Лаборатория установи наличие на азбест в новата сграда на Класическата гимназия

Състоянието на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в "Модерно предградие" след ремонта. Снимката е публикувана от преподавателя в гимназията Каменка Рангелова в профила й във "Фейсбук".

© Каменка Рангелова

Състоянието на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в "Модерно предградие" след ремонта. Снимката е публикувана от преподавателя в гимназията Каменка Рангелова в профила й във "Фейсбук".Наличие на азбест в новоремонтираната сграда на Класическата гимназия в квартал "Модерно предградие" установи лаборатория на БАН. Азбестовите плоскости са канцерогенни и забранени от европейското законодателство, отбелязва БНТ.


Родители заплашиха, че ако децата бъдат принудени да учат в сградата, ще ги отпишат от училището. От своя страна учителите заплашиха с колективни оставки ако министерство на културата задължи преместването в ремонтираната сграда до края на учебната година. От групата на родителите, които искат децата им да се върнат в ремонтираната сграда, твърдят, че пробите са занесени от родителите, които на пресконференция миналия петък заявиха, че ще го направят.


Драмата къде и как ще учат учениците от гимназията за древни езици и култура става все по-голяма. Наличието на азбест беше един от основните аргументи на тези родители и учители, които искат да останат в центъра на София, в сградата на 13 ОУ. От понеделник учениците по нареждане на министъра на културата трябваше да провеждат занятия в новоремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие".
Протокол от Районната здравна инспекция обаче установи, че сградата е опасна поради необезопасена инсталация, необорудвани стаи и наличие на теч. За това директорът издаде контразаповед децата да останат в сградата на 13 училище до Женския пазар. Учебният процес беше провален. Някои родители изказаха съмнение, че протоколът от РЗИ е нагласен.


От Министерството на образованието съобщиха, че няма азбест и не са получавали сигнал за това. Днес напрежението ескалира, след като лабораторията на института по минералогия към БАН потвърди опасенията на родителите за наличие на азбестови панели. Те винаги са били част от сградата, но след ремонт вредните вещества в тях стават изключително активни и опасни за здравето, твърдят експертите.


От министерството на културата междувременно разпоредиха в едноседмичен срок след отстраняване на констатираните от протокола на РЗИ неизправности учениците да се преместят в ремонтираната сграда. 

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Каква е ползата за бизнеса от специалисти по древни езици и култури, би казал бизнеса.

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  "..Наличие на азбест в новоремонтираната сграда на Класическата гимназия в квартал "Модерно предградие" установи лаборатория на БАН. Азбестовите плоскости са канцерогенни и забранени от европейското законодателство..."

  "..по нареждане на министъра на културата трябваше да провеждат занятия в новоремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие".."

  Този министър трябва да бъде съден.
  Оставка бе! Некадърници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]Каква е ползата за бизнеса от специалисти по древни езици и култури, би казал бизнеса.[/quote]
  Какво общо има твоето дращене с темата на статията?
  Така би казал всеки нормален човек, който го прочете.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Последно - коя от двете беше ремонтирана за над 2 милиона?

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#3:"Храбър"]Какво общо има твоето дращене с темата на статията? [/quote]
  А твоето неграмотно дращене защо мислиш че има нещо повече? оставка, некадърници, а ти - целият в бяло и много, много кадърен драскач.

 6. 6 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Както сподели едно наскоро пръкнало се, не особено надарено - за разлика от някои свои предци - министърче.... Въпросът е опрял до едните пари. Азбестът е без значение. Личната му, твърде посредствена непосредственост (на министърчето) - също. Щом са вложени парите - ако ще и капсули със Зарин и Зоман да има из подземията - това е положението.

  Вместо да се чуди как да учреди повече класически гимназии в Отечеството... опортюнистченцето се чуди как да съсипе единствената налична.

  Свобода за Надежда Савченко!
 7. 7 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Аз пък ако съм от работниците, извървшвали ремонта, ей ся им таковах таковата

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#6:"GogoPG"]Вместо да се чуди как да учреди повече класически гимназии в Отечеството...[/quote]
  Людмила Живкова е онази, която "учреди" единствената класическа гимназия в Отечеството. Пък не я харесват, защо ли.

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 592 Неутрално
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1368 Весело

  наличие на азбестови панели. Те винаги са били част от сградата
  ...............
  Машала! Балгодарим ти Партийо, че водиш народа към светлото бъдеще. Светло, било то след Чернобил - под формата на био-крушко, било то с активната помощ на НРБ строителите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Това ли е най-важният въпрос? Защо един или друг не харесват Людмила, по какви причини и т.н.? Много зряло...

  Ами... Хрушчов направи възможно създаването на филми като "Кавказка пленница" и "Операция ы", например.

  Е?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#11:"GogoPG"]Това ли е най-важният въпрос? [/quote]
  Нищо, само казвам. Не критикувам, нали въпроса е за учредяване на класически гимназии и единствената засега е открита от Живкова. А капитализма, демек бизнеса нещо се опитва да я закрие.

 13. 13 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ставаш Много Смешен Смешник!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":Имало един дето казвал :"Като чуя думата култура се хващам за кобура ". Отрови се като куче заедно със семейството си в бункера на Хитлер.

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#13:"Captain Shakespeare"]Ставаш Много Смешен Смешник! [/quote]
  Не по смешен от теб палячо и други ахасвери.

 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Толкова години след обявяването на азбеста за канцерогенен,не съм срещал анализ на заварените случаи-строителство,ел.уреди, ВиК тръби,промишлени пещи и къде ли не.При какви условия става опасен и какво се препоръчва?

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#14:"ahasver"]Имало един дето казвал :"Като чуя думата култура се хващам за кобура "[/quote]
  И това какво общо има със създадената от Людмила Живкова НГДЕК и темата за азбеста?

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Как сега го откриха тоя азбест ? Когато трябваше да се местят от центъра в Модерно предградие. Щом винаги го е имало , къде са зяпали ? И от какво пък е станал толква опасен след ремонта ? Азбестът, впрочем , е химически инертен , неактивен материал .И трябват доста усилия да литне във въздуха и да стане опасен.

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Как пък един не се сети, да поиска такива измервания в останалите ремонтирани училища. Все пак не сме годините на Живкови. Навсякъде където по някаква причина има етернитови плоскости при измервания ще покаже наличие на азбест и от БАН го знаят много добре. Нямаше нужда да се трошат 2.5 млн. Държавни пари, ако са искали да учат на центъра, можеха да направят измерванията преди това и дадат парите на някое по-бедно училище. Един плувен басейн поне можеше да се построи в нялкое голямо училище, повече смисъл щеше да има.

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Интересно защо има минуси на факта че НГДЕК е създадена от Людмила Живкова и Александър Фол и двамата много близки на Тодор Живков. Това е факт и е очевидно, че като всичко направено по времето на Живков, гимназията ще бъде унищожена. Колкото и минуси да слагате.

 21. 21 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Половината панелки в София, лъхат на азбест...тях кога ше ги съборят...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Какъв пък е този безмислен спор? На учениците май не им се учи много, много ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#16] от "Майндърбайндър":

  Не съм сигурен, че някой го е обявявал някога за канцерогенен точно. Проблемът при него е, че се разпрашава на влакънца с остри и твърди краища, и то само някои видове азбест, а те, ако попаднат в организма, мушкат, ръгат, кълцат и, съответно, предизвикват възпаления. И понеже тия фини влакънца е трудно да се почистят, възпаленията стават хронични и с времето предизвикват и по-сериозни проблеми.

 24. 24 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#18:"ahasver"]Азбестът, впрочем , е химически инертен , неактивен материал .[/quote]

  Не съм химик, но доколкото чета опасността не е от реакция с азбеста, а от попадането на азбестови влакънца в белите дробове. Подобно на стъклената вата - инертно, но тормози белите дробове с присъствието си.

  По принцип най-застрашени са работещите с азбестови панели, а не живеещите в сградите.

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  [quote#8:"Каишков - Гласът на Америка"]Людмила Живкова е онази, която "учреди" единствената класическа гимназия в Отечеството.[/quote]
  Не е важно какво е открила ! Важното е ,че е комунистическа вещица и е изпълнявала комунерски ритуали облъчващи децата на капиталистите в послания за мир любов и равенство когато банановите републики са били под финансов тероризъм а "демократизацията" избива милиони цивилни в над 50 въоръжени кофликта от 1981г. насам !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#23] от "usero":
  Направо си е забранен тотално в ЕС. Всъщност прашинки от него попаднали в белите дробове водят до тежки последици, но това е открито доста преди да започне ремонта. И между другото застрашени са работниците ремонтирали, ако наистина има а не учениците, но България какво да добавиш. Във малки войни се вкарват деца, държавни струкури и каквото имаш под ръка. Жалко, защото този урок всички деца ще го усвоят, а това е водещо училище.

 27. 27 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  По-опасни за здравето от азбеста са хора като Папазова и останалите активисти от групата й. Погазват факти, правила и морални норми само и само да обслужат частните си интереси.
  Кръстоносният им поход за азбеста обаче ще завърши с крах. Понеже отдавна са престанали да чуват гласа на разума и понеже явно интелигентността им не е на висота, нищо чудно да тръгнат към съдебната зала. И тогава сами ще си наденат примката, защото един български съд вече се произнесе по въпроса за "опасността" на етернитовите панели.

 28. 28 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#26] от "stoiank":


  [quote#26:"stoiank"]И между другото застрашени са работниците ремонтирали, [/quote]
  В нормативната уредба на БГ няма указания за задължително премахване на етернитови продукти. Но когато се налага при реконструкции да бъдат премахвани, има правила как да бъдат разрушени и как и къде да бъде отнесен отпадъка. И това е с цел безопасността именно на работниците.

 29. 29 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Между другото, феродото представлява пресован азбест, армиран с месинг. Та в центъра на София азбестът е много повече, предполагам, отколкото във въпросната сграда.

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#28] от "karak":
  Косвено има. Азбестът е забранен, тоест рязане, монтиране, поставяне и т.н. е забранен на тези плоскости. При ремонт трябва да се съберат от работници оборудвани с подходяши ЛПС и да се извозят на определени за целта сметища. Но като са в стената, реално с нищо не вредят, ако ги има - не съм запознат. Ако има запрашеност от тях, може с подходящо оборудване - най- елементарните перящи прахосмукачки са достатъчни и случая да приключи. Но никой не иска решения, а причина да не си върши работа. Сега чакам и радиацията да измерят, в София има достатъчен фон и тогава друга мъдрост да изръсят.

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]но след ремонт вредните вещества в тях стават изключително активни и опасни за здравето, твърдят експертите.[/quote]

  Азбестът е вреден чисто механично - вдишване на дребни частици. "Активност" обикновено означава химична активност, каквато азбестът просто няма, поне под формата на строителен материал.

  Явно става дума за война, в която всякакви средства и инсинуации влизат в действие. За съжаление и двете воюващи страни залагат върху неграмотност. Явно толкова си могат.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "stoiank":

  Точно така. Вредни са частиците азбест (както и всякакви силикати, демек пясък) докато са разпрашени. Причиняват НЕ рак, а силикоза. Но след приключване на ремонтните дейности и нормално почистване - самият азбест вече не е опасен.

  У дома имам азбестова плоча от поне едно 40 години. Върху нея е пържолник и външен котлон. Просто перфектен изолатор и противопожерен елемент.

  Стига истерии от недоучки (русизъм, но добър).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#20] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Защото си колкото невежа, толкова и нагъл. Първата класическа гимназия е основана още 1879г в Пловдив.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 34. 34 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#32] от "Музар":
  Във всяка акумулираща печка има достатъчно. Да не говорим, че в някой случаи се ползва азбестово одеяло, при пожари. Но това от БАН си го знаят, но работят на принципа на журналистта - звънят ти, казваш цената и после пишеш каквото е поръчано....

 35. 35 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#32] от "Музар":

  И понеже е "безвреден", затова е абсолютно забранен в строителството, а сградата на Европейската комисия я изчегъртаха и направо я построиха наново, като умишлено запазиха външния и вид както преди.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "stoiank":

  Правят някаква мешавица със стъклената вата - при нея няма спасение от микрочастиците. Но строеното до към 1980-та е пълно с нея . Запечатана, докато не се наложи ремонт. Нищо страшно - при самия ремонт работниците просто трябва да си сложат маски и да се изкъпят след работа. А сградата да се почисти най-нормално с духалка. Това са само механични вредни частици, каквито има в изобилие из най-запрашената европейска столица София. Ежедневно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "stoiank":
  да, може да се появи и нещо друго след азбеста. лошото е, че войната се води чрез медиите, а те разбрали-недоразбрали и с тяхната изначална неграмотност допълнително наливат масло в огъня.


 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#35] от "Rhapsody of Fire":

  Опитвам се да обясня каква е "вредата" за тези, които могат да схванат. За несхващащите - Волтарен на хапчета, на мазило или там каквото намерят в аптекато

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Пичуи. Аз не разбрах какъв е бил въпроса към лабораторията - има или няма азбест в сградата, или вреден ли е или е полезен азбеста, ако ги има.
  Ще ме светнете ли какво са попитали БАН-аджии?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#23:"usero"]Не съм сигурен, че някой го е обявявал някога за канцерогенен точно.[/quote]
  До всички експерти по азбеста:
  "all forms of asbestos are capable of inducing mesothelioma, lung cancer, asbestosis and other diseases"
  http://www.jpc-se.org/documents/03.JPC-SE-Position_Statement_on_Asbestos-June_4_2012-Full_Statement_and_Appendix_A.pdf
  Пък някои може и да си пускат децата в такива сгради...

 41. 41 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#35] от "Rhapsody of Fire":
  Знаеш ли водил съм спорове с приятели, кое е по-вредно тютюнопушенето или азбеста?
  Както и да е, в България имаше фабрика за плоскости в Димитровград и я затвориха още през 90-те, така че преди да влезем в ЕС сме се усетили. Естествено не е безвреден, но да се мери в едно единствено училище е меко казано неморално.

 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "zdra4":

  Това е голяма простотия. Ще префразирам:

  Всяка форма на живот индуцира смърт.

  Хихихихо

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#35:"Rhapsody of Fire"]Европейската комисия [/quote]

  Ами те сами се отказаха от "правите краставици", какво повече да ги коментирам?

  Просто са похарчили едни много пари под някакъв "благовиден" предлог- Но поне са платили заплати.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#41] от "stoiank":

  Изводът ти ме озадачава. Какво следва-да не се Мери в нито едно училище ? А съвсем примитивно-ако твоето дете учи точно в това училище, ще си против констатациите защото в другите училища не са правени?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 45. 45 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 618 Весело

  [quote#42:"Музар"]Всяка форма на живот индуцира смърт.[/quote]
  Щом считаш азбеста за форма на живот, наистина няма какво да възразя.

 46. 46 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#44] от "Rhapsody of Fire":
  Нека се мери, но като се направи заключение от измерването да се предприемат мерки. Сега не знам какво е измерването, защото просто има нищо не значи. Не случайно написах за радиацията, защото и нея я има винаги. Ако е голяма концентрацията, не трябва ли да се измери и в другите училища според теб, дори и в това в което са децата в момента. Не трябва ли да се направи почистване и тогава отново да се мери и т.н. Не казвам да се рискува здравето на децата, но не може да изсипиш повече от 2 млн. в една бедна държава/за какво толкова много/ и после да кажеш има проблем, оправяйте се. Ако училището е частно и решат да хвърлят 5 млн. За да се снимат с някоя звезда, бих се усмихнал, но не бих коментирал и ред.

 47. 47 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  [quote#32:"Музар"]Вредни са частиците азбест (както и всякакви силикати, демек пясък)[/quote]
  Ее, не ги плаши хората, де, утре и от бетона ще вземат да се страхуват. Доста по-дребни частици от пясъка са тия, дето предизвикват силикози.

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "usero":

  Съставът им е същият. А как са станали по-дребни си е чисто механичен, а не химичен или биохимичен проблем. Не ги плаша, но в Софето е пълно с такива .

  Като с всяко вредно нещо - проблемът е в дозата и времето на въздействие. Ако някой работи 8 часа на ден в продължение на 4-5 години в среда, наситена с такива твърди частици (азбест, пясък, стъклена вата) и без предпазни средства ще се разболее от силикоза (дробовете му ще бъдат задръстени от тези частици). Затова и забраната е за работа с тях без предпазни средства.

  Някой се опитва да я проектира за случаи, съвсем различни от смислената забрана.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сложете си децата в кувьоз до 18-годишна възраст. После им дайте лайлонче "родопски въздух" от Амазон - веднага ще се поболеят.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#48:"Музар"] Ако някой работи 8 часа на ден в продължение на 4-5 години в среда, наситена с такива твърди частици (азбест, пясък, стъклена вата) и без предпазни средства ще се разболее от силикоза [/quote]
  Що ми се струва, че описваш гимназист в Класическата?

 51. 51 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#50] от "zdra4":

  Ми напротив, точно с тия уточнения става ясно, че не описва гимназист в Класическата, и аз точно това казах, че може да го разберат неправилно и човекът е обяснил точно какво има предвид.

 52. 52 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#51:"usero"]не описва гимназист[/quote]
  В смисъл?
  Че не стоят по 8 часа ? Или че имат предпазни средства? Или курсът на обучение не е 4-5 години? Или че не ги пращат в сграда с азбестови панели след ремонт, за които лабораторията казава:
  " след ремонт вредните вещества в тях стават изключително активни"

 53. 53 Профил на azb
  azb
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Лизардитът, който е "открит" по доста съмнителен начин и с доста съмнителен документ (вижте документа) не е в спикъка със забранените азбести.
  Съгласно Наредба № 9/2006 г. на МТСП и МЗ:
  1. "Азбест" са следните влакнести силикати:
  а) азбест актинолит, CAS № 77536-66-4;
  б) азбест грунерит (амозит), CAS № 12172-73-5;
  в) азбест антофилит, CAS № 77536-67-5;
  г) хризотил, CAS № 12001-29-5;
  д) крокидолит, CAS № 12001-28-4;
  е) азбест тремолит, CAS № 77536-68-6.

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#53] от "azb":Въпрос на минералогия. Лизардитът е един от компонентите на серпентина заедно с хризотилът и антигоритът. Незначителна разлика в структурата.

 55. 55 Профил на eli_ase
  eli_ase
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А защо няма експертиза за 13-то училище или е важно да е в центъра, пък дори и с азбест! 10 години не им пречеше да учат там, сега обаче им пречи! Да се направят експертизи на всички училища в страната!

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Снощи една патка рече , че лизардитът не бил като хризотила и бил неопасен. Друга говори за лъчение . Сите азбести , а те са много, са опасни. При вдишване. Да турят прахосмукачки с фин филтър , да друсат стаите и да смучат един месец . После в праха да търсят има ли азбест. Разликата между азбестите се установява с анализи- термо , структурни , микроскопски и т.н. В белите дробове не се разпада , не се окислява , . Действа като механичен дразнител , пробива дроба, причинява раци.

 57. 57 Профил на Ilieva
  Ilieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "ahasver":

  Азбестът не действа по химичен път, а по физичен. Прахът от азбест е канцероген (и колкото е по-фин, толкова по-зле) - причинител на рак на плеврата/рак на белия дроб. При ремонти и след (например когато не е махнат, а азбестовите панели са обработвани) вероятността от наличие на такъв прах е доста голяма. Няма минимални количества, за които се смята, че са безопасни. Може ефектът да се прояви след 20-25 години чак, но това не е кой знае какво успокоение за деца, които сега са на 15.

  http://otgovori.info
 58. 58 Профил на Ilieva
  Ilieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "usero":

  Отдавна вече няма азбестови накладки.

  http://otgovori.info
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK