Васил Левски ще се проведе церемония–поклонение. Президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване, слово ще изнесе проф. Пламен Митев - декан на Историческия факултет на Алма Матер, който е и заместник-председател на Общобългарски комитет "Васил Левски".
В 10 ч. възрастни хора от социалните заведения заедно с младежи от заведенията за социални услуги на територията на Столичната община ще се преклонят пред паметта на Апостола на паметника му в София.


В сряда в 9 ч. зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е и общински съветник в София, призова "като гражданин" във "Фейсбук" симпатизантите на партията да отидат пред сградата на Съдебната палата. "Цигани ще правят нерегламентиран протест срещу решение на съда да освободи един охранител от ареста, който е прострелял крадец в изпълнение на служебните си задължения със законно оръжие", написа той в профила си в социалната мрежа.


Бившият председател на сдружението на фен клубовете по футбол Елена Ваташка също е призовала в 9 ч. хората да идват пред Съдебната палата. Още в петък по време на акцията си в Пловдив футболните фенове заявиха, че в сряда ще пренесат недоволството си в София.


Партия ВМРО, която е в коалиция с партията на Николай Бареков "България без цензура", предвижда в 19 ч. да бъдат поднесени цветя на паметника на Апостола в кв. "Левски" (градинката на "Герена"). Симпатизанти на ВМРО ще поднесат цветя на паметника на Левски в Кюстендил в 11 ч., ще проведат в Русе в 17.30 ч. "факелна стража, панихида и факелно шествие" на площад "Хан Кубрат" (Балкан), в Босилеград в 13.00 българско време също ще поднасесат цветя на монумента на революционера.


"Атака" ще проведе митинг при паметника на Васил Левски в София в 19.20 ч. веднага сле официалната церемония. На нея традиционно лидерът на партията Волен Сидеров изнася пламенна реч.


Срещу използването на честванията от националисти преподаватели от Софийския университет ще се съберат на стълбите на Ректората в 18 ч. "Годишнината от обесването на Левски често бива инструментализирана от националисти-популисти за нагнетяване на националистична истерия и извличане на политически дивиденти", написаха те в съобщение до медиите.


Добавят, че и в момента това заиграване с националистичната карта представлява сериозна опасност.  "Дори анти-правителственият протест може да се окаже "подменен" от тази псевдо-кауза, която цели отклоняване на общественото внимание от сериозните политически проблеми пред обществото ни", опасяват се преподавателите.


Същевременно от 18.30 ч. ще се проведе пред парламента традиционният вечерен протест против кабинета "Орешарски".


От 08.00 до 19.15 часа са затворени:
   - северната част на пл. "Св. Ал. Невски" и да се закрият базарите за художествени произведения;
   - ул. "Московска" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски";
   - бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски";
   - ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".
   От 14.00 до 19.15 часа на:
   - бул. "Васил Левски" между ул. "Оборище" и бул. "Кн. Ал. Дондуков";
   - ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски";
   - ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски";
   - ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски".


От 15.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:
   - бул. "Васил Левски" между ул. "Оборище" и бул. "Кн. Ал. Дондуков";
   - бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски";
   - ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски";
   - ул. "11-ти август" между бул. "Кн. Ал. Дондуков" и пл. "Св. Ал. Невски";
   - ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски";
   - ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска".
   От 15.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по:
   - бул. "Васил Левски" при бул. "Цар Освободител" посока ул. "Оборище", с изключение на автобусите от линии №№ 9, 280 и 306;
   - бул. "Янко Сакъзов" при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" /посока ул. "Кракра"/, с изключение на трамвайните мотриси от линии №№ 20, 22 и 23;
   - ул. "Врабча" при ул. "Дунав", посока бул. "Васил Левски".


От 15.00 до 20.30 часа на 19.02.2014 г. частично се променят маршрутите на тролейбусни линии №№ 1, 2, 4 и 11, както следва:
   - Тролейбусни линии №№ 1 и 2 от бул. "Васил Левски" обратен завой при кино "Одеон", бул. "П. Евтимий" и по маршрута си;
   - Тролейбусни линии №№ 4 и 11 - от бул. "Цар Освободител" по бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си, като тролейбусите от линия № 11 преминали в участъка между паметника на Васил Левски и Сточна гара в периода от време от 14.00 до 20.30 часа изчакват на Сточна гара.


Тролейбусите от линии №№ 1, 2 и 4, които остават в участъка от ж. к. "Х. Димитър" до ж.к. "Левски Г" ще се движат от ж. к. "Х. Димитър" по ул. "Ильо войвода" до ж. к. "Левски Г".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK