В двучасов спор за пускането на "Кремиковци" депутатите си спомниха за социалистическата икономика

В двучасов спор за пускането на "Кремиковци" депутатите си спомниха за социалистическата икономика

© Надежда Чипева, КапиталСлед двучасови спорове депутатите отложиха разискванията по предложение на "Атака", с което да се задължи правителството да направи всичко възможно, за да възстанови дейността на завода за непрекъснато леене на стомана в комбината "Кремиковци". Комбинатът е в несъстоятелност от 2010 г. През април 2011 г. компанията беше продадена на фирмата, създадена три месеца по-рано, "Елтрейд къмпани" - собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, за сумата от 316 млн. лв.


В последния момент лидерът на "Атака" Волен Сидеров сам предложи отлагането и редактира предложението си - парламентът да възложи на правителството да предприеме спешни мерки за възстановяване на възможните производствени дейности в комбината. Предстои то да бъде обсъдено в парламентарната комисия по икономика.


В дебатите депутатите се отдадоха на спомени за приватизацията и за ролята на "Кремиковци" в българската икономика и припомниха, че комбинатът произвеждал 9% от брутния вътрешен продукт. Депутатите от "Атака" настояваха, че заводът за непрекъснато леене е единствената част от "Кремиковци", която била в състояние да заработи "още утре". За целта била нужна само подкрепа от Българската банка за развитие. "Кремиковци" е икона на една престъпна, криминална приватизация. Тя беше осъществена от правителството на Иван Костов и практически ликвидира завода", обяви депутатът от партията на Волен Сидеров Николай Александров.
Депутатите от левицата определиха ролята на предприятието в годините като "безспорна" и влязоха в спор дали то е било приватизирано на цената на софийска гарсониера или за един долар. Бившият министър на икономическото развитие в кабинета "Виденов", а сега депутат от БСП, Румен Гечев предложи, вместо парламентът да задължава правителството да го отвори, да извърши анализ дали това е възможно. Съпартиецът му Методи Тиохаров го подкрепи за алтернативното предложение и обяви, че по негово мнение "Кремиковци" не може да заработи отново. "Това са големи капитали. Те бяха вложени навремето от великия Съветски съюз, както казвахме, но сега няма кой да ги вложи", подчерта Теохаров.


От ДПС също определиха приватизацията на "Кремиковци" като скандална, но припомниха, че заводът за непрекъснато леене на стомана е изцяло частна собственост и не е ясно как държавата ще възстанови дейността му. Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш, обърна се към депутатите зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов.


Депутатите от ГЕРБ обявиха, че дейността на "Кремиковци" е водела до тежко и опасно замърсяване на въздуха в София, и попитаха към национализация ли ще се върви, щом парламентът ще задължава изпълнителната власт да предприеме действия за възстановяване на нещо, което е 100% частна собственост. "Това беше черната каса на партиите, които ни управляват в дългия преход, почти без изключение", възмути се Стефан Господинов (ГЕРБ), а бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов" Делян Добрев обобщи дебатите: "Становището на "Атака" е, че "Кремиковци" трябва да го има на всяка цена, а на БСП и ДПС – че това е едно много хубаво предприятие, за което обаче не трябва да се дават държавни пари."


Някои дори се размечтаха колко хубаво било при социалистическата икономика с едни заводи с димящи комини. Но България фалира в края на този период. "Смеете се, колеги, но скоро ще обсъждаме предложение да се върнем в този строй", завърши Добрев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK