Никой не иска да бъде главен съдебен инспектор

Никой не иска да бъде главен съдебен инспектор

© Надежда Чипева, КапиталСъюзът на съдиите в България (ССБ) продължава чрез консултации в професионалното съсловие да търси подходящ кандидат, когото да номинира за главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега предложените не са дали съгласие да бъдат издигнати за поста.


Това става ясно от последното съобщение на ССБ, публикувано днес на сайта на организацията.


Вътрешните консултации бяха обявени през февруари, след като предишната процедура за избора на номинираната от БСП и ДПС Веселина Тенева беше прекратена. В Съюза на съдиите беше изготвена детайлна процедура за предлагането и беше създаден профил на кандидата. След едно удължаване на срока за номинациите се очакваше вчера да бъдат обявени кандидатите. Никой от деветимата посочени от колегите им съдии за поста обаче не е дал съгласието си да започне обсъждане за издигане на кандидатурата му.
"В рамките на вътрешната консултация бяха издигнати кандидатури на съдии, които по преценка на професионалната общност са утвърдени професионалисти и безспорни авторитети с необходимите морални устои, достойни да ръководят контролния орган. Нито един от предложените до момента не даде своето съгласие да участва в обсъждане за евентуално излъчване на неговата номинация за главен инспектор", се казва в съобщението на ССБ. И се уточнява, че след окончателното приключване на консултациите ще бъдат обобщени и огласени основанията за отказа на номинираните.


Качествените професионалисти отказват да бъдат номинирани заради пороците на политическата среда


Токсичната политическа среда възпира читавите и почтени професионалисти. Това се подразбира от разговори на "Дневник" с участници в дискусията на ССБ. Компетентни и почтени професионалисти се въздържат дори да приемат само да бъдат обсъждани за поста заради риска да омърсят своята самоподразбираща се съдийска независимост и необвързаност. Както и да бъдат атакувани и да им лепят политически етикети. Според тях тези опасения можеха да бъдат избегнати, ако парламентът беше показал сериозно и отговорно отношение към проблема, а не просто да си осигури възможността да рапортува впоследствие пред Брюксел, че си е изпълнил задължението с избора на главен съдебен инспектор. Най-простото нещо - казват номинирани съдии, - което парламентът можеше да направи, е да се ангажира, че


ако има убедително предложение, то да бъде внесено като номинация едновременно от опозицията и управляващите


така че да се избегне впечатлението за политизация и да не се допусне никоя политическа сила да си приписва заслугите за евентуалния успех.


Не на последно място и


изискванията на Закона за съдебната власт поставят бариера пред по-млади магистрати


готови да посветят сили и енергия, за да добие високият пост реално, а не формално значение за пред Брюксел. Условието например за 10 години стаж в окръжна съдебна структура на практика спира съдии до около 45-годишна възраст и ограничава подбора сред колегите им от апелативните и върховните съдилища. Които обаче, достигнали веднъж до престижните позиции в съдебната система,  намират далеч по-голямо професионално удовлетворение и смисъл да решават спорове, отколкото да заемат пост с неясен смисъл, и при това имената им да бъдат оплетени в политически интриги. В основата на отказите на качествените професионалисти стои най-напред делегитимираната политическа среда, конкретно парламентарната институция, коментират участници в обсъжданията. И паралелно с това - незавидния статус на самия Инспекторат към ВСС, който трябва да оглавят - включително и заради начина, по който беше структуриран.


Всички тези проблеми бяха повдигнати на вътрешните консултации на ССБ. И въпреки никнещите един подир друг в дискусиите въпроси, показващи рисковете и трудностите, на които се натъква, Съюзът на съдиите пое отговорността да опита да подпомогне стабилизирането на Инспектората към ВСС, което заслужава респект.


Третото поред удължаване на времето за номинациите, без да бъде посочен този път срок, илюстрира усилието на най-голямата съдийска организация да помогне за намиране на качествен професионалист за главен съдебен инспектор, но надали политическите сили ще оценят тези усилия, коментират с горчивина съдии.


"Дневник" търси за коментар председателя на ССБ Таня Маринова, дали ако никой от подходящите според техните критерии съдии не се съгласи, ще се откажат от номинация.


Миналата седмица


парламентът утвърди срока 2 април за издигане на кандидати


както и правилата за обсъждането на номинациите и за избора, който се извършва с квалифицирано мнозинство от две трети от народните представители.


Постът стои вакантен цяла година, тъй като мандатът на досегашния главен инспектор Ана Караиванова изтече в началото на 2013 и тя подаде оставка през октомври. Това стана причина въпросът да бъде поставен и в последния мониторингов доклад на еврокомисията, която показа, че възстановяването на доверието в институциите и в способността на парламента да преодолее съмненията в задкулисни сделки ще бъде трудно.


Вътрешните консултации на съдиите прераснаха в обсъждане на ролята и смисъла на инспектората


Това става ясно още от съобщението на ССБ. Съдиите намират досегашната дискусия за изключително полезна, тъй като в рамките й на първо място се утвърди профилът с обективни критерии за притежаването на изискваните от закона високи професионални и нравствени качества. Но също и според съобщението вътрешносъсловната консултация има изключително важно значение, защото  "не се ограничи до номиниране на кандидати, а се фокусира върху обсъждане на принципните въпроси по правомощията на този орган (Инспектората към ВСС - бел. ред.), начина на неговото конституиране, извършената до момента дейност от него и перспективите му".


Инспекторатът към ВСС беше създаден по настояване на Еврокомисията като средство за дисциплиниране на съдебната система чрез подаване на проверена информация в докладите на инспекторите към кадровия орган. За съжаление в досегашната работа на и инспектората можеха да се видят и случаи на необективност на докладите от проверките в резултат на натиск откъм политическите сили за смачкване на едни магистрати и фаворизиране на други - публично известни станаха намесите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и неговите деления на  съдиите на добри и лоши, като той посочваше добрите. Този щрих от досегашният имидж на инспектората е още една причина за отказа на качествените магистрати да се кандидатират за поста на главния инспектор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Всички се дърпат защото който се престраши да се съгласи веднага му изкарват бельото на показ Проблем е че на всичките е ожълтено

 2. 2 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ами след като политическата система е цялата натопено в кафяво... А и никой не иска да му бъде упражняван натиск от разни политически мафиоти и съмнителни същества като Петното... Това са само част от проблемите. Хак да им е на тия "партии".

 3. 3 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами да предложат Красьо Черното. Той е с най-голям опит с кадруването в съдебната система...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 4. 4 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Аз искам, ама няма да ме вземете щото не съм от вашите!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  и аз искам бе ,само за 3 месеца ще въведа такъв ред ,че Европа ще ни пляска с ръце ,на първо време до 1 месец ще въведа абсолютна мандатност и на второ место ще лустрирам всички червени магистрати назначавани с подпис на председател на ОК на БКП до 10.11.1989 г ,максимум 2 мандата и избори като се почне от прокурор и съдия до най върховния пост , а не партиите да ми кадруват ,а гражданите да се чудим къде да отидем .

 6. 6 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Май идва време, да внасяме кадри отвън?!?

 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Все трябва да има Читав магистрат от випуските близки до този на съдия Тенева...
  Преди пенсиониране,
  всеки би предпочел такова изкушение,
  вместо финала по конфекция на професионалната си кариера...

 8. 8 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Това е същото, като никой да не иска да стане Главен Прокурор, или президент на България. Страх ги е, че всички ще ровят в живота им, и ще намерят очакваното. Ако това не показва нивото на "правосъдната ни система".... Прав е ЕС да ни бие по главите по темата. А ние, българите сме овце. Ако и референдума ни се провали, си заслужаваме съдбата.

 9. 9 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 470 Весело

  "Качествените професионалисти отказват да бъдат номинирани заради пороците на политическата среда."
  Ъъъъ и ко шЪ праим ся!?

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 10. 10 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Кой нормален човек би се съгласил да заеме тази позиция и да се окаже сам сред вълци?!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Т'ва се очакваше.
  Даже си припомних едни диалози по случая: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/04/2213748_gerb_shte_poiska_uduljavane_na_sroka_za_nominacii_za/#msgid8380625

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Забележете ситуацията :
  Професионалната общност не успява да излъчи свои кандидати и "неволята" одма иде, с Партийна препоръка...
  Ех, Бай Гиньо,
  Жив да си, Байовото...

 13. 13 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Политиците и медиите докараха нещата до там, че свестните хора да се дърпат от публични постове. Да очерниш някого, едва ли е целта на свободата на словото.

  ATX
 14. 14 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#13] от "MB":

  Ваденето на факти очерняне ли е?

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "Компетентни и почтени професионалисти се въздържат дори да приемат само да бъдат обсъждани за поста заради риска да омърсят своята самоподразбираща се съдийска независимост и необвързаност." Да омърсят своята самоподразбираща се???? Боже, боже...

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на idin
  idin
  Рейтинг: 213 Неутрално

  да сложат софтуеър, за кво са ни тея неграмотни дебили !

 17. 17 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#13] от "MB":

  Съгласен. Затова ще си намерят някой техен човек накрая и щастливо ще си безчинстват

 18. 18 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Демек, на всите блюстители на закона им е гузна съвестта.

  ура и да живей!!!
 19. 19 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  "...публично известни станаха намесите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и неговите деления на съдиите на добри и лоши, като той посочваше добрите."

  Ех, г-жо Владимирова! Няма да пропуснете да "хапнете" Цветанов! Спомням си, че точно Вие давахте ценни съвети на Цацаров как да го прибере "на топло". Жалко, че не Ви послуша, а и да беше, видно е, че съдът не се съгласи с "изсмуканите от пръстите" му (Ви) аргументи. Просто защото липсват ФАКТИТЕ. И във Вашата статия ги няма, апропо.
  А Вие как мислите, съдиите не се ли делят на "добри" и "лоши"?
  С така известният "имунитет" на съдиите се отне и правото на държавата и обществото за контрол върху тяхната работа. Млади и кадърни съдии са лишени от напредък в кариерата заради затворената, почти мафиотски администрирана структура на съда, начело на която стоят "избрани" (сещате се от кого) председатели. Последните са местени от политиците като пешки според ситуацията, но винаги са верни на "капо"-то. Съдиите са "натискани" или просто мързеливи (за наличието на корупция не мога да твърдя), с добри условия на работа или мизерни (като в СРС), добре или зле образовани юристи, добри или лоши хора, такива със житейски опит или просто роднини по права и съребрена линия на други съдии (ВКС, ВАС), прокурори, адвокати и членове на ВСС. Кой, кой друг да им го каже "право куме, та в очи", ако настоящият главен инспектор си е затварял очите? Виновен ли е Цветанов, ако е бил искрен, след като не той, а ВСС избира, премества и наказва и добрите, и лошите?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 20. 20 Профил на idin
  idin
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тълковен речник:
  Работещ в съдебната система в България- Неграмотен, Мързелив, Високомерен, Надменен, Неспособен, Некадърен, Крадлив, Корумпиран, Прост, Нагъл, Тъп, Непрокопсан ...

 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#19] от "дъждовита":

  [quote#66:"дъждовита"]Аз пък си падам по Цветанов![/quote]
  Знаем. Помним и няма смисъл да ни убеждавате в горното така безрезервно.
  [quote#19:"дъждовита"]Ех, г-жо Владимирова! Няма да пропуснете да "хапнете" Цветанов! [/quote]

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Защо пък трябва да е човек от системата? Това почти сигурно означава, че ще е зависим от тия, които са го предложили!
  Да сложат външен за системата и газ до ламарината! Ама това явно ще се приеме, като опит за намеса в работата на независимия съд! Така де, външно лице да се бърка в съдебните и "строго личните" отношения - не върви някак си...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2120 Весело

  [quote#19:"дъждовита"]Виновен ли е Цветанов, ако е бил искрен, след като не той, а ВСС избира, премества и наказва и добрите, и лошите? [/quote]

  Не, госпожо, Цветанов е невинен! Янева го "доказа", за сега...

 24. 24 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен, проблемът е в това, че самата гилдия не е наясно дали иска да се въведе ред в системата или не. Сегашното положение май устройва всички и този инспекторат, наложен от ЕС, явно им изглежда излишен.

  Отказът на "доказани специалисти" да участват в най-нужната промяна в държавата показва, че като цяло у магистратите липсва съзнанието за обществената им роля. На практика, "най-изявените" в гилдията се държат като занаятчии.

  Няма я вярата в собствения авторитет – всъщност границата между "изявените" и "набедените" в системата не е ясно определена и това е още един от пороците ѝ.

  Ако наистина се окаже, че българският съд не е способен сам да излъчи достоен кандидат за свой главен инспектор, това ще е най-красноречивия знак, че решителната реформа в съдебната система е повече от наложителна. 25. 25 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2483 Весело

  До коментар [#23] от "batzdravo":

  Вие поне ме цитирате правилно. Затова получавате и +!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Гневно

  Така трябва да бъде. Ако има много мераклии, значи плюсовете не са балансирани с минусите. За първи път в България има такъв баланс.

  подпис
 27. 27 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от ".!.":

  Малко факти (име, дата на раждане), полуистини и лъжи. Такива факти ни се поднасят.

  ATX
 28. 28 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Не винете гилидията. Тя е това, което сме и ние. След толкова гъбари по изборите, нормално е сега съдиите да ходят за гъби. Ето и в статията:
  "Качествените професионалисти отказват да бъдат номинирани заради пороците на политическата среда"
  "В основата на отказите на качествените професионалисти стои най-напред делегитимираната политическа среда, конкретно парламентарната институция"

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 29. 29 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Явно този пост се наблюдава зорко от ЕС.
  И поздравление за статията. защо нямаше още 10-на като вас г-жа Владимирова.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 30. 30 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#27] от "MB":

  Ами не, в последните случаи (Марковска, Цацаров, Тенева) фактите бяха свързани с доста съмнителни имотни сделки и намесени роднини. При Марковска имаше и злоупотреба с влияние.

 31. 31 Профил на kotoni913
  kotoni913
  Рейтинг: 257 Гневно

  питам се не можеше ли този прекрасен анализ да не бъде омаскарен в последните редове с дежурните за автора атаки срещу герб?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK