България чества Деня на Освобождението

Издигане на националното знаме пред Паметника на незнайния воин по повод 3-ти март Национален празник на България

© Анелия Николова

Издигане на националното знаме пред Паметника на незнайния воин по повод 3-ти март Национален празник на БългарияДнес е Трети март - националният празник на страната, в който България чества 136-та годишнина от Освобождението.


На този ден (19 февруари по стар стил)през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България. 


Тържествата в София и страната ще продължат през целия ден. Навсякъде в страната с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни церемонии в памет на загиналите. В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия.  Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на връх "Шипка" и в градовете Плевен, Смолян, Русе, Благоевград, Горна Оряховица, Ямбол, Първомай, Асеновград и Свобода. Военнослужещи от военно формирование 28 860 – Горна Малина ще участват в тържествен митинг пред мемориала на прохода Арабаконак, посветен на 136-та годишнина от Освобождението.  Представители на Военноморските сили ще участват във военни ритуали в Бургас, Созопол, Черноморец, Дългопол, Средец.
В 11.00 часа на пл. "Свети Александър Невски"  в София ще се състои официалната церемония по издигането на националното знаме. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.


България чества Деня на Освобождението

© Анелия Николова


Заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве ще бъдат отслужени в храм "Св. Вознесение Господне" в Шумен. Шуменци ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните свои съграждани. 


Във Военноморския музей във Варна днес ще отвори изложба, представяща лично оръжие на изявенидейци на националноосвободителните борби и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война. Между тях са сабя с инициалите на Христо Ботев, пушката на Христо войвода, сабята на Велчо Атанасов – Джамджията, байонетът на Васил Левски и тесакът на Захари Стоянов.


Спектакълът "Урок по родолюбие" ще бъде представен във Видин за празника. Актьори от драматичния театър в града и членове на младежката студия, ансамбъл за народни песни и танци Дунав" и ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще пресъздадат пред публиката моменти от съвремието и историята. 


Честванията в Благоевград ще започнат пред Паметния знак срещу входа на стадион "Христо Ботев", където са посрещнати войниците на майор Орлински, освободили Горна Джумая на 12 февруари 1878 година. На паметната плоча ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към руските освободители на града. Шествие, начело с детско-юношески духов оркестър, ще премине до централния площад "Македония", където ще бъде отслужена панахида за загиналите.


България чества Деня на Освобождението

© Анелия Николова


След двугодишно прекъсване в Бургас отново ще се проведе тържествена заря-проверка. Строят на всички части от Бургаски военен гарнизон ще бъде на площада пред "Дружество на художниците". Площадът ще бъде украсен с жертвеници, символизиращи вечния огън, които ще бъдат запалени от факлоносци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Освободителя на Бургас – ген. А. М. Лермонтов и паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморския парк.


Изложба-постери "Героите на Шипка" ще бъде представена във  Военноисторическия музей в Плевен.


Началният час на тържествената заря-проверка в София е 18.30 ч., а мястото е обичайното -  пред Паметника на Цар Освободител. Президентът ще приеме строя на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.


Традиционният прием на държавния глава за празника ще се състои в  Централния военен клуб.


За първи път празникът е отбелязан на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK