Три общини атакуват в съда раздаването на 290 млн. лева за регионите

Снимката е от района на Враца

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от района на ВрацаПрепубликуваме текста от блога на Програма "Достъп до обществена информация" на ръководителя на нейната правна програма - адвокат Александър Кашъмов. В него се разказва как три общини от област Враца са атакували в съда законността на две постановления от тази година на правителството ( ПМС № 4/2014 г. и.ПМС № 19/2014 г.) С едното   са приети ред, условия и критерии за прозрачно разходване на средства по публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", а с второто е публикуван списък на одобрените проекти, за които са разпределени общо около 290 млн. лева. Трите общини, както и много други общини в България, са ощетени, като не са получили нито лев от така разпределените пари на данъкоплатеца.


Три общини от област Враца – Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово, оспориха днес законността на две постановления на Министерския съвет – ПМС № 4/2014 г. и ПМС № 19/2014 г. С първото от тях са приети ред, условия и критерии за прозрачно разходване на средства по публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", а с второто е публикуван списък на одобрените проекти, за които са разпределени общо около 290 млн. лева. Трите общини, както и много други общини в България, са ощетени, като не са получили нито лев от така разпределените пари на данъкоплатеца.


Доводите за оспорване на ПМС № 4/2014 г. са следните:
 • дадена му е обратна сила без законово основание;
 • в него не са уредени, въпреки заглавието му и законовата норма, на която се основава, правила относно прозрачното разходване на средства, в нарушение на чл.1, ал.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.;
 • не са предвидени срокове за подаване на проекти и за разглеждането им в нарушение на принципа за равнопоставеност и недискримация и на състезателността на процедурата;
 • не е предвидена възможност за подаване и разглеждане на възражения в нарушение на изискването за обсъждане на възраженията и обясненията на засегнатите и за последователност и предвидимост;
 • нарушени са изискванията за публичност, мотивираност и обществено обсъждане на проекта за нормативен акт, съгласно чл.26, ал.2 и чл.28 от Закона за нормативните актове.
Доводите за оспорване на ПМС № 19/2014 г. са следните. Прието е:


 • въз основа на ПМС № 4/2014 г., като последното е незаконосъобразно поради посочените причини;
 • без да са спазени предвидените в ПМС № 4/2014 г. и закона процедура, условия и критерии; Остава неясно как са одобрени проектите на общините от списъка и дали са въобще разглеждани проектите и спазени критериите от Междуведомствения съвет /предвид и изключително малкото време за работата му/.
 • без да е дадена възможност на всички желаещи да кандидатстват /поради липса на предвидени в ПМС № 4/2014 г. срокове/;
 • без да е предоставена възможност за възражения и без такива да са обсъдени;
 • без да са спазени изискванията на чл.26, ал.2 и чл.28 от ЗНА за предварително публикуване, мотивиране и обсъждане на проекта за нормативен акт.
Особено при положение, че и Министерският съвет, и кметовете на общини, са политически органи на власт, посочените нарушения и съпровождащата ги непрозрачност създават условия за фаворизиране на близки до управляващите политически сили и разпределяне на публични средства по непрозрачен начин в частен /партиен/ интерес. В това отношение следва да бъдат отчетени и приближаващите избори през 2014 г.
По делото е поискано е спиране на разпоредбите от ПМС № 19/2014 г., с които е одобрен списъкът на общините, които получават средствата по програмата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  така се създава практика и се изграждат политически традиции. макар, че съм против тази стъпка по същество, приветствам я като процедура.

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Браво, еее
  колкото повече си търсим правата в съда, в толкова по-добра държава ще живеем !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1138 Весело

  Тези пък къде са тръгнали! Доган разпределя, негови са съда, полицията, следствените органи, прокуратурата, местните структури на много места...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK