Клисарова: Учениците ще предават домашните си и през смартфон

Клисарова: Учениците ще предават домашните си и през смартфон

© Георги КожухаровУчениците да могат да предават домашните си задачи през смартфон или компютър до обща национална платформа, до която да имат достъп учителите. Тази идея лансира в интервю за в. "Труд" просветният министър Анелия Клисарова. Тя ще бъде въведена през учебната 2016-2017 година като част от новите учебни програми, които министерството подготвя към нов закон за училищното и предучилищното образование.


"Обучението няма да е-обучение, както сме свикнали да го наричаме сега. То ще е м-обучение, или мобилно обучение, което и сега съществува в някои държави", посочва Клисарова и добавя, че в системата, освен възможност за предаване на домашни работи ще бъдат публикувани и видеоуроци. А между 2018 и 2020 г. ще бъдат въведени и виртуални класни стаи и лаборатории.


Отделно остава идеята всеки ученик да има таблет до 2020 г.
Такъв тип обучение вече съществува в някои частни училища, а частично от нея се възползват и държавни и общински. Например сайтът http://u4ili6teto.bg/. Отделно пък ucha.se предоставя безплатни видеоуроци по предмети от 1-ви до 12-и клас. В интервюто Клисарова не казва дали ще се възползва от тези платформи, които се радват на изключително голям интерес.


В интервюто си министърът казва още, че екипът й работи по новия закон и следващите го учебни програми, но не дава срок кога ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет и след това в парламента.


До 30 март пък ще бъдат обсъждани проблемите във фонд "Научни изследвания", който след едногодишна пауза заради скандали започна нова сесия за избор на проекти, които да бъдат финансирани.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Весело

  Бря--бря.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Те хубаво ще ги подават от телефона, но на телефона ли ще ги творят пустите домашни? Да не стане от "м-обучение" "не-обучение", а после "до-обучение"?

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Хм, то това за учениците хубаво, ама защо силно ме съмнява другата част - учителите? Повечето не знаят от къде се включва компютър......Та Клисарова, какво правим с бабите? Ще ги пенсионирате ли или ще ги учите как се работи с компютър и що е това интернет?

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 4. 4 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Те сега така преписват. Кой вече ти пише домашни... нали трябва да са навън да се наливат с бира и да пушат трева. Само като видиш 90% от учениците и се хващаш за главата.

 5. 5 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Каква е ползата от това, бих запитал аз?

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  Клисарова, Клисарова, заради некадърниците от МОН хората вече не пускат децата си в училищата, ами ги обучават в къщите си....

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#5:"slon"]
  Каква е ползата от това[/quote]

  Да отчетат дейност.....Предишните се хвалеха, че въвели електронни дневници.......Пък учениците ходят на училище когато си искат!?

 8. 8 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Учениците ще предават домашните си и през смартфон
  ...................................
  А учителите ще ги приемат и проверяват чрез дървени катедри!

 9. 9 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 752 Неутрално

  На модерни се правим пред ЕС, сигурно някой трябва да усвои едни пари по една програма...

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 896 Весело
 11. 11 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Клисарова, то твой те внуци сигурно имат смартфони, ама на кака Данка от село, нямат. Не могат да си ги позволят ,ни телефоните, ни плановете за тях. Един лаладжия, когото показват от време на време по телевизията, вече им обеща таблети , а сега и ти.

  Я по добре кажи защо мълчиш като риба за скандалите с директорския пост в Рибново, май те сритаха да си седиш в ъгъла.
  Интелигентна жена си - подай си оставката !

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  " всеки ученик да има таблет, която е със срок 2020 г. " - Другия мандат......хехехехехе....

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  "екипът й работи по новия закон и следващите го учебни програми, но не дава срок кога ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет и след това в парламента" - Е-хехехехехе......От 2006 г. работят ли работят, скъсАхА се от работа, пушилка се вдига.....

 14. 14 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами на к'во ще го напишат обаче т'ва домашно? Ако е на бел лист, ще треба и скенер нещо там. Нещо мноо модерни ставаме, пък неграмотността все по-убийствена.....

 15. 15 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това са добре замислени реформи, съвременното поколение е в крак с технологиите, хубаво ще е наистина учениците да разполагат с таблети и да могат да си предават домашните по електронен път, най-малкото на децата така ще им бъде по интересно и ще бъдат по-мотивирани относно учебния процес.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  2020г ще има ли училища или от къщи ще си комуникират,родителските срещи по електронната поща ще се правят или на Тийм билдинг.Модерните технологии трябва да навлизат в образованието ама всичко трябва да се случва в училищата защото там е мястото за социализация на младежите.

 17. 17 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много добра идея, но нека първо малко да пооправим нивото на образованието. На гол акъл, чифте смартфини - ще имаме неграмотници със смартфони. Или с компютри, както в моя случай. А какво ще правим, когато детето няма смартфон и родителите му нямат възможност да му купят? Учениците в България изостават все повече по грамотност и елементарни познания, което показват тестовете и международните сравнения.

 18. 18 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви са тези смешки?
  Вместо да се погрижат да се преработят из основи учебниците, които са напълно неприложими в нормален образователен процес, а също така да подпомогнат ангажирането и развитието на млади учители, тези говорят за "м-обучение"?!?

  Това са напълно неадекватни хора!

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Много по-притеснително е задължителното учене на българска история и литература до 12 клас според мен, което министърката бълнува.

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Поредните празни приказки, които след една седмица ще бъдат забравени. Оставам с впечатлението, че тази министърка много държи да се появава пред журналистите на принципа: всяка семица нова идея. Разбира се, без никакъв анализ на възможности, необходимост и приоритет, без никаква връзка с други идеи. Ей, така - шумим, брате, шумим.

  Обаче май не съм прав. Това не са просто глупости, това са целенасочени глупости. Имам чувството, че се подготвя обществото парите, които (евентуално) ще дойдат от ЕС да се дадат за "изследване" на такива и подобни идеи. Т.е, както е било, така и ще бъде: едни пари се усвояват от едно хора и резултат никакъв. Ужасно се страхувам, че ще излезна прав.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Клисарова си мисли, че сменяйки носителя от тетрадка на таблет, това ще даде съдържание. Не, носителят на информация си остава носител. Няма нищо лошо във внедряването на нови и адекватни технологии, но Клисарова трябва да наблегне на съдържанието, и начина, по който се преподава то.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Чудя се тая идея или влакът- стрела до Македония ще се осъществи по- бързо. Но его къде е 16-17 год, Клисарова и Вигенин къде ли ще са тогава да ги питам

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  смартфон за съжаление не е равнозначно на смартхед... но министърката явно вместо глава има смартфон на раменете си...

 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Обява :
  Фирма търси писачи на домашни - от 1- ви - до 12 клас !!
  Добро заплащане !! Тел : оо...8..89..))))

  BIG AL
 25. 25 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "slon":

  Удобство, гъвкавост и др.

 26. 26 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 552 Весело

  До коментар [#5] от "slon":

  Как каква - продажби на смартфони, очила, увеличаване на трафика на операторите, ..... Е, ще намалеят продажбите на тетрадки и химикали, защото децата няма да имат нужда да пишат (не че сега го правят активно), ама нека има прогрес.
  Важно е учебното съдържание и какво децата научават в училището (не случайно наречено така). Важен е и начина на оценяване. Видът на носителя на домашните е маловажна подробност!

 27. 27 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#18] от "Thrasimedes":

  Напълно съм съгласен! Това е най-експерименталното министерство, от десетки години! Лошото е, че експериментите май все са неудачни!

 28. 28 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ангелина":

  Формата не може да замени съдържанието. А целта е просто да се изхарчат едни пари, да се отчете една дейност, пък после то не било компютри а компоти...

 29. 29 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Днес учениците ползват джиесеми, смартфони, лаптопи и компютри.

  А до неотдавна ние - по-старите поколения - използвахме преди всичко главите си.

  Учениците не могат да превеждат стандартен текст от чужд език на български нито с речник, нито без речник. Само - с преводача на гугъла.

  Питам ги какво биха правили, ако нямат електронен преводач и/или речник? Защо нямат речници в главите си?... А те се смеят и казват, че нямало нужда, днес имало технологии.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 30. 30 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 390 Любопитно

  До коментар [#3] от "julyanna":
  Ха-ха, те бабите отдавна да са извън училище, ако имаха годините за пенсия. Иначе и сега успяват да се справят с технологиите, за които учениците мислят че са само за забавление.
  Ако обаче излязат от училище, кой ли ще ги замести? Може би някой компютър, смартфон или таблет?

 31. 31 Профил на artemisia
  artemisia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това нововъведение ще задължи родителите да купуват от по-скъпите смартфони, които вървят по-бързо в името на оптимизирането на учебния процес.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  След 20 години може би?!

  klimentm
 33. 33 Профил на angiep
  angiep
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Чудят се какви нови реформи да измислят от МОН, а в същото време децата стават все по-неграмотни и все повече не се интересуват от училище. Наистина е трудно в днешния свят, в който младите израстват със смартфони и таблети в ръка едва ли не от бебета, един учител да успява да задържи вниманието им с един тебешир в ръка. Но за мен е по-добре тези пари да се инвестират по друг начин - като се създадат обновени кабинети по предметите с лабораторна техника, а не да използват учителите ампер метър на 50 години например. Като правят децата повече практически опити, ще им бъде и по-интересно в училище, мисля че това е пътят за развитие на образованието, децата да бъдат повече участници в процеса, а не слушатели и наблюдатели. Ако можеш да гледаш урока на таблет, това не променя факта, че все пак само го гледаш. Може да се разработят интерактивни приложения, които да помагат за усвояването на материала като изискват от ученика някакво действие и мисъл.

 34. 34 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#25] от "zippie":

  За каква гъвкавост говориш? За какво удобсто става дума?

 35. 35 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "sbk":

  Абсолютно
  Отделно, от както са започнали да навлизат тези умни телефони и таблети, доста фирми са пускали пручвания за това има ли някакво подобрение в работата на своите служители. За сега отговорът е, че производителността си остава същата.
  Заключението, което се прави е, че липсват методи, които да опишат ползването на тези технологии, за да се увеличи наистина производителността.

 36. 36 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Следващата крачка сигурно е да не се посещава училище. То и по телефона може .....Бива малоумие но това просто минава всякакви граници!

 37. 37 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  тези хора съвсем изперкаха. електоратът не може да си плати сметките за ток, те за смартфони и домашни бълнуват. кой ще ги купи тези смартфони на децата?
  и после, ако това бяха проблемите на родното образование, с мед да го намажеш

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Идеята не е лоша, стига всички деца да имат смартфони.
  С други думи, редно е министерството да обезпечи учениците с тази техника, за да бъдат равнопоставени учениците...
  Клисарова трябва да знае, че Дудука вече я е изпреварил в популизма, предлагайки държавата да свърши това за сметка на партийната субсидия и редуциране броя на депутатите...

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Офф, г-жа Клисарова, проблемът не е в технологията, а в съдържанието. Има успешни учители във всяко българско училище, във всеки град. Моля, насърчавайте ги, работете с тях. Технологията без съдържание става само за сваляне на музика, качване на снимки в социалните мрежи и за правенето на снимки, тип кокоши г*з.В главите, г-жа Клисарова, е проблемът, в главите.

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#18] от "Thrasimedes":

  Поздравления!

 41. 41 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 428 Весело

  По-важно е какви програми се ползват на тези смартфони, таблети и др.
  След 2-3-4 години, докато ги въведат тези устройства, вече ще има други, по-удобни.
  И накрая, зеенето в плоския екран не решава проблемите в дълбочина (както и това тук изказване, плод на подобно зеене.)

 42. 42 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  много ще ми бъде интересно как ще се научат да пишат тези деца.
  помислете върху друг казус дотогава ще има ли учители госпожо министър.този закон се мъдри вече има няма десетина години и нииищо все по зле и по зле.учителското съсловие застарява младите влизат за година две и дим да ги няма.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 43. 43 Профил на mim2011
  mim2011
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поредната глупост. Децата нямат нужда от смартфони и таблети, имат нужда от учители, които да ги научат да мислят, формират мнение, анализират информация, и т.н.

 44. 44 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#43:"mim2011"]

  Поредната глупост. Децата нямат нужда от смартфони и таблети, имат нужда от учители, които да ги научат да мислят, формират мнение, анализират информация, и т.н. [/quote]
  +++++++++++

 45. 45 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много е изостанала г-жа министърката. Вече ги използват смартфоните в училищата. И не за домашни, а за контролни работи. Познато дете ми казва - на контролна работа си преснех заданието, имам приятели във фейса, пратих, върнаха ми го, и си го написах.
  Аз - доволен.
  Майка ми - доволна.
  Учителката - доволна.
  Вие, г-жо министър доволна ли сте????

 46. 46 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Разбрахте ли сега проблема, г-жо Министър??
  Проблемът е не да използват смартфони, а да НЕ ги използват!!!!

 47. 47 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  На гол тумбак, чифте пищови. Само празни приказки...

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 48. 48 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Според Валдемар Сетзър, професор и изследовател в университета в Сао Паоло, Бразилия, използването на компютър в училищната възраст, когато детето трябва да развие абстрактното мислене и възприемане, води до дефорамции на мисловния процес.

  "От възпитателна гледна точка е важно да се акцентира на факта, че компютърът активира изпоолзването на мисли и формални аргументи от специален тип: тези, които могат да се въведат под формата на поръчки и инструкции; наричам ги "машинални мисли"; мисълта на потребителя се свежда до програмни инструкции.

  Възпитанието би трябвало да има за цел последователно развитие на способността за логично и обективно мислене, за да може в зряла възраст да стане свободно и творческо. Това не може да стане, ако мисловният процес отрано е затворен в мъртвите форми на компютрите, които работят на формално мисловно ниво.

  При изследването на формалния език, наложен от използването на компютри, на базата на личния ми опит с ученици от гимназията, стигнахме до извода, че използването на компютър трябва да започне на 16-17 годишна възраст."

 49. 49 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Гневно
 50. 50 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сега е невъзможно да видиш дете в София да не 4атка.До толкова са вманя4ени,4е виртоалния свят е станал наркотик.У4илището има нужда от нови методи.Решаване на зада4ите в група,която динами4но се променя,даване възможност на добрите да усвояват материала по-бързо и в по- задълбо4ено.Зубренето да бъде заменено с логи4но мислене. У4ителите трябва да се квалифицират непрекъснато,а не да се оставят на знанията придобити някога.Децата са наш огледален образ и ние трябвя да се променяме за искаме и от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK