ГЕРБ предаде на Близнашки 500 хил. подписа за референдума (обновена)

 Бойко Борисов разпространи в личния си профил във "Фейсбук" и снимка от предаването на подписите

© Facebook

 Бойко Борисов разпространи в личния си профил във "Фейсбук" и снимка от предаването на подписитеПредседателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов оповести чрез личния си профил във "Фейсбук", че е предал над 500 хил. подписа на проф. Георги Близнашки, който оглавява инициативния комитет за събиран на подписка за референдум.


Ако автентичността на събраните подписи се потвърди, ще означава, че над половин милион души искат да се проведе национално допитване за изборните правила.


"Днес се срещнах с председателя на Инициативния комитет за провеждане на референдум за изборните правила проф. Георги Близнашки. В централата в присъствието на колеги предадохме на проф. Близнашки над 500 хиляди подписа, какъвто ангажимент ГЕРБ пое пред комитета и българските граждани", пише Борисов.
Вчера проф. Близнашки съобщи, че оглавявания от него комитет е събрал около 550 хиляди. От екипа му потвърдиха пред "Дневник", че подписите, предоставени от Борисов, са част от обявената вече обща бройка. Така от акцията на Борисов и съобщението му в социалната мрежа днес се разбира, че инициативният комитет за референдума е събрал няколко хиляди подписа, а структурите на ГЕРБ по места са осигурили по-голямата част от подписите.


По закон парламентът може да бъде задължен да свика национално допитване, ако това поискат 500 хиляди граждани. Тепърва обаче предстои проверка за автентичността на подписите.


В понеделник в 16.30 ч. след шествие от Софийския университет "Св. Климент Охридски" до Народното събрание, подписите ще бъдат внесени в парламента.


От изявленията на политици от левицата могат лесно да се извадят "опорните точки" на управляващите - че няма как проверката да се направи бързо, че е съмнително колко бързо са събрани толкова много подписи, че трябва да се провери дали това не е правено "по служебна и  партийна линия" и "през главата на гражданите". С всички тези аргументи управляващите уверяват, че референдумът не може да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент на 25 май т.г.


Сроковете


След внасянето на събраните подписи парламентът има три месеца общо, за да провери достоверността им в ГРАО и да се произнесе с насрочване за референдум. Така законовият срок за депутатите да се произнесат е най-късно началото на юни, а евроизборите ще са на 25 май.


Датата за допитването се определя с указ на президента и тя не може да бъде по-рано от два месеца и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента за свикване на референдум. Само ако парламентът се произнесе за броени дни през март, което е малко вероятно като се знае позицията на управляващите, има шанс допитването да е заедно с евроизборите в края на май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK