Из пледоариите по делото срещу имамите: Когато в правото отсъства логиката, идва произволът (допълнена)

Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивнаДелото и обвинителния акт по безспорен и категоричен начин са израз на религиозно преследване на подсъдимите. Установява се недопустима намеса на държавата в религията и единственият изход от това е оправдателната присъда. Никога в нашата история масово духовници, от което и да е изповедание, не са изправяни пред съд заради тяхната духовна и религиозна дейност ... Позорно е в 21 век някой да бъде съден, че е вършил неща, които са останали недостъпни за възприятието на прокуратурата. Това дело не е в интерес на България, защото насажда религиозна омраза и разпалва останки от възродителния процес".


Това бяха заключителните думи от седем часовата пледоария на адвокат Васил Василев, който защитава трима от подсъдимите по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 13 имами, което се гледа в Окръжния съд в Пазарджик.


Днес беше предпоследното заседание по процеса, следващата насрочена дата е петък - 7 март, когато се очаква защитните тези на останалите адвокати и последните думи на подсъдимите. След това съдът трябва да обяви дата за присъда.
13-те имами срещу които процесът тече от септември 2012 г и срещу които ДАНС (тогава под ръководството на настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев) проведе зрелищна  акция две години по-рано - през есента на 2010 г. са обвинени в проповядване на антидемократична идеология, участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакд ал Ислями". 


Прокуратурата поиска една ефективна, две условни присъди и глоби за 13- те мюсолмански духовници. 
Ефективната присъда е за Ахмед Муса Ахмед (имам на джамия в квартал в Пловдив), който вече веднъж е бил осъждан. За Саид Мутлу и Абдулах Салих (имам от Сърница и районния мюфтия на Пазарджик) прокуратурата поиска условни присъди, тъй като те са обвинени в ръководене и участие в нерегистрирана по законно установения ред организация "Ал Уакф ал Ислями". За останалите 10 подсъдими, които са неосъждани, прокуратурата поиска да им бъде наложена глоба от 5000 лева. 


В пледоарията си в края на януари представителят на държавното обвинение Недялка Попова заяви, че не поддържа обвинението за насаждане на религиозна омраза повдигнато срещу  Саид Мутлу и Абдулах Салих, но отново повтори тезата си, че 13- те мюсюлмански духовници са имали за цел да проповядват антидемократична идеология срещу принципите на разделение на властите чрез налагане на идеологията на салафизма и налагане на шериатската държава. По този начин те са и застрашили националната сигурност.


Независимо какво ще е решението на съдия Ивета Парпулова (доскоро председател на Окръжния съд в Пазарджик) наблюдатели на процеса коментират, че довериеото между мюсюлмани и българи е било взривено за пореден път и това ще се отрази за в бъдеще.


"Ориентация, характерна за пчелите и други насекоми"
Пред сградата на съдебната палата в Пазарджик в сряда няма нищо необичайно. Дори полицаите, застанали точно срещу входа в малкия парк не правят впечатление (освен с това, че остават на същото място до края на заседанието, сякаш без да помръдват).


Доскоро разглеждането на делото всеки път беше съпътствано от митинг на националистически организации. Те пристигаха, за да подкрепят съда да вземе "правилното решение". В сряда, 5 март, те отсъстват.


По-малко са и медиите, строени пред зала номер едно, където трябва да започне предпоследното заседание по делото. На него защитата на подсъдимите продължи с пледоариите. Такива освен адвокат Василев, изложи и адвокат Слав Чаушев (и двамата защитават Неджми Дъбов, Хайри Шерифов и Баирам Ушев).


Акцентите в пледоарията на адвокат Василев бяха свързани с това, че е недопустимо да се обяви за антидемократична идеология, проповядването на каквато и да е религия, каквато по думите му е същността на обвинението. Неколкократно той използваше думата произвол - относно действията на прокуратурата и на експертите ( в по-голямата си част изследвали теми, извън тяхната компетентност); относно начина, по който държавното обвинение се е опитала да обоснове тезата си, по повод събираните доказателства.


Акцент в седемчасовото му изложение беше и участието на анонимни свидетели - един от които е потвърдил, че е служител на ДАНС, както и начина на финансиране на организацията "Ал Уакф ал Ислями", което по думите му няма общо с обвинението.  


"Обвинението е изградено на предположения, на места откровени измислици,  несъвместими със закона. То е мотивирано в голяма част от заключението на експертите. "Но експертизите могат само да помогнат на съда да изясни в по-голяма степен фактите по делото, но не могат да създават факти, както се е опитала да направи прокуратурата", заяви адвокат Василев. Той цитира тълкувателно решение на наказателното отделение на Върховния касационен съд, според което експертизите "не са източник на доказателства и не са предназначени да запълнят доказателствената неяснота".


Василев даде пример, че експертизата не може да се основава на данните дали някой членува в дадена организация и каква е целта й, защото това са фактически въпроси. По думите му не може експертиза да установи дали характерът на проповядването е антидемократичен, защото това са правни въпроси.


По делото бяха възложени шест експертизи върху иззетата литература и компютърни системи. Те са изготвяни от филолози, социолози, богослови и двама арабисти. По тях не е работил експерт по ислям или мюсюлманин, или юрист, уточни адвокат Василев. Той заяви: "представете си революцията в България, ако подсъдими са български митрополити и експертизите се правят от мюсюлмани"


"Търсещите обективна истина служители на ДАНС пристигат при акцията срещу мюсюлманските духовници тежковъоръжени, вместо при претърсванията и изземванията да вземат експерт, говорещи арабски. Затова и иззетата литература е описана по размер и цвят. Ориентация, характерна за пчелите и други насекоми", заяви още адвокат Василев.  


"Само че това не е игра"
В пледоарията си той анализира експертизите на Александър Шунин (представил превода на документи от арабски език), който"няма познание нито в исляма, нито в арабистиката", на Агоп Гаребедян (бивш ръководител на Института по балканистика към БАН).


Шунин започва работа по експертизата година, след като е завършил бакалаварската си степен по арабистика. В хода на делото наблюдатели коментираха, че  е трудно да се проследи доколко точен е преводът от арабски на български. 


Според адвокат Василев, Шунин е работил с иззетите от ДАНС компютърни файлове, преди те да са били снети като доказателства по делото. Освен това той е признал, че е ползвал българо-английски речник, за да извърши експертизата и че не владее английски свободно, а също му е необходим речник


"Добре че не му се е наложило да ползва речник от арабски на японски", коментира адвокат Василев. По думите му "прокуратурата и ДАНС са го избрали за експерт, каква работа им е свършил те си знаят. Но този човек няма нито грамотността, нито подготвеността да превежда религиозни текстове".


Още при изслушването на Шунин през април миналата година стана известно, че за някои от думите, няма еднозначен превод (например Шунин е превел "назначени проповедници" вместо "назначени чиновници" или "мюфтийство" вместо "старост"). Това беше повторено и днес от адвокат Василев, според когото изследването е: "малко като в анкета - да си изберем значението, което ни харесва. Само че това не е игра."


Адвокат Василев обърна внимание, че вещите лица не могат да се обединят около становището, че салафизмът може да се идентифицира с антидемократичната идеология, каквато е тезата на прокуратурата. 


Той често наричаше обвиненията на държавното обвинение - "видения" и обобщи, че салафизмът е по-скоро е течение в исляма. Още повече, че в тази религия няма орган, който да каже кое е ертично и не. Което отново повдигна въпроса, често задаван и от наблюдатели на процеса, какво налага прокуратурата да се опитва да разрешни и използва религиозни въпроси.


Адвокат Василев обърна внимание, че вещите лица Агоп Гаребедян и политологът Антоний Гълъбов (и двамата без необходимата квалификация) са си позволили да отговорят на въпроси, които не са им били задавани - т.е. разширили са обхвата на експертизата. "Когато едно вещо лице си позволи такова нещо - да вкара в делото неща, за които компетентният орган не го пита, но той мисли, че може да свърши работа, показва предубеденост", заяви още адвокат Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ...някой да бъде съден, че е вършил неща, които са останали недостъпни за възприятието на прокуратурата...
  --------------------
  Коментара е излишен...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  "Никога в нашата история масово духовници, от което и да е изповедание, не са изправяни пред съд заради тяхната духовна и религиозна дейност."

  Имало е и такива случаи - при комунизма. В началото на 1949 г. се провежда масов показен процес срещу протестантски пастори, заповядан и разработен в Политбюро. А през 1952 г. се провеждат серия от такива процеси срещу католици. Православните свещеници са изпращани на групи в концлагерите, но без много шум и показни процеси.

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За съжаление ще излязат всичките невинни и леко .. "изтормозени"..

  От което ще пострада само Майка България!

  Твърде лесно подарихме страната си на враговете... а колко наши деди и прадеди са загинали за свободата й..

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Ако проповядват салафизъм ,противоречи на конституцията

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  Дневник,
  Това с пледоариите добре.
  Поздравления !
  Още по-наложително ще е ДА ПУБЛИКУВАТЕ ПРИСЪДАТА И МОТИВИТЕ КЪМ НЕЯ !
  И накрая някой да анонсира КОЛКО Е СТРУВАЛ КАТО ПАРИ ТОЗИ ПРОЦЕС НА ДЪРЖАВАТА.
  С КАКВИ ЗАПЛАТИ СА УМНИЦИТЕ разпоредили и осъществили тази акция,която се очертава да завърши с ШУМЕН И ЗАПОМНЯЩ СЕ ПРОВАЛ
  Впрочем,освен това "мега" дело,какво друго е свършило ДАНС,че не мога да се сетя.

 6. 6 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По презумпция приемам, че тези са обучавани да режат главите на гяурите и да налагат шериата със свещен джихад.

  То им е изписано на сурите.

 7. 7 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А когато в политиката отсъства държавността, идва.....42-то НС...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 8. 8 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Доскоро разглеждането на делото всеки път беше съпътствано от митинг на националистически организации. Те пристигаха, за да подкрепят съда да вземе "правилното решение". В сряда, 5 март, те отсъстват.
  ----------------------------------------
  Тази подробност е интересна.

 9. 9 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Из Сборника с фетви на шейх-юл исляма Абдуррахим ефенди:

  Въпрос : Няколко мюсюлмани участвали в танците на неверниците. Зейд поискал от шейх-юл исляма фетва за техните деяния и получил отговор: "Подновяване на вярата и брака!" След това Зейд показал законната фетва на тези няколко души и им рекъл: "Ако продължавате да правите така, вас ви чака подновяване на вярата и брака!" В случай, че онези отвърнат: "Не говори празни работи! Ние сме видели тези обичаи от дедите и бащите си и ще продължим да се придържаме към тях!", как трябва да се постъпи съгласно закона с такива хора?
  Отговор: Законно е да бъдат убити!

 10. 10 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Из Сборника с фетви на шейх-юл исляма Абдуррахим ефенди:

  Въпрос: Ако неверникът Зейд, не дай боже, обиди пророка Мохаммед , как трябва да се постъпи според закона с него?

  Отговор: Да бъде убит!

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Търсещите обективна истина служители на ДАНС пристигат при акцията срещу мюсюлманските духовници тежковъоръжени, вместо при претърсванията и изземванията да вземат експерт, говорещи арабски. Затова и иззетата литература е описана по размер и цвят. Ориентация, характерна за пчелите и други насекоми", заяви още адвокат Василев.

  Очаквано. Разследването е проведено толкова непрофесионални, толкова неграмотно, че това дело още със започването си беше обречено на пълен провал. А фактически проблем има ли? ИМА!

 12. 12 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Из Сборника с фетви на шейх-юл исляма Абдуррахим ефенди:

  Въпрос: Ако мюсюлманинът Зейд започне да разговаря на езика на неверниците, без да има причини за това, как трябва да се постъпи с този Зейд?

  Отговор: Да бъде порицан!

 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аллах те слуша, адвокат Василев...
  Карай така още седем часа и дано научиш подсъдимите поне, да се подчиняват на българската държавност...
  Когато Съдът влезе в залата, всички са длъжни да станат прави, а не някой да чакат, Аллах да им нареди...

 14. 14 Профил на Buster
  Buster
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пишете ги терористи веднага, и моментално в Гуантанамо...там ше си признаят всичко!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  480HP
 15. 15 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Какъвто и да е резултатът- обстоятелството, че Държавата през 2010-та се активира за първи път в най-новата ни история по тази важна тема, показва на други такива и потенциално опасно развихрящи се субекти как трябва да си съберат и приберат знамената на шериата в шкафа!

  Който познава добре райони с българи мюсюлмани и/или турци той знае, че си има сериозна причина да се водят дела и правят акции срещу тези проповедници на омараза!

  Обърнете внимание, че всичките са от младоците обучени в Саудитска Арабия. Старите ходжи/имами не говорят техните радикални глупости!

  Жалко е само ако се окаже, че ДАНС са направили акцията повече за пиар и демонстрация на действия, отколкото като премерена стъпка след дълго професионално събиране на солидни доказателства!

 16. 16 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]
  Той заяви: "представете си революцията в България, ако подсъдими са български митрополити и експертизите се правят от мюсюлмани" [/quote]

  Мда.

  Представете си я тая революция - не се случи, нали? Дойдоха руснаците и ни освободиха (без да коментирам мотивите - да, користни са, ама англичаните освободиха ли ни? А франките (французите) или германите (германците)?). Всъщност, ЗА КОЯ БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ ГОВОРИМ? А дотогава все мюсулмани решаваха, и то на местно ниво (онбашията), а не на турско имперско ниво. Затова хората пишеха "Турция ке падне" и затова Турция беше изметена от Балканите.

  И после - за такова изказване, аз лично бих отнел българското гражданство на адвоката и му бих дал 48 часа да напусне страната, пък да се пише политически еигрант където иска, може и в ЕС. Ама бих му отнел входната виза за България (заедно с цялото имущество) - така и така не сме членки на Шенген.

  И на проповедниците - отнемане на гражданство/визи. Да ходят където искат. Може и в Япония, тъкмо да си купят речници, да се научат на език, Коранът е книга, а не език.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  ,,Никога в нашата история масово духовници, от което и да е изповедание, не са изправяни пред съд заради тяхната духовна и религиозна дейност ,,

  Да ви припомня делото срещу 15 протестански пастора през 1049 та година.

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Извини ме , че без да искам съм повторил част от вашите неща.
  Бях много ядосан и без да прочета по надолу писаното от вас ви повторих.

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Логиката е да се накажат сепаратистите, но, вас кво ви пука!
  САЩ и Англия дадоха фалшиви гаранции за територията на Украйна!
  По същия начин утре турция ще си откъсне територии от България, и същия тоя запад ще гледа още по-тъпо, незнаейки как да реагира! А вие, ще се радвате! Защото такова е заданието!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 636 Гневно

  Чета тази статия и изпадам в изумление! Чета и коментарите и от част от тях съвсем се слисвам окончателно!

  КАК Е ВЪЗМОЖНО, КАК? ТОЛКОВА НИСКО ДА ПАДНЕ ЧОВЕК???!

  Дневник, само един въпрос ще ви задам- ако аз като православен християнин призова да падне светската власт и Патриархът да стане, освен глава на Църквата, и глава на държавата, какво ще говорите? Дали същото, каквото за тези имами?!?!!?

  НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!! Ще искате да ме овалят в перушина, обесят, застрелят, като не забравят преди това жив да ме одерат за промяна на светския характер на държавата, демократичните и устои и т.н.

  Вие коментиращите, не се ли усещате, че световните кукловоди ТОЛЕРИРАТ РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ В СВЕТОВЕН МАЩАБ и че целта е размазване на това, което е останало от християнството в Европа? Естествено след това ще се справят и с ислямистите. Хайде тези от Дневник го правят за пари. Гнусно е! Ами вие- коментиращите за какво? Инстинкти за самосъхранение нямате ли? Зомбирани ли сте?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 21. 21 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това е много важно дело! От национална значимост! От него зависи нашата сигурност! Национална и религиозна. Много дълго време институциите гледаха пасивно как се наместват и легитимират на наша земя такива пропагандни клетки, които налагат една религия, чужда на този регион и тази религия вплита в себе си политически елементи. Сега се чуди, как да отнеме тази легитимност, защото най-после усети заплахата. В Турция няма да видите толкова жени с бурки, колкото в регионите, където действат тия имами. Те излизат от джамиите, изграждат центрове, влизат във светските училища / Рибново/, чрез функционери на ДПС и така пълзящо, овладяват територия и хора. После, подобно конфликта в Украйна, ще стъпят на тезата: ние ще защитим правата и свободите на нашите хора!". Тази доктрина беше произнесена мо та мо в Парламента от депутат на ДПС! Паралелно с това, не спират претенциите на Мюфтийството за имоти, на ДПС, за изучаване на турски език в светските училища, за употребата му на публични събития. Това си е чисто сепариране на народа на етно-религиозен принцип и е антиконституционно. Институциите не успяха, или не пожелаха, да сложат рамка на тези малцинствени права и свободи, защото по конституция, нямаме малцинства. Защо тогава България е подписала документи, касаеща малцинства у нас? Много грешки, от които се възползват ислямските функционери. Сега е последният момент, в който да се защити конституционната цялост на народа и на България! Иначе, след десетина години ще се дебатира, колко са турците в страната ни и как те имат право на автономия. ще се дебатира как, цяла България е била част от Турската империя и следователно, Турция има правото да се меси в нашите работи. Имаме не един прецедент около нас. В днешно време.

  goblenka
 22. 22 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  България се намира в състояние на свободно падане и не е далече денят, в който ще стигне дъното.

  В този ден всички, които днес определят кое е правилно и кое – неправилно, ще се изметат ни лук яли, ни лук мирисали и ще почнат да папкат парите, които изнесоха и депозираха в швейцарски и други банки, а ние с гайдите, както казваше Радичков, ще останеме тук да си ближем раните. В тоя ден други, освен ислямисти в България нема да има, всички ще са правоверни, но нема да я има и България.

  Единственото утешение е, че тогава и Европа нема да е това, което е сега: умниците, които толерират исляма, педерастията и инцестата ще се изпокрият, ще има лимит за височината на християнските храмове и всичко е бъде политически коректно.

  Тежко и горко на идващите след нас!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от ".dru":

  У нас са в сила законите на безкрайността!

  goblenka
 24. 24 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#3] от "bestbuy":
  Интересите на "майка България" се защитават с компетентност,професионализъм и морал/строго придържане към фактите и законността / от страна на добре платените служби,прокуратура,съд и т.н., а не от комсомолци-парашутисти,недоучили "експерти" и шуро-баджанаци! Но като съдя по широкото одобрение на изпълнени с патриотична патетика изказвания, скоро няма да доживеем правова и европейска държавност

 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimko":

  Хехехе, че те българите в парламента не почитат държавността, та църковни служители ли да го правят?!

  Че религиите затова са религии - имат си един (или повече) основен шеф отгоре, няколко пророка, евентуално върховен водач/папа или какъвто там се води и надолу по веригата.

  Никъде в тая работа няма държавни закони, те са само нещо тленно и временно, с което се съобразяват само когато законът е наблизо, а в доста случаи дори и тогава не.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ислямът е толерантен (доколкото това определение е подходящо за монотеистична религия) само и единствено, когато е в малцинство. Навсякъде другаде по света, където ислямът е господстваща религия - всички други изповедания са преследвани или към тях официалната власт се държи преднамерено и тенденциозно. Ислямистите винаги играят ролята на онеправдани, преследвани, незащитени... все реват пред канцелариите на разните правозащитни организации, че правата им са накърнени. А че те не признават нищо друго освен сляпо проповядваните "истини" - това не се споменава.
  Много по-рано и много по-сериозни мерки трябваше да вземе държавата против ислямизацията на българските земи и население.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK