Едно наум: Бареков живеел в къща без екстри за 1 млн. лв от съображения за сигурност

Николай Бареков по време на събитие на партията пред президентството

© Велко Ангелов, Капитал

Николай Бареков по време на събитие на партията пред президентствотоВ рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, изказвания и т.н., които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.


Контекстът:

Във вторник вечерта сайтът vevesti.bg показа къщата, която по информация на медиата е обитавана от Николай Бареков. Официално имотът е притежание на фирмата "Инвестиция БГ". Компанията е била учредена в края на ноември миналата година от Иванка Неделчева (27 г.), Тина Веселинова (26 г.) и Магдалина Христова (25 г.) с предмет на дейност покупко-продажба и управление на недвижими имоти. Проверка на "Дневник" в имотния регистър показва, че тя всъщност е създадена малко преди да придобие въпросната къща, която е купена за 500 хил. евро (977 915 лв.). Първоначалният капитал на фирмата е 5000 лева, а представляващите я нямат участие в други фирми.


При учредяването на "България без цензура" през януари Магдалина Христова беше избрана за член на Контролния съвет на партията. Сайтът "Офнюз" припомни, че името на другата съдружничка във фирмата - Иванка Неделчева, стоеше под учредителната декларация на формацията, където е записано, че тя е натоварена да публикува документа в три национални всекидневника. По-късно Неделчева беше заличена от сайта на Бареков, но все още може да бъде открито чрез търсачката "Гугъл".

Скрийншот от сайта на Бареков, който показва, че Магдалина Христова е в Контролния съвет на партията (долу вляво) - вижда се през т.нар. кеширана версия при търсене в Google

© barekov.com

Скрийншот от сайта на Бареков, който показва, че Магдалина Христова е в Контролния съвет на партията (долу вляво) - вижда се през т.нар. кеширана версия при търсене в Google


Потърсена от "Офнюз" с въпрос дали е сътрудничка в партията за връзки с медиите Неделчева отговаря: "Не съм публична личност, не ме карайте да обяснявам неща, които господин Бареков може да каже".
Днес Бареков разпространи в блога си копие на договора си за наем, сключен с изпълнителния директор и мажоритарен собственик на "Инвестиция БГ" Магдалина Христова, от който става ясно, че плаща месечен наем от 1000 евро на фирмата. Договорът е сключен на 16 декември 2013г., а вписването на сделката е станало на 12 декември (показва справка от службата по вписвания).


Съотношението цена към годишен наем (над 40) означава, че инвестицията на дружеството във въпросния имот би се изплатила за 40 години. Експерти от имотния бранш, потърсени от "Капитал", определят договора като доста изгоден за наемателя, тъй като на пазара на жилища обичайният срок за възвращаемост е около 16 години.


Според "Офнюз" Бареков отначало не отговорил пряко на въпроса дали изнесеното отговаря на истината, обяснявайки, че живее на "10-15 адреса", които не иска да разкрива заради "смъртни врагове на гърба си", но по-късно размислил и сам се обадил в редакцията, за да уточни, че живее под наем в имота.

Едно наум: Бареков живеел в къща без екстри за 1 млн. лв от съображения за сигурност

© barekov.com


Публикациите предизвикаха коментари как лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, близък до Делян Пеевски и Цветан Василев, обитава луксозна къща в "Драгалевци", разходите за която не отговарят на официално декларираните му доходи.


По-късно, в съобщение до медиите Бареков отговори с обвинения към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който живеел в "палат в Бояна", плащан от партийната субсидия. От ГЕРБ обясниха, че имотът е нает от партията, но се използва за представителни цели. Борисов пък напомни, че живее в родната си къща в "Банкя".


Ето и пълния текст на съобщението, получено на редакционната поща от пресцентъра на "България без цензура":


За разлика от палата на Бойко Борисов в квартал Бояна, който се намира до дома на оръжейния бос Николай Гигов, аз, Николай Бареков си плащам от личния джоб наема на къщата, която обитавам от няколко месеца. Поради съображения за безопасност, които засягат моята сигурност и сигурността на сина ми, от охранителната фирма ме посъветваха да наема чрез тях къща, която, поне досега, осигуряваше моята безопасност.


Къщата не е нищо особено, не разполага с никакви екстри, най-малко с басейни и барбекюта, но за съжаление съм принуден да си потърся нов имот под наем, защото поръчкови сайтове, част от империята на Бойко Борисов, побързаха да направят "голямо разкритие за палатите на Бареков". Палатът, който Бойко Борисов обитава също под наем в квартал Бояна се плаща не от личния му джоб, както правя аз, а от държавната субсидия за ПП ГЕРБ, която всички данъкоплатци плащат и възлиза на 20 млн. лева на година.


Всички мои имоти, включително апартамент в квартал Витоша и дворно място в квартал Киноцентъра, закупени от мен преди години, както и наследствените ми имоти, са обявени в моята данъчна декларация. Закупените имоти, апартамент и дворно място, са финансирани с банков кредит.


В това време доживях след 6 месеца чакане бившите ми колеги от bTV Ани Цолова и Виктор Николаев да ме поканят в Сутрешния блок на Нова телевизия. Поканата бе отправена от продуцента Илия, а темата, която сме щели да разискваме, е новата ми придобивка – "палат". Колеги, с това ли трябваше да привлека вашия интерес, при положение, че към този момент политическият субект, който представлявам, инициира създаването на две анкетни комисии в 42-рото Народно събрание - за разследване на евентуални злоупотреби от страна на Росен Плевнелиев в качеството му на министър и държавен глава и за евентуалните изборни манипулации по време на президентските и местните избори през октомври 2011 г.

Справка за покупко-продажбата на имота от агенцията по вписвания

© Дневник

Справка за покупко-продажбата на имота от агенцията по вписвания


Всички представители на ГЕРБ ви гостуваха ката ден в сутрешния блок и облъчваха от екрана зрителите ви, ръсейки глупости и вкарвайки в заблуждение аудиторията. Отказвам да гостувам, както в сутрешния ви блок, така и във всяко друго вътрешно предаване на Нова ТВ. Нека вие давате обясненията защо представители на третата политическа сила в страната и първата по големина извънпарламентарна партия отказват участията си във ваши предавания.


Искам да попитам, знае ли Нова телевизия за палата на Бойко Борисов в Бояна и дали обитаването на този имот ще предизвика журналистическо разследване. Ние ще предоставим снимки. От сценария за утрешното издание на сутрешния блок на Нова телевизия зависи дали програмата на тази телевизия се продуцира от ПП ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK