ДПС загуби среднощна битка за уседналостта

От "Атака" искаха срокът за уседналост за местни избори да се удължи от 6 месеца на 2 години. Предложението им не беше подкрепено.

© Надежда Чипева, Капитал

От "Атака" искаха срокът за уседналост за местни избори да се удължи от 6 месеца на 2 години. Предложението им не беше подкрепено.Новият Изборен кодекс засега запазва принципа на уседналост при местни и европейски избори. На заседание в четвъртък, продължило до късно вечерта, депутатите решиха да запазят текстовете от сегашния закон, според които за кметове и общински съветници могат да гласуват само тези, живели най-малко 6 месеца в съответното населено място, а за евродепутати – само тези, живели поне три месеца в България или друга страна от Европейския съюз. В допълнителните разпоредби на кодекса се урежда, че това са избиратели с постоянен и настоящ адрес в страната.


От ДПС до последния момент настояваха още в обсъжданите текстове да се запише, че е достатъчен един от двата адреса в България – постоянен или настоящ, и така въпросът с уседналостта да се реши, преди да се стигне до допълнителните разпоредби. Предложиха няколко редакционни поправки, с които изискването избирателят да е живял в страната въобще да отпаднат, като се позоваха на Конституцията.


В крайна сметка всички те бяха отхвърлени с гласовете на БСП, ГЕРБ и "Атака".
А депутатите на Волен Сидеров ту влизаха, ту излизаха от пленарната зала,


раздвоени между възмущението от неприетите си предложения – изборните кандидати да декларират сексуална ориентация и принадлежност към тайни общества, и желанието си да участват активно в дискусиите за уседналостта.


Ограниченията за гласуване на местни и европейски избори са един от най-спорните моменти в новите правила. Управляващите от БСП и ДПС така и не постигнаха съгласие по въпроса – нито в 8-месечните обсъждания на закона, нито при досегашните гласувания в залата. Заради споровете между двете партии преди седмица Мая Манолова (БСП) вкара изненадващи промени, с които отложи решаването на въпроса. По-късно обаче въпреки възраженията на ДПС депутатите приеха в т. нар. забранителни списъци за евровота да влизат избирателите, които имат настоящ адрес извън Европейския съюз, а за местните избори – онези, които имат настоящ адрес извън страната в последните 6 месеца преди вота.


В четвъртък от ДПС повториха аргументите си – че с нормите за уседналост, записани в кодекса, се нарушава конституционното право на избирателите да гласуват.


Не сме против уседналостта, но тя трябва да урежда мястото, на което се гласува, а не да нарушава правата на гражданите,


подчерта Мустафа Карадайъ при обсъждането на разпоредбите за евровота. А от "Атака" отговориха, че забраните трябва да се разпрострат и върху изборите за парламент и президент. Цвета Караянчева (ГЕРБ) се позова на законите в други европейски страни, в които имало подобни норми.


След едночасови спорове бяха отхвърлени предложенията на ДПС да отпаднат забраните, както и спорните според тях определения на термина "живял", залегнали в новия закон. Междувременно заседанието беше удължено до 21 часа.


Мая Манолова (БСП) предложи редакционни поправки, с които допълнително да се затрудни заличаването от забранителните списъци. Предложението ѝ неочаквано беше отхвърлено на два пъти заради липса на подкрепа от ГЕРБ и "Атака". Последва 20-минутна почивка, която всъщност продължи близо половин час, а председателстващият заседанието Алиосман Имамов обяви, че забавянето се дължи на "консултации между Мая Манолова и Цецка Цачева (ГЕРБ)". Депутати от левицата пък се оплакаха, че вече са уморени и работата ще върви все по-трудно.


След консултациите с нови редакции поправките бяха приети. Това ядоса депутатите от ДПС и последвалите спорове за уседналостта при местни избори бяха още по-ожесточени. От БСП предложиха заседанието да продължи до 23 часа, но


депутатите подкрепиха идеята на Снежана Дукова от ГЕРБ – да се работи "до откат"


или докато целият кодекс бъде приет. Дотам така и не се стигна и депутатите прекратиха работа малко преди полунощ.


Мустафа Карадайъ (ДПС) настоя да се запише изрично, че право на глас при местния вот имат онези, които имат постоянен или настоящ адрес в страната през последните 6 месеца. "Харесва ли ви предложението на Карадайъ? Не. И на мен не ми харесва", заяви съпартиецът му Четин Казак предложи в закона да влязат текстовете за право на глас от Конституцията без допълнителни уточнения. "Този вариант е много по-симпатичен и със сигурност е много по-конституционосъобразен", отбеляза Казак.


От "Атака" контрираха с идея уседналостта да важи не за 6, а за 24 месеца преди изборите. "Има хора, които не знаят български език! Защо те трябва да определят съдбата на българските общини... Знам, че така ви спираме автобусите. И се надявам това да се случи – да спрем автобусите на ДПС", аргументира се депутатът от партията на Сидеров Илиан Тодоров. А Мая Манолова влезе в ролята на "доброто ченге" и възрази, че такова строго ограничение ще бъде противоконституционно. В спора се включиха и депутати от ГЕРБ.


В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака" всички предложения на ДПС бяха отхвърлени малко след 23.30 ч. Очаквано идеята на "Атака" за 24-месечен срок за уседналост също не беше приета, а окончателното решаване на въпроса за уседналостта остана за допълнителните разпоредби на новия изборен закон.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "В крайна сметка всички те бяха отхвърлени с гласовете на БСП, ДПС и "Атака""

  Май трябва да е БСП,ГЕРБ и Атака

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 589 Неутрално

  По темата - струва ми се, че ЕС е натиснал Станишев да се върви към избори и още една Украйна не им е необходима, а Путин да се ядосва на който иска.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Весело

  Майченце, още 4-5 дни и ще направиме липсващите промени с референдума, нали знаеш, така че - почивайте, и ако трябва - емигрирайте... се тая .. важното е да ви няма ... в бъдещето !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Задължително гласуване за всички, както е в Гърция! Това е!

 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  ДПС и БСП тепърва имат да губят друга битка - тази със българския народ! Това ще стане още на първия референдум!

  ВЪН ОЯДЕНАТА ПАРТИЙНА КЛИКА ЗАСЕДНАЛА НА ПАНГАРА И ДОВЕЛА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДО УПАДЪК И БЕЗУМИЕ.

  Чрез референдум ще им наложим правилата по които ще ги избираме пък тогава ще видим как ще ни служат. Който не служи както трябва ВЪН чрез местен референдум! Който не е служил добре и е калпав ВЪН чрез мажоритарни избори. ДПС обрано до полагаемите им се 5% чрез задължително гласуване. Сваляне на събраните подписи за референдум до 100 хиляди. Тепърва има те да гризват дръвцето. Ама как няма един в тоя парламент да се загрижи истински от тези работи. На леля Цеца ли да се надяваме?

  Нека ги видя Станишев, Местан, Мамая, Й. Цонев, Корнелия, Фидосова, Кутев, Моков, и.т.н. как ще се изправят на мажоритарни избори. Директно в къщи!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 6. 6 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil":

  Оптимизмът ти е завладящ, брат, но се боя, че май играта за нас свърши. Ще гледаме или същите криминални муцуни, или неволно ще овластим нови - още по-големи изроди

 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Какво става с референдума за изборите 3 в едно? Ако това се случи май няма да има атакисти в парламента вече. Въпроса е кой ще вземе техните места.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#6] от "damage_case":

  Нека видим как ще мине легалната борба чрез тоя референдум. Ако народът има постоянството да отстои промени в изборните правила тия ще бъдат пометени и подменени от що годе нормални хора (колкото е останало в България). Ако обаче сегашните татунчовци не се усетят за опасността от инатенето, тогава нещата ще станат чрез улицата и тогава Бог да им е на помощ и на тях и на България. Тогава както казваш ти могат да дойдат и по-големи изроди, а изроди има в изобилие. Сами си ги създадохме.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 9. 9 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дано си прав, брат! Но признавам си, звучи ми много романтично.

 10. 10 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-после и ДПС да загуби нещо. Ако изберем на референдума задължително гласуване може да загубим и ДПС от парламента като цяло. Малко ли ги търпяхме?
  Дано да има референдум!

 11. 11 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ах този рефрен - референ-Дум! Какви надежди, какви мечти! Момчета-а-а, ако мислите, че референдумът ще изхвърли Атака и ДПС от играта, значи ви е слабо мислилото. Но сте прави, че както и да я въртим, все изроди ще ни управляват. Просто няма други...

  effi
 12. 12 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "А депутатите на Волен Сидеров ту влизаха, ту излизаха от пленарната зала, раздвоени между възмущението от неприетите си предложения – изборните кандидати да декларират сексуална ориентация и принадлежност към тайни общества, и желанието си да участват активно в дискусиите за уседналостта."

  Кой предложи той заложи! Нека Долен и шайката му дадат личен пример. Ако са искрени ще трябва масово да декларират принадлежност към български и чуждестранни тайни служби, и всеотдайна сексуална ориентация към всеки, който си плаща, независимо от валутата - рубли, лири ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "stanimir62": ≪Най-после и ДПС да загуби нещо.≫

  Ами станаха прекалено нагли и вече откровено рекетират ракетата–носител към властта, БСП. И там се усетиха, че ако продължат така, скоро и без тях ДПС-то ще стане първа политическа сила в тяхната ниша.

  А сега принципно за правилата за гласуване.

  Всички управленчески аги и многознайковци постоянно ни повтарят, че сме демокрация. А основният принцип на демокрацията за това, кой трябва да има право да избира управляващите, е един: За да има демокрация, управляващите трябва да се избират от тези, които ще бъдат управлявани от тях. От где накъде за това, кой ще ме управлява, ще има право да гласува един емигрирал преди повече от 24 години бивш български турчин? Или един българин, който е емигрирал преди пет, шест или петнайсет години и за когото не се знае, дали ще се завърне?
  Така че наистина демократичното правило за това, кой трябва да има право на глас, е този: Човекът, който е българин по своето гражданско положение и който постоянно живее под юрисдикцията на българските закони.

  От друга страна изборите са вътрешна работа на държавата, която ги провежда. Следователно, те трябва да стават само на територии, които са под юрисдикцията на българските закони: В България, в посолството и консулствата и на корабите, плаващи под български флаг.

  Всички други претенции са само нагли, гримирани като демократични искания антидемократични хитрини, как тези, които имат аванта от това, да получат повече гласове и съответно по-голямо парче от баницата, наречена ВЛАСТ.
  à ѝ è ò „” –

 14. 14 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 821 Любопитно

  В крайна сметка всички те бяха отхвърлени с гласовете на БСП, ДПС и "Атака".
  ===================================
  ГЕРБ пак ли го играят на обидени моми?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  С тоя стахановски среднощен труд ще се роди някое недоносче... не се гласува така, сигурно вече не помнят в първата част на кодекса какво пише изобщо.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Предложенията на ДПС отхвърлени от " гласовете на БСП, ДПС и "Атака" ?

 17. 17 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака" всички предложения на ДПС бяха отхвърлени..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 18. 18 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар №13:"glog" "Ами станаха прекалено нагли и вече откровено рекетират ракетата–носител към властта, БСП"
  Ама те ДПСто този рекет го упражняват още от началото на прехода , понеже нашите пишман политици са съгласни на всичко, само и само да управляват!!! Зависим ли си от тях те клатят както им е угодно ! Единствено при Ф Димитров не им мина номера и му скроиха номера !!! А при Костов и Борисов просто нищо не зависеше от тях !!! Та затова толкова усърдно държат стадото мюсюлмани да са единни за да може кликата от агенти на ДС начело с Доган да си развява байрака !!! Докато накрая се насраха от преяждане с власт , че едва ги търпим (не етноса, а онези самозабравили се ненаситни наглеци от ръководството на ДПС) !!! БАСТА !!!

 19. 19 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#3] от "колаборационист":

  Имам дълбоки съмнения, че въобще ще има референдум на предстоящите избори - колкото и бързо да се съберат гласовете. Вероятно първо ще отлагат максимално дълго с някаква псевдо дискусия, а след това ще кажат, че няма достатъчно време за организирането и на референдума. Много ги страхува!

 20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Оххх.. всички битки, особено спечлените с ДПС са предпоследни..

  Доката тази антибългарска мафия не бъде забранена - все мъка ще има..

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  " Мая Манолова (БСП) вкара изненадващи промени, с които отложи решаването на въпроса. "

  Мая, ошашави се!
  Пробвай се на друго поприще! Може да имаш по-големи успехи!
  Все пак, "Русо-гладно няма!" .

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Желаният резултат от това позорище следва да бъде само и единствено, дълбокото Преструктуриране модела на управление на общият ни живот в Общество...
  Днешният не работи...

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#4] от "laundromat":


  [quote#4:"laundromat"]Задължително гласуване за всички, както е в Гърция! Това е! [/quote]И като е задължително в Гърция,знаеш ли какъв процент са гласували на последните избори там,например?

 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#1] от "brutester":
  [quote#1:"brutester"]
  "В крайна сметка всички те бяха отхвърлени с гласовете на БСП, ДПС и "Атака""
  Май трябва да е БСП,ГЕРБ и Атака [/quote]
  Прав си Ама по полунощ стават грешки, и редакторите са хораОще повече че БСП, ДПС и "Атака" обикновенно са единодушни...е, бяха де

  П.С. Замириса на предсрочни парламентарни избори, ако шамаросат БКП на евровота

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1762 Весело

  Хи,хи,хи, така им се пада на ДПС

  Предразсъдъците са за ограничените.
 26. 26 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "laundromat":

  Файда няма да има и да го въведат. И там не спазва кой знае колко. Един приятел ми е разправял как протичат изборите, той е в секционната комисия на всички избори. Като свърши изборният ден се събират всички и отчитат всички гласували по списък, тези които не са гласували ги предават на прокурора, който идва да вземе списъка с негласувалите. Но той специално не е чул за някакви сериозни санкции. Даже ми каза, че не сигурен дали въобще ги глобяват, май да ама може и да е не. Напоследък върви към 70-75% избирателната активност и ми даде данни, но пак си има към 30% дето нищо не ги интересува.
  Така че според мен и тука най-много 10% да дигнем активността не повече.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 27. 27 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1122 Неутрално
 28. 28 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака" всички предложения на ДПС бяха отхвърлени"
  Прочетох го 10-на пъти, но ще го прочета пак, защото приятно гали слуха ми.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Снимката е шестица!
  А и тоя, дето прилича на БраТ Галев........

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Дневник, не на нас тези.... "загуби" в кавички!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 31. 31 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 688 Любопитно

  "ДПС загуби среднощна битка за уседналостта"

  "Хидроинженера" , какъв ли трансвер
  готви (от коя ли партия ще купи "полИтик) ?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 32. 32 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 574 Любопитно

  До коментар [#26] от "tromokrat":
  Е, ако при нас избирателната активност е 70-75%, дали ДПС ще минат 4% - та бариера?

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 33. 33 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#28] от "стафилокок":

  А,"консултации между Мая Манолова
  и Цецка Цачева (ГЕРБ)" ?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 34. 34 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На всички им е писнало от дпс явно.
  Решението е да се сезира Конст. съд и да бъде обявена за противоконституционна, а след това начело с доган цялата върхушка в Белене, но този път истински, а не в библиотеката да се скатават и да доносничат!

 35. 35 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#19] от "gogo2011":

  Събирането на подписите за референдума засега върви много добре. Има още 10 дни и е възможно да станат повече от 500 000. Вероятно си прав, че ще шикалкавят и няма да го насрочат с тези избори, но са длъжни да го насрочат и след тях. Иначе ще излезем пак на улицата и тоя път ще е краят им.

 36. 36 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1188 Весело

  "В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Атака" всички предложения на ДПС бяха отхвърлени малко след 23.30 ч."
  -----

  Можело значи в крайна сметка!

  CONTADOR GRATUITO!
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Гневно

  До коментар [#23] от "yanne":

  Какъв процент са гласували?.........Постоянно поддържате статуквото.....

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Закона на Фидосова по хубав ли беше?

 39. 39 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 708 Весело

  Депутатите са се претоварили от работа тази нощ в полза на народа.

 40. 40 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В изборния кодекс трябва да има две неща - активна регистрация и електронно гласуване. Другото си е бошлаф работа.

 41. 41 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#35] от "aleko":

  Дано ги съберем. Но вече се съмнявам, че излизането на улицата води до краят им Ние си кротуваме, за българинът свободата е неясно понятие.

 42. 42 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ДПС губи бройки -то е ясно. Но това важи и за стотици хиляди недепесари на дълготраен гурбет или невъзвращенци етнически българи.

 43. 43 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ех, голяма уседналост беше преди години - на един адрес имаше по 50-на уседнали (един автобус хора).

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело
  [quote#38:"dobrich"]Закона на Фидосова по хубав ли беше?[/quote] ЗаконЪТ на Фидисова беше божествен, прекрасен, великолепен, несравним по своята мъдрост и всеобхватност, да се свети името Й, да бъде волята Й и пр. Вероятно очакваше такъв отговор, ето на, все така да ти спорИ през целия ден. И ти пожелавам да прекрачиш в настоящето, полезно е.

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "а окончателното решаване на въпроса за уседналостта остана за допълнителните разпоредби на новия изборен закон."
  Е какво приеха все пак ???

 46. 46 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Новият стар изборен кодекс.

 47. 47 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#32] от "стафилокок":

  Зависи колко секции ще се открият в Турция, колко автобуса ще дойдат от там, какви ще са правилата за уседналостта. Но да най-вероятно ще са или вън или на границата на бариерата.

  Те и за това се дърпат, не може да очакваме от това правителство да въведе задължителното гласуване, защото това ще удари пряко и БКП и ДПС.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Тези пак ли не могат да съберат кворум и се разхождат в кулоарите?

 49. 49 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 409 Неутрално

  извод; Български граждани, които живеят извън ЕС, влизат в забранителните списъци за гласуване на евроизборите и за местния вот.Окончателно приетите текстове от новия Изборен кодекс предвиждат да бъдат заличени български граждани от списъците за евроизборите, ако имат настоящ адрес в държава извън ЕС към датата на съставяне на избирателните списъци, предаде БНР.

  Всички български граждани, които шест месеца преди изборите имат настоящ адрес извън страната, няма да могат да избират кметове и общински съветници.

 50. 50 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#41] от "gogo2011":

  Абе някои и за украинците мислеха така...

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "dobrich":

  Същия беше. Т.е. нямам никакви съществени разлики.

  И двата не са това, което очаква обществото. Друг е върпоса, обществото наясно ли е с това какво иска и какви ще са последиците ако исканията му се изпълнят

  Но е факт, че този кодекс няма нужда да влиза в сила, защото не носи никакви съществени промени, а въвеждането му на тагадък преди избори ще породи маса проблеми от организационно естество.

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#5:"emil"]ДПС обрано до полагаемите им се 5% чрез задължително гласуване.[/quote]
  Всъщност държането на останалите партии гарантира и тези 5% на ДПС. И така ще е, докато другите партии гледат на турското малцинство като по правило принадлежащо на ДПС. Защо другите партии не разработят свои политики по отношение на малцинствата и не им осигурят представяне в ръководството си, както става в другите европейски страни? Тогава партията на ДС-арите ДПС ще изчезне по естествен път.

 53. 53 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Около Нова година дупетатите си дадоха ваканция един месец, а сега се правят на стахановци!
  Накрая ще стане "бързата кучка слепи ги родила". И пак за сметка на народа.

 54. 54 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Вече няма съмнение че ни е нужна нова конституция. Фесовете се самозабравиха, те в един момент ще предложат и да се върнеме към османската империя както е тръгнало. Според мен ни трябва референдум и след това Велико Народно Събрание да направи съответните промени в конституцията.

  Като си помисля само тая жаба смачкана Желю Желев как откъсна Македония от България и продаде остатъците на държавата на Турция чрез етническата партия ДПС. Един човек толкова пакости направи! Ама нейсе.

  Но въпроса ми е към вас: Българи, докога ще ги търпиме тия! Вярно имаме дебела кожа вече 1300 години сяква измет се опита да ни унищожи и ние пак сме тука ама вече по нервите ми лазят тия.

 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Най-после - малка победа над ДПС, когато депутатите се държат отговорно.
  Но е крайно недостатъчно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Каква голяма битка са спечелили посред нощ БСП, ГЕРБ и Атака! Ако комунистите не бяха се навели толкова ниско пред ДПС, нямаше да има толкова нагли претенции от страна на Доган и нужда от толкова сили, за да им се противопоставят. Ако българския политически елит имаше малко национално самосъзнание, Доган отдавна да беше отишъл в оставка. Но нали комунистите създадоха и откърмиха тази партия ДПС, за да си служат с нея, когато им е изгодно. И всичко това в ущърб на интересите на народа и страната.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":


  [quote#37:"dobrich"]Какъв процент са гласували?[/quote]Ами провери,бе Градски!Провери,Не повтаряйте някакви мантри,без да сте проверили за какво става дума.Казвам,че без промяна в манталитета на българина и задължително гласуване да се въведе-то няма да се повиши самата избирателна активност.И примерът е точно съседна Гърция.Ако сега се въведе такова задължително гласуване,просто ще имаме един милион,които няма да са гласували и ще се водят нарушители..И толкова.И пак някоя друга мантра ще ръсите.

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#26] от "tromokrat":


  [quote#26:"tromokrat"]Напоследък върви към 70-75% избирателната активност [/quote]На последните даже падна до малко над 60%

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#43] от "StanDim":


  [quote#43:"StanDim"]Ех, голяма уседналост беше преди години - на един адрес имаше по 50-на уседнали (един автобус хора). [/quote]Спомням си кмета на Кърджали Азис-беше регистрирал цялата си рода в едно апартманетче...

 60. 60 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#54:"10036"]Като си помисля само тая жаба смачкана Желю Желев как откъсна Македония от България и продаде остатъците на държавата на Турция [/quote]
  ...и ПОДАРИ земя на Турция, за изправяне на границата. Това не трябва да се забравя...

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  да се подпишем за референдум , за да имаме електронно гласуване и задължително , поне до като ги изгоним мафиотите от парламента , и да оставим на Българите да си избират управлението .

 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Гневно

  До коментар [#57] от "yanne":

  Къде да проверявам, бе?..........И вашите нотабили искат задължително гласуване.....

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Любопитно

  До коментар [#62] от "dobrich":


  [quote#62:"dobrich"]Къде да проверявам, бе?.....[/quote]На ударен ли си се правиш или си си такъв?!

 64. 64 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#58] от "yanne":

  Правилно, 62.50% на последните проверих -
  http://ekloges.ypes.gr/v2012b/public/index.html#{&quot;cls":"main","params":{}}

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 65. 65 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 483 Неутрално

  ДПС загуби среднощна битка за уседналостта..

  - Вай , вай ..
  - Догане, .. незабавно скалпирай Местан !!!

  urkobozambo
 66. 66 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ех местане местанеее, стисна се плащаш малко и воленчо взе да се надува...

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#62] от "dobrich":Я виж линка в 64-ти коментар!

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#67] от "yanne":

  62% е повече от 51,33% през май миналата година у нас. Освен това сигурно има гратис за гръцките гласоподаватели, които са били болни, в чужбина, по работа в други градове....

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#68:"dobrich"]болни, в чужбина, по работа в други градове....[/quote]

  Възрастни, затворници, с лишени граждански права......При над 60% гласували у нас, картинката в парламента ще бъде по друга!...........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK