ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Плевнелиев и Орешарски обсъдиха кризата в Украйна на работна среща

Плевнелиев и Орешарски обсъдиха кризата в Украйна на работна среща

© Правителствена информационна службаПрезидентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски проведоха работна среща на "Дондуков" 2. Двама обсъдиха обстановката в Украйна и региона предвид предстоящия утре извънреден Европейски съвет, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Срещата е била по инициатива на премиера, гласи съобщението на правителствената информационна служба.


Според държавния глава България трябва да настоява Европейският съюз да излезе с единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и региона, да подкрепи запазването на териториалната цялост на страната и да не допуска ескалация на напрежението.


Държавният глава е изразил безпокойство относно действията от страна на Русия, заплашващи териториалната цялост на Украйна. Според президента в Брюксел страната ни трябва да отправи призив да се гарантират демократичните устои на Украйна и да се спазват правилата на международното право и договорите, които не допускат военна инвазия в една суверенна държава.
"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство, заедно с международната общност, да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната, за провеждане на свободни и демократични избори", подчерта премиерът Орешарски. България ще се придържа към общоевропейската позиция, която ще се формира на Европейския съвет в Брюксел утре, гласи съобщението на правителствената информационна служба.  


Държавният глава приветства своевременното свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за ситуацията в Украйна, създаването на кризисен щаб, както и набелязването на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки с оглед предотвратяване на евентуалните рискове.


Президентът и премиерът ще продължат да следят внимателно какво се случва с българите зад граница и как се гарантират правата им. 


Плевнелиев и Орешарски обсъдиха кризата в Украйна на работна среща

© Правителствена информационна служба


Необходимо е да се засили сътрудничеството както на национално, така и на европейско ниво с украинското правителство, да се разшири диалогът с гражданското общество в Украйна и да не се допускат действия като отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика, смята Плевнелиев.


Той е подчертал още, че Съюзът трябва да има единна политика по отношение на Русия и със страната трябва да се поддържа диалог при безусловното спазване на международните норми. 


По време на срещата президентът изразил категоричната си позиция, че България трябва да диверсифицира газовите си доставки. 


За постигането на тази цел е необходимо да се ускори работата по изграждането на газовите връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния, както и да се свържат всички мрежи- енергийни, пътни и др., отбелязал държавният глава. Национален приоритет е тези проекти да се реализират във възможно най-кратки срокове. Действията за енергийна диверсификация и енергийна независимост са мерки в подкрепа на националната сигурност, посочил още Росен Плевнелиев. 


По време на работната среща държавният глава и министър-председателят обсъдиха възможността по време на Европейския съвет България да постави въпроса и за ускорено подписване на Споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова, още в мандата на настоящата Европейска комисия. Президентът счита, че е от изключителна важност ЕС да ускори и европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Светът не бива да се връща към годините на Студената война, защото едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г., е разпространяването на демокрацията на изток, напомнил той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK