Около 700 хиляди българи се чувстват у дома си по Средиземноморието

Около 700 хиляди българи се чувстват у дома си по Средиземноморието

© Надежда Чипева, КапиталБългарските имигранти в страните от Средиземноморието са повече от половин милион. В Испания живеят над 350 хиляди наши сънародници, в Гърция - близо 200 хиляди, а в Италия - около 150 хиляди. Огромна част от тях са избрали тези дестинации за свой нов дом, защото ги смятат за емоционално по-близки до България, отколкото по-северните държави в Европа. Друга съществена причина са и по-достъпните трудови пазари.


Това коментира доц. Мила Маева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, цитирана от агенция "Фокус". Поводът е представянето на новия труд на института, в който участва и Маева - сборника "Етнография на миграциите: Българите в Средиземноморието". Книгата беше представена вчера в София. 


Българската миграция е най-голяма към Испания и Гърция, обяснява доцентът. По думите й в последните пет години се набюладава и засилен поток към Великобритания, но той не може да се сравнява с миграцията към южните европейски страни, където има големи български общности. "Българите в Испания успяха например, да направят една много сериозна своя общност, много добре организирана и действаща за утвърждаване на българското в тази страна", казва Маева.
Въпреки избора на емоционално по-близки държави, българската емиграция към Средиземноморието се определя като икономическа, пояснява специалистът. "Българите се насочват към тези страни от една страна заради по-либералния трудов пазар, от друга страна те работят в сфери, в които има дупки за запълване, икономически дупки. Обикновено те се насочват към страни, където могат да работят в строителството, в услугите. За Италия е известно, че привлича българки като гледачки на възрастни хора", допълва специалистът.


Българските емигранти поддържат здрава връзка с България


"Връзката с България се осъществява на много нива, става въпрос за ежедневно общуване с близки, роднини чрез интернет технологиите Skype и Facebook. От друга страна повечето българи имат българска телевизия, така че те постоянно са информирани какво се случва в България. Те четат много често новините в интернет и повечето от тях са по-информирани от самите нас относно това, което се случва с България", коментира още доцентът. Допълва и че българските вестници се четат масово сред емигрантите ни в чужбина, а гледането на българска телевизия допринася много за изграждането на национална идентичност. По думите й фолклорните предавания особено много се ценят от емигрантите.


Децата, които са родени и са израстнали в страните от Северното Средиземноморие говорят български с акцент, но го владеят доста добре, благодарение на това, че посещават българските Неделни училища. Такива има навсякъде, като в Испания са над 30 на брой.


"Българските училища, успяват да дадат познания на децата не само по български език, но и по българска култура, защото в рамките на тези училища те празнуват всички национални празници, като най-големият е 24 май. Там те се учат на български народни песни и хора", разказва Маева. Същото важи и за деца от смесени бракове, допълва тя. Във Франция например, където повечето деца са именно от смесени бракове, те овладяват няколко вида български хора, имат добри познания за българската история и "са горди, че са българи".


Във Франция има силно разделение на стара и нова емиграция


Българските емигранти във Франция са много силно разделени на стара и нова емиграция и са много разнородни като състав, коментира още доц. Маева, която е автор на частта от новия сборник, посветена на Франция.


"Стара емиграция имам предвид преди 1989 година, където за разлика от други страни от Средиземноморието са се установили много голяма част от българската политическа емиграция след 1944 г. От тази гледна точка българската емиграция във Франция има сериозни традиции. След 1989 г. настъпва периодът на така наречената икономическа емиграция и с нея настъпва промяна в отношенията към българите", заявява ученият.


По думите й емигрантите от преди 1989 г. са "успели да изградят една много добре работеща общност, успели са да създадат благотворителни институции", докато съвременната вълна е "малко свързана с България от гледна точка на това, че Франция е поредната дестинация за осигуряване на финансови средства и запазването на българското е на по-заден план".


"Може би причината е, че всъщност новата българска емиграция във Франция се стреми да осигури някаква финансова стабилност и може би след осигуряване на тази финансова стабилност ще настъпи период на търсене и запазване на националната идентичност", обяснява и прогнозира доц. Маева.


Фокусът върху финансовата страна на миграцията през последните години обяснява напълно резултатите от представителното проучване на Икономическият институт към БАН и Агенцията за социално-икономически анализи за нагласата на българите да емигрират, които бяха оповестени миналата седмица. Допреди пет години Испания и Гърция са били най-желаните дестинации, но вече са изместени от Германия и Англия. За 90% от склонните да емигрират българи, основната причина е по-високият жизнен стандарт в чужбина, а за 88% от тях заплащането е водещо. 

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Не че нещо, ама разликите между "новата" и "старата" емиграция във Франция не са само икономически... абе сещате се, нали - новите са от "по-зелените"

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 2. 2 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Новата имиграция във Франция е в по-тъмни тонове за това не се идентифицира много с родината! С пожелание да намерят нов дом там и да се откажат от всичко българско, което и без това им е чуждо!

 3. 3 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По думите й фолклорните предавания особено много се ценят от емигрантите...

  Да си дойдем на думата... чалга до дупка. Нито италиански знаят добре нито испански. Интеграция на посредствено ниво.

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ако има електронно гласуване,
  тези хора дали биха гласували?
  Според мен,да.
  А КОЙ се плаши?

  Мисълта ражда действието.
 5. 5 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ...гледането на българска телевизия допринася много за изграждането на национална идентичност...
  Особено ако телевизията не е ДудукТВ, БосфорТВ,...

  Някак малко тъжно ми става, впрочем, когато иначе авторитетно-титулувани учени почнат да ти обясняват как някой си се изграждал като българин, понеже учел езика, хорАта, а може би и как да се наслаждава на салатка с ракийка (образно казано)!
  Много по-голям тест за "българин" би било да кажеш какво изпитваш при прочита на следното и което май го имат преписано и в Сорбоната:

  ...Настане вечер - месец изгрее,
  звезди обсипят сводът небесен;
  гора зашуми, вятър повее, -
  Балканът пее хайдушка песен!...

  Само толкова - ако си способен да почувстваш особена тръпка под лъжичката от тези думи, където и да си, значи си - или можеш да станеш - истински българин! Останалото е следствие...

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 6. 6 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "mozaka":

  Черните не са им чак такъв проблем. Има масово озлобление към арабите и докато преди се мърмореше под сурдинка, сега заговорничат и недоволстват. Оàквам масово да гласуват за Фронт национал.

 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ghostенин":

  Според мен езикът и хорАта са достатъчни... при условие, че много от емигрантите дори на това не учат децата си. Жално ми е. Трябва да се има предвид, че всякакво културно обогатяване абсолютно винаги е в плюс, още повече ако става въпрос за културата, от която произхождат родителите.

 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  лятото в Гърция е прекрасно ,особено в селцата срещу остров Тасос

 9. 9 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ghostенин":

  Този стих на Ботев между другото е признат за най-доброто световно описание на природна картина в крака форма.

 10. 10 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Малка тема за размисъл, ако дойде чужденец на гости и имате само 1 ден да им покажете нещо типично българско с какво бихте се похвалили?!
  За мой срам когато една позната ме попита за съвременна българска музика се сетих само за чалга и Криско-подобните, коит они лансират напоследък, добре че си спомних за Атлас и Дони и Момчил отпреди 20тина година та се отсрамих.
  а да, водих и едни австрийци по жълтите павета и им разказах как са били подарени от австрийския император на нашия цар!

 11. 11 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 525 Весело

  най -добре се чувствам българин във франция.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 12. 12 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#5:"Ghostенин"]Много по-голям тест за "българин" би било да кажеш какво изпитваш при прочита на следното и което май го имат преписано и в Сорбоната:

  ...Настане вечер - месец изгрее,
  звезди обсипят сводът небесен;
  гора зашуми, вятър повее, -
  Балканът пее хайдушка песен!... [/quote]

  Как мислиш, колко от "истинските" бЪлгарите, живеещи вЪв БЪлгария, ще вземат тоЗи "тест" сЪс бравоур ?
  Да си чувал иЗраза: КрЪвта на вода не става !
  Не всички бЪлгари, или такива, родени в БЪлгария, имат потенЦияла на Хр. Ботев !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1022 Весело

  [quote#4:"ambrozia"]Ако има електронно гласуване,
  тези хора дали биха гласували?
  Според мен,да. [/quote]
  И според мен-почти всички (е, освен...кхм, кхм...как да го кажа...ай да кажа "по неграмотните" биха гласували.
  [quote#4:"ambrozia"]А КОЙ се плаши? [/quote]
  БКП и Д(п)С, как кой

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK