Депутатите окончателно запазиха уседналостта на местни и европейски избори

Депутатите окончателно запазиха уседналостта на местни и европейски избори

© Надежда Чипева, КапиталС гласовете на БСП, ГЕРБ и "Атака" депутатите оставиха в Изборния кодекс спорните текстове за уседналост на местни и европейски избори. За кметове и общински съветници ще могат да гласуват само онези, които поне 6 месеца преди изборите имат постоянен и настоящ адрес в България, а за евродепутати – онези, които имат постоянен и настоящ адрес в страна членка на Европейския съюз.


След като в четвъртък народните представители спориха за уседналостта до късно вечерта, днес на практика без дебати бяха приети и последните проблемни определения от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. От ДПС заплашиха, че ще сезират Конституционния съд, защото текстовете за уседналостта нарушавали избирателното право на гражданите. А лидерът на партията Лютви Местан призова БСП и ГЕРБ, ако са убедени, че уседналостта не противоречи на основния закон, да дадат на ДПС необходимите 12 гласа, за да се обърнат към Конституционния съд.


"Вие знаете, че тази редакция е противоконституционна. Убедени сте, че е противоконституционна", обърна се той към двете партии. "Знаете, че съвършено съзнателно нарушавате българската Конституция. Защото във вашата редакция не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване. Отнемате конституционно право на българските граждани да гласуват и го правите с ясно съзнание. Това е не просто некоректно, а политически цинизъм", каза още Местан.


Така, след като с мълчаливото съгласие на ГЕРБ БСП подкрепи ДПС за ограничаване на възможността избирателите да променят водачите на партийните листи при парламентарни и местни избори – т. нар. преференция, социалистите не отстъпиха на коалиционния си партньор по другия най-спорен момент в новия Изборен кодекс. И на практика подкрепиха двата най-важни за "Атака" текста – запазване на уседналостта и забрана за агитация на език, различен от българския.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK