Граждански организации ще могат да участват в дебат за новия Наказателен кодекс след писмена заявка

Граждански организации ще могат да участват в дебат за новия Наказателен кодекс след писмена заявка

© Юлия ЛазароваМинистерството на правосъдието и правната комисия в Народното събрание организират дебат по проекта за нов Наказателен кодекс с представители на гражданските организации и движения. Датата е 18 март 2014 г.


"Желаещите да се включат в обсъждането на 18 март следва да подадат заявка за участие (в свободен текст) в срок до 10 март 2014 г. (вкл.) на e-mail: [email protected]. В заявката трябва да се посочи и темата, по която съответният участник би искал да вземе отношение в рамките на дискусията. За участие ще бъдат поканени представители на гражданските организации и движения, които са заявили желание за това на посочения имейл – адрес." Това съобщиха от правосъдното министерство.


Допълниха, че правната комисия ще приема и писмени становища по проекта за нов Наказателен кодекс.
От министерството, ръководено от вицепремиера Зинаида Златанова, за пореден път обявиха, че това ще е едно от поредицата обществени обсъждания на проекта. Напомниха, проектът за нов кодекс е внесен на 31 януари в парламента, а от 3 февруари текстът е публикуван на интернет страницата на Народното събрание. Министерството предлага обсъжданията да са в два формата – с участието на граждански организации и движения, както и обсъждане в рамките на професионалната юридическа общност.


"Целта е идеите, генерирани в рамките на първата дискусия, да бъдат след това обсъдени в обобщен вид за възможната им юридическа реализация в проекта с представителите на професионалната юридическа общност. Спецификата на материята изисква между двете обсъждания да има достатъчно време за обобщаване на мненията, изразени по време на първата дискусия", смятат от екипа на Зинаида Златанова.


Проектът за изцяло нов Наказателен кодекс беше приет от правителството изненадващо и въпреки възраженията на юристи, опасенията на неправителствени организации и уверенията на вицепремиера и правосъдния министър Зинаида Златанова, че няма да се бърза. Решението на кабинета беше взето ден, след като десет неправителствени организации поискаха удължаване до шест месеца на срока за обсъждане на проекта. 


Предлаганите текстове предизвикаха вълна от критики, след които авторът Златанова обяви, че ще се съобрази с някои от тях. Така отпадна предвиденото наказание затвор за снимане на граждани без тяхно съгласие. Променен беше и текстът, според който на затвор подлежеше всеки български гражданин, "който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на републиката". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK