Колко може да струва ремонтът на 3 км булевард

Бул. "3 март"

© Дневник

Бул. "3 март"След близо 15-годишно отлагане на 27 февруари във Варна започна ремонтът на един от най-тежко повредените участъци от пътната инфраструктура на града – бул. "3 март".


При откриването на обекта зам.-кметът на Варна Христо Иванов обяви, че рехабилитацията ще струва 9.8 млн. лв. Сумата той защити с "преработения проект за реновиране на булеварда от 2012 г." 
Тази стойност обаче се оказа с 2.1 млн. лв. по-малка от заложените 12 млн. лв. за същата дейност в тазгодишния бюджет на Варна. Разходът бе защитен от кмета Иван Портних с "последния готов проект,  с който общината разполага към момента".


Това странно разминаване събуди нови съмненията, че порочните практики при финансирането на пътните ремонти, наложени от бившия варненски кмет Кирил Йорданов, съвсем не са забравени.
Странно съвпадение


Още в началото на 2012 г. бившият варненски кмет Кирил Йорданов, издигнат и избран за четвъртия си мандат като кандидат на ГЕРБ, поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството (по това време - Лиляна Павлова) финансиране за ремонта на бул."3 март". Заявената тогава сума бе точно 12 млн. лв. - толкова, колкото сега отново са заложени в бюджета на Варна за тази дейност.


На 10 април 2012 г. Лиляна Павлова внезапно съобщи, че е оспорила поисканото финансиране като прекалено високо за предвидения пътен ремонт и поиска то да бъде намалено с 25%.
"Това е изключително сериозна сума, каза тогава Павлова. С толкова в момента рехабилитираме 20-25 км от второкласните пътища." След реакцията й стойността на ремонта беше редуцирана до около 9 млн. лв.


Сега, в началото на 2014 г., нито икономическото състояние на страната, нито растежът на местната икономика във Варна предполагат тенденция към нов бум в строителния сектор. По тази причина не е отбелязано и нарастване на цените на труда или материалите. Въпреки това администрацията на Иван Портних на свой ред отново поиска да ремонтира бул. "3 март" на стойност, определена от Павлова като нереалистична. Но този път през общинския бюджет - 5.5 млн. през 2014 г, а остатъкът през следващата.


Нито стотинка повече


След публикация на 12 февруари в "Дневник", че община Варна прави втори опит да похарчи 12 млн. лв. за по-малко от 3 км градски булевард, кметът реагира с коментар във "Фейсбук".


"Тези 12 милиона са от последния готов проект за "3 март", който има в общината към момента, написа той. При това във вариант предварителни разчети. Конкретната цена ще знаем при изготвяне на актуална проектосметна документация. Именно затова в бюджета са заложени 5 млн., а не 12 или 9. Определено няма да похарчим 12 млн. за нещо, ако то струва 5 или 7 (...)"


От този коментар в социалната мрежа стана ясно, че "последният готов проект за "3 март", с който сегашната общинска администрация във Варна разполага, е този за 12 млн. лв., наследен от Кирил Йорданов. Но при старта на ремонта в четвъртък зам.-кметът на града Христо Иванов цитира сума, нужна за покриване на ремонта, която на практика опровергава написаното от Портних. 


"Ремонтът се реализира по преработения проект за реновиране на булеварда от 2012 г., който предвижда цялото трасе да бъде обновено за 9.8 млн. лв.", каза Иванов, цитиран от общинския сайт live.varna.bg.


На въпроса на "Дневник", защо тогава в бюджета на града за т.г. са заложени 12 млн. ("по предварителен разчет" според Портних), при положение че общинската администрация е разполагала с "преработен проект", по-евтин с 2.1 млн. лв., Иванов отговори така:


"Да, наистина има разминаване. Стойността, посочена в бюджета, не е коректна, но новата е в минус, така че сега всичко е наред, нали?"


Според Христо Иванов сумата от 12 млн. лв. е била "индикативна". "Когато нещата влязоха в оперативно русло, преизчисленията формираха новата по-ниска сума", обясни заместникът на Иван Портних. Но така и не даде отговор на въпроса, защо при наличието на по-евтин проект за ремонта при изработването на общинския бюджет е бил използван по-скъпия?


Колкото поеме


Изпълнител на започналия в четвъртък ремонт на бул. "3 март" във Варна ще е дружество по Закона за задълженията и договорите "Варнастрой 2012". То е регистрирано на 3 август 2012 г.  от "Трансстрой – Варна" и силистренското "Пътстроймонтаж".


През май м.г. "Варнастрой 2012" бе сред компаниите, които преасфалтираха входния булевард на града "Владислав Варненчик". За тази цел, преди да подаде оставка на 20 февруари м.г., правителството на Бойко Борисов бе отпуснало 5 млн. лв., а в информацията, съпътстваща финансирането, нееднократно бе напомняно, че това е станало "по личното настояване" на Иван Портних. По това време той вече бе областен координатор на ГЕРБ във Варна, общински съветник от партията и председател на комисията "Финанси и бюджет".


Ремонтът на бул. "Владислав Варненчик" бе съпътстван от серия скандали, свързани с финансирането и качеството на свършената работа. Най-сериозният от тях беше предизвикан от проверка, показала, че сумата от 5 млн. е била отпусната от правителството "на око" и без финансова обосновка за реалната стойност на рехабилитацията. По-късно това беше потвърдено както от правителствената информационна служба, така и от Стоян Димитров, тогава директор на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в община Варна.


Сега разнобоят в информацията за това защо в разходната част на варненския бюджет са записани 12 млн. лв. за ремонта на 3 км от бул. "3 март" при наличието на проект за същата дейност на стойност 9.8 млн. лв. отново хвърля сенки на съмнение. Схемата с финансирането "на око" от години е проблем на Варна. Резултатът от прилагането й е видим на всяка крачка.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Колко може да струва ремонтът на 3 км. булевард"

  Толкова, колкото да има за всички по веригата.
  Дано само консултанта да не се казва Доган.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Варна беше много напред ,но сега отдавна диша праха на Бургас..

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Статията е манджа с грозде. Повтарят се само едни милиони, грам подробности няма за този ремонт. А те са важни- едно е да правиш ремонт на настилката, друго е ако сменяш и подземната инфраструктура като водопроводи, канализация и кабели.

  Едно е да рехабилитираш второкласен път (Павлова), друго е да ремонтираш изцяло централен булевард в голям град.

  При това го казвам, не защото Портних е прав и невинен за харчовете, а защото статията е слаба като обосновка и критика...

 4. 4 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  По четири милиона на километър!!!??? Какво ли щеше да е ако беше ново строителство през баири и дерета?

 5. 5 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Хубава статия, НО.
  Авторът Спас Спасов дори не си е направил труда да провери, че става въпрос за 2 км!
  Прилагам изображение: http://prikachi.com/images/589/7127589A.jpg
  Сега се започва участъкът: С->В.
  Търси се финансиране за участъка В->А.
  А това, което е наляво от С, е още 1 км, който обаче ще се ремонтира и финансира по проекта за Интегриран градски транспорт (онзи, с автобусите). Евентуално.
  Та, повдигнатите въпроси в статията остават... Но се учудвам на лековатия подход на автора... Ами ако е допуснал и други подобни грешки?

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":

  Е, повтарят се недоразуменията на ниво бюджетиране. Те нямат отношение към самия ремонт, но са явен индикатор при подготвени нереални или надути сделки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  ако има определени 12 милиона в бюджета ,а ще трябват най много 9.8 милиона ,остават поне 2.2 милиона ,които са крайно необходими за рехабилитация и оправяне на улиците в кварталите Бриз ,Свети Никола и Траката ,които са крайно разбити и даже без никакви настилки ,а там има вече стотици блокове с десетки хиляди живущи ,от които повече то са ичужденци ,да се направят спешно проекти и да се започне поне от главните улици в тези квартали ,всички те плащат огромни данъци основани на огромните данъчни оценки направени в последните години ,къде са ни парите ,след като няма сметосъбиране ,няма улици ,няма почистване ,няма снего почистване ,няма запълване на улиците ,защо се събират данъци от тези квартали във Варна като няма да ги правят ,време е за съдебни дела с общината и да почнат да ни връщат данъците ,които им наливаме ,за да си разбиваме колите .

 8. 8 Профил на bqs
  bqs
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кажете ми защо в Румъния - град Констанца, който е на брега на черно море, има по-добра развита пътна инфраструктура. Вижте в гугъл мапс булевардите там нямат кръпка. Пък и не вярвам туризмът там да е по развит от Варна.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#7] от "tur671":

  От едно интервю на строителен предприемач, работил в чужбина:

  "В Израел и Германия – абсурд е да започнеш да строиш жилище, фабрика – първата работа на общината е да докара до твоите граници, газ, ток, вода, път. И чак тогава ти издава разрешителното да строиш. От данъците и таксите на това, което ще се построи, общината ще си възвърне парите за инфраструктура за една година. Нека да са за пет. И ще започне да печели.

  В Марково вече пета година бера ядове заради един път, който общината го прави. 60 милиона е инвестицията ни там, като се въведе с акт 16, само таксата за общината от въвеждането е 1,2 милиона лева.

  Но няма кой да я направи тази сметка. Докато в Израел и Германия си я правят тази сметка. Двеста апартамента в обекта по 50 хиляди евро са 10 милиона. И върху тях 2 на сто данък за общината. Отделно се започва: такса смет, данък сгради всяка година и т.н. Ортак с дявола ще стана, за да докарам до този блок всичко по най-бързия начин и да започна да му прибирам данъците.

  Тук всичко е точно на опаки. В Израел освен инфраструктурата, седмица, преди да завърша сградата общината идва и вече сади палмите. И в момента, в който съм построил сградата и излизам от нея в същия ден и общината си е свършила цялата работа. И хората пристигат да се настаняват. Паркирането – там да видиш кола върху тротоар? Изключено! Глобите са убийствени."

  http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/114/a/dimityr-iazov-poiaviha-se-pyrvi-priznaci-za-syjiviavane-na-stroitelniia-otrasyl,126573/?page=4

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  абсолютно си прав ,до тук само за един апартамент там съм броил повече от 4000 лв данъци и такси на общината ,сега чакам годишния ми данък ,който също ще е огромен ,на това отгоре до блока ми трябва да премина едни 700 м по тясна уличка без възможност да се разминеш ,от тях поне 400 м са абсолютна дупка и кал безграм асфалт ,а блока ми е до няколко още ,които са супер луксозни и поне със 500 апартамента ,купени последните 2 -3 години и платили поне по 3000 лв данъци на община Варна ,къде са парите ,няма изобщо път до там

 11. 11 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ще струва толкова, колкото може да източат. Няма да е по- малко.
  Това е, изпълнители, които се надяват на държавна поръчка- няма по- хубаво нещо от това. За тази цел се регистрират дружества и т.н. Понеже няма никакъв контрол върху държавните поръчки /кой с кой е свързан, какво получил и т.н./ и за изпълнението след това /качеството след това/, освен от пресата, но това не води до сериозни последствия, практиките си продължават в същия дух. Докато няма наказуемост за корупция и фирмите изпълнители, при некачествена работа да си плащат и оправят направеното, все така ще продължава.
  Извинете за баналните изказвания моля, но си е така.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#10] от "tur671":

  Тъй като наскоро си декларирал имота, видя ли самата декларация? Да почнем оттам, че човек без висше образование няма да я разгадае никога, а дори и при висшистите 2/3 ще объркат все някоя от стотината кутийки.

  Вътре има въпроси колко е висок таванът, дали имотът има телефон (?), има няколко кутийки за "луксозно изпълнение", измежду които "алуминиева дограма" и "топлоизолация" (за ПВЦ дограма още не са чували, така че отговаряйки че нямаш алуминиева, пестиш няколко лева данък лукс). С една дума, поредната "триангулачна точка от националния тъпографски кадастър"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 13. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#8:"bqs"]Кажете ми защо в Румъния - град Констанца, който е на брега на черно море, има по-добра развита пътна инфраструктура.[/quote]
  То да беше само в Румъния....
  И после все шофьорите виновни за произшествията! Ами не, при такава разбита пътна настилка навсякъде си е направо опасно шофирането!

 14. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Работи се на принципа,кой колкото може да открадне от парите на данъкоплатците,моите и вашите.Ако мине номера.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  е аз имам 2 висши и 2 магистратури ,ама не можах да захапя декларацията и платих на някаква фалшива фирма да ми я попълни ,даже не съм я чел ,защото са глупости ,спомням си ,че ме глобиха и 20 лв ,за това че съм закъснял някакви дни да си декларирам имота и държаха веднага да ги платя ,при което чаках в някакъв данъчен салон цял следобед ,вместо да направя това по интернет ,както е в нормалните страни ,разбирай живея в друг град ,взех си отпуск ,отидох и висях цял ден за да декларирам имот ,на това отгоре ме глобиха ,а на това отгоре нито има сметосъбиране ,нито има даже път до имота ,за който са ми отредили огромен данък ,ами смятам да си платя данъка и да съдя общината да ми плаща ,щото явно зимата и през пролетта ,когато валят дъждове ще трябва да си наемам хеликоптер ,за да стигна до вкъщи

 16. 16 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 448 Неутрално

  струва колкото решат .... след като сами си пишат законите, гласуват си ги, публикуват си ги в пресата и ако някой ги съди си имат съд и прокуратура .....

  да, струват колкото решат или по-точно колкото могат да вземат при така създадената схема - бизнес/народ/държава

  БСП и ДПС вън от политиката
 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Във Варна това е възможно,
  Местният стандарт на живот е доста висок и немалка част от парите на проекта ще отидат за участващите в него...

 18. 18 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Парадоксалното е, че проектантите надписват по поръчка, а не носят абсолютно никаква отговорност за обикновено некачествените си проекти!

 19. 19 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":
  [quote#12:"cinik"]Вътре има въпроси колко е висок таванът, дали имотът има телефон (?), има няколко кутийки за "луксозно изпълнение", измежду които "алуминиева дограма" и "топлоизолация" (за ПВЦ дограма още не са чували, така че отговаряйки че нямаш алуминиева, пестиш няколко лева данък лукс). [/quote]
  Заради тази декларация в период на 2 години съм посетил десетина пъти община Овча Купел в София. 1-во данъчната оценка ми беше 2 пъти по-висока от пазарната цена на апартамента, след това се оказа че Овча Купел се водел квартал със статут на куротно селище, защото там видиш ли имало едно време минерални бани, извори и прочие. Както и да е, това го отмениха. После ходих да си преправям декларацията, че нямам дограма, климатична инсталация на цялата сграда и прочие и накрая (след 10-тия опит) се оказа че лелката там ми е объркала зонирането на апартамента и го отбелязала в друг район. Съответно всичко си дойде на мястото, но в продължение на 3 години отлагах плащането на данъците (където такса смет направо трепи с тази база за изчисление на данъчна оценка, а не на количество изхвърлен боклук). Служителката ми каза следното "Добре че не си плащал високия данък през тези години, защото сега нямаше да ти възстановим сумата".Иначе миналото лято положиха частично асфалт, а преди 3 години направиха левия Владайски колектор иначе всичко се изливало в реката. Като цяло инфраструктурата е плачевна, а "тротоар" е някаква непозната дума за архитектите в Столична Община. Варна не остава по-назад като гледам...

 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Много, ако го правят комунистите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 21 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аз още се чудя колко може да струват 30-тина километра паянтова телена ограда, а сега и този дерт да ми дойде до главата...

  Свобода за Надежда Савченко!
 22. 22 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#12:"cinik"]Тъй като наскоро си декларирал имота, видя ли самата декларация? Да почнем оттам, че човек без висше образование няма да я разгадае никога, а дори и при висшистите 2/3 ще объркат все някоя от стотината кутийки. [/quote]
  И за данък общ доход. Ужас. Справих се само защото на едно гише човекът ми помогна, с което му загубих маса време... Съкращения, които нищо не ми говорят, понеже не съм счетоводител, графи и т.н. Декларациите са тема за отделен труд, многотомник, навярно сатиричен

 23. 23 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "Нефертити":

  Кметът е от ГЕРБ, общинският съвет - също. Фирмите - изпълнители също са същите. Извод - няма значение от коя партия е кметът, а кой в крайна сметка лапа поръчките.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 24. 24 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#20:"Нефертити"]Много, ако го правят комунистите. [/quote]
  О, не само те! Това е система извън видимите политически дадености. За съжаление.

 25. 25 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#23:"TrakerBG"]Извод - няма значение от коя партия е кметът, а кой в крайна сметка лапа поръчките. [/quote]
  Да. Става дума конкретно за пари.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#19] от "mapuhcku":

  Твоят случай с 3-те години разправии е екстремен, докато този със "само" 3 дена разправии да си допопълниш някоя от пропунатите 100-тина кутийки е масов. Ще ти кажа и мен за какво ме върнаха, когато я пратих по пощата. Точно на тези отметки за алуминиевата дограма, телефона и климатика бях сложил хиксове за "да", а правилното било да сложа нули (!!!), пък хиксовете да ми бъдат като "не". След кратка разправия по телефона, ме успокоиха, че "всички бъркат, затова най-добре да идвате на място". Пак казвам, такава простития чукча не може да я измисли. Много ще му е сложно. Това е задача за "гениално тъпи" чиновници, гениално тъпи....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#18:"bulgaria111"]Парадоксалното е, че проектантите надписват по поръчка, а не носят абсолютно никаква отговорност за обикновено некачествените си проекти! [/quote]
  +++++++
  Само дето този парадокс е нарочен ми се струва...

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  [quote#22:"danid"]И за данък общ доход. Ужас. [/quote]

  Като имаш предвид, че сме на плосък данък и от този най-прост казус пак сме успели да направим от декларацията многотомник с твърди корици. Пък направи си сметката на какво ще заприлича, ако почнат една по една да се реализират идеите за семейно подоходно облагане, необлагаем минимум, приспадане от данъка на разходите за обучение и други благозвучни предложения. Сигурно образователната система ще трябва да преподава някъде от 6. до към 11. клас един-единствен предмет: "попълване на данъчна декларация"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  еми, ако стане като в Германия и данък придобиване на имот да е 4-5%, може и да има пари...ама може да ги окрадат . В Германия при купуване на имот човек трябва да приготви 10% от сумата за разходи (4-5% за държавата, 1% за нотариуса, който обаче върши доста бумащина, 0,5% за имотния регистър, и вече 4,76% - 4% + ддс върху него, за агента).

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Само дето в целия цивилизован свят данък имот е 1% от данъчната оценка на имота НА ГОДИНА а в българия е 0.1%. А таксата за строително разрешение е мин 150Е/квадрат ( в Белград) а най-високата в софия е 14Е/квадрат за центъра.
  Та това е причината там да става инфрастрултурата а тук не.

 31. 31 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нека каже строителят на Съвременна България кое колко струва.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  [quote#15:"tur671"]чаках в някакъв данъчен салон цял следобед ,вместо да направя това по интернет ...взех си отпуск ,отидох и висях цял ден за да декларирам имот ,на това отгоре ме глобиха ,а нито има сметосъбиране ,нито има даже път до имота ,за който са ми отредили огромен данък ,ами [/quote]

  Ако разкажеш твоя случай на някой каскет от Атака, БСП или росенпетровец, същият ще ти отговори, че висенето по опашки по службите представлява:

  "Интимен момент на общуване между теб и държавата, който предоставя крайно необходимото време за съзерцание пред вратата, през което да съзнаеш, че си една малка бурмичка от общата държавна машина, за чиито фундамент са проляли кръвта си твоите деди - багатурите, озгурите и багаините...."

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 33. 33 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  имаш грешка. В Германия данък имот е между 2,6 и 3,5 промила, т.е. 0,26 - 0,35% (това е за ФРГ), в ГДР провинциите е между 5 и 10 промила, но там данъчните оценки са много ниски.

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ТЕЗИ ХОРА ПЛАЧАТ ЗА РЕВИЗИЯ.

  С 12 милиона се правят нови 4 клометра магистрала с цялата съпровиждаща структура.
  Крадците от новите неокомуно съобщества нямат свършек.

  3 километра асфалт струват около 4 до 5 милиона заедно дори и с някои подмени. Дори 6 милиона да са, това е 100% увеличение пред погледите на съгражданите на отишлия си без време Пламен Горанов. Дори и жива факла не е в състояние да освети тъмните коруптивни сделки на община Варна, гнездо на комуногрупата ТИМ.

 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  да ,ама в щатите нотариалните такси са 10 долара и нотариус става всеки ,които си изкара документ от съда ,че не е съден и може да бъде свидетел на дадена сделка и да завери това с подписа си ,а тук не е така ,мене мазни варненски нотариуси ме брулнаха близо 5000 лв за услугата да ми напишат два листа и да ми принтират още 10 ,след което трябваше пак да бия 500 км ,за да си взема заверения нотариален акт ,изобщо тук е сбъркана цялата система ,защото народа сме особено прости ,ако всички спрем да даваме данъци на общината съм сигурен ,че ще се намерят пари за всички улици ,проблема не е само в Варна ,а навсякъде ,в моя си град имам няколко апартамента и коли и плащам чинно данъците си ,които са също четирицифрени ,срещу това само в последната година съм си чистил цялата улица абсолютно сам поне 4 пъти ,обрал съм поне 4 варела с листа есента ,окастрих храстите на 500 м ограда ,които достигаха до 5 метра навътре по улицата и пречеха на движението ,но общината нямаше сили да дойде да свърши и това ,насипах на радиус 3 км ,поне 30 дупки ,платих от джоба си поне 2 пъти да ми донесат приятели асфалт на по големите дупки ,през зимата си почистих сам улицата няколко пъти със собствени средства платени на машини ,освен това си чистя ежедневно тротоара пред гаражите ми ,намиращи се на 10 м от входа на местно училище с 10 дка двор ,но учениците са изгонени със заповед д а пушат и да се хранят точно срещу училището ,общо взето в двора на моята кооперация и трябва всеки ден да премитаме ,питам се ,защо ми вземат данъците изобщо ,а това важи и за цялата страна ,за тези пари ,които само аз плащам ,а и хората от моя блок мога да осигуря денонощна подръжка на района ми и гарантирам ,че няма да има нито една дупка и нито една перушинка денонощно ,крадат ни яко ,това е истината и то ,защото няма критерии ,кой какво трябва да харчи и кое колко струва ,така ,както аз знам за всеки мой имот и кола колко плащам

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  София: местен данък и такса смет за фирми: 1,2% годишно, ама на база на някакви минимални прагове от имотния пик през 2008 г. , според които един гараж в Младост-2 струва 37 000 лева, при все че на пазара ще му вземеш около 10 000. Догонваме ги бавно и незабележимо, което всъщност е олицетворение на тази неефективност, от която се оплакват производителите: при няколко пъти по-евтина работна ръка накрая германци и австрийци да ги бомбят в офертната цена ...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  Забравил си да упоменеш: онгундурите, котригурите и най-широко разпространеното племена по днешните територии на чукундурите и комунодругурите.
  Които избиват почти до крак останалите племенни образувания и установявайки превес на собствени понятия за управление над техните остатъци.

 38. 38 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#35] от "tur671":

  лошото е че българският нотариус не носи някаква голяма отговорност и само изповядва сделката. В Германия за тоя 1% нотариалната кантора върши всичко по сделката - от личен опит. Имах час за изповядването, заедно с продавача. Нотариусът изпя изключително бързо договора - едни 14 страници. След това се подписахме. След седмица получих 2 копия на договора, прошнуровани и с червен восъчен печат. Едното за мен, другото за банката (ипотека). Платих моята част на продавача по банков път и после с скрийншот от онлайн банкирането и копието за банката при банката (по пощата). Малко след това банката плати. И след това нотариусът започна да ми праща разни писма за отписване на бишвия собственик от имотния регистър, после за да ме впишат мен и още веднъж за да впишат ипотеката като задължение на имота. То самото жилище имаше ипотека на предишния собственик и тя трябваше да се отпише, нея си я поемаше бишвия собственик и така не влезна като намаление на цената. Цялата процедура беше един месец. Кандидатстването за ипотека започна онлайн (през фирма, която търси оферти и при сключване на сделката получават процент) и само трябваше да си пратя копия от фишовете и извлечения от сметките. След това ми гарантираха процента за седмица, докато подпиша договора и го пратя обратно по пощата (трябваше идентификация на самоличността в пощата с личен документ). 1 месец след приключване на сделката данъчните ми пратиха честитка да им платя 3,5% (сега е повече) от сумата по договора по банков път. При сключване на договора нотариусът изисква единният данъчен номер на купувача (понеже нямат ЕГН-та) за знаят данъчните от кого да си поискат парите.

 39. 39 Профил на edin13
  edin13
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#38] от "alabalko":

  ами научни фантастики ,а аз съм сигурен ,че си платил по малко от мене за цялата манипулация по покупко продажбата

 40. 40 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Въпросния участък ще се изгражда като НОВО ТРАСЕ...Спасов,вместо да манипулираш форумци които не са от Варна,направи един клип за състоянието на "булеварда"!!!Поясни,че въпроса не е само полагане на нов асфалт...Моля за коректност...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 41. 41 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 693 Неутрално

  По темата за златните варненски пътища прочетох
  книгата "Залезът на Варна" на Невена Троянска / кореспондент и редактор на "Труд "/ и бях изумен . Всички знаят какво става в този град . И всички си траят : и прокуратурата ,и партиите , и гражданите .
  Втрещен съм не от далаверите , а от овчедушието и конформизма , които властват в "морската столица" . А данъците там са от най-високите .

 42. 42 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#26] от "cinik":

  Да се смееш ли, да плачеш ли - значи ти казаха, че "0" е "да", а "х" е "не"!!!
  Какво им пречи, предвид странните и нелогични стандарти, да сложат 2 празни квадратчета: едното - за "да", другото - за "не". Или тогава може някой великан да сложи и трето - за може би, не знам и прочее.

 43. 43 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#4:"victor2"]По четири милиона на километър!!!???[/quote]

  Боко рапоня опукваше по 20 млн. на км от южната дъга. Портних е скромен подражател от същата мутренска банда.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 44. 44 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Добре си решил да ги съдиш и трябва всеки да постъпи така. Интересно ми е дали ще спечелиш. Ако да, както ти го пожелавам, можеш да отприщиш истински порой от подобни справедливи дела.

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Но при старта на ремонта в четвъртък зам.-кметът на града Христо Иванов цитира сума, нужна за покриване на ремонта, която на практика опровергава написаното от Портних.
  е протестите безплатни ли бяха? или биенето на избори е евтино .тези 2 млн. са си техни . позабавиха се нещата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Росица Пенкова
  Росица Пенкова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На практика, заложената в бюджета за 2014 г. сума е 5.5 милиона за уàстъка от "Цар Освободител"до "Ян Хунияди" - точно 2 км. http://www.varna.bg/bg/articles/5976/%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_2014_%D0%B3..html

 47. 47 Профил на clior3
  clior3
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е малко да се ограмотят повечето коментиращи тук и тогава да си изказват тежките мнения. Да се види проект, какво точно ще се прави и как ще се прави, за да се прецени дали е малко или много. Този булевард, лично на мен, ми се струва много по-голям като габарит отколкото всеки друг във Варна (с изключение на Левски), никога не е ремонтиран и проблемите, които се показват с дупките сега и неравностите, е че явно трябват много сериозни укрепителни действия. Нека да излязат проектантите и да защитят сумата. Но нека не забравяме едно - едно време се харчиха огромни суми всяка година да се кърпи, след това пак да се правят дупки, пак да се кърпи, а сега се цели цялостно преасфалтиране. Разликата е от земята до небето, за да може Спасчо да прави лесни сравнения.

 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  [quote#37:"convince"] най-широко разпространеното племена по днешните територии на чукундурите и комунодругурите.
  Които избиват почти до крак останалите племенни образувания и установявайки превес на собствени понятия за управление над техните остатъци.[/quote]

  +++++++ Светът е създаден от Господ, но е устроен по Дарвин. Оцелява най-приспособимият. Хора джентълмени и социално чувстителни са обречени на изчезване

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 49. 49 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":
  До коментар [#5] от "TrakerBG":
  До коментар [#40] от "Tod":

  Разбирам старанието ви. Сигурно е мотивирано! Но това, което аз искам да знам е защо според кмета на Варна: "последния готов проект за "3 март", който има в общината към момента" е на стойност 12 млн. лв. А според заместника му: "Ремонтът се реализира по преработения проект за реновиране на булеварда от 2012 г., който предвижда цялото трасе да бъде обновено за 9.8 млн. лв.". И ако прав е заместникът, защо в бюджета на Варна за 2014г. все пак е заложен разход от 12 млн. лв.
  Какво пише в опорните точки?

 50. 50 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росица Пенкова":

  Според сайта на община Варна: "Първият етап от ремонтните дейности обхваща трасето от бул. „Янош Хуняди“ до бул. „Република“. Инвестицията, осигурена от общинския бюджет, е 5,5 млн. лв.".

  http://live.varna.bg/bg/actual/zapochva_remont_na_nai_razbitiq_varnenski_bulevard_treti_mart.html

  За тази алабаланица говоря аз!

 51. 51 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#49:"Спас Спасов"]Разбирам старанието ви. Сигурно е мотивирано...
  ----------------
  Да Спасов,моето старание е мотивирано!!!Ненавиждам манипулатори,още повече журналисти!Както писах направи един клип за състоянието на трасето,публикувай и тогава отново ще коментираме...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 52. 52 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#49:"Спас Спасов"]Какво пише в опорните точки?
  ------------------------
  Ако визираш твоите,те се спускат от редакцията...моите са на жител на този град,който троши лични и фирмени МПС-та...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 53. 53 Профил на Росица Пенкова
  Росица Пенкова
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Заложената сума в бюджета е 5,5 млн. лева. За цялата отсечка от "Ян Хунияди" до "Цар Освободител".

 54. 54 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#46] от "Росица Пенкова":

  Хайде да говорим истината?

  За посочения от Вас участък (2 км) В ПОСОЧЕНИТЕ ОТ ВАС ДОКУМЕНТИ (Бюджет на Община Варна) са предвидени 12 млн. лв., от които за 2014 г. ще бъдат осигурени 5.5 млн. лв.
  Имайки предвид и думите на самия кмет, че се започва с участъка "Ян Хуниади" - "Република", излиза, че

  Ще бъде направени 900 МЕТРА за тези 5.5 млн. лв.!!!

  П.С. За гостите на Варна - булевардът е 4-лентов, без разделителна ивица, ще бъдат подменени ВиК и комуникации, а като техническа сложност - вижте сами: https://goo.gl/maps/Z49GV

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 55. 55 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#49] от "Спас Спасов":

  Къде ги видяхте само ТРИТЕ километра?

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 56. 56 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росица Пенкова":

  Нищо не сте разбрали. Прочетете пак и Бюджета, и изявленията на кмет и администрация. Пак повтарям, ясно си пише, че ще се прави на парче - първото парче струва 5.5 млн. и ще се прави тази година, а второто - догодина и още не се знае колко ще струва, но ЗАЕДНО двете се очаква да са около 12 млн.
  За 2 километра (Спасе).

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#49] от "Спас Спасов":

  Би било наистина хубаво някой да ми плати за това, че обяснявам колко е повърхностна статията Ви... че нали опорните точки са по тарифа?

  Ако знаете подобен работодател, пишете ми. Не че намеквам, че ви плаща подобен шеф. Само да уточня, че "опорни точки" като "българите са виновни, че циганите живеят в гета и не искат да се образоват" не мога да пускам поради естетически и цивилизационни причини....

  А това че се засягате лесно- не е беда. Бедата е, че това с нищо не помага.

 58. 58 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#57] от "diegos":

  Не се засягам, diegos! Разговорите с тролове ме забавляват Но става късно. Лека вечер!

 59. 59 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#34] от "convince":

  Тъмните корпоративни сделки ги има във всяка община в България и по целия свят. Специално във Варна те не зависят от местните бизнес кръгове, колкото и скучно да звучи за някои софиянци и/или любители на конспирацията.
  Конкретно фирмите за ремонти и пътища ги държи един знаков за Варна общинар Янко Станев, който от времето на Кирил Йорданов движи финансовия сектор така че всичко да изтича в джобовете му и в тези на кръгът му административни хиени.

 60. 60 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А КОЛКО БИ МОГЪЛ ДА СТРУВА ЕДИН СПЕСТЕН МЕТЪР ОТ МЕЖДУНАРОДНА МАГИСТРАЛА!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 61. 61 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#28] от "cinik":

  Ами не ми се мисли. Защото аз съм някакъв особен случай, частен, така да се каже, и всичко се усложнява на степен... както и да е, този път се справих и платих като отличник всичко, за догодина ще му мислим.
  Иначе декларациите са просто един абсурд!

 62. 62 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Колко може да струва ремонтът на 3 км булевард?"

  Колкото може повече!

 63. 63 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#58] от "Спас Спасов":

  Въпросите са основателни,но и според мен в статията личи предубеденост.Това е неприятно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK