Подписите за референдума са в парламента, той има 3 месеца да се произнесе (видео)

Подписите за референдума са в парламента, той има 3 месеца да се произнесе (видео)

© Надежда Чипева, КапиталИнициативен комитет внесе точно 561 528 подписа за провеждане на референдум за изборната система по въпросите, формулирани от президента Росен Плевнелиев в края на януари. По закон парламентът е задължен да свика национално допитване до 3 месеца, ако това поискат 500 хиляди граждани. Тепърва обаче предстои проверка за автентичността на подписите.


Шествие, водено от членове на инициативния комитет, потегли малко след 16 ч. от входа на Софийския университет по жълтите павета към сградата на бившия партиен дом, където подписите бяха внесени.


Участниците в шествието, които са около 200 души, скандираха "Оставка", "Референдум", "Мая, преброй ги!" и "Валидни са!".
Начело на шествието бяха професорите Георги Близнашки, който е и председател на комитета, Александър Кьосев, Георги Каприев и Калин Янакиев, които подкрепяха студентската окупация през есента минала година.


В акцията се включиха и представители на ГЕРБ, членовете на ръководство Румяна Бъчварова и Томислав Дончев както и административния секретар Цветомир Паунов.


Време е управляващите най-сетне да се вслушат в гласа на гражданите, каза пред журналисти проф. Близнашки. И посочи, че проверката на подписите от ГРАО не би трябвало да отнеме много време. "Даваме им срок 7-10 дни, който смятаме, че е разумен", каза още Близнашки.


След внасянето на подписите Близнашки цитира проучване, според което над 75% от хората искат референдум заедно с евровота в края на май. Затова най-разумно би било референдумът да е тогава.


Според Закона за референдумите Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие "извършва незабавно служебна проверка" на подписите.


Цялата процедура заедно с произнасянето на Народното събрание може да трае най-много три месеца. Ако решението на депутатите е положително за провеждането на референдума, президентът определя дата за провеждането му след обнародването на решението. Датата не може да бъде по-ранна от два месеца от обнародването и по-късно от 3 месеца след това.


Така депутатите трябва да се произнесат до 10 юни, а най-ранната възможна дата за провеждането на допитването е два месеца след обнародването на решението в Държавен вестник - около средата на август, ако парламентът протака максимално процедурата.


Народното събрание по закон има право да редактира въпросите за референдума, както направи ГЕРБ в края на 2012 г. за допитването за АЕЦ "Белене".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK