Новият Изборен кодекс е приет, на ход е президентът

Новият Изборен кодекс е приет, на ход е президентът

© Надежда Чипева, КапиталСлед осем дни на провалени и среднощни заседания парламентът най-накрая прие окончателно новия Изборен кодекс. Управляващите очакват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на част от текстовете, но обеща да действа ускорен според конституционните срокове.


Според основния закон държавният глава има 15 дни да реши дали да обнародва или да върне за ново обсъждане Изборния кодекс. По закона за държавния печат и националното знаме обаче в 8-дневен срок от получаването на кодекса президентът трябва да изпрати на министъра на правосъдието указа за обнародване на кодекса за полагане на държавния печат. Така според юристите до 8 дни Плевнелиев трябва да реши дали да върне за ново обсъждане текстовете от Изборния кодекс.


Управляващите са подготвени да изпратят на президента още в понеделник новите изборни правила и така в рамките на следващата седмица държавният глава трябва да наложи вето. След това парламентът има 15-дневен срок да отхвърли или приеме ветото, но БСП и ДПС са амбицирани да го направят бързо, ако се налага в един ден - отхвърляне в парламентарната комисия за изработване на нов Идборен кодекс на Мая Манолова и след това в пленарната зала. За преодоляване на ветото са нужни 121 гласа, за които БСП и ДПС могат да разчитат на "Атака" и независимите.
След повторното приемане на текстовете президентът трябва да ги обнародва в 7-дневен срок. От БСП се надяват това да стане до 10 март, когато пък е последният срок на държавния глава да насрочи европейските избори според стария и вече отменен Изборен кодекс.


След окончателното гласуване на текстовете Манолова благодари на всички за активността, за търпението и за отговорността и изрази надежда "нашите усилия да бъдат отчетени от гражданите на европейските избори, които да се проведат по честен и прозрачен начин".


Сред по-важните поправки в новите изборни правила са назначаването на нова Централна избирателна комисия, чието ръководство ще се определя от Народното събрание. Тя трябва да бъде сформирана до 15 дни след влизането на закона в сила.


От прокламираните през миналото лято от Мая Манолова намерения за активна регистрация и машинно гласуване налице остана само пробно гласуване с машини на евровота в 500 изборни секции и резултатите то него няма да се зачитат. Създаването на регистър на гласувалите на евроизборите, който да бъде основа за избирателните списъци за следващи вотове, отпадна в последния момент по предложение на ДПС.


След 8-месечните обещания на БСП за силен мажоритарен елемент приетият модел на преференцията беше обезсилен с бетониране на водачи. Това стана по предложение на ДПС и с мълчаливото съгласие на ГЕРБ. За парламентарните и общинските избори беше приет 7-процентен праг за пренареждане на партийните листи, но тези бюлетини, в които не е отбелязана предпочитан кандидат,  ще се зачитат като глас за първия в листата. Така се затруднява смяната на първия, от което губят избирателите в районите с малък брои мандати.


За европейските избори преференцията беше намалена от 6% на 5% от броя на гласувалите за листата, като на тях няма да важи правилото за парламентарния и общинския вот.


В новия кодекс беше запазен принципът на уседналост - 3 месеца за евроизборите и 6 месеца за местния вот. ДПС се закани да сезира Конституционния съд и призова останалите партии, които твърдят, че уседналостта не противоречи на основния закон, да им дадат нужните 12 гласа за атакуване на конституционните съдии.


Бяха облекчени условията за участие на независими кандидати за депутати, президент, евроизбори, кмет, общински съветник с намаляване на броя на подписите за регистрация и на депозитите.


Сред една от най-важните промени в новия Изборен кодекс са медийните пакети за партиите, които не получават държавна субсидия. Това са ваучери за 40 000 лева, с които формациите ще плащат за предизборна агитация на президентски, парламентарни и европейски избори в държавните и частни медии.


Беше запазена интегралната бюлетина за всички видове в избори, в която избирателите ще гласуват с два знака - "Х" и "V".


Един от най-големите спорове, който препъна иначе сравнително плавната работа на парламента по приемане на Изборния кодекс, беше запазването на предизборната агитация само на български език. Не беше прието предложението на ДПС да може да се агитира и на чужд език с превод, което стана повод в деня на протести пред пловдивската джамия да ескалира етническото напрежение.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Ще има вето, предполагам! Къде останаха българите в чужбина, пак ще се охарчат добре за да гласуват... Интернет или поща за тях! Иначе уседналостта е добра. Закона трябва да се дообработи.

 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Парламент съставен от безродници и национални предатели, стремително тласкащи България към поредната национална катастрофа!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Сега Манолова да каже какво стана с обещанията й за Изборния кодекс. Кога трябваше да бъде готов той? Такъв ли беше в първоначалния си вариант?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Чакаме да видим какво ще предприеме президента.Но и стария изборен закон на Фидосова не е какъвто трябва да бъде.Просто политиците като са на власт нямат изгода от добър,модерен изборен закон и затова правят всякакви пируети.

 5. 5 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Новият Изборен кодекс е приет, на ход е президентът

  тОЙ щЕ ХОДИ НА оЛИМПИАДА, ПОСЛЕ щЕ МУ МИСЛИ!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  БСП запазиха изборния кодекс на Фидосова. Някой учуден?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 402 Неутрално
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Плевнелиев... каквото и да направи все тая. Ако пусне закона... имаме пренаписан стария закон. Ако го спре, ще имаме стария закон...

  Абе Манолова като се хване с нещо... те това е резултата. Крякане, кудкудякане... и накрая... яйцето - запартък. Толкова си може... кокошка от шумните.

 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Да му слага "бан" и да не го мисли.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "За преодоляване на ветото са нужни 121 гласа, за които БСП и ДПС могат да разчитат на "Атака" и независимите."
  Волен Желязков пак изкара някой лев. Хай'дано му е за последно!

  the more we learn, the more we die...
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Ако се откажем от тайната на вота,може всякак.И по пощата и електронно и с бутилка във водата.Кой го е страх от явното гласуване?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1321 Весело

  Не разваляйте уикенда на президента!
  Той е олимпиец!

 13. 13 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бравос! Молодцы - стахановцы! Сега да видим бързата кучка какви ги е... излюпила.

  А народа кога ще питате?

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  Цитат от коментар #0:"Според основния закон държавният глава има 15 дни да реши дали да обнародва или да върне за ново обсъждане Изборния кодекс. По закона за държавния печат и националното знаме обаче в 8-дневен срок от получаването на кодекса президентът трябва да изпрати на министъра на правосъдието указа за обнародване на кодекса за полагане на държавния печат. Така според юристите до 8 дни Плевнелиев трябва да реши дали да върне за ново обсъждане текстовете от Изборния кодекс."

  Колкото и да чета, нещо не ми се "вързва", как срокът по Конституция е 15 дни, а по закона " за държавния печат и националното знаме е 8дни?!...Само аз ли виждам несъответствие, или..., някой се е объркал?

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  дано има ВЕТО и да отидем на РЕФЕРЕНДУМ .

 16. 16 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Тия валчери за 40 000 лева за агитация ние от бирената партия няма да ги откраднем а ще ги изпием.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#5:"blue rose"]тОЙ щЕ ХОДИ НА оЛИМПИАДА, ПОСЛЕ щЕ МУ МИСЛИ! [/quote]

  Чилякът, гради международен имиджЪ на Бългерия, наблизо е И Азербайджан, таковата ГАЗ, строителство на инфраструктура, може и на конкурентен тръбопровод, знаеш ли...

 18. 18 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  до тук - добре!

  и най-умният си е малко прост....
 19. 19 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Президентът има ли полезен ход???

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Весело

  Разликата между новия и стария кодекс е като две метални кофи, едната пълна с пирони - прехвърляш пироните в другата кофа и пак имаш две кофи, едната с пирони - но се вдига много шум.

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#19] от "Яна":

  [quote#19:"Яна"]Президентът има ли полезен ход??? [/quote]

  Да има! Да им забие още един референдум за намаляване на броя на неодходимите подписи на 100 хиляди защото сегашният закон изисква смешните половин милион. После на ход са гражданите.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Приет по нощите.И ГЕРБ доволни,и БСП доволни.Какво се промени.Много шум за нищо.

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":
  "БСП запазиха изборния кодекс на Фидосова. Някой учуден?".
  -------------
  Направо да ти кажа, по-добре тия да не пипат нищо! На тоя парламент в тоя състав на единомислещо мнозинство от БСП/ДПС и Юруш, на парламентарни групи съставени от безподобен отпадък, нямам никакво доверие! Тия могат само вреда да нанесат и да обърнат нещата така, че да си прокарват по-лесно изборните измами.
  Референдум, нови избори и тогава нов кодекс!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Разстроено

  "Сред една от най-важните промени в новия Изборен кодекс са медийните пакети за партиите, които не получават държавна субсидия. Това са ваучери за 40 000 лева, с които формациите ще плащат за предизборна агитация на президентски, парламентарни и европейски избори в държавните и частни медии."

  ваучери за 40 000 лева ?
  Пак ще пЪлнят гушката на Пеевски-Те медии (че то има Ли друГи ?) !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 25. 25 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Аз съм направила своя избор, а четенето за закона само ще ме изнерви, защото със сигурност пак ще бъдем излъгани.

  Докога, народе?
  ( по Левски)

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 26. 26 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#24] от "detchopora":

  Последно мисля, че имаше към 350 регистрирани партии (може и да бъркам)
  350*40 000=14 000 000лв.
  Това е само за партиите без субсидии.
  Толкова струваха последните парламентарни избори.

 27. 27 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Първанов и Бареков вече са по-богат с 40000 лева.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 28. 28 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#27] от "deepblue":
  За тях това са джобни.

 29. 29 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Титаничната мисъл на сврачка Манолова роди следното:
  - Изборната урна ще се казва кутия.
  - бюлетините ще имат номер.
  - Ще се гласува от 6 часа сутринта до 6 вечерта.
  - Ще се гласва и Х и с "чавка".
  Какви промени, какви великнски нововъведения в кодекса, нали!!!
  Толкоз, другото е добре "незабравеното" старо.
  Честито овце, раи, Андрешковци и покорни слуги!
  Вие сте на ход!

  ура и да живей!!!
 30. 30 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "minas.aram":

  Този път няма да е национална катастрофа, а национална гибел.
  На там ни водят. Но ние сме си говеда и като ни водят на заколение, знаем само да мучим уплашено и никога няма да се вдигнем на бой като украйнците.
  А у нас положението не е по-розово от там.

  ура и да живей!!!
 31. 31 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "deepblue":

  Те Гоце и Бюрека няма как да похарчат тия парички по друг начин освен да ги дарят на вестници и телевизии.
  Демек Грухчо и сие пак ще се облажат.

  ура и да живей!!!
 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#13:"blame"]

  Бравос! Молодцы - стахановцы![/quote]
  http://www.segabg.com/pic/11389/687108-l.jpg

 33. 33 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И какво му е новото?! Дрън - дрън!

 34. 34 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Естествено, че ще го запазят. Отколе казвам аз, че ГЕРБ, БСП и ДПС са всъщност БКП...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 35. 35 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#19] от "Яна":

  Има,
  Да предложи и Референдум за Нова конституция...
  Тази е изчерпана от злоупотреба...

 36. 36 Профил на logifeel
  logifeel
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "laundromat":

  И аз не виждам нищо ново....sit transit gloria mundi

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Отврат турско-червена!

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Гневно

  [quote#8:"niakoi_si"]Абе Манолова като се хване с нещо... те това е резултата. Крякане, кудкудякане... и накрая... яйцето - запартък. Толкова си може... кокошка от шумните.[/quote]
  Напротив! Цялото..."крякане, кудкудякане...и т.н." беше за замазване очите на обществото и най-вече на протестиращите.
  В действителност, всички обещания и клетви бяха погазени по най-безкрупулен начин, защото не им изнасят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#8:"niakoi_si"]Толкова си може... кокошка от шумните.[/quote]
  Тц..тц..Народе!!!!
  Така си "теглим" от години - низвергваме ги ние умните..

 41. 41 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  От трън,та на глог,че по-висок.

  Не е врат,ами шия.

  Каква и разликата между крокодила?

  ... и все от тоя род.

 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#20] от "Deaddark":

  Ами нали се натискаме да се промени нещо...И политиците се натискат да ни метнат, че го променят...Много шум за нищо! А то и всъщност законите ни са ни най-малкият проблем. Политици си нямаме...И твоите кофи важат с пълна сила на избори...Все ги сменяме..и все е същото..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Гневно

  Айде сега да си говорим за разликата между ГЕРБ, БСП и ДПС, за другите палячовци дори не споменавам.

  chavo64
 44. 44 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#3:"Freedom of Speech"]Такъв ли беше в първоначалния си вариант? [/quote]
  За да се приеме нещо трябва компромис. Не може само БСП да казва какво да се приеме.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 45. 45 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не ми харесва този кодекс, но при нашата демокрация никой не пита народа! За това и за кой ли път, вече не мога да изрека числото, толкова е голямо, казвам: няма, не сме имали и не се очертава да имаме демокрация!

  goblenka
 46. 46 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Те изборите ако решаваха нещо щяха да ги забранят.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 47. 47 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ТО ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ МАЯ КАРТЕЧАРКАТА ДА НАДСКОЧИ СЕБЕ СИ И ДА НАПРАВИ ИЛИ ИЗМИСЛИ НЕЩО УМНО ??? НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, НЯМА ЕЛЕКТРОННО ТАКОВА, НЯМА МАЖОРИТАРНО ГЛАСУВАНЕ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ИДИОТИ, НЕГРАМОТНИЦИ И ВСЯКАКВИ УТАЙКИ БЕЗ ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИНОС В ОБЩЕСТВОТО ДА ИМАТ ПРАВО НА ГЛАС ЗАЩОТО НЯМА ЦЕНЗ ЗА ИЗБИРАТЕЛИ !!! ТОПКАХА ТОПКАТА 8 МЕСЕЦА И НАКРАЯ ИЗКЪКАХА ЕДНО ГОЛЯМО И МИРИЗЛИВО ...... И КОГО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ВСЪЩНОСТ ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА ??? СЕБЕ СИ .

 48. 48 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Изборен комикс.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#3:"Freedom of Speech"]ега Манолова да каже какво стана с обещанията й за Изборния кодекс. [/quote]
  Че той бавно се излюпи... ама и защо президентът да го бави допълнително?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#44:"АБПФК"]За да се приеме нещо трябва компромис. Не може само БСП да казва какво да се приеме. [/quote]
  -Нито сама може да приеме Кодекса "МАЯ КАРТЕЧАРКАТА ",
  както негодува тролчето:.
  [quote#47:"mils5656"]ТО ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ МАЯ КАРТЕЧАРКАТА ДА НАДСКОЧИ СЕБЕ СИ И ДА НАПРАВИ ИЛИ ИЗМИСЛИ НЕЩО УМНО [/quote]

 51. 51 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 834 Весело

  [quote#19:"Яна"]Президентът има ли полезен ход??? [/quote]
  -Оставка-а-а-а-а!!!!

 52. 52 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 834 Весело

  [quote#25:"Синята шапчица"]Аз съм направила своя избор, а четенето за закона само ще ме изнерви, защото със сигурност пак ще бъдем излъгани. [/quote]
  -Не се безпокой-нали не си Червената шапчица, не мой се плаши от Вълка.

 53. 53 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Няма да има вето, в края на другата седмица ще се върне от Русия освежен, задоволен, замечтан за руски бизнес паркове и ще каже, че понеже няма време и да не си помисли някой, че иска да проваля евроизборите, ще "пусне" кодекса, ама иначе, не е хубав.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  Какво му е новото!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Президента на Украйна избяга.Напуснал е столицата.

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 56. 56 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 628 Весело

  Разликата между Изборните кодекси на Фидосова и на Мая е само в килограмите...

 57. 57 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 933 Гневно

  Комунделите си правят каквото си искат - играят си с народа като котка с мишка.
  Така се получава, когато народа е просто един овчи електорат!
  Вече не сме в блатото, а направо в черна (съвеЦка?) дупка!

 58. 58 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Целият "политически елит" бяга от мажоритарни избори като дявол от тамян. Те са наясно, че при едни мажоритарни избори, болшинството от тях ще гледат парламента отвън. А пропорционалната система осигурява на всяко говедо, включено в листата на по-предни позиции, депутатски мандат. Манолова с този изборен кодекс вместо да изпише вежди, извади очи. Президентът задължително трябва да го върне за преразглеждане. Макар че ние се нуждаем от пълна промяна на изборното законодателство, а не от козметични промени.

 59. 59 Профил на Петър Манолов
  Петър Манолов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Манолов срещу Манолова; За предотвратяване украинския сценарий в България! http://petril.blog.bg/izkustvo/2014/02/08/izbori-2014-6.1236520

  Петър Манолов-безсребреник
 60. 60 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 834 Весело

  [quote#58:"apolitichna"]Целият "политически елит" бяга от мажоритарни избори като дявол от тамян. Те са наясно, че при едни мажоритарни избори, болшинството от тях ще гледат парламента отвън. А пропорционалната система осигурява на всяко говедо, включено в листата на по-предни позиции, депутатски мандат. [/quote]
  - А чисто мажоритарни избори осигуряват на всякакви "говеда" депутатски мандат, не само на тези от по-предните позиции.И не се надай така точно "твоето говедо"-доброто, да бъде подбрано, а чуждото-"мършавото"-не.
  П.П.-Мажоритарната система не може да подобри генофонда на "говедата". Тя не е елитна крава и не може да свърши работата на селския бик. Пропорционаланата система поне показва от чие стадо е "говедото", та да си правиш сметка от кое стадо да си "купиш теленце".

 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Новият Избоен кодекс вероятно ще мине - сделката беше сключена още с приемането му. Така делата срещу лидери от ГЕРБ ще бъдат "смачкани", а атаките срещу Плевнелиев ще престанат.

 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  "....Така според юристите до 8 дни Плевнелиев трябва да реши дали да върне за ново обсъждане текстовете от Изборния кодекс...."

  Няма какво да решава. Той не е турен там за да решава, а да ИЗПЪЛНЯВА каквото му нареди Слънчо. Нали затова беше това начукване на канчето, за да помни КОЙ го е направил ЧОВЕК...

 63. 63 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Според мен в изборните листи,освен предложените в листата кандидати,да има един празен ред,ако избирателя не одобрява тези кандидати да може да впише свой кандидат.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  В този си състав тези хора не могат да направят нищо свястно!

  klimentm
 65. 65 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  кодекса нищо няма да промени ,единственото спасение е масово гласуване за десните партии ,за да може да ги съборим и да ги отстраним по демократичен път ,за да не се стига до украински вариянт ,за които ни намекват шефовете на милицията от екраните

 66. 66 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "batzdravo":

  Е не е като премиера да седи на една маса с Янукович и други такива... И не ходи в Баку и т.н. "ЗАПАДНИ" държави...

  www.soundcloud.com/x2805
 67. Козметични промени на повърхността,а отдолу пак същата брутална демагогия...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 68. 68 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Както се очакваше, направиха едно голямо нищо. Без активна регистрация на гласоподавателите и изчистване на списъците от мъртви души и при сегашното ниво на контролиран вот всеки глас в полза на алтернативни партии олеква неимоверно. Вкопчени във властта, управляващите все повече губят представа за реалността, както и шанса да си тръгнат с мир.

 69. 69 Профил на pesimist_123
  pesimist_123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Синята ша4пчица":
  Не е"Докога народе",-"Народе ????

 70. 70 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#69] от "pesimist_123":

  Написала съм "по Левски", което обяснява, по мое мнение, допълнението

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 71. 71 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Гневно

  Този изборен кодекс е криминално-политическа гавра с България!
  Никога вече БСП, Герб, ДПС и Атака!
  Мажоритарни избори!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK