Изследване: Корупция, бавно правосъдие и несвободни медии в БългарияБългария е на 44-то място сред 99 държави по индекс за върховенство на закона, показва проучване на World Justice Project, с което "Дневник" разполага.  Изследването е направено сред 100 хил. домакинства чрез 2400 експертни въпросника и беше представено миналата седмица.


Държавите, които са с резултати, сходни до тези на България, са Сенегал, Ямайка,Индонезия и Тайланд. Румъния е по-нагоре в класацията - 33-то място. А първите места са заети от скандинавските държави - Дания, Норвегия, Швеция, Финландия.


Индексът за върховенството на закона се изчислява с помощта на осем показателя: ограничения върху правителствените сили, липса на корупция, открито управление, основни човешки права, ред и сигурността, регулиране на правозащитните органи, гражданското правосъдие и наказателното правосъдие. (профилът на България може да бъде видян тук)
World Justice Project се представя като "независима, мултидисциплинарна организация", която работи за напредъка на принципите на правовата държава в целия свят. Основана е през 2006 г., като офисите й са във Вашингтон и Сиатъл, САЩ.


Няма проактивни методи за разследване
Основният проблем пред системата за наказателно преследване - липсата на проактивни методи за разследване - като операции под прикритие. На второ място анкетираните посочват липсата на адекватни технологични средства, както и корупция при прокурорите, полицаите и разследващите. Като съществен проблем анкетираните са посочили не доброто събиране на доказателства и липсата на възможност за анализирането им. Проучването отчита, че липсва достатъчна защита за свидетелите и че една сериозна част от разследващите са некомпетентни.


Делата продължават прекалено дълго
Според проучването най-сериозният проблем пред съдебната система в България е продължителността на делата както и натовареността на магистратите и липсата на достатъчно съдии и начини за увеличаването на тяхната професионална квалификация. Като други проблеми пред системата са посочени - не доброто заплащане на магистратите, не достатъчен брой на адвокати, които да работят про боно и корупция сред част от съдиите.


Като не толкова съществен проблем, анкетираните посочват липсата на независимост на съда от официалната власт, както и липса на достатъчно алтернативни методи за разрешаване на спорове.


Разследванията започват, но никога не достигат до края
"Да приемем, че един високопоставен държавен служител взема държавни пари за лична изгода. Също така се предполага, че един от неговите служители свидетелства за това поведение и докладва на съответния орган, предоставя достатъчно доказателства, за да го докаже. Да приемем, че пресата получава информацията и публикува историята. Кое от следните резултати е най-вероятно?" (въпрос от изследването).


Над 50% от участниците в проучването отговарят, че ще започне разследване, но то няма да достигне до конкретни обвинения или резултати. Над 20 % вярват, че ще има успешно приключване на разследване и постановяване на присъда. Толкова смятат, че за случая няма да има никаква реакция от съответните компетентни органи.Корупцията в България е разпространена от правителство до полиция
Над 55% от анкетираните смятат, че в България хора от правителството, общините, народни представители, магистрати и полицейски служители участват в корупционни практики. 20% посочват, че им се е налагало да платят подкуп на полицай, за разрешаване на собствен проблем или на някой от членовете на семейството.


Изследване: Корупция, бавно правосъдие и несвободни медии в България

© Надежда Чипева


Медиите не са достатъчно свободни
Над 50 % от анкетираните смятат, че в българските медии - телевизии, преса, радио не могат свободно да пишат срещу правителството и местните власти. От друга страна близо 90 % от участниците смятат, че хората могат свободно и спокойно да протестират, да се сдружават или да организират петиции.


"Предположете, че един ден компанията, която предоставя електрическата ви услуга, ви таксува със сума, която надхвърля тази, определена в договора ви. След като се оплаквате на компанията, представител на фирмата ви казва, че е имало грешка, но ви уверява, че въпросът е решен. Все пак, за да се избегне прекъсване, представителят ви съветва да платите сметката със сбърканата сума и да получите възстановяване на надценката, която се получава. На следващия месец обаче получавате също по-висока сметка и никакво възстановяване на "поправената грешка". Вие подавате жалба в Националната агенция за защита на потребителите..."


Над 40% от анкетираните заявяват, че в този случай компанията ще се поправи и ще таксува електричеството по договорената цена, но няма да бъде платено обезщетение. 30% от участниците смятат, че нищо няма да се случи, а според една четвърт компанията ще върне надплатените пари и ще таксува по правилната цена.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Чуждестранен журналист се занимава, със събиране на информация за корупцията в България. Взимат му интервю:
  - Има ли корупция в България?
  - Да. На всяка крачка.
  - А какво най-много ви удиви в България?
  - Когато разбрах, че корупцията при тях е извън закона.

 2. 2 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  - Знаете ли, че България е класирана на второ място в света по корупция?
  - А защо на второ?
  - Защото сме дали рушвет, за да не сме първи.

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  Ако се нанесат на картата на България всички случаи на корупция на служутелите на КАТ - ще се получи атлас на българските пътища.

 4. 4 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  На 44-то място? Аз съм горд да бъда заедно със Сенегал, с Ямайка и с Я-татко...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  Огнян Стефанов при Люба Кулезич:

  От юни 2012г. на сайта на МВР няма НИТО ЕДНО съобщение за заловен с ПОДКУП държавен служител!

  йОвчев веднага да отчете, че се е преборил окончателно с корупцията в България!

  ОСТАВКА йовчев!

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  Цитирам:
  На 25 ноември 2008 г. с безпрецедентно действие от страна на Европейската комисия срещу страна-член в историята на Европейския съюз, България изпуска възможността да изиска 220 милиона евро спрени средства от европейските предприсъединителни фондове заради проблеми с корупцията. Българското правителство на премиера Сергей Станишев обещава при приемане на България за член на ЕС от 1 януари 2007 г. да ограничи корупцията и измамите. За първи път в историята страна-член на ЕС търпи такава огромна за мащабите си загуба чрез окончателно отнемане акредитациите на две разплащателни агенции по програма ФАР към МФ и МРРБ .
  Заради липса на резултати в борбата с корупцията и злоупотребите ЕК отказва да възстанови отнетите акредитации на двете български агенции опериращи със средства по програма ФАР, в резултат на което те не могат да сключват договори. Така страната губи безвъзвратно 220 милиона евро, а други 340 милиона евро остават спрени. България изпуска безвъзмездни 220 милиона евро за инфраструктура в момент, когато правителството твърди, че средствата от ЕС са сред основните резерви на страната в условия на глобална финансова криза, и че залага на тези инвестиции за поддържане на икономическия растеж и заетостта.
  За първи път в историята страна-член на общността е лишена от тези фондове, но мярката е наложителна, защото целта на ЕК е да защитава финансовите интереси на гражданите от ЕС, в това число и на българите. Тежкото за България решение е взето заради продължаващи нередности, злоупотреби, конфликт на интереси, недостиг на административен капацитет и компетентни служители, които да се трудят по усвояването и контрола на евросредствата. Мотив за действието на ЕК е, че обещанията на българското правителство за справяне с корупцията и измамите са останали неизпълнени и конкретни резултати няма. В резултат на провала на правителството на премиера Сергей Станишев в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, България се смята за най-корумпирана от 27-те страни-членки на ЕС.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Весело

  Все пак сме в топ 50

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Джамайка"? Дневник, никой ли не прави прочит за проверка на дописките? Особено събота и неделя трагедията е пълна.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1315 Неутрално
 10. 10 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 589 Неутрално

  бедните общества за разлика от бедните хора, са бедни не защото нямат пари, а защото са неспособни да се организират за да си заработят нужното... обикновено им са виновни, американците, комунистите, евреите, циганите, международното положение или марсианците

  veni vidi fugi
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Гневно

  До кога така?!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 650 Неутрално

  направо сме за закриване... Такова недоразумение не трябва да съществува..

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Весело

  "Основният проблем пред системата за наказателно преследване - липсата на проактивни методи за разследване- като операции под прикритие"

  Това е ЗАБРАНЕНО в България по проекта за "нов" наказателен кодекс!

  Провокация към подкуп
  Чл. 385. Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика обещаване, предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който приеме или даде подкупа, се наказва с лишаване от свобода до три години.

  http://parliament.bg/bills/42/402-01-8.pdf

 14. 14 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  И аз прочитайки статията се изпълних с гордост като видях с кои държави сме в една група - Сенегал, Джамайка, Индонезия и Тайланда / която и да е тази държава, сигурно е хубаво като у нас /.
  По-надолу пък прочетох, че за голяма част от анкетираните не било проблем, липсата на независимост на съда от официалната власт и направо ми идваше да пощурея от радост. Изобщо цялата статия с всички резултати кара човек да се чувства горд, че живее на тази територия. Евала на всички имащи заслуга за това!

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Парламента ,правителството,съдебната система са изключителните проводници на корупция. Призваните да пазят обществото са най големи генератори на безаконие!

  klimentm
 16. 16 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Така е от 20 години. Нищо ново не казва това проучване.

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А на кое място е матушката Русия. Или не са допуснали допитване на руска земя?

 18. 18 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Няма държава в свет, която да е просперирала с неработеща съдебна система. Слабото правосъдия е рак за здравия бизнес. Никога няма да повишим стандарта на живот в България, ако съда не работи, независимо от каквито и да било "социални" мерки, ако съда не работи значи има беден народ!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 714 Неутрално

  важното ,че сме по-добре от пусинска раша
  http://data.worldjusticeproject.org/#/index/RUS
  те са последни като северна корея и сомалия

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 20. 20 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 506 Весело

  Е поне сме пред Беларус и Мароко...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 21. 21 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Даже напред са ни класирали, заслужаваме последното място щом допуснахме една клика с измама да узурпира властта с помоща на прокуратура и медии.

 22. 22 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  След управлението На Борисов, корупцията и чувството за безнаказаност съвсем осезаемо се увеличи и то в пъти!

 23. 23 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Айде сега пак ние сме криви. А пък германците ги излъгаха, че имали някакви дискове с информация за пари в швейцарски банки и направиха опашки пред данъчните да плащат, щот са много точни иначе.

 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Като "чудо дето никъде го няма" е най яркото определение на корупцията у нас,чудо което ни трансформира

 25. 25 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Явно сме генетично увреден народ. Единствената утеха е, че на запад човек може да се докаже като личност и със сигурност ще бъде оценен.

  п.п Бих спорил, дали сме на 44-то или в топ 30, но това сякаш е без значение.

 26. 26 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НЕСВОБОДНИ МЕДИИ,ПРИ ПОСЛЕДНИЯТ МИ КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА ПОЛУЧИХ БАН ЗА СЕДМИЦА!!!ТЪЙ ЧЕ ВЪОБЩЕ И НЕ СИ ПОМИСЛАЙТЕ,ЕХ ДНЕВНИК,ДНЕВНИК..............................

 27. 27 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Колажът с табелката е направо в десетката. Кой ли ще сложи другата табелка за почистването?

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Изводите от това проучване са направени , според мен , от основното за нас заключение -- Всички са маскари . Поне един извод би могъл да се направи въз основа на измерим показател- продължителността на съдебните процеси . Който показател може обективно да бъде сравним с други държави . И друго - като проблем на правосъдието е посочен и слабото заплащане на магистратите . Не мисля , че слабото заплащане , може да е причина за лошо правораздаване . Ако е ниско заплащането , част от магистратите биха напуснали или останали и продължили да работят при условията , които са приели . Друга част биха намерили начин да увеличат приходите си по незаконни начини . Значи проблема е в моралната устойчивост на магистратите срещу опити за дискредитиране на системата . Която устойчивост не зависи от заплащането . За МОРАЛНАТА устойчивост става въпрос.

 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante":

  САЩ са едва предпоследни, а СССР зае почетното второ място...

  Birds of a feather flock together.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#17:"bawarec"]. Или не са допуснали допитване на руска земя? [/quote]
  Затова пък проучването е проведено първо в САЩ. Но от срам не са публикували резултатите .

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  Поредната лоша,но за съжаление вярна констатация за сегашното състояние на България!

 34. 34 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#8:"doneva_a"]"Джамайка"? Дневник, никой ли не прави прочит за проверка на дописките?[/quote]

  В статията става дума за мега-корупция ти обръщаш внимание на правописа. Бай дъ уей и Джамайка може да напишеш. Отиди на някое летище и попитай, дали имат полети до Ямайка. После се поправи и кажи Джъмейка. 100% ще те разберат!

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1341 Весело

  Докато за маса хора парите под масата са основния доход, при това без ДДС, данъци и такси, какво да очакваме?

 36. 36 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Според чугунените балкански куфалници и от ляво и от дясно,скандинавските държави ще излязат все комунета. Незнайно как същите тези във всички класации са в челната шестица. а ние все сме на дъното, по всичко. Така и не вдянаха, че там има държава, а тук не.

 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "омбре":

  народа е казал - те го плюят, той си мисли, че дъжд вали.

  Birds of a feather flock together.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  [quote#14:"bee"]И аз прочитайки статията се изпълних с гордост като видях с кои държави сме в една група - Сенегал, Джамайка, Индонезия и Тайланда / която и да е тази държава, сигурно е хубаво като у нас /.
  По-надолу пък прочетох, че за голяма част от анкетираните не било проблем, липсата на независимост на съда от официалната власт и направо ми идваше да пощурея от радост. Изобщо цялата статия с всички резултати кара човек да се чувства горд, че живее на тази територия. Евала на всички имащи заслуга за това! [/quote]
  Форумните амбразурчици също внасят своята лепта за бутането на България към дъното на блатото. 45 години комунистическо вегетиране плюс 24 години тотален грабеж, пак иницииран и извършван от другарите, са достатъчно време за заемане на незавидно място на страната ни във всякакви европейски, световни и интергалактически класации.
  Аз се чудя как въобще се намират смелчаци да инвестират нещо в България? В комунистическа страна, в която се въвежда пълзяща диктатура по путиновски модел не би трябвало да се рискува каквото и да е.

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8882 Неутрално

  Като чета статията и ме е срам , че съм българка . И синът , който работи в западна Европа като ми слуша съветите се обърна и ми каза : тук не е бананова република . болно ми е да го призная , но такива са фактите .

 41. 41 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ми Цвинокио пребори организирана престъпност а сега Овчев битовата....следващият ще бори корупцията.

  Настроение: цинично

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Коментарът ми пак е настъпил някой по мазола. От лични впечатления съм направила споделените констатации. Повечетоо съфорумци нямат представа какво значат правила, ред и закон еднакъв и спазващ се от всички, без изключение. И да ви кажа в нито една от тези държави не видях за толкова време да си сменят автопарка/което е силно казано, защото само председателя на финландският парламент прозува служебна кола/. В бедна България нещата седят по-друг начин,ама гражданското общество не повдига такива въпроси , щото видите ли , това е популизъм. Сиромашко невидело, както казваше баба ми.

 44. 44 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  [quote#40:"peni_nikol.53."]Като чета статията и ме е срам , че съм българка .[/quote]
  За да не ни е срам, ни трябва един български Пиночет, който да изчисти страната ни от промосковската комунистическа напаст. Работя с един чилиец, който непрекъснато повтаря, че благодарение на управлението на Пиночет страната му се е превърнала в остров на благоденствието в Южна Америка, а чилийците са станали хора с национално самочувствие и достойнство.

 45. 45 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#39] от "GreenEyes":

  Червената проказа е изцяло отговорна за достигането на тези " завидни " резултати. Но те пък доказано нямат срам, така че сигурно са доволни, нали са си натъпкали гушите. Какво тук значат някакви си класации и лик пред света.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 46. 46 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2280 Разстроено

  [quote#45:"bee"] Но те пък доказано нямат срам, така че сигурно са доволни, нали са си натъпкали гушите. Какво тук значат някакви си класации и лик пред света. [/quote]
  Аз много пъти съм казвал, че комунисти срам нямат, до такава степен, че понякога и родителите им се срамуват от тях. Най-смешното е, че никога не се признават за комунисти. Е добре, ще ги наричаме "здравите сили", толкова здрави, че добутаха Родината ни до място, което е наистина срамно да се споменава...

 47. 47 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#42:"bee"] отдалеч обаче лъщиш, че си злобен пък какво точно си ми е последна грижа.[/quote] Х ах а много погрешно разчиташ думата "демокрация".Правописа ми не е чак толкова лош,защото се контролира от Гугъл.Не съм и злобен ,аз съм много позитивен човек,обичам живота и зная че той е кратък,къс като стълбичката в кокошарник,и така оцвъкан.Винаги съм готов да помогна и отлично зная ,че няма ненаказано добро.Повярвай ми.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 48. 48 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма прокуратура, а от там и правосъдие. Под давление на задкулисието Пухчо още разглежда измисления проблем с дефектните бюлетини в Костинброд, вместо да разследва откъде Дудука има да дари 500 хил., при положение, че е бил на заплата през поседните 10 години.

 49. 49 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Весело

  ЕК ни глоби с 3,4 млн. лева заради договори на Мирослав Найденов
  Замесени са Красимир Гергов, Калин Сърменов, Диана Дамянова.. -за това ли влязохме в ЕС? Те да крадат, а европейският и БГ данъкоплатец да плащат?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Весело

  Щом почнем за ГЕРБ да забравяме,
  ще започнем и да се оправяме.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  При положение,че индивидите в раздутия до ненормалност държавно -административен апарат /НАП,НОИ,съдилища,прокуратури,полиция и останалите бюджетно цицащи структури/ плюс роднините им,техни естествени фенове, съставят към 45 % от населението и следователно могат да се изключат въобще от проучването,се получава, че "необвързаните" 55% са всъщност на 100% срещу държавното управление..Което си е направо взривоопасно...Бог да пази България.

 54. 54 Профил на today
  today
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Нямаше нужда от специално изследване!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Погледнато като резултат от развитието ни в последните години-да, така е. Както казваше Р. Ралин-Това, да! Но корупция и други негативи има още от зората на човечеството. Още от времето, когато финикийците са измислили парите. А ние не сме измислили нищо. Соц Европа направи опити да гътне комунизма 56-та, 61-ва, 68-ма-ние не. 65-та Румъния ТВ даваха сериалите на "Светеца" и "Барона", ние "Семейство Калинкови." Зле сме много отдавна, 1000г.изостаналост. Това дава отражение и до сега. Такава ни е народопсихологията, оттам и хората дето ни представляват, оттам и държавата.

 57. 57 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "zabejko":

  ++++++++++++

 58. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#29:"rldkfl"]САЩ са едва предпоследни, а СССР зае почетното второ място... [/quote]
  Интересно е ,че сме заедно със заслужили инвеститорски колонии като Сенегал, Ямайка,Индонезия и Тайланд. Ама хайтек инвеститорите ни подминават, хем тук закона за чуждестранните инвеститори е ясен и дискриминира малките инвеститорчета!

  "Няма проактивни методи за разследване
  Основният проблем пред системата за наказателно преследване - липсата на проактивни методи за разследване - като операции под прикритие." най-големите достижения за данъчни под прикритие да хванат бабетка която продава кюлоти без фискален бон . Как можеш да вкараш агент по прикритие в тежката международна корпоративна престъпност или как можеш да склониш някой за свидетел???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 59. 59 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  [quote#10:"zabejko"]бедните общества за разлика от бедните хора, са бедни не защото нямат пари, а защото са неспособни да се организират за да си заработят нужното... обикновено им са виновни, американците, комунистите, евреите, циганите, международното положение или марсианците [/quote]
  Ако не беше сложил комунистите в списъка щях да те подкрепя. Щото там, където има комунисти има и бедни общества, даже и да имат пари (Русия), пак са неспособни да се организират.

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#10] от "zabejko":
  - - -
  [quote#10:"zabejko"]... обикновено им са виновни, американците, комунистите, евреите, циганите, международното положение или марсианците [/quote]
  В новия век марсианците-либертарианци са единствени способни организирано да прегазват нови пазари и да анихилират чужди икономики. Методите на новата "демократизация" отхвърлят протекционизма и всякакви национални и семейни ценности . Все едно в малък водоем да пуснеш акули и да кажеш за малките риби ,че са неспособни да се самоорганизират за да оцелеят и да им се присмиваш ,че еволюиралите убийци им били виновни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#59:"GreenEyes"], даже и да имат пари (Русия), пак са неспособни да се организират. [/quote]
  Ми чети от по-новите соросови помагала.
  Русия не е Северна Корея или Куба . Руснаците са си доста богати и за сега са шеста капиталистическа икономика в света!
  Дьонметата много ги е яд ,че руснаците превземат пазарите на диаманти,златото,оръжие и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 62. 62 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Командате,хапчетата!! И не забравяй,че на тая "успяваща" Рисия именно Западът и вади потъналите подводници,щото "успяващите" нещо не могат ...

 63. 63 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 461 Весело

  Комунистическия морал на партийното приятелство, "връзките" и "под масата" прерастна в комунисто-мафиотския морал на корупцията.
  Без ЛУСТРАЦИЯ - така ще бъде.

 64. 64 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  на всички входове на България трябва да има голям надпис за завръщащите се и за чужденците:
  СОЦ ИС НОТ ДЕД !
  SOC IS NOT DEAD !

  РЕФОРМИ !
 65. 65 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 461 Весело

  До коментар [#61] от "comandante":

  Да, руската икономика е шеста, обаче топтан, а на глава от населението е сто и найста.

  Все едно да пишеш, че Волен Сидеров пие колкото село на селска сватба, щото и двете струват 5000лв. Идиот.

 66. 66 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вече четвърт век слушаме едни и същи констатации, направени от международни организации, социологически агенции и най-вече от ЕК. Но всички тези твърдения, предупреждения, препоръки и съвети остават без последствие. Властите в България като че ли са си запушили ушите и затворили очите за критиките и констатациите. И никой не предприема и най-малката крачка за излизане от блатото. Първият въпрос е защо нищо не се прави по въпроса. Очевидно всички управляващи са доволни и искат да запазят статуквото. Вторият въпрос е откъде трябва да се започне. След като сме парламентарна република, трябва парламентът да поеме инициативата и да изработи такова законодателство, което да спре корупцията и да гарантира честно ;правораздаване. Това разбира се няма да се случи в един парламент, който разполага с 11% доверие от народа и трябва вече да се саморазпусне.

 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#65:"NikB"]Да, руската икономика е шеста, обаче топтан, а на глава от населението е сто и найста.
  [/quote]
  Виж 1600$ за средна заплата не е съвсем зле !
  Я кажи колко получава един учител в България - европейската страна и член на NATO и колко в Масква?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 992 Любопитно

  Таваришч команданте в провинцията на славната ти матушка учител със стаж получава макс 500-600 долара
  Москва не е Русия

 69. 69 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#30] от "омбре":

  Разплака ме

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 70. 70 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#67] от "comandante":

  El Commandante, ето ти данни от руската статистика без коментар:
  По данным Росстата, средняя зарплата в российской системе образования в 2013 году составляла 27 тыс. рублей в месяц, в том числе в:[53]

  дошкольном образовании — 9,7 тыс. рублей в месяц;
  начальном общем образовании — 10,0 тыс. рублей в месяц;
  дополнительное образование детей — 12,2 тыс. рублей в месяц;
  основном общем образовании — 11,0 тыс. рублей в месяц;
  среднем (полном) общем образовании — 13,0 тыс. рублей в месяц;
  начальном профессиональном образовании — 12,1 тыс. рублей в месяц;
  среднем профессиональном образовании — 15,7 тыс. рублей в месяц;
  высшем профессиональном образовании — 20,2 тыс. рублей в месяц.

  По данным Росстата, средняя зарплата в российской системе образования в марте 2010 года составляла 13,5 тыс. рублей в месяц.[54]

  Средняя зарплата российских школьных учителей в 2009 году составляла 11,6 тыс. рублей в месяц

  Курса на рублата го има във всички сайтове.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 71. 71 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#66] от "apolitichna":

  Много крадци и продажници се люлеят на клона и им е добре.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 72. 72 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2496 Любопитно

  Повече от седмица в Синя зона на ул. Ю.В. спира автомобил Мерцедес облепен отпред като индийски автобус с милиционерски стикери. Освен това водачът бодро е поставил кочан с докладни на КАТ на таблото! Няколкократно обръщам внимание на служителите от Градска мобилност, които се шляят по улицата, както и на горещия телефон! Сетете се какъв е резултатът?! Всъщност това се случва на около 200m от редакцията на Капитал...

  I Want To Believe
 73. 73 Профил на tokich
  tokich
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каква корупцуя вие лудили сте - няма такова нещо - в демократичния свят това се нарича "бизнес" /на интереси/
  е ние нали сме демократи от най ... най ....

 74. 74 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  90% от хората се смятат за свободни да протестират и да изразяват мнение, но по-малко от 50% виждат медиите като свободни. Ох-ох-ох-ох! Четвърта власт - мръсна дума?

 75. 75 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  тва всичкото си го знаем ,няма нищо ново ,за 25 години демократично развитие на 44 место ,за 40 години на 88 место

 76. 76 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хахаааа... Браво, бе! По средата на класациите сме! Сред страни от третия свят, ама по средата! Ако това за някого е повод за удовлетворение.... За мен не е. Даже се съмнявам, че сме още по-зле!

  goblenka
 77. 77 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Изследване: "Корупция, бавно правосъдие и несвободни медии в България".
  А кога ще има изследване "НЕВЕЖЕСТВО, ПРОСТОТИЯ И ПОДКУПНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД"?

 78. 78 Профил на dyado_yoco
  dyado_yoco
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-важният показател и едно по-добро заглавие е: "България последна в региона по почти всички показатели". Проучването показва, че страната се нарежда на последното 24-то място от 24 страни в региона в 5 от 8-те категории, по които се оценяват държавите. В останалите 3 заема последните 19, 22 и 23 място. Най-зле е при "Държавно управление" и "Криминално правосъдие", където е 58-ма и 56-та в глобалната класация. Единствената положителна оценка, която се вижда от показател по-висок от "1" е в под-категорията "Граждански конфликти" в основаната категория "Сигурност". Но пък в последната България изостава с 9 места от Украйна, която според медийното отражение е в една доста несигурна обстановка. В класацията не са включени основните три показателя на страните с "Балкански Синдром", или както аз си ги наричам "Трите "З" на нашенците": Злоба, Завист и Злорадство. И добавим "Засилват се" и последващата ги "Зависимост". Та с тези 5 показатела чупим всяка класация, като ни следват Балканските ни съседи, бившите ни братя от Соц-лагера, някои малки и големи правоверни люде и разни племена, превърнати от колонии в държави в цветна Африка. Общият показател на последните изброени е - "играта на дребно и безцеремонност "на светло"". Разликата с останалите "чисти святи републики" световни управители е в обемите и броя на населението. Друга съществена разлика между "този" определен ни от Бога свят по на Изток, и онзи на "Богоизбраните" на Запад е, че те са учени да се продават на пазара на труда и са готови да го направят навсякъде. Българин "си продава г*** само на чужд", за да не го боли от свой. Ако въобще може да се продаде, за жалост, при този природен капацитет с който разполага: 100% интелигентност и 0% реализация! Интересно е, как така всички класации се раждат в САЩ, и още по-интересно как всички по света ги приемат за миродавни. Но това е друга тема, по-млада, като Американската държава.

 79. 79 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "comtec":

  20 години??? Така е от 1945 година и не е спирало!!
  Или при бай Тошо корупция нямаше??

 80. 80 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "comandante":
  Ха ха ха ха..... . Голям шегаджия .
  Русия освен газ и петрол нищо друго няма.
  Богати са само тези ,които слушкат Путин и му играят по свирката.
  Работещите вземат по около 300 € заплата , ако имат късмет !!!
  Само в Москва и Санкт Петерсбург са по- добре, но на фона на тази огромна държава....
  И Русия е с още по- голяма корупция от България !

 81. 81 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#79] от "k.walther":

  А, защо трябваше да заменим контролираната корупция при Тато с безконтролната след него? Нали идеята беше, да я премахнем? Или, поне да я намалим?!

  goblenka
 82. 82 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 530 Неутрално

  С две думи изследването казва: Сменете си властта!
  Само че ние отново ще изберем същите, плюс едни заблудени "безцензурни" умници начело с Бареков, който нарече свой съгражданин и довчерашен съпартиец "боклук" само защото разкри малко от грозните истини в партийната им кухня.

 83. 83 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#49] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Ами от Русия вече няма какво да се краде, та затова решиха да се обърнат към ЕС нашите политици.

 84. 84 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#81] от "goblenka":

  Ами как да я контролираме , то все стари кадри или наследниците им са на власт, я като БСП, я като НДСВ , я като Атака , я като ГЕРБ .... Научиха се на по -добър комуфлаж, но нрава все си е същия , че даже и още повече се увълчиха! От Европа има повече за крадене! Усладило им се е.

 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#84] от "k.walther":

  Това е така. Питам, защо ги избираме? Защо се караме про този, или про онзи? Защо, когато излезе нещо, което уличава в непорочност някой от тях, той и следващите го не влиза в обяснителен и оправдателен режим, а веднага контрира: ами този, или онзи? Нима това, че и някой друг, който е загубил позиции заради такива практики ги е използвал го оневинява?

  goblenka
 86. 86 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#70] от "Captain Shakespeare":
  С други думи българските учили си водят световна класация по най-ниско заплащане!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 87. 87 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#80:"k.walther"]Русия освен газ и петрол нищо друго няма. [/quote]
  Виж аз съм умерен русофил няма да се престаравам да Ви обяснявам колко е хубаво в Русия и т.н.
  [quote#80:"k.walther"]Само в Москва и Санкт Петерсбург са по- добре, но на фона на тази огромна държава....
  И Русия е с още по- голяма корупция от България ! [/quote]
  Ами знаеш ,че у нас има хиляди села с 1 работно място на кметски наместник 360лв и всички останали са безработни или пенсионери ?
  А каква е заплата на един колхозник?
  Като говорим за корупция - България е от водещите страни по корпоративна престъпност и корупцията по висшите етажи на властта която я обслужва - чак си имаме действаш закон за инвеститорите КЛАС А !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 88. 88 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#86] от "comandante":

  Нещо си много зле с математиката и валутните курсове.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 89. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#88] от "Captain Shakespeare":
  Абе от къде ги вадиш тези статистики ?
  В момента рублата е с рекордно нисък курс и пак последния уличен пияница в Масква има по-голяма потребителска кошница от нисшите министерски чиновничета у нас и обслужващия персонал на чуждестранните корпорации които ни колонизират !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 90. 90 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#85] от "goblenka":

  Ами и аз се питам все защо ги избират! Аз във всеки случай никога не съм ги избирала. Според мен,който не е способен да води държавата напред, към по-добро бъдеще, просто не трябва да се избира повторно, независимо дали бил от ГЕРБ или БСП или която и да било друга партия.Но има много закостенели привърженици на една или друга партия,които , незнам защо, но винаги биха гласували за тях, независимо , че водят до пълна разруха !

 91. 91 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#87] от "comandante":

  Аз съм живяля като дете в Русия и имам представа как е там,нямам нужда от обяснения . Освен това имам вуйчо ,който е женен там, така ,че информацията ми не е измислена. Българските политици са се научили много добре от другарите си в Русия как се узаконява корупцията!

 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#90] от "k.walther":

  И аз така мисля! Ама, те не спират да се предлагат! избутват от " рафта" алтернативите и все някой ги избира. Ни кой не ми отговаря на въпроса, защо няма праг на легитимност? Не го ли прескочат - нов избор! Така все има някакъв резултат!

  goblenka
 93. 93 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#92] от "goblenka":

  Те си работят по комунистически начин : разбий врага отвътре ! ако се появи някое ново лице на което хората да вярват веднага избутват отнякъде си техни нови агенти , уж от съвсем друга партия де, като Бареков например . Или директно си вкарват агентите в младите демократични партии и ги развалят отвътре .

 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#91:"k.walther"]Аз съм живяля като дете в Русия и имам представа как е там[/quote]
  Русия на супер капиталистите много се промени .
  Чел съм ти мненията приличат на дете което е отраснало с чичкото кукла на Макдоналдс в някой краен квартал на Мюнхен с преоблладаващи малцинства в началото на 90-те ама да не изпадаме много в анализи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#93] от "k.walther":

  +++++++++

  goblenka
 96. 96 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#94] от "comandante":

  Ами значи не те бива много в анализите !!.Много си далеч от истината ! Освен това в Русия бях 1977-1978 година.

 97. 97 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#96:"k.walther"]Освен това в Русия бях 1977-1978 година. [/quote]
  Е то много вода изтече от тогава !
  По онова време в САЩ биеха негрите,бомбандираха Виетнам , Ню Йорк беше много престъпен а в големите университетски градове на Западна Европа се провеждат антиамерикански студентски демонстраци.
  Та да се върнем на темата в българия медиите са си доста свободни единствените ограничения са да се плюе срещу големите рекламодатели и малък кръг от политици и техните бизнес кръгове!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK