БСП отстъпи на ДПС и обезсмисли преференцията при парламентарен вот (обновена в 18.30ч.)

БСП отстъпи на ДПС и обезсмисли преференцията при парламентарен вот (обновена в 18.30ч.)

© Юлия ЛазароваИзненадващо предложение на ДПС, подкрепено от парламента днес, обезсмисли преференцията за парламентарни избори. По искане на Мустафа Карадайъ (ДПС) депутатите решиха, когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му да се зачита като вот за първия в листата. Малко по-късно депутатите все пак дадоха възможност за пренареждане на второто и следващите места в листата, ако някой от кандидатите е получил повече от 7% от гласовете за листата.


Предложението на Карадайъ като "редакционна поправка" беше прието без дебати със 79 гласа "за", 8 " против" и 7 "въздържал се", в отсъствието на повечето депутати от ГЕРБ. 


Така един от най-големите спорове между БСП и ДПС и "най-голямото достойнство" на новия Изборен кодекс според автора му Мая Манолова – нисък праг на преференция, на практика беше обезсмислен. Идеята на преференцията е всеки избирател да може да посочва свой предпочитан кандидат, който, ако събере определен брой гласове, да измести водача на листата. Споровете между БСП и ГЕРБ досега бяха за прага, над който може да има пренареждане на кандидатите, докато ДПС винаги са били против преференциалното гласуване.
Без шанс за смяна на водача...


В крайна сметка беше записано, че ако няма посочен кандидат (преференция), гласът се приема "за" водача на подредената от партийната централа листа. Така според ДПС се преодолява "несправедливостта" 5% или 7% от гласувалите за партийната листа да надделеят над останалите 95% или 93%, които не са посочили предпочитан претендент.


С приетите по-късно текстове беше дадена възможност, ако някои от кандидатите са получили над 7% от гласовете за листата, те да бъдат подредени на първите места според броя предпочитания. Така, ако например в листата на БСП осмият поред кандидат е посочен от 13% от гласувалите, петият - от 9%, а за други кандидати няма отбелязани преференции, за водача ще се смята, че са гласували 78%. В този случай водачът ще запази първото си място, водачът ще мине на второ, а петият - на трето.


... 7-процентен праг може да размести втория


Така шансовете за пренареждане на листите от избирателите изглеждат минимални, защото в районите с малко мандати, където 7-те процента са преодолими, партиите обикновено печелят по един или най-много двама депутати. В големите изборни райони пък прагът е нереално висок. Затова от Обществения съвет към парламентарната комисия за Изборния кодекс настояваха за бариера от максимум 3%.


Предложението на ГЕРБ за праг от 5% беше отхвърлено, а депутатите на Бойко Борисов дори не го защитиха в пленарната зала.


Въпреки публичното говорене на политиците за засилване на мажоритарния елемент на изборите в синхрон с обществените нагласи, в партийните централи признават, че преференцията подсилва вътрешнопартийните борби. Особено кандидатите в малки избирателни райони, в които и под 1000 гласа са достатъчни, за да обърнат подредбата.


Опозицията услужливо се разсея


Повечето депутати от ГЕРБ не бяха в залата при гласуването на предложението на Карадайъ, само двама възразиха. Павел Гуджеров заяви, че това не е редакционна поправка и не може да се вкарва по този ред, а Станислав Иванов обвини управляващите, че са излъгали за една минута хората, че ще има мажоритарен вот.


"За нас беше ясно от самото начало, че заради дълбокото противоречие между трите парламентарни групи преференцията и мажоритарният елемент няма да се случат. Осем месеца ни лъжете", обърна се след гласуването зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева към Мая Манолова.


"Тук 40 пъти чух "лъжа, лъжа, излъгахте"... Смятате, че сте чисти политици, които не лъжат. Това ли смятате? Жестоко се заблуждавате", отговори Йордан Цонев (ДПС). Според него не може 7 или 5% от гласувалите за листата да печелят служебно победата, защото тези, които не посочват кандидат, всъщност се съгласяват с подредените от партийните централи претенденти.


Шефът на правната комисия Четин Казак (ДПС) призова ГЕРБ да си признаят, че са проспали дебатите по Изборния кодекс. "Когато се гласува Изборният кодекс, трябваше да сте тук, а не сега усетени- неусетени, ужилени, да се възмущавате", каза още той.


За сваляне на напрежението председателстващият зам.-председател на парламента Алиосман Имамов (ДПС) даде половин час почивка, а Манолова и Цачева подминаха журналистическите въпроси.

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 592 Неутрално
 2. 2 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  заради тази взаимна зависимост между БСП и ДПС,поставиха цял народ на колене!та питам колко години сме били под турско робство???

 3. 3 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално
 4. 4 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Измата е пълна.
  Явно се готвят за скорошни избори и гледат да са удобни за тях.
  Гадост

 5. 5 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Напълно нормално и БСП и ДПС не желаят никаква мажоритарност... Така хем ДПС ужким печелят, хем БСП има с какво да се оправдаят... А истината е една - и БСП и ДПС и ГЕРБ искат нещата да са си както са си били до сега (послушните парашутистите партийци в изборните листи да са в парламента)... Без значение кой какво лае...

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  "Предложението беше прието без дебати със 79 гласа "за", 8 " против" и 7 "въздържал се". Единствените възражения бяха от ГЕРБ. Павел Гуджеров възрази, че това не е редакционна поправка и не може да се вкарва по този ред, а Станислав Иванов заяви, че управляващите са излъгали за една минута хората, че ще има мажоритарен вот."
  Това е верно,НО само 8 от ГЕБР отбраняват демокрацията спроти новия ИК - Манолова!Що така бе гербери,нали България цяла сега вази гледа,или парата в свирката,а парАта в джеба пък майната му на некви дето още случайно остават да ви верват.

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Оставка!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  След като се приемат тъпотии със 79 гласа, въпросът - "има ли опозиция?" май отпада..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 621 Весело

  Хи-хи-хи ! Любовта м/у БСП и ДПС ръжда не ФАЩА !

 10. 10 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Остава да клекнат за агитацията на турски и може да обявим че официално ДПС е еднолично управляваща партия.

 11. 11 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А трябва да няма праг за преференциите и когато не е отбелязан никой от кандидатите гласа да се счита за невалиден.

 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Изненадващо предложение на ДПС, подкрепено от парламента днес, обезсмисли преференцията за парламентарни избори."

  Да бе! Мнооого изненадващо.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Тези хора не гледат ли телевизията? Толкова ли са тъпи?

 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Добре де,къде е кворума при гласуването на това предложение?!?!?!

 15. 15 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Все пак, непосочване на преференция, различна от подредбата, означава че гласоподавателя е съгласен с тази подредба. което е все едно да е дал преференция за първия. Наистина не виждам какъв е проблема в случая - просто се избягва даването на преференция за този, който така или иначе е водач на листата

 16. 16 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1974 Гневно

  [quote#8:"Тони!"] След като се приемат тъпотии със 79 гласа, въпросът - "има ли опозиция?" май отпада.. [/quote]

  За герберите ли питаш? Няма смисъл, та те са "бизи мени".

  Та то 94 "дУпетати" са гласували закона.
  Аз пък да предложа в новия парламент да изберем само 100 дупетата, разбира се след промяна на конституцията.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, тъй по-лесно шА гласуват нЕкои 'ора... инак трЕбе да турАт два хикса у бюлетината... ся мо'е и само един...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Кодескът на" на Мая започна да заприличва на приказката за лъжлшвжтж овчарче.
  Само дето вълкът ДПС-то и си вика вълците и ги вкарва в кошарата, а лъжливото овчарче Мойчето и цялото БСП, чинопоклонически чакат вълкът да не изяде всичките агнета та белким остане нещо и за тях.
  Машалла Мая ханъм, рахат лукум и шербет за народонаселението на корем. Може и да повярва - "яжте сладко (т.е. сладки приказки) и ни вЕрввайте"!

  ура и да живей!!!
 19. 19 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "purple_rain":

  хайде сега, още една "причина" дадена бюлетина да е невалидна. не разбирате ли, че колкото повече формални правила се създават - само определен знак, пък едно, че второ, че трето, само се дават повече възможности дадена бюлетина да не бъде зачетена

 20. 20 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Любопитно

  ДНЕВНИК, а лицето МАНОЛОВА, дали е гласувала "за" най-голямото си достойнство, или е гласувала "против"?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 21. 21 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Променил се Илия, погледнал се - пак в тия".За какво си губиха времето и вдигаха излишен шум около новия изборен кодекс, като няма никакви промени. За да може Маноловица да вири нос и да се прави на много значима? Те нямат никаква сметка от промяна на правилата, защото статуквото ги устройва чудесно. Но много от избирателите не ги устройва. Лично аз не желая да гласувам за предварително подредена листа от тарикати,чиято единствена цел е да се домогнат до властта и парите.

 22. 22 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 776 Неутрално

  това беше единствената полезна промяна в новия кодекс.
  Ако бюлетини без преференция не се считат за невалидни, на практика партийните ръководства ще продължават да назначават депутатите.

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Ама ако някой си мисли,че електората на БСП и ДПС се интересува да разгадава изрази като "преференциален праг","мажоритарна квота" и други такива,жестоко се лъже.Този електорат гласува за номер на бюлетината( има изключения,разбира се".За съжаление това започва да засяга и много млади хора които остават социално глухи и неангажирани със случващото се в България.

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  [quote#8:"Тони!"]След като се приемат тъпотии със 79 гласа, въпросът - "има ли опозиция?" май отпада.. [/quote]

  Според мен не! От 240 депутата налични 79+8+7=94, т.е. са присъствали по-малко от 40%, а останалите КЪДЕ СА? Защо не са на работното си място, опозицията и управляващата коалиция? Липсват 146 "народни слуги"! Да не би да си търсят работа вече?!

 25. 25 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По-гадното е , че на практика отмениха уседналостта. Сега пътят за турските автобуси е отворен наново.

 26. 26 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Вето!

  И задължителна преференция, if you please...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Гневно

  Герберятаааа, алоу...разсеяли се били?
  Т.нар. опозиция, или там каквото се водят!!??

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 28. 28 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 708 Гневно
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сега да очакваме и следния сценарии ако си отбелязал нещо различно от БСП или ДПС, гласът да се брои за тях, въпреки това. Тогава надпреварата ще бъде ожесточена ... Нещатата излизат от контрол

 31. 31 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  БСП що не си направят един колективен сюнет, та поне да се посмеем, преди да ги изритаме тотално от властта. Хубаво би било и от страната, ама................да почакаме да видим какво ще стане в Украйна, може пример да вземем

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 32. 32 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Някой изненадан че БСП се е навела на Доган и той лъзга ли лъзга. Но не, на практика Доган , чрез БСП, лъзга всички, които все още живеем на тази територия.
  Бесен съм....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 33. 33 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#0:"Заглавието"]БСП отстъпи на ДПС....[/quote]Съгласно току що спуснатите опорни точки, това не е така. Спред тях, БСП не е отстъпило, ами е пристъпило, демек така им го натресе ДПС-то, че направиха крачка напред даже...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 34. 34 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  И отново стигнахме до гениалния Шекспир "Много шум за нищо"

 35. 35 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И никой не е отстъпил пред никого, който не е разбрал Просто е поредната игра на опозиция.

 36. 36 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  не е екстра. узаконява се некъдърността на сиковете. на последните избори с преференции, идиотите масово бяха написали плюсчета на водачите на листата, независимо че такива нямаше. техническо предложение, породено от практиката. иначе, аз лично съм за преференции без праг.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  "Тук 40 пъти чух "лъжа, лъжа, излъгахте"... Смятахте, че сте чисти политици, които не лъжат. Това ли смятате? Жестоко се заблуждавате", отговори Йордан Цонев (ДПС). ,,
  ........................................................................................................................... Жестоко се заблуждавате, отговори данчо ментата....
  ... и ще лъжем колкото си искаме и както си искаме. Пак от данча ментата, само че под сурдинка.

 38. 38 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Има ли въобще някой който да се е заблуждавал, че тези боклуци ще измислят наистина свестен избирателен кодекс? Интересува ги само възможността да се вредят до коритото.

 39. 39 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  изборите наближават ,до няколко месеца

 40. 40 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 388 Неутрално
 41. 41 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 544 Весело

  И asshole даваме, само на власт да останем!

  "Я з москалями не балакаю!"
 42. 42 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Мая Манолова в партер пред Мустафа Карадайъ ... ех, този пехливанлък не е за всеки...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 43. 43 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#14:"SSmart"]Добре де,къде е кворума при гласуването на това предложение?!?!?![/quote]

  не разбрахте ли, че в България отдавна управлява мафията/олигархията, а партиите са само камуфлаж. с други думи съществена разлика между парламентарнопредставените партии (и не само) няма. между правителствто на ГЕРБ и сегашното единствената разлика е външнополитическата ориентация. вътрешната им политика е еднаква - служба на мафията + популизъм. според вас какво е правил Пеевски 40 пъти при Цветанов - говорили са си за времето?

  Истината ни прави свободни.
 44. 44 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#19] от "buran":
  ... колкУ повеке сА дращи у бюлетината, толкУ по-лесно мо'е да бАде обявена за невалидна... ПреференциА шА има, ако нЕкой си напра'и труда да отбележи кандидат нУмер 2, 3 и т.н. Ако задраска само партиА- 'начи избира прЪвия у листата. Те т'ва не сА разбралЕ у тайфата(или са), а както е видно и джурналиста с малко име Дневник... По кодекса на Фидосова, сА постави рекорд на Гинес за най-мно'о невалидни бюлетини... мрънкането на тайфата е, че не мо'е да са поФтори...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 45. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#21] от "apolitichna":

  ,,Лично аз не желая да гласувам за предварително подредена листа от тарикати,,

  И ще отидеш за гъби. Вие май не разбирате, че тези две партии БСП и ДПС трябва да се бият с техните камъни, предварително подредени листи. Така че поне три мандата да не видят НС или да са в кюшето наврени, и от трите мандата на третия да се направи нов изборен кодекс вече от самите избиратели.

 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Че кога БСП не са отстъпвали на ДПС? ДПС си ги командорят както си искат! На практика ДПС управляват, и това си пролича още първите дни, когато смениха закона, гласуваха Пеевски, и после нон-стоп назначаваха кадри на ДПС на ключови за осребряване места!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на neald
  neald
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#13] от "tadi":

  Тези "хора" си живеят в свой собствен свят на богоизбрани...

 49. 49 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 483 Неутрално

  БСП отстъпи на ДПС и обезсмисли преференцията при парламентарните избори..

  - Ха Ха ,..
  - Много шум , за нищо !!!
  - Отново във полза , на тъпия, ДПС електорат

  urkobozambo
 50. 50 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "сидер":

  ... оправданието на гАбарете е невалидно...да трЕбе с да сА гласува... и ако сакаш да избереш тоА кандидат, дет' ти 'аресва, да задраскаш номера му у бюлетината...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2228 Разстроено

  Жалко за Мустафата (Карадайъ). Беше разумен човек. Цонев си е тъп като крив кюнец, а всички в ДПС ги е шубе да не би свестни хора да не попаднат в парламента и най-много ги е страх от гласовете на мислещите хора и тези със собствено мнение. Хората, които дават преференци са мислещи и със собствено мнение. Или поне огромната част от тях. Такива хора са по-малко. Е не е ли редно те да пренаредат листите на лайнявите боклуци?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тони!":

  От 240 депутати само 94 присъстващи,така направих сметката,коват законите.За сетен път се потвърждава,неефективната работа в тази зала....То, за това и законите са такива "качественни".

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgi_val":


  [quote#10:"georgi_val"]Остава да клекнат за агитацията на турски[/quote]Това никога не е проблем за ДПС и до сега.Просто го използваха за да сплашат електората си и да вдигнат акциите на АТАКА,пък АТАКА им се отблагодарява сега като плаши турците.Истинския мерак на ДПС е към отмяна на уседналостта.Там им е болката.

 55. 55 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "SSmart":
  Обикновено мнозинство - половината плюс един от присъстващите.

 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Всъщност ДПС обезличава БСП съвсем. Това няма да попречи на вечно дърдорещата мая да ни залива със словоблудството си

 57. 57 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#54] от "yanne":

  ...уседналостта удря по мерака на ДПС-то за кметове и съветници и за евроизборЕте... Заради уседналостта, българите извън ЕС също не гласуват... за парламент нЕма ограничение...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 58. 58 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#29] от "Лелка":

  [quote#29:"Лелка"]От герб с техните 92 все още останали им депутата биха могли да спрат повечето гласувани безобразия.Ако искат. [/quote]

  Ти туй верваш ли си го, Лелке? Ако е важно ще ги привикат обратно, или ще провалят кворума, а в най-лошия случай ще го прегласуват по-късно. С мнозинството от БСП, ДПС и Атака, на ГЕРБ не им остава възможност да променят решения на НС. Оставили са няколко души, които да взимат думата за да казват мнението на групата за протокола. Би трябвало за осем месеца да си разбрала, каква е ситуацията. Или си пишем просто така да обвиняваме ГЕРБ в нещо. Щото сме на всеки километър, а Лелке?

 59. 59 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ВИКАЙТЕ БОЙКОТ .!!!!!!!!!!!!!!!

  ОСТАВКАТА НЕ ГИ ПЛАШИ .!!!!!!!!!

  ТРЕБЕШЕ ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ .!!!!!!!!!!!

  БОЙКОТЪТ ИМ СМРАЗЯВА ДЪХЪТ .

  ДО ПОЛУДА .!!!!!!!!!!!!!

  АМИ АКО САМО 10 % , СА ГЛУПАЦИТЕ .???????????

  КО ША ПРАИМЕ.?????????????????????

  СВОБОДЕН
 60. 60 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#52:"Gopeто"]Хората, които дават преференци са мислещи и със собствено мнение. Или поне огромната част от тях. Такива хора са по-малко. Е не е ли редно те да пренаредат листите на лайнявите боклуци? [/quote]
  ... ми те ти цитат от статиАта... дет' си противоречи със заглавието... "Въпреки публичното говорене на политиците за засилване на мажоритарния елемент на изборите в синхрон с обществените нагласи, в партийните централи признават, че преференцията подсилва вътрешнопартийните борби. Особено кандидатите в малки избирателни райони, в които и под 1000 гласа са достатъчни, за да обърнат подредбата."... та ста'а ясно, че преференциАта не сА отФрЪга... За т'ва у коментар #44 писАх, че джурналиста с малко име Дневник или не е разбрал или манипулира...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1271 Разстроено

  До коментар [#4] от "Eisbär":

  Измата е пълна.
  Явно се готвят за скорошни избори и гледат да са удобни за тях.
  Гадост"

  -Възмущението ти ми дава основание да предполагам,че не си разбрал за какво става дума.
  Прочети го бавно и внимателно стотина пъти-може пък и да схванеш.
  Защо трябва допълнително отбелязване,след като си съгласен с посочения ред,както всъщност се случва?!


 62. 62 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#56:"daam"]Всъщност ДПС обезличава БСП съвсем. Това няма да попречи на вечно дърдорещата мая да ни залива със словоблудството си[/quote]

  ДПС и БСП са и винаги били една партия - ДС. ДПС просто получава по-мръсните поръчки, защото за тях няма да има последствия на изборите. целта на ДПС е да служи за оправдание на БСП.

  Истината ни прави свободни.
 63. 63 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1148 Разстроено

  [quote#61:"dedo pepo"]Защо трябва допълнително отбелязване,след като си съгласен с посочения ред,както всъщност се случва?! [/quote]
  Защото полуграмотните изобщо не могат и да вденат кой е начело и въобще у списъка-листа и фъргат квото им посочат.Което като абсолютен брой ще надвиши броя на посочилите друг, а не вожда.Но според приетото правило НЕпосочилите са за вожда и дори с един глас отгоре броя на непроменените да е в повече - сбогом пренареждане.

 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Пичове, вместо да джафкате тука, сядайте да учите турски език. До година -две без говорим и писмен турски сте безработни на тази територия наречена България. Защото:
  От100% имащи право на глас, БСПДПС държат20%- цигани, неграмотни турци, малко соцакт ивисти и тук-кам останали живи соц.пенсионери. Остават 80% от които половината няма да гласуват- избирателна активност над 60% е утопия. Оставаме 40% грамотни, мислещи, пишещи по форуми.. Е кой ще спечели след като ние си пръснем гласовете по 30-40 партии, движения, граждански кандидати и светли личности?? Честити нови 45 г. мафиотски комунизъм под мъдрото ръководство на БСПДПС.
  Сега променят уседналост, промениха мажоритарния елемент в избори за ВНС, утре ще направят турския официален, а след време ще забранят българския!
  Хайде скачайте.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 65. 65 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#63:"Лелка"]Но според приетото правило НЕпосочилите са за вожда и дори с един глас отгоре броя на непроменените да е в повече - сбогом пренареждане. [/quote]
  ... хм, май не си разбрала к'во е преференциА от 7%... В зависимоС от избирателниА район, за разместване на листата стигат и по-малко от 1000 гласа... до 5000 в голЕмите районЕ... Ако нЕма толкУ чиляка на един акъл или кандидата не чини... или избирателА.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 66. 66 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#61:"dedo pepo"]Прочети го бавно и внимателно стотина пъти-може пък и да схванеш.
  Защо трябва допълнително отбелязване,след като си съгласен с посочения ред,както всъщност се случва?! [/quote]
  -На такива като него и подобните, четене не им е нужно. Техният коментар е готов, още преди да се появи темата, която "обсъждат" в "коментарът" си.
  Естествена е логиката, че всеки не посочил свой кандидат (преференция) е съгласен гласът му да се приема "за" цялата подредена от партийната централа листа, начело с нейния водач.
  Използването на преференция при подреждане на кандидатите е право, а не задължение на избирателите.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Никой не ни е виновен,че сме изпратили в Парламента банда от некадърници.Различните имена на партиите са само за заблуда-всичко е БКП-ДС.

 68. 68 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#64] от "chichka":

  ... ниА "грамотните", дет' пишем у форумЕ... си 'дигаме задниците и гласуваме... На тиА дет' не гласуват 'начи не им пука кой управля'а... и са добре и с тиА и с ониА... к'во мрънкат тогаз.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 69. 69 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#64:"chichka"]Пичове, вместо да джафкате тука, сядайте да учите турски език.[/quote]
  вместо да джафкате по форумите, излизайте на протест!
  нека атакистите да учат майчиния език на коалиционните си партньори.

  Истината ни прави свободни.
 70. 70 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Весело

  [quote#3:".!."]Пече се ветото... [/quote]
  -Нека се пече, ама да не излезе глетаво и недоизпечено, ако вече е приготвено без да се изчакат текстовете.

 71. 71 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#64] от "chichka":
  Друк пат! Ний от бесипето сми с вишу! Не кат бат Бойко и другити, дет са чели сал ено Винету, са чели..даже ни са я докрай прочели, щото не знаят целата азбука, не знаят..

 72. 72 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#11:"purple_rain"]А трябва да няма праг за преференциите и когато не е отбелязан никой от кандидатите гласа да се счита за невалиден. [/quote]
  -А, ако всички гласоподаватели не използват правото си да посочат преференциално кандидат какво ще стане? Невалидни избори и нови избори, или да стане задължително не само гласуването, както искат някои, а и задължителното преподреждане на листите?

 73. 73 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Гневно

  Комунистите са продажници. Като дядовците си - българския боклук е това. Некадърен продажник като КОМУНИСТ!

 74. 74 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#13:"tadi"]Тези хора не гледат ли телевизията? Толкова ли са тъпи? [/quote]
  -Ако "тези хора" не гледат телевизия ще са по-инелигентни от гледащите ТВ коментатори у Форума.

 75. 75 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Неутрално

  този парламент не трябва да работи нито ден повече . НО няма КОЙ да ни чуе . ОСТАВКА !!!!!!!!!!!!

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#15:"buran"]не виждам какъв е проблема в случая - просто се избягва даването на преференция за този, който така или иначе е водач на листата [/quote]
  -Ами да-така е. Правото на преференция означава право на преподреждане на листата, разместване на местата на кандидатите, записани в нея. Ама тук и сега се плюе "по принцип" ,независимо от логиката,както и от темата и въпроса, които се обсъждат.

 77. 77 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#66:"Бенк-Бенк"]Естествена е логиката, че всеки не посочил свой кандидат (преференция) е съгласен гласът му да се приема "за" цялата подредена от партийната централа листа, начело с нейния водач.[/quote]

  Естествено е само аз безмозъчния червен електорат, който обича да обслужва номенклатурния русофилски боклук. В нормални общества след като не посочваш преференция, значи не те интересува, а не е е израз на някакво съгласие. Нека сложат една кутийка в която да отбелязват, че са съгласни с партийната наредба просто. Или просто да сложат хикс на първия. Ако не не ги интересува, то нека решат тези, които ги интересува, а не партийните централи.
  Вие без да отдавате чест някому не можете май.

 78. 78 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1080 Весело

  До коментар [#55] от "eyewitness":
  Нямат кворуум! Като сметнеш колко са гласували стават 94! 26 още трябват!

 79. 79 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#76:"Бенк-Бенк"]Ама тук и сега се плюе "по принцип" ,независимо от логиката[/quote]

  Е просто има и друга логика освен вашата тясно партийна. Вие искате партиите да решават, а ние хората. Това е разликата.

 80. 80 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#19:"buran"]До коментар [#11] от "purple_rain":
  хайде сега, още една "причина" дадена бюлетина да е невалидна. не разбирате ли, че колкото повече формални правила се създават - само определен знак, пък едно, че второ, че трето, само се дават повече възможности дадена бюлетина да не бъде зачетена [/quote]
  -Някои на това се надяват- да има повече невалидни бюлетини,та така да се докопат до заветните 1% или 4%.

 81. 81 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#66:"Бенк-Бенк"]На такива като него и подобните, четене не им е нужно. Техният коментар е готов, още преди да се появи темата, която "обсъждат" в "коментарът" си.[/quote]
  ... к'во значение има темата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 82. 82 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#79:"chaosfire"]Вие искате партиите да решават, а ние хората. Това е разликата. [/quote]
  -Това как го измудри? Не разбра ли, че ще има преференции при гласуването и "вие хората" ще решавате? Прочети пак за какво иде реч и ако си разбрал- добре, ако пак не си -трай си.

 83. 83 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#80:"Бенк-Бенк"]-Някои на това се надяват- да има повече невалидни бюлетини,та така да се докопат до заветните 1% или 4%[/quote]
  ... те тукА е заровено псето... Елементарно е, че щом отбелязваш само партиА си сагласен кой да е прЪви... ако сакаш промЕна- отбелязваш кой ти 'аресва...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 84. 84 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Абе важното е че комунягите пак клекнаха пред ДПС. Историята се повтаря. Толкова си могат всичките. Некадърни роби. Само като изхърхрят за последно са добри

 85. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Весело

  [quote#81:"dzwer"]На такива като него и подобните, четене не им е нужно. Техният коментар е готов, още преди да се появи темата, която "обсъждат" в "коментарът" си.- цитат на коментар #66 от “Бенк-Бенк”

  ... к'во значение има темата...[/quote]
  -Ми за такива като тях няма никакво значение. Коментарът им е като този тук:
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QtwIwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D2vWfGtq6f8o&ei=cSUGU9i1JoaAhAfrgIGADQ&usg=AFQjCNHT9cm6DayS2qw8ppcwzag3OaiNgA&bvm=bv.61725948,d.Yms

 86. 86 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#82] от "Бенк-Бенк":

  ... тъй спорихме у компаниАта за електронното гласуване и мно'о мъчно бе за нЕкои да разбЕрат, че не е проста рабУта...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 87. 87 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Естествено,че не бива 5% да променят поредността.Аргументът "така трябва,защото мнозинството са прости",издиша.Като са прости,каквото им сипят,това ще ядат! Докато им дойде акълът,ако дойде.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 88. 88 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#77:"chaosfire"]Естествено е само аз безмозъчния червен електорат, който обича да обслужва номенклатурния русофилски боклук. [/quote]
  -За такива като тебе е следният извод:
  "Най-добрият довод против демокрацията е петминутен разговор с редови избирател.“/Уинстън Чърчил/

 89. 89 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#82] от "Бенк-Бенк":

  Не мога да обяснявам на хора с умствена изостаналост, но ще опитам все пак.
  Значи хората, които не са гласували за опредлен кандидат, трябва да се третират, като такива които нямат преференция, а не като такива, които са съгласни с тази на партията. Тогава подредбата ще решат тези, които имат преференция, а не партийните централи. Също както тези, които не гласуват позволяват на другите, които гласуват да решават вместо тях.
  Разбра ли го? Ако не - погледай портрета на Сталин над леглото си и може да ти дойде някоя чугунена мисъл в главата

 90. 90 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#88] от "Бенк-Бенк":

  Цитирай Сталин - по ще ти отива. Чърчил не е от вашите.

 91. 91 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#87] от "Майндърбайндър":

  Е то по тая логика как така само 30% ще определят кой ще управлява?!

 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#31:"Синята шапчица"]БСП що не си направят един колективен сюнет, та поне да се посмеем, преди да ги изритаме тотално от властта. Хубаво би било и от страната[/quote]
  -“По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения.”/ Марк Твен/

 93. 93 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#87] от "Майндърбайндър":

  ... е, 'сяка коза за свой крак... и 'сяка партиА със своя "електорат"

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 94. 94 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#91] от "chaosfire":
  ... по същата логика, по която щом си отбелязал партиАта, си сАгласен с неА... както и щом пишеш тук, си сАгласен с условиАта на Дневник...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Весело

  [quote#89:"chaosfire"]Разбра ли го? Ако не - погледай портрета на Сталин над леглото си и може да ти дойде някоя чугунена мисъл в главата[/quote]
  -Май от нищо не рзбираш,
  а с професор се препираш.
  Затова сега мълчи
  и учи,учи,учи.

 96. 96 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#94] от "dzwer":

  Е ако това ви е логиката, защо въобще лъжете хората, че има преференциално гласуване. Ако всичко ще решава партията, за която си гласувал, значи е както преди. То бива малоумност, ама... То верно, че червения електорат толкоз си може де..

 97. 97 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#90:"chaosfire"]До коментар [#88] от "Бенк-Бенк":

  Цитирай Сталин - по ще ти отива. Чърчил не е от вашите. [/quote]
  -Всички по интелигентни хора са "от нашите".

 98. 98 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#95] от "Бенк-Бенк":

  Типичен отговор на форумен червен трол. Не по същество, когато няма как да се аргументира

 99. 99 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Разстроено

  Вече нямам желание да коментирам делата на парламента - там кипи един безмислен труд, преливане на пусто в празно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 100. 100 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#97] от "Бенк-Бенк":

  [quote#97:"Бенк-Бенк"]-Всички по интелигентни хора са "от нашите".[/quote]

  Е това вече не е вярно. Вие интелигентните хора ги избивате на народен съд. Вашите са горски. мандраджии и руски тероряги

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK