Шест политически сили с евродепутати, ако изборите са сега според "Алфа Рисърч"

Шест политически сили с евродепутати, ако изборите са сега според "Алфа Рисърч"

© Алфа рисърчБългария без цензура" на бившия тв водещ Николай Бареков успява да привлече 5.5 на сто от избирателите и ще се конкурира с АБВ (6.1%) и Реформаторския блок (5 %) на изборите за Европейския парламент през май. ГЕРБ продължава да има малка преднина пред БСП, а ДПС запазва позициите си. Това показва новото представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", направено между 17 и 22 февруари.


АБВ, "България без цензура" и Реформаторският блок имат много различни електорални бази, но ще се конкурират всяка в своето политическо семейство за привличане на гласове от големите партии и националистите, коментират социолозите.


Ако в края на февруари имаше избори, според "Алфа Рисърч"
най-вероятното разпределението на мандатите би било 6 : 5 : 3 : 1 : 1 : 1


В следващите месеци обаче, освен непредвидимия развой на политическата ситуация, три важни фактора ще влияят на електоралните нагласи – водачите на листите, облекчените условия за участие на малките партии по новия Изборен кодекс и мотивацията на избирателите да разглеждат евроизборите като избори със значим национален залог, посочват от агенцията.


Шест политически сили с евродепутати, ако изборите са сега според "Алфа Рисърч"

© Алфа рисърч


Февруари бележи пореден ръст на скептицизма към политическата класа и респективно, на недоверието към стари и нови политици. В тази ситуация, въпреки убеждението на мнозинството от хората, че е важно да се гласува на предстоящите през май евроизбори, едва 46% са сигурни за коя политическа сила ще дадат своя глас. Това прави трудни прогнозите за изборите, тъй като е възможна по-значима динамика на нагласите, отбелязват от "Алфа Рисърч".


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 3550 гласа

  1. ГЕРБ (29.97%)
  2. БСП (6.42%)
  3. "Атака" (1.44%)
  4. ДПС (0.54%)
  5. НФСБ (1.66%)
  6. Реформаторски блок (40.59%)
  7. АБВ (2.11%)
  8. "България без цензура" (1.15%)
  9. Друга формация (5.83%)
  10. Не виждам за кого да гласувам (10.28%)

И през февруари ГЕРБ ( с 16.9%) остава с лека преднина пред БСП (15.1%)


но като цяло подкрепата е много сходна и битката за първото място ще е изключително оспорвана. Личните рейтинги на Бойко Борисов (21.5%) и Сергей Станишев (19.1%) също са близки, както и подкрепата им вътре в техните партии. От степента на мобилизация на партийните привърженици и спирането на отлива към конкурентни формации, ще зависи до голяма степен финалният резултат от изборите, казват социолозите.


ДПС запазва традиционните си избиратели и дори засилва мобилизацията им

- до 6.9% подкрепа, след като изведе на преден план етническата проблематика. Това поведение, което има сплотяващ за симпатизантите на движението ефект, рикошира обаче твърде негативно в обществото. Само за един месец председателят на ДПС Лютви Местан трупа 8% отрицателни оценки и достига 73% неодобрение. Доста стремглаво нарастват негативните настроения към него и сред привържениците на коалиционния партньор БСП (до 66%), се посочва в съобщението на агенцията.


Избирателите на АБВ продължават да идват основно от периферията на БСП и от центристки формации. След рестарта на движението, Георги Първанов губи 9% от личния си рейтинг, но въпреки това остава сред политиците с относително най-високо одобрение (21.2%).


Шест политически сили с евродепутати, ако изборите са сега според "Алфа Рисърч"

© Алфа рисърч


Основната електорална


трудност пред Реформаторския блок е "спояването" между традиционните десни и центристките избиратели


Ако тази личностна и психологическа бариера не бъде преодоляна, блокът трудно би постигнал по-голям ръст.


В процес на преструктуриране е и националистическият вот, коментират социолозите. За февруари най-висока подкрепа получава НФСБ (3.2%), Атака остава с 2.1%. "Зелените" и "Синьо единство" на Надежда Нейнски се ползват с подкрепата на около 1% от избирателите.


Ръстът на избиратели към "Българя без цензура" на близкия до Цветан Василев и Делян Пеевски Николай Бареков идва основно от по-малките населени места и някои областни градове. Мъжете силно преобладават над жените, както и възрастовите групи 18-30г. и 50-60г. Обща черта е по-ниското образование и социален статус, недоверието към политиците и политиката, радикалните настроения за "наказание на всички". Значителна част от бившите избиратели на "Атака", както и малки групи от ГЕРБ и ДБГ преминават към новата формация. Подобно на останалите политици, лидерът Бареков е твърде противоречиво приет в обществото – 11.3% одобрение ( ръст от 1% в личния рейтинг), но и 57.8% неодобрение.За изследването са анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1020 души, Изследването е направено чрез стратифицирана по тип населено място и избирателни секции извадка, а респондентите са подбрани по метода на квота съобразно социално-демографската структура на НСИ от преброяването 2011г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK