Кунева: Нужен е план за предотвратяване икономическите последици от кризата в Украйна

Кунева: Нужен е план за предотвратяване икономическите последици от кризата в Украйна

© Анелия НиколоваСега е времето правителството, бизнесът и партиите да стигнат до позиция в интерес на България по кризата в Украйна. Национален план за предотвратяване икономическите последици от кризата в Украйна ще даде аргументи за българските министри да защитават родната позиция в Европа. 


Това заяви на пресконференция на Реформаторския блок днес председателят на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. 


Според нея европейските финансови инструменти биха били в полза на България, ако държавата ни има план какво, кога и колко иска да получи при разпределяне на компенсации. 
"Украйна е сериозен износител на зърно с влияние върху световните борси, ние - също, те имат голяма роля в производството и доставката на газ и въглища за България, имат 14 ядрени реактори и как ще се развива нашето сътрудничество е въпрос на национална позиция на България сега", подчерта Кунева. 


Напомни, че страната ни не е направила правилни и бързи разчети по време на гръцката криза, но поне сега това трябва да се избегне. 


Георги Ганев, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, напомни кризата от 2009 г. с доставките на газ от Украйна. Ние продължаваме да получаваме газ от едно място и няма изгледи газ да потече към България и от Румъния. Тръбите идват през Украйна и ако властовата игра продължи, България ще е потърпевша, коментира Ганев. Изход, според него, е трупането на резерви в хранилищата, които обаче не са разширени. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK