Ниските заплати на учителите водят до отлив на млади кадри и застаряване

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаЗастаряване, отлив на млади кадри, феминизация, невъзможност за професионално израстване, ниски заплати. Това са основните проблеми на учителите у нас според проект за стратегия за развитие на педагогическите кадри, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката.


В системата на средното образование в тази учебна година работят 89 748 души по данни на Центъра за информационно обслужване към просветното ведомство. От тях 98.4% са заети те в обществения сектор на образованието и 1.6 на сто в частния. В сравнение с 2007 г. общият им брой намалява с 9132 души (9,3%) основно заради намаляването на броя на учениците с над 7%, което било "предизвикано от демографските срив и провеждащата се реформа в училищната мрежа".


Младите учители са били 15 на сто през 2007г., а сега - 9.9%. "Делът на кадрите на възраст над 55 години се увеличава значително, като нараства от 16.8% на 29.3 процента", пише в документа и се добавя, че учителите на възраст 35-54 години намалява от 66.8 хиляди (2007 г.) на 54 хиляди (2013 г.).
Друго заключение е, че продължава и феминизацията на професията - делът на жените от 84.4% за 2007 г. до 86.3 на сто.


Отчита се и, че у нас, че заплатите на учителите са ниски, което прави професията още по-непривлекателна за млади хора. Разходите за образование в България са 1.5% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е с една четвърт по-ниски в сравнение със средния дял за страните от ЕС - 2.2 на сто. Подобно е съотношението и при разходите за възнаграждения на учителите.


Освен тези проблеми, в документа е написано, че нормативната уредба за сектора е морално остаряла, системата за квалификация на педагогическите кадри е отдалечена от учителите, отчетена е и липсата на целенасочени усилия за усъвършенстване подготовката на студентите, обучаващи се по педагогически специалности.


Изброени са още недостатъчна съгласуваност и координираност в действията на всички нива и участници в сектора; отсъствие на приемственост между първоначалната подготовка на педагогическите кадри и продължаващата им квалификация като предпоставка за развитие; липса на механизъм за контрол на качеството на квалификационните обучения; липса на механизъм за обвързване на резултатите на учениците с участието на учителите в различни форми на повишаване на квалификацията и др.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Гневно

  Най-обичам, когато някой дрънка очевидности като това за младите учители, заплатите и застаряването, без да предлага нищо особено като решение!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Разстроено

  И стачка имаше, когато сегашния мин. председател беше министър на финансите:

  http://vbox7.com/play:9f7a9c04

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Затова пък комисионерите в МОН взимат едни големи пари от утвърждаване на учебници, снабдяване с учебно-технически средства и т.н.

 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За да се подобри положението е редно наистина да се приеме закона за съкращаване на учителите в пенсионна възраст, за да могат да се освободят места за младите кадри и при едни съкращения да бъдат засегнати учителите пенсионери, а не тези, които са в работоспособна възраст.

 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "Ниските заплати на БЪЛЛГАРИТЕ водят до отлив на млади ХОРА и застаряване"

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Още един симптом на наближаващия край. Абсолютно неразрешим проблем. И безкрайно безинтересен на управляващите - не е благодатен за злоупотреби.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Решение винаги може да се намери. Има стотици училища тип "Хаджи Генчо", вече и в областните градове, не само по селата. Но негово величество рейтинга на сегашни и бивши управляващи ги възпира да правят промени. А образователната ни система и ужасяващо противоречива и ялова....

 8. 8 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 844 Разстроено

  Е, много са прости в МОН. Всичко беше казано по време на стачката. Ама те сега откриха топлата, хладката и студената вода. Въобще водата.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]Решение винаги може да се намери. [/quote] Аз съм от хората, които неизменно вярват в това. Само че иска много мислене и много бачкане. И двете нещо не се получават.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]Решение винаги може да се намери. [/quote] Имаш ли груба представа колко "стратегии" за образованието сме финансирали до този момент? Според мен - предостатъчно, за да се открият поне половината затворени училища и да се финансират поне три-четири години. Само с тия пари от стратегиите! И въобще не говоря само за това правителство, предишното и по-предишното. Това е общо престъпление на всички управляващи до този момент.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ангелина":

  какви млади кадри бе душко, написали са ти, че те не искат да стават учители. А пък тия дето искат вероятно не могат да станат нищо друго. Проблемите на образованието нямат нищо общо с учителите на пенсионна възраст.

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  Дава се цифра на работещите млади кадри в образованието, но няма никакви данни, за броя на работещите пенсионери!?

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Запушен свръхрегулиран сектор, с типичните проявления на плановата икономика.

  Хем учениците вече 3-ти пореден път най-тъпи на ПИЗА-теста в евразийски мащаб, хем заплатите на учителите ниски, хем масова безработица сред учителите, хем празни училища и паралелки с 19 ученика, хем опашки за записване за добрите училища, на които татковци и мами от средната класа се нареждат по 3 дена предварително и нощем се топлят на запалени кашони като бездомници от Харлем...

  На отворен пазар, всичките тези неща няма как да настанат едновременно. Ако знанието е дефицит, търсенето ще бъде посрещнато и от предлагане, и от дефицит на кадри, и от повишаване на заплатите.

  Но едновременно да има затъпяване, опашки, ниски заплати, празни паралелки - това го може само плановата икономика. Затова и от нея не остана камък върху камък, с изключение на такива острови като образованието, БДЖ и още няколко.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  На първо време, трябва да се редуцират училищата. В нашия град има 2 техникума с по 40-50 ученика, 1 с 140, 1 със 200, мисля, че и две основни училища са с по 200-250 ученика. Освободения ресурс от евентуалното им сливане, може да се вложи в заплати и модернизация....Но и трябва да се промени коренно образователната система!!!!! Не знам, на кого е изгодно, да произвеждаме функционално полу/неграмотни среднисти и вишисти на килограм?!

 15. 15 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ментор":

  Не е така, не може при едни съкращения да уволняват хората в трудоспособна възраст, а пенсионерите да ги държат на щат. Има млади кадри, но може би ако им предложат по атрактивни заплати и добри условия на труд както и малко повече права/защото в момента учениците имат права, а учителите само задължения, а трябва да е обратното/, то тези млади кадри може да се решат да работят в системата на образованието.

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#11:"Ментор"]Проблемите на образованието нямат нищо общо с учителите на пенсионна възраст[/quote]

  Напротив! Възрастните в системата са обект на подигравки от децата, климактериума при учителките води до нервна обстановка в класовете. Феминизацията сред учителските колективи предопределя възпитание само от майката, образно казано, бащата отсъства...

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]В нашия град има 2 техникума с по 40-50 ученика,[/quote] Не можеш просто механично да ги слееш, сигурно тематично са съвсем различни (без да знам конкретно за какво говориш)?

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich": Съгласна съм с това. Възрастта има огромно значение, както и противопоставянето на феминизацията (ако е възможно, без това да значи заместване с педофили и пед.с.)

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  Може, разбира се!.....Обединен техникум по електротехника, строителство, автотранспорт, в една сграда.....Сега са пародия на училища, така е и в престижните преди 15-20 г.

 20. 20 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ангелина":

  Не това е решението, колежке, проблемът е в заплащането. При адекватно на издръжката на живот заплащане, ще има и желаещи да работят като учители.
  А от друга страна, добре че има все още възрастни учители, които желаят поради инертност, не амбициозност, навик и т.н., да преподават( криво ляво - което е друг проблем), че инъче ....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#20:"нуцо"] проблемът е в заплащането[/quote]

  Не бъди толкова сигурен.....Познавам една млада учителка, която след 3 месечна практика напусна ужасена от учениците с думите - предпочитам да бера ягоди в Англия отколкото след няколко години на си разбия нервите...

 22. 22 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#21] от "dobrich":

  Много точно. И това за заплата от 500 лева.

  Анализът и заглавието са много точни, това е огромен проблем.

  Поздрави за редакцията!

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 23. 23 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  кой да направи тези реформи в образованието- г-жа Янка Такиева?докато управляващите се дърлят как по успешно да се закрепят на власт ,не чакайте реформи.докато има такива номенклатури като баба Янка-пожизнената и онези закрепостилите се в МОМН ,тежко и горко на децата ни.какви млади кадри да дойдат в тази непревземаема крепост-образованието като там царуват порядки от времето на комунизма.кой от тези млади кадри ще учи децата по съвременни методи и учебници/а за технологии ???/ и ще има по-голяма педагогическа свобода на мислене и преподаване ,а не застинали от времето на Макаренко?!Преди да мрънкат учителите, да ни отговорят какво дават те на днешните деца-знания или планът спуснат им от МОМН- изпълнен на 120%.те и лекарите мрънкат,но не напускат държавната ясла,защото е много удобно така-държавното е общо,а частното си е само за мен!много гнило има за чистене в тая система,но няма кой да отпочне,че разрови ли се ще вони...

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]В нашия град има 2 техникума с по 40-50 ученика, 1 с 140, 1 със 200, [/quote]

  Днес написах под съседната статия нещо, което ще повторя и тук. Ако бяхме пресякли цялата разсипия на субсидиите: БДЖ, тутун, софийски градски транспорт, селски болници, паралелки с 10 ученици и пр. още през 1990 г., и бяхме казали: със същите пари отваряме спестовен влог на всяко ЕГН и почваме да превеждаме парите по него, днес всеки български гражданин (ромите включително) щеше да има банкова сметка с по 100 хил. лева в нея по най-консервативни преценки.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ангелина":

  И като съкратят пенсионерите, а на младите учители не им коригират заплатата, дали ще остане някой?
  Заплащането е малко, това трябва да се коригира, пенсионерите седят, защото няма млади учители...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  [quote#14:"dobrich"]На първо време, трябва да се редуцират училищата[/quote]

  Трябва да приемем теорията на Адам Смит, че информацията е разпределена между отделните индивиди и няма как правителството да знае, кое трябва да се закрие и кое не. По едно време бяха решили, че и медицински факултети има много, но ето че в момента за всички има кадри, които при това се реализират по цял свят.

  Парите трябва да следват ученика и в частни училища, а оценяването трябва да бъде външно. Техникумите в днешния си вариант са губивреме, повечето дори са СПТУ-та от соца, където се учеше 3 години. Добре че си нямаме на представа, какво значи немец с 3-годишно професионално образование от 14 до 17 г. Накрая полага 2-дневен изпит за майстор, в който трябва да изработи заданието напълно сам. Вечерта се прибира, но излиза и влиза с празни ръце в стаята, преди да продължи следващия ден.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 27 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ангелина":

  Май не си схванала проблема. Няма млади учители, не защото старите не освобождават местата си, а защото професията е неатрактивна и няма желаещи млади хора да я работят. С пенсиониране на старите учители няма да привлечеш млади.
  Трябва подобряване на организацията и най-вече - много повече пари, за да се направи професията по-атрактивна и да привлече млади, знаещи и можещи хора. Иначе след няколко години и стари няма да останат, очертава се истински колапс на системата.

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  поздравления, както обикновено - най-смисления коментар е вашият!

 29. 29 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "нуцо":

  Преувеличавате, не им е толкова ниско заплащането на учителите, започват със стартова заплата 450, но се трупат клас, стажове, ако взема и лекторски може да достигне и до 600-700лв, вие по-високи заплати ли вземате? Има много по-ниско платени длъжности от учителските, а и си имат предимства, по-малко часово работно време, ваканции, пари за дрехи и т.н, по-скоро проблемът е в дисциплината на децата, дадоха им много права, а отмениха учителските такива и последните имат само задължения, ако стане проблем директорът хока учителя, че не си е свършил работата, а не ученика, за това че е направил нещо нередно. Младите учители се страхуват дали ще се справят в тази среда, защото българското училище заприлича на джунгла.

 30. 30 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Събраните данъци се засмукват от политици като Станишевци, Догановци и батбойковци. Направиха данъците на богаташите 10% - предателство към държавата и народа !
  Е, няма пари за здравеопазване, образование, няма, няма и да има.
  Но има Видовден !

 31. 31 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Настроение:саркастично
  Ооооо,я разтуряйте седенката!
  Другарят Орешарски днес е рожденик и съвсем не му е до вашите проблеми!

  Дневник-токсичният сайт
 32. 32 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 398 Неутрално

  С оглед на развитието на държавата учители няма да трябват. Тук едва ли ще останат много хора, които ще искат да ходят на училище

 33. 33 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ангелина":


  Заплата от 650 лева не стига за да живееш сам в стая под наем, камо ли да издържаш семейство и да плащаш ипотека.
  Младите не са собственици на апартаменти, двустаен под наем е между 300-500 лева в София.
  Ако искат да привлечат мотивирани млади хора, стартовата заплата трябва да е двойна на сегашната.
  Простата аритметика казва че тогава щатовете трябва да останат наполовина от сегашните, но никой политик от нашите мижитурки не иска да прави това, затова 90 прилъгаха хората с "плавен" но безкраен преход, вместо "шокова" терапия, която както виждаш проработи в доста други соц страни

 34. 34 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ангелина":


  С тия 450 лв въпросния млад учител може и да оцелее някъде по паланките. В градовете какво да прави с тях?

  А това, че има хора които взимат по-малко с какво променя факта, че 450 лв са едно голямо нищо?

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 35. 35 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 434 Неутрално
 36. 36 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "pentcho":

  Точно 10%-овия данък е виновен, да!


  Аман от пишман икономисти!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#34:"athom"]А това, че има хора които взимат по-малко с какво променя факта, че 450 лв са едно голямо нищо? [/quote]
  такъв е пазара на труда че навсякъде извън София 450 лв е много добра заплата и свободни места за учители няма, който твърди друго , да пробва с факти

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 657 Весело

  [quote#4:"Ангелина"]За да се подобри положението е редно наистина да се приеме закона за съкращаване на учителите в пенсионна възраст, за да могат да се освободят места за младите кадри и при едни съкращения да бъдат засегнати учителите пенсионери, а не тези, които са в работоспособна възраст. [/quote]

  Дивотия, младите не стават учители не защото "пенсионерите не пущат", а защото не е престижно и не е доходно, всеки един вчерашен дрисльо-шестокласник може да те прави на маймуна без никакви последствия. Та идеята ми е, ако нещата останат така и уволнят пенсионерите, просто ще се наложи да затварят училища поради липса на преподаватели...

 39. 39 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#34] от "athom":

  Ще оцелее разбира се, ако има по-непретенциозна жена и наследствена къща

 40. 40 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "ceci_":

  + 10 кокошки и 4 овци в двора и 3-4 реда домати в градината.

  Остава само да определим в коя област ще преподава - агрономия или животновъдство.

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#20:"нуцо"]При адекватно на издръжката на живот заплащане, ще има и желаещи да работят като учители[/quote]
  аз познавам поне 3 ма души около 30 те, които не могат да се "вредят" за учители, сигурно на тях идеята им харесва но няма къде

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Най-големият проблем на учителите идва от тоталната абдикация на държавната власт от инвестиции в това българския народ по принцип да съществуваме за в бъдеще. По тази причина не виждат смисъл да влагат средства образованието. Така и така са ни отписали.

  Свободата, Санчо, ...
 43. 43 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":Нали знаеш,че нищоказването при нас е издигнато до степен експертност? Всички просто констатират,ама никой не казва с какви конкретни действия да се решат проблемите(които ,така или иначе ,си ги виждаме и сами).

  Дневник-токсичният сайт
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4249 Неутрално

  За жалост това е самата истина!В тези времена е много трудно да си учител при това мизерно заплащане и слаб контрол/по разбираеми причини/ в училище!

 45. 45 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В заглавието има пропуск - след "Ниските" трябва да последва "за София" и едва тогава да си продължи нататък - евентуално. 600-700 кинта са смешни за София, но в прованса не е толкова зле и аз дълбоко се съмнявам, че извън София има кой знае колко свободни учителски позиции...

 46. 46 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Весело

  направете заплата 1500-2000 лв ще има учители.Ще се реши проблема

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 47. 47 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 954 Неутрално

  За съжаление образователната система, която е силно консервативна по принцип (особено в България) в годините на прехода се елитизира. Останаха няколко много силни училища, а всичко останало кучета го яли (справка Пиза).

  Дали има изход ?! Зависи какво искаме - скандинавски модел с равни възможности за всички - изход много по-големи инвестиции в образованието или елитарен американски модел с малко много силни училища - който има пари ще (спол)учи.

 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "Застаряване, отлив на млади кадри, феминизация, невъзможност за професионално израстване, ниски заплати. Това са основните проблеми на учителите у нас...”

  При положение, че нацията застарява, обяснимо е защо застаряват и учителите. По-страшното е, че предвид раждаемостта при определени етноси, току виж и учениците започнали да застаряват...

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 710 Весело

  Те ти булка, Спасовден...

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#25:"Кирето"] няма млади учители... [/quote]

  Има стотици млади и не толкова млади безработни учители в нашия град. И няма начин да не е така, след като населението му намалява.....Не коректно, в същото време да има работещи пенсионери!?

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#38:"ceci_"] ще се наложи да затварят училища поради липса на преподаватели... [/quote]

  Поне половината училища трябва да бъдат затворени или обединени с други. Преди 15 -20 години, селските училища бяха с по 200-300 ученика, сега има много градски училища с толкова ученици в сгради за 7-800 ученика...

 52. 52 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Голямо ругане на властите пада, не че те не го заслужават. Обаче тези дни четох, че в Швеция увеличили акцизите, за да финансират образованието. Представям си какво ще стане у нас ако това се случи тук, нищо че по процент, отделен за образование сме извън челната десетка на Африка. Вече чувам гласове, че България не е Швеция. Нали и аз това казвам - ние не сме шведи и затова нямаме тяхното образование.
  Пренебрежителното отношение към учителите е дълбоко вкоренено в нашите души (нека бъдем честни). И в същото време има едно свърхочакване училището да отгледа, възпита и изучи децата ни и ние постепенно абдикираме от тези дейности. Дълго време се чудех дали беднотията води до простотията у нас или простотията води до беднотията. Сега съм убеден, че е второто и затова аз не съм оптимист.

 53. 53 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 649 Гневно

  Ма ние това си го знаем.
  Само не знаем дали на управляващите им пука и дали правят нещо по въпроса.

 54. 54 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#51] от "dobrich":

  След това ще се затворят и малките градчета и селцата около тях. Нали се сещаш че никой няма да пътува по 60км за училище?

  Като се опразни странат още малко (като мигрират хората към 3-4 по-големи града) ще се получи автоматично заселване на разните пространства от разни други елементи... може даже и ЕС да ни помогне да се справим с демографската криза... примерно с млада африканска кръв.

 55. 55 Профил на blue_99
  blue_99
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "До 2018 г. професията "учител” ще бъде една от най-търсените, призна и социалният министър Хасан Адемов."

  Ще бъде една от най-търсените от страна на МОН, но за жалост не и от родителите на децата, който искат да им се образоват и възпитават децата. Не и от младите кадри, причината за това е изключителното ниско заплащане и неуважението от страна на учениците, а коментари от сорта "ами вие трябва да ги възпитавате", НЕ! Вие трябва да си възпитавате децата за да не стават некултурни, невъзпитани, без да изпитват уважение към хората, който искат да ги научат на нещо. За това няма да има млади учители, а пенсионираните, който работят и заемат местата на младите си натискат задниците, защото те си взимат пенсията комбинирана с учителската заплата им е перфектно, но например един такъв пенсионер спира развитието на един млад човек и въпросния млад човек емигрира. Как един млад човек да има желание да стане учител след като няма уважение от голяма част от децата и дори и от родителите им.

  Съгласни сте управниците да взимат заплати от 3000 хиляди лева и нагоре, да ви крадат, лъжат и да ви замазват очите и да им вярвате, но да не увеличат заплатите на учителите на 700-800 лева минималната при започване на работа?
  "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле"

  Това, че има хора който взимат ниски заплати не е основание във всички отрасли да се взимат такива!
  Един учител трябва да вземе поне бакалавърска научна степен, а има и много със степен магистър, има дори и с докторски.
  Това са от 4 до 8 години учение за което се заплаща от студентите, а при много специалности ученето не се осъществява в легнало положение, например химия, физика, математика, инженерни науки и т.н.
  Така, че не може един учител да взима колкото една циганка, която мете улиците!
  Сами си учете децата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK