Президентът призова всяко училище да "осинови" паметник

Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев призова младите хора в България да полагат грижи за историческите паметници, защото така се възстановява връзката между минало и настояще.


В речта си по време на тържествената заря - проверка по повод националния празник на страната Трети март държавният глава се обърна към младото поколение с думите:" Миналото ни е повече от фактите, записани в учебника по история. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село и квартал, до вашето училище, читалище или парк. Всяко училище да осинови един паметник, така възстановявате връзката между минало и настояще". 


Според него така младите хора ще изразят синовна почит към героите, но и ще я предадат на тези които идват след нас, а с общи усилия "Епопея на забравените" ще се превърне в "Епопея на незабравимите". 
Свободният глас на дедите ни очерта духовната карта на България, а границите на Санстефанския идеал за първи път бяха начертани не от генералите и от дипломатите, а от "свободните в сърцата си българи", каза Плевнелиев.


Президентът заяви, че днес празнуваме не само възстановяването на българската държавност, но можем да завършим делото на възрожденците като изградим свободна държава и демокрация от европейски тип.  


"Предците ни начертаха посоката - да изградим чиста и свята република и да бъдем равни с другите европейски народи", каза държавният глава и призова да се вслушаме в гласа на народа и да подсилим пряката демокрация. Това е продължителен процес, но всяко усилия си струва, обобщи Плевнелиев. 


Президентът изрази признателност пред саможертвата на хилядите руси, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната, и на хилядите български опълченци. "С подвига си те доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода", заяви държавният глава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK