ДЕОС - партия, родена от протеста, но не и на протеста

Снимката е от лятото на 2013 г.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е от лятото на 2013 г.Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) е името на нов проект, който скоро ще прерастне в партия. В неделя предстои събрание, на което движението, регистрирано през февруари като неправителствена организация, ще избере инициативен комитет. Той ще движи нещата около регистрацията на партията, съобщи за "Дневник" един от основателите, блогърът и преподавател в Нов Български университет - Жюстин Томс.


"Това е "open source" партия, със структура отдолу - нагоре. Това означава, че няма да сме лидерска, не в класическия смисъл лява или дясна партия". Мотивите за създаването е ваккуумът, който съществуваше за такъв проект досега и пълната липса на адекватна политическа сила", обясни Томс.


Тя коментира, че преди четири месеца хората около проекта, не са предполагали, че ще се занимават с политически проект. "Ние наистина създадохме добри връзки по време на протестите и може да се каже, че ще сме събрани и родени от протеста, но не сме партия на протеста", обясни още Жюстин Томс и допълва: "толкова време не бяхме чути, стана очевидно, че системата няма да се промени само с външен натиск". 
Досега към проекта са се присъединили между 50 и 100 души, ежедневно пристигали молби и от други желаещи, обяви Томс.


"Няма да бързаме и няма да се целим в изборите за Европейски парламент", заяви Томс. На въпрос дали припознават някой от съществуващите партии и движения като бъдещи свои партьори, тя каза: "Тепърва ще провеждаме срещи, но засега не искаме да се свързваме с никой официално".


По думите на Томс, "Протестна мрежа" - организацията,която възникна след началото на антиправителствените протести през юни, е "важно отделно звено".


Правораздаване, образование и устойчиво развитие
От движението вече са набелязали три приоритетни области, в които да работят. "В най-общ смисъл - правораздаване, образование и устойчиво развитие на бизнеса. Последното означава - от насърчаване на малкия и средния бизнес до подпомагане на зелената икономика". Проектът ще разчита на консултацията на експерти.


Решенията ще бъдат вземани след широки обществени дискусии, в които от движението се надяват да привлекат и представители на българите, живеещи в чужбина. Тези обсъждания ще бъдат излъчвни онлайн.


Няма да се приемат дарения над 500 лв
Жюстин Томс признава, че за проекта няма финансиране, което го поставя в много неизгодна позиция. Те са приели строг регламент да приемат до 500 лв. дарение на месец. "Това е вид бариера, за да сме максимално обективни и да не бъдем въвлечени в схеми като други подобни проекти".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK