Съдията по "Октопод" отказа да си направи отвод (видео)

Съдията по "Октопод" отказа да си направи отвод (видео)

© Анелия НиколоваСъдията по делото "Октопод" срещу Алексей Петров - Румяна Ченалова, отказа да се отведе от разглеждане на процеса. Това поискаха днес от защитата на Петров заради съмнения в безпристрастността на Ченалова, предаде "Правен свят".


Името й беше замесено в задочния спор между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски, които преди седмица в различни интервюта си разменяха взаимни обвинения.


Едно от тях беше, че Цветанов е настоявал Ченалова да гледа делото срещу Петров, задържан в началото на управлението на бившия вътрешен министър при зрелищна акция.
В едно от интервютата си пред сайта "Пик" Пеевски заявява още, че Цветанов е искал от главния прокурор Сотир Цацаров  "да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова". "Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви", каза в интервюто си Пеевски.


По-рано днес Ченалова, която беше изслушана от етичната комисия на Висшия съдебен съвет, но по друг случай, отхвърли тези твърдения и заяви, че натиск не й е оказван.


Адвокат Васил Василев мотивира искането си за отвод с това, че има много решения на Европейския съд по правата на човека по сходни случаи, в които се приема, че е налице нарушение на правото на справедлив процес.


Според наблюдаващите прокурори Светлозар Костов и Милко Момчев искането за отвод е неоснователно, защото изявленията на един народен представител не ангажират никого. Според държавното обвинение, ако се тръгне по тази логика, подобни искания могат да се направят и за други съдебни производства и така съдебното следствие да бъде блокирано.


Дисциплинарното производство срещу Ченалова, по което тя беше разпитана днес и което продължава вече година, е именно по разследване в Македония за източване на 2.5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". Тогава Ченалова е работила като адвокат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK