Рецепти на римски ястия разпространява Историческият музей в Русе (видео)

Историческият музей в Русе отпечата пощенски картички, на които са нарисувани римски крепости от поречието на река Дунава. От другата страна на картичките са написани рецепти на римски гозби, издирени от етнографи, информира БГНЕС.


Картичките ще се използват за туристическа реклама, както и за образователни програми по история. Те ще се разпространяват и по туристически борси, отбелязаха етнографът Искра Тодорова и археологът Деян Драгоев.


Крепостите Ятрус, Сексагинта Приста, Тегра и Трансмариска са се намирали по границата на Римската империя (т.нар. лимес). Те са нарисувани от русенския художник Огнян Балканджиев така, както са ги рисували средновековните преписвачи на римски пътни карти и пътеводители.




Древните римски ястия се приготвят с продукти, които се ползват и до днес, но пропорциите не са се запазили през вековете. Сред кулинарните вкусотии има свински ребра със сини сливи, свинско с праз и дюли, морско фрикасе, баница "Макарина", рибното ястие еченица. Запазени са имената на някои от гозбите, например някогашните "Пиленца" всъщност са сарми с кисело зеле.


Заедно с римските рецепти върху картичките са представени и ястия от Русенския край. 

Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 6191 Весело

    таз година римски, догодина ромски !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 735 Неутрално

    Забравили са да сложат известното римско ястие пълнена пуйка с фасул и картофи ;)

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  3. 3 Профил на Olga
    Olga
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Интерсно...бих си взела такива картички Това си е ексклузивно издание! Ако може да ги разпространяват към някой вестник щеше да е сууупер!

  4. 4 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1375 Неутрално
  5. 5 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 636 Неутрално

    Супер идея. Другата седмица ще отида до Русе да си взема някоя картичка.

    Моралът не е порок!
  6. 6 Профил на cucing
    cucing
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Готино!

    ура и да живей!!!
  7. 7 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 975 Неутрално

    Да има място и където ги приготвят де.

  8. 8 Профил на Bro
    Bro
    Рейтинг: 574 Весело

    [quote#2:"ilinko"]пуйка с фасул и картофи[/quote]

    Картофи по римско време?
    Хубав виц...

    "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
  9. 9 Профил на rkirov
    rkirov
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Супер идея, браво .
    Така се прави туристически ПР , а не със сайт за 3000000 лева (който не работи) и някаква цапаница (лого на България) за още 3 милиона .
    БРАВО !

    Все по-хубаво става :)
  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  11. 11 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 638 Весело

    До коментар [#8] от "Bro":
    То и с фасула е същото...

  12. 12 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 638 Весело

    Кой неграмотник ми сложи минус, фасулът е дошъл в Европа 1000 години след края на Западната Римска империя.

  13. 13 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1643 Неутрално

    Не виждам ястия със шкембе, които са доста характерни за римската област. А идеята е супер!

  14. 14 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    Ето забавно инфо от един друг форум:


    „Луканика” – Константинополска подправена пушена наденица (луканка)

    Оказва се, че етимологията на така познатото ни уж българско мезе „луканка” отвежда към византийската столица, където т. нар. „Луканика” е била едно от популярните овкусени сушени меса, които ромеите приготвяли с различни подправки. Една византийска рецепта е съхранила оригиналния начин на приготвянето на константинополската луканка. С голямо удоволствие я превеждам и пускам тук:

    „Счукай пипер, кимион, чубрица, седефче, магданоз, смесени подправки, мирика и рибен сос и ги размеси в добре начукано месо, натривайки го добре в сместа. После добавяйки рибен сос, цели зърна пипер, обилно тлъстина и кедрови ядки, напълни в черво (разтеглено/разточено колкото може по тънко) и увиси на пушек.”

    http://modvsvivendi.org/forum_1/viewtopic.php?f=6&t=37&start=45

  15. 15 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Забавна идея.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  16. 16 Профил на stein
    stein
    Рейтинг: 853 Весело

    До коментар [#14] от "Митридат":

    Мерси за рецептата И аз си мислех, че луканката е римско/византийско изобретение, но нямах достатъчна информация.

  17. 17 Профил на martin187ism
    martin187ism
    Рейтинг: 466 Весело

    До коментар [#8] от "Bro":

    в баба вида бяха сложили литография (мисля че така му се вика) на която бяха изобразили влизането на влак във Видин. Датата беше някъде 17-ти век...На въпроса на приятел коя година е изобретена парната машина разпоредителката първо ни изгледа тъпо, после се развика

  18. 18 Профил на aru
    aru
    Рейтинг: 237 Весело

    До коментар [#8] от "Bro":


    До коментар [#11] от "Stardust":

    И пуйката момчета, и пуйката

  19. 19 Профил на magnas
    magnas
    Рейтинг: 739 Неутрално

    Да , да и пуйката , и фасула , и картофите ...
    Като се замисля добре , че е бил Колумб ...

  20. 20 Профил на cyriak
    cyriak
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#2] от "ilinko":

    А домати и тютюн, няма ли?

  21. 21 Профил на cyriak
    cyriak
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#14] от "Митридат":

    Много забавно, ама не е истина!
    Пипера , мой човек, идва в Европа след 1499 година - първото плаване на рицаря Васко да Гама до Индия. Тогава, мой човек - Византия не съществува, тъй като още на 29 Май 1453 Мехмед Втори е убил Последния Византийски Император - Константин Драгаш!
    Така че твоята рецепта е МЕНТЕл
    ЛУКАНКАТА си е БЪЛГАРСКА, тъй като в това време на "Османско Владичество", "Присъстващите" турци не са яли СВИНСКО Месо, а в Луканката, то е основното!
    Ако няма Свинско месо, това е Суджук, не ЛУКАНКА!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK