Местан: Ако ГЕРБ и реформаторите имат повече гласове от БСП и ДПС, ще си говорим за избори (видео)

Лютви Местан на конгреса на БСП на 8 февруари

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви Местан на конгреса на БСП на 8 февруариАко на евроизборите се стигне до ситуация, в която ГЕРБ и Реформаторският блок имат повече гласове от БСП и ДПС, ние ще се съгласим, че има промяна на обществените настроения и условия за предсрочни парламентарни избори. Но ако това не се случи, ще попитам и тях как, без да представят преобладаващи настроения в обществото, на какво основание, ще искат предсрочни избори и къде отива идеята за мандатността, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан след заседание на Централния съвет на партията.


Не сме се вкопчили самоцелно в тази власт, но не можем да обслужваме волунтаристични настроения. Дали има, или няма алтернатива, е въпрос не на желание, а на политически реалности, каза още той.


"Чух въпрос къде ще се броят гласовете за Бареков, за националистите, за АБВ. Ние не искаме гласовете за новата популистка формация "България без цензура" да се броят в кошницата на властта на двете партии, които стоим зад кабинета "Орешарски". Борисов ще ги брои ли към себе си? Също и гласовете на "Атака" и НФСБ", коментира още Местан. И добави, че БСП и ДПС са с претенции да се разполагат в полето на демократичните партии, системните партии, а не на популистките или крайнорадикалните антисистемни играчи. Ако трябва да се мери политическа тежест, би трябвало да се измерва в съотношение гласове БСП-ДПС и струва ми се ГЕРБ и Реформаторския блок, които се заявяват за алтернатива на кабинета, каза още той.
Според Местан, въпреки "добре организираните и систематични опити" фокусът на обществото да се отклони от политиката на кабинета, кабинетът изпълнява програмата си. През зимата правителството не е било обект на нито един социален протест. Това означава, че кабинетът изпълнява основния си ангажимент да възстанови усещането за социална справедливост и ролята на държавата, смята Местан. Успешната социална политика е функция на икономиката, добави той.


"Преди няколко месеца казахме, че вероятно резултатът от изборите за български представители в ЕП ще направи основателен въпроса за мандата на кабинета Орешарски. Не очакваме подобно развитие на политическия процес", коментира още лидерът на ДПС.


Той съобщи, че е готово искането на ДПС за тълкувателно решение от Конституционния съд дали може да се налагат ограничения или да се въведе така уседналостта, че практически да води до забрана за гласуване. Събирането на нужните 48 подписа, за да го внесат, обаче ще започне след обнародването на Изборния кодекс в "Държавен вестник". Ако ДПС не получи недостигащите им 12 подписа, Местан ще изпрати писмо до президента - другият орган, който може да сезира Конституционния съд. "Очаквам обединителят на нацията да се обърне към Конституционния съд, защото той представлява всички български граждани, включително и засегнатите от прилагането на тази недопустима антиевропейска противоконституционна редакция на уседналостта", добави Местан.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK