"Уестингхаус" ще обучава български студенти за ядрени специалисти (видео)

"Уестингхаус" ще обучава български студенти за ядрени специалисти (видео)

© Иван ПейковДнес беше подписано двустранно споразумение за сътрудничество между американската компания "Уестингхаус" и Техническия университет – София за подготовка на специалисти като част от подготовката на потенциалния нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", който използва най-модерната ядрена технология в света AP 1000.


Специалистите ще са нужни и на наскоро създадения в София Европейски център за компетенции за проектиране на системи за управление на ядрена енергетика, посочват от компанията.


Като част от споразумение Техническият университет ще бъде домакин на поредица от лекции и семинари, които ще бъдат отворени за български студенти и за други заинтересовани. С него се регламентира сътрудничество с някои от факултетите на университета в дисциплини, които са от особено значение за изграждането на водородния реактор АР 1000 и ядрената автоматизация, а след седмица "бащата" на AP 1000 Хауърд Бруши ще изнесе лекция в София.
Студентите ще могат да участват в лятната стажантска програма на "Уестигнхаус" в различни офиси и съоръжения в САЩ, включително и в централата на компанията в Пенсилвания.


Според ректора на Техническия университет професор Марин Христов пряката полза за студентите е създаването на нови лаборатории със супермодерно оборудване. 


Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че споразумението с "Уестингхаус" е една крачка, която ние правим, за да развиваме науката, образованието и бизнеса в едно, а по думите на зам.-посланикът на САЩ Браян Далтън по отношение на енергийната сигурност ЕС е важен за САЩ.


"За един енергиен потребител като България диверсификацията означава различни енергийни ресурси, различни доставчици и множество маршрути за доставка", каза той и подчерта, че без съмнение проектът ще създаде работни места и тук, и в САЩ.


Вицепрезидентът на компанията Ранди Галм заяви, че е оптимист за строителство на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и че тези централи са способни да произвеждат евтин ток.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK