Учени настояват историята на комунизма да се учи в гимназията

В Музея на социалистическото изкуство

© Красимир Юскеселиев

В Музея на социалистическото изкуствоВ гимназията да се учи историята на комунистическия режим, предлагат преподаватели и общественици.


По идея на проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България е подготвена петиция, с която се предлага промяна на учебните планове и въвеждане на изучаване на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище.


В петицията се казва: "Четвърт век след падането на комунизма в България ние продължаваме да живеем в някакви паралелни светове по отношение на знанието ни за историята между 1944 и 1989 година. Продължаваме да сме свидетели на славословието на режима, въпреки че имаме пълна и обективна академична историография и красноречиви журналистически разследвания за него."
Искането историята на тоталитарния режим в България да се учи в гимназиите се аргументира с това, че "младото поколение няма нито цялата информация, нито разбирането за същността на политическите и социалните процеси от най-близкото ни минало".


В документа се напомя, че през 2000 г. парламентът прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, а през 2009 г. София се присъедини към Пражката декларация за създаване на обща европейска памет, инициирана от Вацлав Хавел. "Колко млади хора в България днес знаят, че Нюрнбергският процес осъди на смърт 12 души от 24 подсъдими, а т.нар. Народен съд в България издаде 2618 смъртни присъди, от които са изпълнени 1046?" - се напомня в петицията.


"Крайно време е не само в името на жертвите на комунистическия режим, но и в името на бъдещите поколения граждани на България да прекратим тази историческа аномалия и да покажем истината за режима след Втората световна война. Българите имат правото да знаят и колко дълго живее старият комунистически режим и как днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България", се посочва в петицията. Тя е подписана от преподаватели от Американския и от Югозападния университет. Подкрепена е от Желю Желев /президент от 1990 -1997 г./, от Иван Станчов, който беше министър на външните работи и посланик във Великобритания, от режисьора Атанас Киряков, който представи филма си "Горяни" на форума, на който бе предложена петицията.

Събитието беше част от серията "Вечери на историята" на Американския университет в България, чийто инициатор е проф. Евелина Келбечева. Неотдавна тя беше оратор в Европейския парламент по време на международната конференция "Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало".

Проф. Келбечева e инициатор на изследването "Топоси на историческата памет", публикувано в книгата "Минало несвършващо", което е първото по рода си изучаване на историческата памет на днешните български граждани.

Ключови думи към статията:

Коментари (288)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Правилно! Да се учи наедно с режимите на Папа Док, Бокаса, Пол Пот… Да се види, че от "комунизЪма" трева не никне.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Трябва да се учи.И фашизма и националсоциализма,за да се знае колко беди и смърт са донесли на човечеството.

 3. 3 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  добро решение ..

  Разумният човек за да формира мнение се нуждае от основа , база...

  защото знаят , че Историята е ку**ска наука-работи според Клиента

  за "умните " четат вестници..
  за да им "Казват истината"
  .............

  както казваше баба ми...:
  "ако уважаваш чуждото мнение...за какво ти е собственото"

 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":


  [quote#2:"chicago514"]И фашизма и националсоциализма,[/quote]Те се учат вече,просто комунизмът трябва да се добави.

 5. 5 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  естествено, че трябва да се изучава. Младите хора задължително трябва да са запознати с най-кървавия и човеконенавистен режим, за да не стават и те жертви на днешните "социалисти"

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Образованието освен познавателен има и възпитателен ефект върху подрастващите. Така, че напълно оправдано даже закъсняло е искането за изучаване управлявалата ни система и нейният (д)ефект в/у развитието на държавността и обществото.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Категорично трябва да се учи историята на комунизма.
  Който не познава миналото, не може да се ориентира в настоящето и няма бъдеще!

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На мене бабчето и дедко са ми разказали всичко за комундерите и тяхните извращения....Дано и в учебниците да пише истината, а не подменената ''истина'' ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  да покажем истината за режима
  да, да я покажем, ама не сте в час, младите българи се интересуват защо след като по време на режима е направена кварталната улица, великата демокрация 25 години не може да я ремонтира, и защо след като техните родители си спомнят как са играли до късно по улиците, сега след седем часа няма никой, щото е пълно с наркомани, кучета и тем подобни!

 11. 11 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  "младото поколение няма нито цялата информация, нито разбирането за същността на политическите и социалните процеси от най-близкото ни минало".

  АНКЕТА

  Сещате ли се за някоя част от миналото, за която имате цялата информация и пълно разбиране за същността на политическите и социалните процеси?

  ДА +

  НЕ -

  TAKE THE RED PILL!
 12. 12 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Би било чудесно. Най-малкото, за да разпознава още в зародиш.

  В момента се случва изявени либерали да говорят като фанатчини болшевики без да го разбират.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Много правилно. Както всички знаят, че фашизма е човеконенавистна идеология, така трябва да бъде и за комунизма. А комунизма освен това е много по-опасен защото все още има държави, в които съществува като пряка форма на държавно управление (КНДР) и като квазиформа в Русия, Беларус, Украйна и т.н.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#8] от "marker":

  съгласна,но кой ще напише учебниците,като навсякъде е бъкано с червени бацили "експерти и професори" слуги на ДС и ще прекроят историческите факти, и ще се изкарат жертви и потърпевши за това,че са вярвали в таласъми...

 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  Едната страна на медала - нацизма - отдавна е в учебниците като човеконенавистна идеология,довела до избиването на милиони.Крайно време и другата - войнстващия комунизъм - да получи същата оценка.И да бъде обяснено,че и двете се различават само по отношение на частната собственост,която нацистите запазиха,а комунистите експроприираха.
  Неживелите в абсурда на тези смъртоносни идеологически режими трябва да знаят,помнят и да не допускат псевдомесии да затриват съдби и животи.

 16. 16 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Весело

  По-добре не.

  С толкова въздишащи по БАЙТОШОВОВРЕМЕ, кой знае какво ще напишат.

  Като понамалеят по естествени причини ще напишем истината.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Един добър учебник е "Задочни репортажи за България". Това е книга, която трябва да влезе в задължителната програма в училище. Аз съм я чел 16 годишен през лятото на 1990 и я разбрах, така че няма да е проблем за учениците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 447 Любопитно

  Твърде е рано чак да се изучава, след като фонтанелата на т.нар. ни общество е още твърде мека. При такава страхотна неграмотност нека започнем най-напред с А и Б-то, а след това всичко друго. Отново се захваща от главата за краката на живеещи в друг свят учени (с ударение)! Но трябва поне да е насърчаван прочитът и знанията за тях - поне информативно! А по темата за Американския университет друг път ще се изказвам!

  Яба-даба-ду
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2004 Любопитно

  за... обаче кат изпраска др. Баева един учебник ко прайме

 20. 20 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Абсолютно ЗА!
  Но да не бъде аналогичен предметът с предмета "история на БКП", а реално да отразява този строй. С всичките му лагери, чадъри, убийства.
  Всеки трябва да знае, че когато някой притежава еднолична и неограничена власт, в повечето случаи това не е добре.

 21. 21 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Подкрепям. Само трябва много да се внимава кой ще пише учебниците.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 22. 22 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#15:"Лелка"]Едната страна на медала - нацизма - отдавна е в учебниците като човеконенавистна идеология,довела до избиването на милиони.

  Крайно време и другата - войнстващия комунизъм - да получи същата оценка.И да бъде обяснено,че и двете се различават само по отношение на частната собственост,която нацистите запазиха,а комунистите експроприираха. [/quote]

  не става , Драга
  Историята дели хората на Две групи:

  Победители - пишат Историята
  Победени - учат Историята
  .........
  на 98 % от матрялонаселението

  Още му гърми залпа на Аврора в ушите..
  мечтае за "свобода,братство,Равенство"

  как се сменя психика - доброволно ?!?!
  Глупостта се лекува с глад или с куршум в челото

 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1323 Весело

  [quote#19:"extraCACA"] обаче кат изпраска др. Баева един учебник ко прайме[/quote]
  Учебниците обясняващи и осъждащи нацизма не са писани от Гьобелс,а от нормални и неосакатени учени.
  Та Баева,Дърева,Волгин и още другаре биха могли да бъдат ползвани като нагледно доказателство за нанесени ментални вреди и жертви на комунизъма.

 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1323 Весело

  [quote#22:"From Позитано "]Глупостта се лекува с глад или с куршум в челото[/quote]
  Вие на Позитано как ще сте - гладни или...

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лелка":

  мн. добро интервю на проф. Келбечева:
  "...внимателната манипулация на миналото продължава да е приоритет на определени кръгове, които имат нужда да подържат своята вече несъществуваща идеология с огромни исторически фалшификации. Такава фалшификация сама по себе си е всяка теза, която „нормализира”, тоест оневинява всичко направено от диктатурата на комунистическата партия в България"

  http://desebg.com/2011-01-06-11-55-24/571-2012-01-31-17-00-57

 26. 26 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#24:"Лелка"]Вие на Позитано как ще сте - гладни или...[/quote]

  аз съм от Позитано колкото ти си разумна...

  прочети ми поста преди да се из... неподготвена

 27. 27 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Опит за промиване на мозъци е това .Новото поколение да бъде вярно на господаря капиталист до гроб.

 28. 28 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Весело

  До коментар [#5] от "Ментор":

  Това неуспешен опит за виц ли е?
  [quote#5:"Ментор"]най-кървавия и човеконенавистен режим[/quote]

  Заслужи си минуса, от мен.

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се изучава, само трябва да се внимава кой и как ще пише учебниците. Дано представят събитията обективно и да не залитнат в другата крайност - от славославие към тотално очерняне.

 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "Българите имат правото да знаят и колко дълго живее старият комунистически режим и как днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България"

  Добра идея, само че "мимикриите" знаят какво правят. Именно защото не искат истината да се знае. Кой ще я преподава, чугун-професорите и агентите на ДС ли? Или Желю жабата, който предаде властта на БСП, ДПС, ДС и Мултигруп.

  За да оцелее мафията, трябва да има кой да им пази интересите в НС. А за да стане това, трябва да има митове - и за комунизма, и за прехода - а не изясняване на истината. И ще продължават да спъват.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Да, трябва да се изучава!
  По възможност, като фактология и в контекста на световното ниво (стандарти на живот, технологии) по съответното време.

  Да се изучава с плюсовете и минусите си!

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#22] от "From Позитано ":

  От Позитано съвсем изперкахте. Събитията в Украйна ще докарат столетната изкуфяла бабишкера БСП до шизофрения. "Здравите петоколонни сили" стискат зъби да осъдят терористите на Мейдана. Вигенин заклейми Янукович.
  Прясна прясна опорна точка от първа страница на Стандарт (свинската преса - от ваште) - "Плюс 4 млрд. от Брюксел"
  Форумния тролетарият се пошашави съвсем. ХАХАХХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#29] от "princess_x":

  Деканът на историческия факултет в СУ е бил агент на ДС. Сети се кой пише учебниците.

  http://desebg.com/2011-01-06-11-54-16/1541-2013-11-10-09-02-36

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 34. 34 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Разстроено

  До коментар [#15] от "Лелка":

  Тотално бъркате думичките и тяхното значение!

  В опит да ви коригирам ...
  Двете системи са: капитализъм и социализъм.
  Комунизъм няма и не е имало.

  Въпросните два строя са почти ЕДНАКВИ (вкл. хипотетичния комунизъм)!

  Накратко: обществено благополучие, напредък и повишаване на жизнения стандард чрез НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС.

  Разликата: ЕДИНСТВЕНО в начина на разпределение на благата.

 35. 35 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#11] от "Beyond":

  Специално тази част от миналото - комунизма и прехода - са обект на умишлени манипулации и дезинформация. Пълната история не се изучава.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#33] от "deutschwagen":

  Може би единственото решение е учебниците да бъдат написани от независими чУЖДЕСТРАННИ учени или да се преведе на български историческа литература за този период. Например, попадали са ми книги от западни автори за живота в Османската империя, където той е описан доста по-различно от 'робското страдание', с което сме надъхани още от основното училище.

 37. 37 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#31] от "zippie":

  Надявам се да разкажат и как техническото разузнаване е откраднало формулата за верото от запада. С други думи, как нашта комунистическа техническа нация не е била спосбна сама да си направи веро.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 38. 38 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В гимназията да се учи историята на комунистическия режим, предлагат преподаватели и общественици.
  ==============================
  историята се пише от победителите.

 39. 39 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#22] от "From Позитано ":
  [quote#22:"From Позитано "]Историята дели хората на Две групи:

  Победители - пишат Историята
  Победени - учат Историята[/quote]Аз пък предпочитам да си стоя моята трета група. Тази на мислещите, самоосъзнати индивиди.

  Историята да ми даде, по възможност, всички факти, а аз ще си формирам мнение, дали нещото е добро или лошо.

 40. 40 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 221 Весело

  Станише и Манолова ще изготвят заедно учебния курс!

  n/a
 41. 41 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#37] от "deutschwagen":

  Дано, ама за такива дреболии ще трябва мнооого време, т.е. завъшилите изучаваната дисциплина ще излизат с докторантура по темата.

 42. 42 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напълно съгласен, но зависи кой и как ще представи нещатата то уж и нов изборен кодекс се искаше и беше правилното решение, но когато го пишат червените бригадири, ефектът обикновено е обратен!

 43. 43 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#36] от "princess_x":
  ма разбира се, и за капитализма учебниците, да се пишат от капиталисти, и то чужди, които да обясняват научно, как местния пролетариат трябва да им целува краката за това, че му дават 200 лева за 12 часа работа, и колко заслужава капиталиста да има яхта, вила и т.н. щото той е умен, предприемчив и т.н.!

 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Учени настояват историята на комунизма да се учи в гимназията

  Това вече със сигурност ще доведе до "гражданска война" в България.

  /не се чете/
 45. 45 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Любопитно

  До коментар [#35] от "deutschwagen":

  Да не би да съм проспал някакъв отрязък от време?
  [quote#35:"deutschwagen"]Специално тази част от миналото - комунизма[/quote]Къде го видяхте тоя пусти комунизъм? Че и в миналото?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От гледна точка на формиране на мнение и оттам на гражданско съзнание,изучаването на периода 1944-1990 е задължително,може би по-задължително от много други периоди в недотам богатата ни история.
  А прологът към едно такова четиво трябва да бъде това -
  ,,...Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.,,
  http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

  Homo ludens sum
 48. 48 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Каква ще е истината за комунизма като ще се пише от социалисти и то тесни и неграмотни.Достатъчно бе дето ни промиваха мозъците 70 години.Ако се учи трябва да я пише някой който е избягал от режима и е виждал реалните недостатъци и гафовете направени от властващите.Защото е доказано исторически че историята винаги се е писала от историци обслужващи интереса на силните на деня.

 49. 49 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#36:"princess_x"] попадали са ми книги от западни автори за живота в Османската империя, където той е описан доста по-различно от 'робското страдание', с което сме надъхани още от основното училище. [/quote]

  Какво съвпанение! Във "Видрица" на Поп Минчо Кънчев/ официално признат източник с безспорна автентичност/ също никъде не прочетох за "робско" страдание. Препоръчвам я!

  /не се чете/
 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#34:"zippie"]Тотално бъркате думичките и тяхното значение!

  В опит да ви коригирам ...
  Двете системи са: капитализъм и социализъм.
  Комунизъм няма и не е имало. [/quote]

  Ами то не виждам някой да говори за СИСТЕМИ, а за ИДЕОЛОГИИ. Май някой друг бърка "думичките".

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":

  както вече писах децата малко ги интересува историята, интересува ги защо няма работа, защо техните родители са си играли свободно по улиците, защо сега ако случайно успееш да си купиш жилище трябва да го изплатиш три пъти! Верно ако бяха учили повече за бай Тошо, нямаше да изберат Бойко, щото знаят, че историята се повтаря само като фарс!

 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И аз мисля, че тази част от историята ни трябва да се учи.
  Разбира се, тези които помнят, имат морален дълг за разпространяването на истината за комунистическия режим.
  Учителите нямат право да разказват на децата "колко хубаво е било преди 1989 година", както това се случи с моите деца преди две години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#36] от "princess_x":

  Може и в България да се напишат учебниците, стига да са на базата на нужните архивни документи. Най-много ще искат да манипулират истината за комунистическата история на комунизма.

  Колкото до историята от турското робство, на запад май просто няма интерес да се задълбава, а и желязната завеса е имала ефект. Робско страдание е имало със сигурност, но едва ли е било непрестанно за пет века. Да не забравяме възраждането.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 54. 54 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#44:"Тони Шнайдера"]Това вече със сигурност ще доведе до "гражданска война" в България. [/quote]

  Първата пушка пукна - исках да кажа, първият минус на коментара ми под номер №44. Къде си бе, шебек? Недей да се криеш в сламата. Ела да ти отпоря ушите.

  /не се чете/
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Искат НЕ да се учи история, а "Гаргамундска митология" за епохата на комунизма. Да извратят небивалия възход на технологиите и могъществото на нашата индистрия с някакви измишльотини вменяващи вина и оправдаващи вандалския погром над България от гаргамуните. Докато са живи бабите носили червени връзки номерът няма да мине! Рано е още за история ... живите помнят и хубавото, и лошото ! Когато умре и последния - тогава безпристрастно да се учи по история.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#20] от "lil.brain":

  Това ли е всичко, което изчерпва темата?
  [quote#20:"lil.brain"]всичките му лагери, чадъри, убийства[/quote]Топло, топло, ама доста далече и малко встрани!

 57. 57 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Защо да не се изучава комунизма?
  Трябва да се знае какво е било. То децата ще учат за магистрализма, та няма да учат за комунизма.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 58. 58 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Гневно

  До коментар [#49] от "Тони Шнайдера":

  и кво сега, ако го нямаше соца 45 години сега щяхме да сме цветуща държава, туй кръвнина, туй кланета, национални катастрофи са едни измишльотини на соцпропагандата, така ли!

 59. 59 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Крайно време е "Задочните репортажи" да се изучават в училище.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 60. 60 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 434 Неутрално
 61. 61 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Че комунизмът нанесе много щети върху мисленето и морала на хората,няма спор. Че направи доста гглупотевини в икономически и политически план, също е вярно. Но може ли някой от демократите с червено потекло наводнили всички партии,да ми обясни след като се юрнаха да разграждат и реформират тоталитарната система,та камък върху камък не остана от нея, с какво язамениха?

 62. 62 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#32:"virakocha"]От Позитано съвсем изперкахте. Събитията в Украйна ще докарат столетната изкуфяла бабишкера БСП до шизофрения.[/quote]

  лоша глава ти се е паднала , земи некоя разумна и опитай с нея

  прочете ли ми внимателно поста ..
  прочети го още веднъж и опитай , но с друга глава
  аз съм позитановец колкото ти си разумен ...

  това "Позитано" ви кара да реагирате като говеда на Червен цвят


  [quote#39:"zippie"]Аз пък предпочитам да си стоя моята трета група. Тази на мислещите, самоосъзнати индивиди. [/quote]

  така предпочитам и аз , в "публиката"
  ръгането с говеда не ми е по вкуса

 63. 63 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Весело

  До коментар [#48] от "sospecha":

  Поклон пред достолепната ви възраст!
  [quote#48:"sospecha"]дето ни промиваха мозъците 70 години[/quote]
  Аз, съм моите скромни годинки от съответното време, не съм забелязъл да ми промиват мозъка! Може пък да не ми е промиваем, знае ли човек?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#51] от "ban":

  В бившата ГДР се преима забрана хора свързани с техните служби да взимат ръководни постове до 2016-та година.

  А България има три премиера, сътрудничали с ДС - Луканов, Беров и Виденов. Дори и днес ни управляват агенти - Доган дърпа конците задкулисно в управляващата коалиция, а Местан е с изчезнало досие.

  В бившата източна Германия днес май нямат наште проблеми, макар след повече от 20 години, още изостават от запада.
  А ако нашият народ знаеше малко повече от истината за комунизма, нямаше да избере БСП 1990-та, почти да ги избере 1991-ва и отново да ги избере 1994-та. Нямаше да гласува за празните бещания на агента Цар 2001-ва. Нямаше да има и такава подкрепа за Станишев на тези избори. Защото историята се повтаря като фарс.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 66. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#36:"princess_x"]попадали са ми книги от западни автори за живота в Османската империя, където той е описан доста по-различно от 'робското страдание'[/quote]

  Едно време в соц училище така ни промиваха мозъците. Че сме били роби. Много наши сънародници изпитват мазохостична наслада постоянно да пъшкат, че винаги били роби и вечно да обвиняват някой за нерадостната си съдба. Аз пък не се чувствам роб и също така не смятам, че в България е имало робство. Който има съмнения относно робството и го мързи да чете, нека гледа "12 години робство". И после да ми посочи пример за такова робство в България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 67. 67 Профил на chantilly chantilly
  chantilly chantilly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Обаче в Американския университет да се учи "Етническо прочистване", в което да се опише как историята на най демократичната нация в света започва с робовладелство и етническо изтребване на милиони индианци от от смелите и свободни американци.[/quote]
  Ако това те кара да се чувстваш по-добре, учи се
  Само този семестър има два курса, свързани с това:
  United States History from 1865 to Present
  American History:Every Day I Have the Blues.The African Americans from Slavery to the Civil Rights

  Beauty is in the sky of the beholder.
 68. 68 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#49:"Тони Шнайдера"]Във "Видрица" на Поп Минчо Кънчев/ официално признат източник с безспорна автентичност/ също никъде не прочетох за "робско" страдание.[/quote]

  Още един минус! Явно страданието е присъщо само на "робите". И през "турско", свободните духове са шетали по Балкана, или са пълнели "хладните" механи във Влашко. Или пък са основавали комитети, като Васил Левски. Него пък въобще не мога да си го представя, изпълнен с робско страдание. Нито пък оня, другия хъшлак - неговият брадат съквартирант от мелницата, край Браила, който качи на Радецки 200 души, без билет. И каза на капитана къде да спре, за да слязат, сякаш това е такси, а не кораб.

  /не се чете/
 69. 69 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тони Шнайдера":

  Благодаря, ще я потърся.

 70. 70 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Я един въпрос от мен.
  [quote#48:"sospecha"]дето ни промиваха мозъците[/quote]Как мислите? Е ли "промиването на мозъци" отличителна характеристика на социалзма?

  Отличителна! Такава, каквато само той притежава и не се среща у никой друг обществен строй.

 71. 71 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#63] от "zippie":

  Според това, което пишеш, най-вероятно си 100% промит и вече неразпромиваем. Промиването не свърши 1989-та, а само се промени подхода. Не спира и до днес.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 72. 72 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#35] от "deutschwagen":

  Кой властваш ще си признае че е направил първия атентан и то не къде да е а в божи храм и слет това извършителите на атентата са станали единия министър председател а другия министър на вътрешните работи и то назначени от Сталин непосредствено след окупирването и ограбването на България и поставянето на помрачителната сума от над 25 милярда да се изплати на СССР а войските да се бият за каузата им където даваме ненужно много свидни жертви.

 73. 73 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nacho Libre":

  Към пролога трябва да има и:
  "... На 3 април 1990 г. БКП се преименува на БСП (Българска социалистическа партия), а с новото име партията е регистрирана в Софийски градски съд на 10 април 1990 г.След преименуването БСП се обявява открито за социалдемократическа формация, без да се отказва от привилегиите, които запазва като наследство от своята предшественица...."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 74. 74 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#68:"Тони Шнайдера"] И през "турско", свободните духове са шетали по Балкана, или са пълнели "хладните" механи във Влашко. Или пък са основавали комитети, като Васил Левски. Него пък въобще не мога да си го представя, изпълнен с робско страдание. Нито пък оня, другия хъшлак - неговият брадат съквартирант от мелницата, край Браила, който качи на Радецки 200 души, без билет. И каза на капитана къде да спре, за да слязат, сякаш това е такси, а не кораб. [/quote]


  Антончо , не давай непоискани добрини , наказват се

  хората са прекалено глупави-
  за да излязат от Догмите и да формират мнение..

  от "Осанна" до "Разпни го" има само две ракии

 75. 75 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#74:"From Позитано "]от "Осанна" до "Разпни го" има само две ракии [/quote]

  Много си прав, братчед! Ама много!

  /не се чете/
 76. 76 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1595 Весело

  [quote#4:"yanne"]И фашизма и националсоциализма,- цитат на коментар #2 от “chicago514”
  Те се учат вече,просто комунизмът трябва да се добави. [/quote]
  В България до 2013 фашизъм не е имало. Чак сега започва

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 77. 77 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#59] от "mitko11":

  Не е лошо, разбира се.
  Ама по литература и, според мен най-добре, като СИП.

 78. 78 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#75:"Тони Шнайдера"]Много си прав, братчед! Ама много! [/quote]

  Купено ...много Скъпо

  Разумът струва или Пари , или Шамари...........
  Мнооого при това !

 79. 79 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#68:"Тони Шнайдера"]Още един минус! Явно страданието е присъщо само на "робите".[/quote]

  Робите бият минуси и страдат от злочестата си съдба. Ето едно хубаво материалче. Барем някой роб го прочете и разбере, че вероятно не е роб http://www.ivremena.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%BC%D0%BB%D1%8A%D0%BA%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5?fb_source=ticker&fb_action_ids=10151056619411429&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=_blogview

  The best way to predict the future is to invent it.
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  До коментар [#22] от "фром Позитано": "на 98 % от матрялонаселението. Още му гърми залпа на Аврора в ушите.. мечтае за "свобода,братство,Равенство", как се сменя психика - доброволно ?!?! Глупостта се лекува с глад или с куршум в челото"
  ### Заслужаваш бутон (!) - това е обикновен фашизъм ... Окрадохте заводите на СОЦа, сега и МЕЧТИТЕ искате да откраднете ... Цялата ви идеология се свежда до "глад или с куршум в челото" . Посейте тези семена ... и ще си го получите ... или си мислите, че само ВИЕ ще трепите, че сте свръхчовеци и безсмъртни? НЕ СТЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#65:"deutschwagen"]ръководни постове [/quote]
  голяма смях, че тя самата Меркел е бивш комсомолски секретар, освен това колко пари изсипаха германците в източната част, а! И пак са по-зле! Като се казва нещо, се казва изцяло, видиш ли, че като имало лустрация, и сега ша цъфтим и ще вързваме! Колко са дълговете на великата германия, а! Защо не инвестират в производство в България, а само в магазини, колко са заплатите на продавачите в техните магазини в България, затова напиши!

 82. 82 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#61] от "neznaiko_2011":

  Добър въпрос, но отговорът е лесен. Виж кой стартира прехода. Виж кой го организира и как са водили война срещу всеки опит за нормалност. Виж кой ни е управлявал най-много през прехода, и не са ли едни стари герои с агентурско минало, които и до днес контролират развоя на събитията. Прочети и линка от подписа ми.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 83. 83 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Редно е младите да знаят какво точно, представляваше режима преди ноември '89...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 84. 84 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Никога България няма да тръгне напред с такива професори и с такава интелигенция. Средата, в която живеем действително започва да прилича на огромен психодиспансер. Оказва се, че не винаги многото четене предлага по-адекватни инициативи от "индианското" четене. Икономиката, глупаци! За да се живее в бъдещето, а не в миналото. Който иска да изучава *изми, да отиде в ЮЗУ при каката и учи, каквото иска, колкото си иска, до когато си иска.

 85. 85 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#75:"Тони Шнайдера"]Много си прав, братчед! Ама много! [/quote]

  как ти се струва долният пост...

  там,където работят Доктрините трева не никне

  това са 98 -те % от подписа ми

  [quote#80:"t' Ankus"]Заслужаваш бутон (!) - това е обикновен фашизъм ... Окрадохте заводите на СОЦа, сега и МЕЧТИТЕ искате да откраднете ... Цялата ви идеология се свежда до "глад или с куршум в челото" . Посейте тези семена ... и ще си го получите ... или си мислите, че само ВИЕ ще трепите, че сте свръхчовеци и безсмъртни? НЕ СТЕ ! [/quote]

  Обърка ли се Природата...
  Медицината е Безсилна

 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  На тази територия живеят два народа с две ВЗАИМНО ИЗКЛЮЧВАЩИ се истории ... Рано е за сега да се пише обща история! Още има живи ...и ПОМНИМ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 680 Любопитно

  До коментар [#71] от "deutschwagen":

  Очаквах такъв коментар, ама не е аргументиран! Факти, поне един?
  Коя дума от написаните от мен доказва, и то на 100%, че е така като твърдите?

 88. 88 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#64:"SSS"]ушанка [/quote] си ти! Свали си я и се огледай около теб, ако си в БГ, повечето неща са направени при соца, това за апартаментите го разправяй на комшиите си, които сигурно имат 2-3 апартамента от соца + вила! А сега колко хора познаваш, които са си купили повече от 2-3 при капитализма, освен един с шест, и една дето имаше дванадесет!

 89. 89 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#81] от "ban":

  Лъжеш като комсомолец. Ще почна с първото - Германия инвестира в производство в България. Отвори си очите и отпусни таз бетонена партизанска глава.
  Не знам в каква партия е била Меркел, но със сигурност няма нищо общо със службите в ГДР. "Службите" в България ще значи ДС.
  Трето, това че бившата източна Германия все още изостава е само доказателство колко скапан е комунизмът. А като погледнем други по-западни бивши соц страни, като Чехия, Полша, Словакия - и там ли са навилали пари? Защото са определено по-напред от нас. Дори сега и Румъния ни минава и съдят политически престъпници, чистат съзнаниеот на обществото и след 10-20 години ще са доста пред нас. Докато такива като теб мрънкат и реват соц митове. И ако някой се смее, смее се на теб.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 90. 90 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#14] от "matera":

  Е, намират се все пак и свестни изследователи (архивни материали колкото искаш)
  Например книгата "История на Народна Република България. Режимът и обществото" под общата редакция на Ивайло Знеполски е много добър пример за обективен прочит на периода. Не виждам защо тя да не е в основата на гимназиален учебник.

 91. 91 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#84:"Мърмор"]Икономиката, глупаци![/quote]
  икономиката е нещо сложно за седерастите и либерастите, те я разбират като даване на магазини и апартаменти под наем, или като будка за семки, когато това свърши, се сетиха че комунизма им е виновен!

 92. 92 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#88] от "ban":

  Какво е направено през соца? Няколко завода, които стават само за скраб, няколко фалита (последния окончателен, защото и СССР се срина), етническо напрежение и НИТО ЕДНА МАГИСТРАЛА.

  Е, задграничните дружества си свършиха работата. "Направеното" го знаем какво е.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 93. 93 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Живота не черно-бял а многоцветен. Абсолютното отрицание не носи на никому полза. Както не може да се твърди че всичко преди 9.9.44. е било само добро или само лошо, същото се отнася и за времето след тази дата.

 94. 94 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#80:"t' Ankus"]Окрадохте заводите на СОЦа[/quote]

  Повечето заводи на соца губеха пари и се субсидираха от държавата. В пазарна икономика една от основната цел на предприятията е да печелят. Докато соц предприятията имаха една цел - да генерират заетост. Всички да работят за по 80 долара месечно. Пазар няма, търсенето е според предлагането. Цените се определят с декрети на Партията. Некадърен съветски чиновник решава, че е много хубава идея да изпляска металургичен комбинат до София. Голям праз, че в България нямало желязна руда. Голям праз, че няма пристанище. Ами ще ви направим бе - Софийско Море. С доброволен труд. И така нататък.
  Е как да просъществува такава безумна система?

  The best way to predict the future is to invent it.
 95. 95 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#91] от "ban":

  Да, чугуните са експертите по икономика, нали? Как да направиш завод с отрицателна добавена стойност и как да се фалираш.

  Ако комунистите бяха на власт в Сахара, сега щяха да внасят пясък.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 96. 96 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#89] от "deutschwagen":
  всички са задлъжнели до уши бе комсомолец! И питаш комсомолски на коя партия е била Меркел, а предишния канцлер, че отиде на работа в газпром си забравил!? Ние ако имахме техните дългове сега щяхме да сме по-добре, нали виждаш, че навсякъде има и протести, на всичкото отгоре комунисти и популисти печелят властта!

 97. 97 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#79:"virakocha"]Робите бият минуси и страдат от злочестата си съдба. Ето едно хубаво материалче. Барем някой роб го прочете и разбере, че вероятно не е роб [/quote]

  Железен текст! Дано наистина повече хора да го прочетат. Докрая! Аз съм го чел. С Иво Беров се познаваме отдавна. Ако всички "десни" бяха като него, в Парламента нямаше да има място за други. Но уви! Звук на поцинкована ламарина, носещ се от хиляди кухи лейки кънти над форума и над изстрадалата земя Българска. Лейки много, но цветя не виждам. Защото от кухите лейки вода не тече. Празни са.

  /не се чете/
 98. 98 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 890 Весело

  [quote#92:"deutschwagen"]НИТО ЕДНА МАГИСТРАЛА. [/quote]
  смях, абе ти не видяли, че сега само виадуктите по витиня не могат да ги боядисат бе!

 99. 99 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#80] от "t' Ankus":

  Заводите на соца ги ограбиха тези, които и ги построиха. Те и без това за друго не ставаха. Луканов е бил умен човек, трябва да го е знаел добре. Какво да си бие главата с реформи, приватизация, реструктуриране? Вържи частните банки и движи парите докато не се срутат.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Цитат: "през 2000 г. парламентът прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен"
  Голям праз ... То и светата Инквизия е горяла хора на клада... ама Земята не е станала по-плоска от това.
  ... а защо не обяснят, че комунистическият режим е дошъл по договор Чърчил-Сталин , защото сме обявили война на САЩ и Великобритания в съюз с Хитлер и Мусолини ... Комунизмът не е паднал като метеорит на главите ни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK