С помощ от "Атака" и депутатите на Бареков управляващите отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс (обновена и видео)

Основният автор на новия кодекс Мая Манолова

© Юлия Лазарова

Основният автор на новия кодекс Мая МаноловаС 81 гласа от БСП, 35 от ДПС, 19 от "Атака" и трима независими депутати - Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков, парламентът преодоля ветото върху новия Изборен кодекс, наложено от президента Росен Плевнелиев в петък. От ГЕРБ всички 80 депутати гласуваха против новия закон, а въздържали се нямаше. За повторното приемане на кодекса бяха нужни 121 гласа. Така "Атака" и независимите депутати, сред които онези, обявили подкрепа за новата партия на Николай Бареков "България без цензура" - Светлин Танчев и Румен Йончев, оказаха решаваща подкрепа за преодоляването на ветото.


Часове по-рано то беше отхвърлено и от временната парламентарна комисия за кодекса, оглавявана от Мая Манолова (БСП). Новият кодекс трябва да бъде обнародван в 7-дневен срок.


В петък Плевнелиев върна закона за ново обсъждане заради новата процедура при съставянето на Централна избирателна комисия (ЦИК), при която ръководството се избира от парламента, заради отпадането на текстовете за електронно гласуване, преференцията при местен и парламентарен вот, машинното гласуване.
Според БСП президентът е "големият отсъстващ", ДПС го призова да сезира Конституционния съд за уседналостта


Днес президентът не присъства на обсъжданията въпреки призива на председателя на парламента Михаил Миков (БСП) той лично да изложи мотивите си пред депутатите. От БСП обявиха, че държавният глава е "големият отсъстващ" в днешния дебат, а от ДПС го призоваха да се обърне към Конституционния съд, за да атакува запазените текстове за уседналостта на местни и европейски избори. Очевидно нямаме достатъчно депутати, за да сезираме Конституционния съд, следователно ще търсим и други начини, включително чрез държавния глава, обяви депутатът от партията на Лютви Местан Мустафа Карадайъ.


В дебатите, продължили около час и половина, депутатите от БСП и ДПС обвиниха президента, че мотивите му за вето са несъстоятелни и защитава позицията на ГЕРБ. От ДПС настояваха, че държавният глава е "сляп и глух" за противоконституционните текстове за уседналостта. От "Атака" думата взе само лидерът на партията Волен Сидеров, който обяви, че Плевнелиев бил избран с измама и затова всяко негово вето било несъстоятелно.


ГЕРБ: Дами и господа, няма да можете да пренареждате партийните листи


Красимир Ципов (ГЕРБ) обяви, че партията му приема аргументите на президента и че не е редно нов закон да се приема само два месеца преди предстоящия евровот. Той критикува приетите правила за преференция при местни и европейски избори, при които бюлетините без отбелязано предпочитание за конкретен кандидат в партийната листа ще се считат като глас за водача на листата. При гласуването на текстовете на 21 февруари депутатите от ГЕРБ не бяха в пленарната зала. "В последния момент бе прието изискване, което да удовлетвори начина, по който партиите и коалициите искат да изглеждат листите. Нека да е ясно – дами и господа, няма да можете да пренареждате листите", обяви Ципов. Допълни го Десислава Атанасова (ГЕРБ), според която единствената новост в новия кодекс е промененият състав на ЦИК - "И може би това беше целта".


Подходих с надежда, че президентът ще открие нещо ново, отбеляза от трибуната Филип Попов (БСП). Но в мотивите липсва правна логика и последователност, добави той. Посочи, че очевидно президентът се е показал като изразител на тясно партийни интереси, а ветото е било политически девалвирано. "Вето заради самото вето", обобщи Попов. Подкрепи го Янко Янков (ДПС), който посочи, че очакванията на партията му били по-високи. "Очаквахме критики към някои откровено противоконстицуионни текстове", каза Янков и даде за пример уседналостта.Мотивите за ветото - "писани на коляно"


Големият отсъстващ от днешния дебат е този, който го предизвика. Нормално е да дойдеш и да предложиш своите мотиви, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова.


"Защо отсъства президентът? Истината е една – мотивите към това вето са незащитими и президентът разбира това, продължи тя и посочи, че мотивите към ветото изглеждали като "писани на коляно", сякаш до последния момент авторът им се е надявал "да не му се налага да положи подобно усилие".


По думите на Манолова Плевнелиев още през януари дал заявка, че ще върне кодекса за ново обсъждане, като предложил референдум за изборното законодателство. "След като в продължение на месеци нито един представител на президентската институция не каза и дума, не даде идея, не изрази становище по темата", припомни тя и заключи: "Ясна е целта на референдума – очевидно някои от партиите, които имат притеснения за резултата си на предстоящите избори, някои партии си търсят магическо лекарство. Търсят си виагра, която да им подобри резултата. Никой не може да отрече, че ще се повиши активността, но никой не знае дали ще се вдигне резултатът на тези партии".


Изборният кодекс – "доказателството, че парламентът може да работи"


Според зам.-председателя на парламента искането за референдум било откровена злоупотреба с най-демократичния инструмент, но ветото било "още по-опасно - то е едно откровено искане изборите да се проведат по старите правила".


"Очевидно президентът не печели нито като институция, нито като президентска суета. Народното събрание не печели, а губи ценно време и енергия. Гражданите не печелят, а губят увереност, че изборите могат да се проведат по нови честни правила. Единственият печеливш е ГЕРБ и президентът се превръща в неин глашатай", каза още Манолова, като посочи, че приемането на Изборния кодекс е доказателство, че парламентът може да работи. Завърши, че президентът е сбъркал с ветото, и изрази надежда, че нямало да направи подобна грешка при съставянето на новата ЦИК, чиито членове трябва да бъдат назначени с негов указ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK